A weź no mi narysuj w którym miejscu może ustąpić środkowemu.... wysil się...lubisz malować, to coś sensownego może sklecisz

Możesz wykorzystać rys autora.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez dylek » wtorek 18 marca 2014, 01:07
przez Makabra » wtorek 18 marca 2014, 02:17
przez LeszkoII » wtorek 18 marca 2014, 07:45
przez dylek » wtorek 18 marca 2014, 08:28
przez LeszkoII » wtorek 18 marca 2014, 09:56
Zauważam, że pierwszeństwo uregulowano pomiędzy wjeżdżającym a już znajdującym się na skrzyżowaniu. Na dużych rondach (z długimi odcinkami pomiędzy sąsiednimi wlotami, jak na przedmiotowym SoRO) traktowanie za wjeżdżającego na skrzyżowanie osobę, która już dobre 30m(lub więcej) porusza się na skrzyżowaniu - uważam, że nie ma podstaw prawnych lub wywodzących się z interpretacji par. 36.2..dylek napisał(a):LeszkoII - jakie 25.3 ? Czyżbyś nie zauważył, że tu jest określone znakami pierwszeństwo ?
przez maryann » wtorek 18 marca 2014, 11:04
Misiek - broń się, większość Polski trzyma za Tobą! dylek, jak się spodziewał- zostanie tu skrytykowany za uznanie "skrzyżowania z ruchem okrężnym" za "skrzyzowanie". W końcu po coś ten C12 stoi i coś o sposobie zachowania mówi też i to więcej. I jak najbardziej o nic innego jak o zmianę pasa właśnie chodzi. "STOP drogówka" sprzed dokładnie dwóch tygodni oraz tu: viewtopic.php?f=3&t=35350dylek napisał(a):tutaj mamy dwóch jadących prosto przez skrzyżowanie w prostopadłych względem siebie kierunkach.
przez LeszkoII » wtorek 18 marca 2014, 11:34
Pojechali w innych kierunkach, to wytłumacz łaskawie, jak doszło do zmiany pasa. O konkrety proszę: z którego na który pas ruchu, kto jaki zajął, żeby nim podążać dalej.maryann napisał(a):I jak najbardziej o nic innego jak o zmianę pasa właśnie chodzi.
przez maryann » wtorek 18 marca 2014, 11:38
przez kg1956 » wtorek 18 marca 2014, 11:41
dylek napisał(a):LeszkoII - jakie 25.3 ? Czyżbyś nie zauważył, że tu jest określone znakami pierwszeństwo ?
To przecinanie się kierunków ruchu wystąpiło poza skrzyżowaniem ?
Przecież to proste...dojeżdżasz do ronda A7+C12 i określasz przecinanie się kierunków ruchu...tych co mi nadjeżdżają z mojej lewej mam puścić....nad tymi co wjadą w rondo z mojej prawej mam pierwszeństwo. (W tym miejscu uprasza się szymonów o niezamydlanie sytuacji postami typu: A jak ten tu i tu będzie zmieniał pas ruchu to... zmiana pasa to inne zagadnienie- tutaj mamy dwóch jadących prosto przez skrzyżowanie w prostopadłych względem siebie kierunkach)
Zielony miał ustąpić czerwonemu...czerwony miał mieć pierwszeństwo nad zielonym...
przez maryann » wtorek 18 marca 2014, 11:49
przez LeszkoII » wtorek 18 marca 2014, 12:47
Ale zajął ten pas czy go przeciął? O to pytam a Ty się wymigujesz.maryann napisał(a):Widzisz na początku wątku rysunek- czego nie widzisz?(rondo nie to, ale nałóż sobie na aktualne oznakowanie). Czerwony na lewym, potem środkowym- zielony na prawym.
przez maryann » wtorek 18 marca 2014, 13:21
Zajął. Na krótko, ale zajął.LeszkoII napisał(a):Ale zajął ten pas czy go przeciął?
Sytuacja troche inna, ale ktoś kto by mnie wtedy wyprzedzał albo jechał z przeciwka pasem, który mam do pokonania(równoległy do mojego przed manewrem, na lewo od niego), ma pierwszeństwo- właśnie wynika ono z reguł zmiany pasa.LeszkoII napisał(a):Czyżbyś sugerował, że skręcając w lewo w drogę poprzeczną ustalasz pierwszeństwo na podstawie art. 22.4
przez LeszkoII » wtorek 18 marca 2014, 13:57
Utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że nie wiesz czym jest zmiana pasa ruchu. Nie tylko Ty zresztą. Tak samo kłapie Szymon.maryann napisał(a):Sytuacja troche inna, ale ktoś kto by mnie wtedy wyprzedzał albo jechał z przeciwka pasem, który mam do pokonania(równoległy do mojego przed manewrem, na lewo od niego), ma pierwszeństwo- właśnie wynika ono z reguł zmiany pasa.
Nie zajął nawet jakby jechał w poprzek niego tempem ślimaczym.maryann napisał(a):Zajął. Na krótko, ale zajął.
Jak mogę, to skręcam w prawo z lewego. Nie mieszaj w to obowiązku ustąpienia pierwszeństwa, bo w Art. 22.2 brak takiego powiązania. Kwestia ustąpienia pierwszeństwa nie musi zawsze iść w zgodzie w kwestii ustalenia winy.maryann napisał(a):na zwykłym skrzyżowaniu też byś skręcał w prawo z lewego pasa, a prawy miał prawo "tylko przeciąć" i mieć w tym pierwszeństwo?
przez maryann » wtorek 18 marca 2014, 14:41
przez evo9rs » wtorek 18 marca 2014, 14:50