Ustąpienie pierwszeństwa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Ustąpienie pierwszeństwa

Postprzez Makabra » wtorek 25 marca 2014, 11:31

szerszon napisał(a):makabra
Samochód wjeżdża na środek chcąc zawrócić na głównej i dość długo czeka na możliwość skończenia manewru. W tym czasie dojeżdża z podporządkowanej inny pojazd chcący przejechać na wprost. Nie wiadomo czy ten stojący na środku wjechał na skrzyżowanie z głównej i zawraca czy z naprzeciwka i skręca w lewo...

Może zawracac tzw małym łukiem przy lewej krawędzi. Nie będzie wątpliwości. A jak ten z podporządkowanej nie wie to niech czeka.

Od kopa miałbyś lufę u każdego egzaminatora w Krk, jakbyś tam przy lewej zawracał :lol: Na tym skrzyżowaniu nie ma miejsca na krótki łuk, wjeżdżasz wtedy na czołówkę z autem z podporządkowanej.

Btw. czy Ty czasem nie pracujesz w WORD'zie?
Makabra

Postprzez szerszon » wtorek 25 marca 2014, 13:20

Od kopa miałbyś lufę u każdego egzaminatora w Krk,

Oczekuję podstawy prawnej. Większą osobówką czy SUVem przyblokuję tę przełączkę zawracając większym łukiem.

wjeżdżasz wtedy na czołówkę z autem z podporządkowanej.

A jakie obowiązki ciążą na tym wyjeżdżającym z podporządkowanej ?
Nie wiesz co znaczy A-7 ? Ma ustąpić tylko tym na najbliższej jezdni ?
Btw. czy Ty czasem nie pracujesz w WORD'zie?

Nie. Handluję pietruszką.
szerszon

Postprzez Makabra » wtorek 25 marca 2014, 13:57

Stwarzanie zagrozenia, nieprawidlowy tor jazdy podczas zawracania, nieustapienie pierwszenstwa podczas zawracania pojazdowi nadjezdzajacemu z naprzeciwka ktory skreca w lewo, zablokowanie skrzyzowania. Wybierz kedno albo parę, zaleznie od sytuacji. A jak chodzi o A7 to wiem co znaczy, ale nie znaczy to ze kierowca na glownej moze robic co mu sie podoba :-D
Makabra

Postprzez szerszon » wtorek 25 marca 2014, 18:53

Stwarzanie zagrozenia,

Jakiego ?

nieprawidlowy tor jazdy podczas zawracania,

Dlaczego nieprawidłowy ? Gdzie jest napisane, że mam pojechać tak, a nie inaczej ?
nieustapienie pierwszenstwa podczas zawracania pojazdowi nadjezdzajacemu z naprzeciwka ktory skreca w lewo

Co ???? jakie nieustąpienie ? Zawracam i zatrzymuję się . czekam..ciekawe czy się zmieści niezależnie czy pojadę małym lub dużym łukiem ?

, zablokowanie skrzyzowania.

Komu blokuję ?
Jeśli tak podchodzisz do przepisu to każdy twój lewoskręt przy pojeździe jadącym np z naprzeciwka jest zablokowaniem skrzyżowania

Wybierz kedno albo parę, zaleznie od sytuacji.

Wszystkie do bani

ale nie znaczy to ze kierowca na glównej moze robic co mu sie podoba

Ma uczestniczyć w ruchu drogowym, a nie bawić się w filozofa...ma ustąpić czy nie ma ?
W czym problem ?
jesteś pewien, że znasz znaczenie A-7 ?
szerszon

Postprzez Makabra » wtorek 25 marca 2014, 19:20

Zapytaj na corocznych obowiazkowych warsztatach dla handlarzy pietruszka :-) Ja Ciebie edukować nie bede bo mi za to nie placa :-D
Makabra

Postprzez szerszon » wtorek 25 marca 2014, 19:35

Raczej musiałbyś dopłacić, aby wysłuchać twoich "argumentów" :lol:
Na więcej ciebie nie stać ?
szerszon

Postprzez Makabra » wtorek 25 marca 2014, 20:43

szerszon napisał(a):Raczej musiałbyś dopłacić, aby wysłuchać twoich "argumentów" :lol:
Na więcej ciebie nie stać ?

Stać mnie, ale już z góry założyłeś że wiesz lepiej, więc mi się nie chce :D Jedyne co źle napisałem to, że od kopa była by lufa. Była by powtórka manewru i lufa za dwa źle wykonane manewry. Chyba że przy pierwszym manewrze byłoby stworzenie zagrożenia. Sam wymyśl o co kaman, to dość proste :wink:
Makabra

Postprzez szerszon » środa 26 marca 2014, 00:00

Stać mnie, ale już z góry założyłeś że wiesz lepiej, więc mi się nie chce

Nie założyłem . ja wiem, że wiem lepiej. :D Dlatego poszły pytania...ale skoro ci sie nie chce.

Jedyne co źle napisałem to, że od kopa była by lufa. Była by powtórka manewru i lufa za dwa źle wykonane manewry.

I piękne odwołanie.

. Chyba że przy pierwszym manewrze byłoby stworzenie zagrożenia.

Juz sie pytałem -jakie ?
Waliłbym w oczekującego z podporządkowanej, który sie przyczaił między jezdniami ?
Z naprzeciwka skręcałby ciut wcześniej też w lewo i moglibyśmy sie nie zmieścić ?
szerszon

Postprzez Makabra » środa 26 marca 2014, 01:07

szerszon napisał(a):
. Chyba że przy pierwszym manewrze byłoby stworzenie zagrożenia.

Juz sie pytałem -jakie ?
Waliłbym w oczekującego z podporządkowanej, który sie przyczaił między jezdniami ?
Z naprzeciwka skręcałby ciut wcześniej też w lewo i moglibyśmy sie nie zmieścić ?

No powoli to idzie, ale sam dochodzisz do właściwych wniosków.
Makabra

Postprzez szymon1977 » środa 26 marca 2014, 02:50

Odnoszę wrażenie, że ktoś sugeruje że mamy mu ustępować PP nawet jeżeli pod prąd jedzie?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 26 marca 2014, 08:41

makabra
No powoli to idzie, ale sam dochodzisz do właściwych wniosków.

Moje wnioski nie są sprzeczne z tym co napisałem wcześniej. Natomiast dalej nie widzę podstaw do twoich.
szymon
Odnoszę wrażenie, że ktoś sugeruje że mamy mu ustępować PP nawet jeżeli pod prąd jedzie?

A ja odnoszę wrażenie, ze ktos tu chce za mocno szeryfować i nie ma chęci zastosować sie do A-7.
Jest wiele miejsc do zawracania, ze niby sie jedzie "pod prąd" i co ?
Poza tym zawracam , a nie jadę pod prąd. Podzieliłeś sobie zawracanie na dwa skręty w lewo plus odcinek jazdy na wprost ? :lol: No tak..przecież twój punkt widzenia manewru jest wielce oryginalny.
Po to sa miedzy innymi znaki drogowe, aby ktos nie filozofował tylko sie zastosował.
Co ciebie obchodzi ktoś ..pilnuj swojego A-7 .
Wystarczy, aby w miejscu , o którym piszemy pojawił sie np VW transporter..i co ?
Zabronisz mu zawrócić pomimo faktu , że i tak zablokuje całą przełączkę nizależnie czy pojedzie małym czy duzym łukiem ?
szerszon

Postprzez Makabra » środa 26 marca 2014, 11:12

szerszon napisał(a):A ja odnoszę wrażenie, ze ktos tu chce za mocno szeryfować i nie ma chęci zastosować sie do A-7.

Jak mam się zastosować do A7 skoro przejechałem przez pierwszą jezdnię bo było pusto i czekam "na pasie zieleni" aż będzie miejsce na drugiej, a tu mi jakiś egzamin jedzie i skręca mi na czołówkę? Trzeba wrzucić wsteczny i uciekać bo egzamin chce zawracać pod prąd i mnie staranuje!! Pewnie to jeszcze moja wina że chciałem skręcić w lewo tam gdzie wolno to robić?

szerszon napisał(a):Jest wiele miejsc do zawracania, ze niby sie jedzie "pod prąd" i co ?

No i nie wszędzie ma to takie skutki jak w tym konkretnym miejscu.

szerszon napisał(a):Poza tym zawracam , a nie jadę pod prąd.

:spoko:

https://www.youtube.com/watch?v=PeyZ3I1 ... lpage#t=35
Panie ja wyprzedzam, a nie jadę pod prąd :D

szerszon napisał(a):Co ciebie obchodzi ktoś ..pilnuj swojego A-7 .

To nie moja własność żebym go musiał pilnować
Makabra

Postprzez dylek » środa 26 marca 2014, 11:22

Makabra napisał(a):Jak mam się zastosować do A7 skoro przejechałem przez pierwszą jezdnię bo było pusto i czekam "na pasie zieleni" aż będzie miejsce na drugiej, a tu mi jakiś egzamin jedzie i skręca mi na czołówkę? Trzeba wrzucić wsteczny i uciekać bo egzamin chce zawracać pod prąd i mnie staranuje!! Pewnie to jeszcze moja wina że chciałem skręcić w lewo tam gdzie wolno to robić?

Makabra - a gdzie masz linię z trójkątów wskazującą miejsce oczekiwania celem ustąpienia ? Między jezdniami ? A może ta linia dotyczy tylko pierwszej jezdni?
Oczywiście, że jak cię egzamin zdzieli to jest to wg przepisów twoje nieustąpienie... Mnie tylko dziwi, że wszyscy uważają, że nic złego nie robią jak wyjeżdżając spod A-7 i nie mając miejsca na przejechanie całego skrzyżowania - mimo to pakują się na jego środek nie zważając, że mogą tym zachowaniem zablokować skręcającego w lewo/zawracającego na drodze z pierwszeństwem..
Wolno ci skręcić w lewo - tego nikt nie neguje....należy jeszcze tylko zwrócić uwagę w jaki sposób skręcasz w to lewo :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Makabra » środa 26 marca 2014, 11:38

dylek napisał(a):Oczywiście, że jak cię egzamin zdzieli to jest to wg przepisów twoje nieustąpienie...

A egzaminator podstawia osobie egzaminowanej po kolizji drugie auto i egzamin jest kontynuowany...
O to się rozchodzi, czy na egzaminie będzie lufa w takiej sytuacji za niewłaściwy tor jazdy i stworzenie zagrożenia.
Makabra

Postprzez dylek » środa 26 marca 2014, 11:50

A czemu miała by być lufa, skoro to ty nie ustępujesz i ty stwarzasz zagrożenie ?
Egzamin zapewne zaczeka, aż wymuszacz spod A-7 zjedzie i sobie pojedzie po swojemu...
Natomiast w relacji obaj spod D-1 skręcajacy w lewo/zawracający... cóż...przepisy nie rozstrzygają czy kolizyjnie czy bezkolizyjnie...a egzaminowany nie musi znac lokalnych zwyczajów dla danego skrzyzowania...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze