Znafcy,komnentatoży,fahowcy,dziennikaże,telefisja i drogufka

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Znafcy,komnentatoży,fahowcy,dziennikaże,telefisja i drog

Postprzez LeszkoII » piątek 21 lutego 2014, 18:26

dylek napisał(a):LeszkoII - to nie takie proste przebudować w PL ronda na niemiecki styl :D
W sumie masz rację bo nie sposób z polskiego kwadratu zrobić niemieckie koło. Koło natomiast można edytować dowolnie - przemalować, poustawiać bariery czy separatory, wymalować pasy wyprowadzające z ronda, zadbać o warunek ilości pasów na wylocie w liczbie nie mniejszej niż na obwiedni lub przerobić na sztuczne turbinówki.
Moim zdaniem ronda z C-12 nie powinny przenosić dużego ruchu patrząc na polskie realia. Dlaczego? Bo na małym jednopasowym ruch będzie strasznie przytrzymany ze względu na przepustowość i wytracanie prędkości w miejscach wlotów i wylotów, a na dużym wielopasowym(kwadratowym) będzie dochodziło do nieproporcjonalnych rozładowań ruchu przy dużej prędkości ciągu dominującego.
Trzeba coś wybrać: bezpiecznie i wolno lub szybko i ryzykownie.

Nie wyobrażam sobie w Niemczech ronda z droga o statusie naszej "drogi krajowej"... a może ktoś poszuka?
dylek napisał(a):Czemu tak mało ? Bo kilkanaście lat temu wymyslili sobie wytyczne dla rond....i się nimi udławili - ich zasady nijak się nie sprawdzają na innym rondzie niż pierścieniowe z 1 pasem na obwiedni.
Chodzi sygnalizowanie zjazdu z turbinowego? :shock: jeśli tak, można to jeszcze przełknąć i sie nie zadławić. Co do 2 pasów na obwiedni - to nie wiem w czym problem - oni jeżdżą "po krakowsku", bo podobno "po krakowsku" to znaczy "po niemiecku" - tak mówią w programie Jedź Bezpiecznie.
dylek napisał(a):Duże molochy pierścieniowe - zastąpić C-12 nakazem w prawo i traktować obwiednię jak zapetloną drogę z pierwszeństwem (de facto skończyć demagogię, że np taki Plac konstytucji 3 maja w głogowie to jedno skrzyżowanie).
To by nawet super funkcjonowało dla przecinania się ekspresówek, tylko że posadzenie lasu na wyspie trochę kosztuje.

Najgorsze jest milczenie w temacie. Tutaj za plus uważam działalność p. Dworaka, który przynajmniej chce coś zmienić, ujednolicić... a że się nie da ujednolicić, bo to dużo kosztuje KASY, to prawdopodobnie przed Euro 2054 w Polsce nic sie nie zmieni w tym zakresie.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez oskbelfer » piątek 21 lutego 2014, 19:51

Borys_q napisał(a):Autobus nie miał prawa tam być, zaczynał z prawego pasa czyli powinien uciec pierwszym lub drugim zjazdem, ja bym i tak babkę uznał winną ale opowiadanie jak to sobie można z prawego pasa w kółko jeździć jest żałosne, kierowcy autobusu należy się mandat za niezastosowanie się do artykułu 22. Na miejscu babki bym mandatu nie przyjmował.

1. Autobus nie miał prawa tam byc..... pełna zgoda ------- kierowca autobusu powinien być na lewym pasie (wewnętrznym)

2. Babka powinna zając pas prawy

Wówczas nie byłoby problemów.

Babka mandat za zmianę pasa, a busiarz mandat za debilną jazde po rondzie.

Opowiastki policjantów -- żenua...

Na mojej osobistej weryfikacji autobusowej - uwaliłem gościa - ponieważ właśnie tak zawracał jak ten busiarz z filmiku...

Miał jakieś ale -- jednak komisja miała jasne stanowisko --- ja otrzymałem pozytywa, a gość do domu...
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez LeszkoII » piątek 21 lutego 2014, 20:36

oskbelfer napisał(a):Babka mandat za zmianę pasa, a busiarz mandat za debilną jazde po rondzie.
Za zmianę pasa? A napisz mistrzu, jak sygnalizujesz taką "zmianę" pasa ruchu wjeżdżając z drogi podporządkowanej na wprost i przecinając drogę z pierwszeństwem.
Jesteś następnym, który stosuje Art. 22.4. zamiast 25.1 w miejscu przecinania się kierunków ruchu ?

Ta pani nie zmieniała pasa ruchu! Owszem zmieniłaby, gdyby wjechała na pas, którym podążał autobus, ale przecież ona jechała na tym odcinku na wprost(po skręcie w lewo) a autobus kontynuował zawracanie.

Żeby zmienić pas ruchu trzeba opuścić jeden i zajęć inny - w dodatku ten związany z ustąpieniem pierwszeństwa.(żeby nie było inwektyw, to zdradzę, że podobne stanowisko wyznaje szanowany biegły R.A. Stefański)
(...)zmieniając zajmowany pas ruchu,(...)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » piątek 21 lutego 2014, 21:18

maryann napisał(a):
szerszon napisał(a):Był materiał właśnie z Radomia,
Gdzie?

Jest link w gdzieś w zamknietym wątku.
michooo
...bo wbrew niektórym opiniom, z ronda skręcamy zawsze w prawo. A jak w prawo to z prawego pasa bądź trzymając się prawej krawędzi jezdni.

Wejdź sobie do zamknietego wątku o rondach..masz tam tyle rond, gdzie masz zjeżdżać "w prawo" z prawego pasa ,że sie zdziwisz.
szerszon

Postprzez dylek » piątek 21 lutego 2014, 23:17

A ja się pokuszę o wklejkę...
Chetnie zobaczę jak michooo zjeżdżając z tego ronda skręca w prawo z prawego pasa.... Ciekawe ile kasy i punktów to go trzepnie :D.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez taik » piątek 21 lutego 2014, 23:48

dylek napisał(a):A ja się pokuszę o wklejkę...
Chetnie zobaczę jak michooo zjeżdżając z tego ronda skręca w prawo z prawego pasa.... Ciekawe ile kasy i punktów to go trzepnie :D.

Dylek, tak zapytam na marginesie całej dyskusji - uważasz, że jest to "uczciwe" skrzyżowanie o ruchu okrężnym, które dobrze służy za egzemplifikację omawianej problematyki?
taik

Postprzez szerszon » piątek 21 lutego 2014, 23:57

taik
A czy to było uczciwe stwierdzenie ?
...bo wbrew niektórym opiniom, z ronda skręcamy zawsze w prawo. A jak w prawo to z prawego pasa bądź trzymając się prawej krawędzi jezdni.
szerszon

Postprzez dylek » sobota 22 lutego 2014, 00:02

taik napisał(a):Dylek, tak zapytam na marginesie całej dyskusji - uważasz, że jest to "uczciwe" skrzyżowanie o ruchu okrężnym, które dobrze służy za egzemplifikację omawianej problematyki?

Taik - a czego mu brakuje ? Rondo jak ta lala...jak chcesz kolejne, to na pęczki ci mogę zacząć wklejać takie :D
Wkleiłem, bo wyczytałem : " z ronda skręcamy zawsze w prawo "
Zawsze to zawsze...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez taik » sobota 22 lutego 2014, 00:10

szerszon napisał(a):taik
A czy to było uczciwe stwierdzenie ?

dylek napisał(a):Taik - a czego mu brakuje ? Rondo jak ta lala...jak chcesz kolejne, to na pęczki ci mogę zacząć wklejać takie :D
Wkleiłem, bo wyczytałem : " z ronda skręcamy zawsze w prawo "
Zawsze to zawsze...

Wasze odpowiedzi mnie usatysfakcjonowały...
ale wiedzcie, że dalej będę trwał na straży argumentów. :D
taik

Postprzez szerszon » sobota 22 lutego 2014, 00:18

ale wiedzcie, że dalej będę trwał na straży argumentów

My też :D no to jak z tym zawracaniem na rondzie wrzuconym przez dylka /
Zawsze w prawo ?
Przypomnieć Ci rondo o którym "dyskutowałem " z unrealowcem ? :wink:
szerszon

Postprzez taik » sobota 22 lutego 2014, 01:02

szerszon napisał(a):My też :D no to jak z tym zawracaniem na rondzie wrzuconym przez dylka /
Zawsze w prawo ?
Przypomnieć Ci rondo o którym "dyskutowałem " z unrealowcem ? :wink:

Odmawiam komentarza w tej sprawie, na ten lep mnie nie złapiesz. :D

A na serio, kwestia, którą podjął maryann - ilość podobnych rozstrzygnięć zdarzeń na skrzyżowaniach o ruchu okrężnym - nie jest bez znaczenia i nie można jej nie zauważać.
Nie mówię, że jest to argument w całej dyskusji; mówię, że jest to papierek lakmusowy stosowanej przez policję wykładni przepisów PRD.
taik

Postprzez szerszon » sobota 22 lutego 2014, 01:10

W zależności od regionu kraju..bo sie komuś uwidziało.
Nad rondem dylka te policmajstry stałyby z rozdziawionymi japami i "prostowałyby"... do emerytury.
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 22 lutego 2014, 09:14

Policjant rzekł: "wyprostowałem pani rondo" :lol: Ciekawe co no to matematycy zajmujący się topologią.
LeszkoII

Postprzez evo9rs » sobota 22 lutego 2014, 09:37

Niestety niektórym trzeba wyprostować, żeby dotarło do nich że jada po obwiedni to nie jest skręcanie w lewo.
evo9rs

Postprzez lith » sobota 22 lutego 2014, 09:39

michooo napisał(a):...bo wbrew niektórym opiniom, z ronda skręcamy zawsze w prawo. A jak w prawo to z prawego pasa bądź trzymając się prawej krawędzi jezdni.

Ale to jest tylko opinia. Z żadnego przepisu to bezpośrednio nie wynika, więc w sumie jest tak samo słuszna jak to, że na rondzie się normalnie skręca w prawo/lewo/jedzie prosto i powinno się zajmować pasy tak jak na zwykłym skrzyżowaniu.

evo9rs napisał(a):No cóż, cała Polska i Europa jeździ w ten sposób w jaki tłumaczą policjanci (oczywiście mają rację).
Za to forum prawojazdy opanowało kilku dziwaków którzy próbują wprowadzić swoje zasady . Ta para pewnie dała się nabrać na ich wywody. Niestety albo stety będzie ich to kosztować.

No właśnie wcale cała Europa tak nie jeździ. W różnych państwach to różnie wygląda. W niektórych państwach poradzili sobie właśnie tak, że mają ładnie wymalowane wszystko, żeby nie było wątpliwych sytuacji, ale to nie jest reguła. Są tez państwa, gdzie próbując objechać rondo zewnętrznym jak przyblokujesz tych ze środka to zostaniesz zlinczowany, więc argument, że zagranicą jest wszędzie tak samo jest inwalidą :mrgreen:
lith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze