Skrzyżowanie - wątpliwości z przejazdem prosto

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowanie - wątpliwości z przejazdem prosto

Postprzez szerszon » piątek 20 grudnia 2013, 19:00

Domniemam, że wiesz w takim układzie o co mi chodzi :)
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 20 grudnia 2013, 19:09

Jeszcze wrócę do "zygzaka". Podajcie mi logiczne uzasadnienie, że lewy pas na wlocie ma swoją kontynuację na prawym pasie na skrzyżowaniu? Innymi słowy - że lewy pas na skrzyżowaniu zaczyna się(tworzy jako nowy) a prawy pas na wlocie się kończy.
Przecież widać wyraźnie(chyba że ślepy jestem), że liczba pasów ruchu na wlocie jest równa liczbie pasów ruchu na skrzyżowaniu (po tej samej stronie linii P-4, która nie ma przesunięcia (zygzaka)).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » piątek 20 grudnia 2013, 19:12

To nie sa te same pasy... dlaczego pas do jazdy na wprost nie moze sobie powężować ?
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 20 grudnia 2013, 19:46

Tak, to pas do jazdy na wprost przez skrzyżowanie i oznacza tyle, że z tego pasa na wlocie masz pojechać na wprost. Ale żeby na tej podstawie wyciągać wnioski, że nie ma zmiany pasa ruchu? :shock: Na prawdę mnie to dziwi.

Gdzie widzisz oznakowanie, że pas Ci się "wężuje"?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Henq » piątek 20 grudnia 2013, 20:14

A ja od siebie dodam że nie ma ciągłości pasów mamy przerwę w liniach i pasach więc na dobra sprawę po jeździe na wprost jedziemy ok 10-20m nie wiem +/- całą szerokością jezdni w tym kierunku więc na dobrą sprawę w tym miejscu nie zmieniamy pasa a wybieramy który chcemy zająć więc po co mam sygnalizować?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » piątek 20 grudnia 2013, 20:34

Henq napisał(a):A ja od siebie dodam że nie ma ciągłości pasów mamy przerwę w liniach i pasach więc na dobra sprawę po jeździe na wprost jedziemy ok 10-20m nie wiem +/- całą szerokością jezdni w tym kierunku więc na dobrą sprawę w tym miejscu nie zmieniamy pasa a wybieramy który chcemy zająć więc po co mam sygnalizować?

No to spróbuj Twój pogląd umocować na tym skrzyżowaniu:
sytuacja na wlotach http://goo.gl/maps/ckYrQ
sytuacja po przejechaniu pierwszej jezdni (nie ma ciągłości pasów :) ): http://goo.gl/maps/8RZPk

Banalne pytanie: czy jadąc skrajnie lewym(wewnętrznym) pasem ruchu na wlocie, możesz "zając" później środkowy pas nie zmieniając pasa ruchu?
LeszkoII

Postprzez Henq » piątek 20 grudnia 2013, 21:50

LeszkoII napisał(a):No to spróbuj Twój pogląd umocować na tym skrzyżowaniu:
sytuacja na wlotach http://goo.gl/maps/ckYrQ
sytuacja po przejechaniu pierwszej jezdni (nie ma ciągłości pasów :) ): http://goo.gl/maps/8RZPk

Twój przykład ni jak się ma do tego z tematu popatrz dokładnie gdzie zaczynają się pasy w Twoim przykładzie (zaraz po przejechaniu jezdni) a gdzie zaczynają się pasy z tego tematu, pisałem o 10/20 metrach no może przesadziłem jest ok 5 metrów ale nie zmienia to faktu że jest odcinek bez ciągłości i nie jest to jezdnia poprzeczna. Masz strzałkę wyprowadzającą prosto, to jedziesz prosto, mijasz jezdnię i masz odcinek bez pasów tak? czy nie widzisz tego? W Twoim przypadku po minięciu jezdni masz od razu pas który zajmujesz. Tak?
Henq

Postprzez LeszkoII » piątek 20 grudnia 2013, 22:29

Henq napisał(a):Masz strzałkę wyprowadzającą prosto, to jedziesz prosto
Jadę prosto, zmieniam pas ruchu i wciąż jadę na wprost.
Henq napisał(a): pisałem o 10/20 metrach no może przesadziłem jest ok 5 metrów ale nie zmienia to faktu że jest odcinek bez ciągłości i nie jest to jezdnia poprzeczna.
:?: Trzy pasy ruchu poprzecznego przejeżdżasz. To ma być =5m?

Zajmować to możesz pas ruchu po skręcie, jeśli nie ma wątpliwości kto ma 'pierwszeństwo'.
LeszkoII

Postprzez dylek » piątek 20 grudnia 2013, 22:41

Omawiane skrzyżowanie - filmik :
http://youtu.be/jUU6UfOiWT0?t=2m35s
Może on pomoże.... :mrgreen: :lol:
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » piątek 20 grudnia 2013, 23:03

^^
fajnie; kierujący "widzi" na wlocie B-21 i P-8a a mimo to sobie pojechał w maliny
LeszkoII

Postprzez Henq » piątek 20 grudnia 2013, 23:13

LeszkoII napisał(a):Jadę prosto, zmieniam pas ruchu i wciąż jadę na wprost.

Tutaj też zmieniasz pas ruchu i migasz?:
Obrazek
LeszkoII napisał(a): Trzy pasy ruchu poprzecznego przejeżdżasz. To ma być =5m?

Czytaj ze zrozumieniem:
Henq napisał(a):...gdzie zaczynają się pasy w Twoim przykładzie (zaraz po przejechaniu jezdni) a gdzie zaczynają się pasy z tego tematu...
może rysunek Ci pomoże ogarnąć:
Obrazek
Henq

Postprzez LeszkoII » piątek 20 grudnia 2013, 23:47

Henq napisał(a):Tutaj też zmieniasz pas ruchu i migasz?:
Obrazek
Oczywiście, że sygnalizuje zmianę pasa ruchu.
Czy kierowca za mną ma się domyślić( na jakiej podstawie?) który pas ruchu wybiorę?
Henq napisał(a):może rysunek Ci pomoże ogarnąć
Nie wiedzę różnicy.
LeszkoII

Postprzez Henq » sobota 21 grudnia 2013, 00:30

LeszkoII napisał(a):Oczywiście, że sygnalizuje zmianę pasa ruchu.
Po co, w jakim celu i co najważniejsze gdzie tu masz zmianę pasa?
LeszkoII napisał(a):Czy kierowca za mną ma się domyślić( na jakiej podstawie?) który pas ruchu wybiorę?
Zasada ograniczonego zaufania, a na jakiej podstawie skręcający w lewo ma się domyślić że skręcający w prawo wybierze pas prawy czy lewy?
LeszkoII napisał(a):
Henq napisał(a):może rysunek Ci pomoże ogarnąć
Nie wiedzę różnicy.

No comment.
Henq

Postprzez taik » sobota 21 grudnia 2013, 16:46

szerszon napisał(a):Domniemam, że wiesz w takim układzie o co mi chodzi :)

Dobrze domniemasz. :D Bardzo dobrze Cię rozumiem i w dużej części się z Tobą (Wami) zgadzam.
Mam ambiwalentny stosunek do tego przykładu - widzę ZA i PRZECIW obydwu stron, a że sprawa nie jest ściśle ujęta w PRD to znów wszystko rozbija się o interpretacje.

Niemniej jednak w tym konkretnym przypadku bardziej do mnie przemawia zmiana pasa ruchu - jadę za Leszkiem :D .
taik

Postprzez dylek » sobota 21 grudnia 2013, 17:22

LeszkoII napisał(a):^^
fajnie; kierujący "widzi" na wlocie B-21 i P-8a a mimo to sobie pojechał w maliny

Sądzisz, że nie miał prawa tak pojechać ? :mrgreen:

Na filmiku za to idealnie widać to o czym pisałem....że pas do skrętu na skrzyżowaniu jest idealnie w osi pasa do jazdy na wprost przed i za skrzyżowaniem, natomiast przejazd na wprost przez skrzyżowanie jest sztucznie doasfaltowany na prawo...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze