Kto ma pierwszeństwo ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kto ma pierwszeństwo ?

Postprzez szerszon » piątek 13 grudnia 2013, 07:39

Eeee tam... kilka metrów przed nosem to widzi początkujący kursant, a nie egzaminator, wiec mi tu nie sciemniaj

Zapomniałeś o szarej masie, czyli zwykłych kierowcach..a oni z pewnością nie widzę tego co Ty i rusel... :)
szerszon

Postprzez Borys_q » piątek 13 grudnia 2013, 11:37

Jak nie widzą to niech idą do okulisty, walnie raz czy drugi to zobaczy, nie można oznakowywać skrzyżowań jak by wszyscy byli idiotami bo się w końcu nimi staną.
Ostatnio zmieniony piątek 13 grudnia 2013, 12:52 przez Borys_q, łącznie zmieniany 1 raz
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez taik » piątek 13 grudnia 2013, 12:29

Borys, nie jest to idealny przykład oznakowania, więc i tak dużej pewności też nie może być. :D
Dla czytelności mogli postawić [A-7] dla jezdni po prawej stronie wysepki.
taik

Postprzez rusel » piątek 13 grudnia 2013, 23:43

Eeee tam... kilka metrów przed nosem to widzi początkujący kursant, a nie egzaminator, wiec mi tu nie sciemniaj
Ty na bank widzisz więcej niż te kilka metrów przed nosem....nawet jesli chodzi o ciebie, to skłonny jestem podejrzewac, że ten twój ptak widzi wiecej niż kilka metrów przed sobą...nawet bez lotu

o jastrzębiach egzaminatorach nie mowimy tylko o zwyklej drogowej kuropatwie
rusel

Postprzez szymon1977 » sobota 14 grudnia 2013, 02:45

W tym miejscu mogą się spotkać pojazdy, z których jeden na skrzyżowanie wjechał drogą z pierwszeństwem przejazdu o drugi podporządkowaną lub dwa pojazdu, które wjechały na skrzyżowanie drogą podporządkowaną. Ponieważ pierwszeństwo przejazdu na podst. znaków sprzed skrzyżowania określone byłoby w odmienny sposób to konkretne miejsce powinno być dodatkowo oznakowane za pomocą znaku A-7. Bez znaku A-7 nie jest możliwe udzielenie jednoznacznej odpowiedzi kto tu ma pierwszeństwo przejazdu. Pomijając oczywiście fakt, że na podstawie znaków umieszczonych przed skrzyżowaniem określa się pierwszeństwo przejazdu pomiędzy pojazdami zbliżającymi się do skrzyżowania a nie będącymi już na skrzyżowaniu. Tutaj bezpośredniej relacji pomiędzy dwoma pojazdami zbliżającymi się do skrzyżowania nie ma.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Borys_q » sobota 14 grudnia 2013, 19:14

Właśnie mnie olśniło, tak oznakowanie jest spartolone, ale z zupełnie innego powodu. Co jeśli pojazd B nie nadjechał z drogi z pierwszeństwem tylko zawraca z podporządkowanej, właśnie z tego powodu zmieniłem zdanie że jednak oznakowanie powinno być tam powtórzone (chyba że B nie może być zawracającym z podporządkowanej to wtedy zostaje przy starym zdaniu).
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez szymon1977 » niedziela 15 grudnia 2013, 00:28

Borys_q napisał(a):Właśnie mnie olśniło, tak oznakowanie jest spartolone...
Oczywiście, że jest spartolone! Moim zdaniem przy takim oznakowaniu pierwszeństwo ma nadjeżdżający z prawej oczywiście do miejsca, w którym mogą się spotkać, a nie do całego skrzyżowania.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » niedziela 15 grudnia 2013, 11:54

szymon1977 napisał(a):Oczywiście, że jest spartolone! Moim zdaniem przy takim oznakowaniu pierwszeństwo ma nadjeżdżający z prawej oczywiście do miejsca, w którym mogą się spotkać, a nie do całego skrzyżowania.
Oznakowanie jest jasne jak słońce. Wcześniej dzieliłeś skrzyżowanie z wyspą centralną na 4 "skrzyżowania" a teraz dzielisz jeszcze dodatkowo te "skrzyżowania" na jeszcze inne ""skrzyżowania"" z powodu wysepki.
pierwszeństwo z prawej wynika z Art. 25.1, 25.3 a może 22.4?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Borys_q » poniedziałek 16 grudnia 2013, 00:16

Moim zdaniem przy takim oznakowaniu pierwszeństwo ma nadjeżdżający z prawej oczywiście do miejsca, w którym mogą się spotkać, a nie do całego skrzyżowania.

A to skąd wyszło???
Borys_q

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 16 grudnia 2013, 01:24

Chyba skoro zgodnie z PoRD na skrzyżowaniu spotyka się pojazd, który nadjechał drogą podporządkowane z pojazdem, który nadjechał drogą z PP to oczywiste jest, że nie wystąpiła pomiędzy nimi relacja opisana za pomocą znaków A-7/B-20? Tak wiem, wielu się wdaje, że jak zobaczą D-1 to PoRD przestaje ich obowiązywać.
szymon1977

Postprzez taik » poniedziałek 16 grudnia 2013, 12:32

rusel napisał(a): dla mnie nieczytelne (...)

dylek napisał(a):....nie rozumiem z czym macie problem :D brak D-1 ? Nie ma zadnego braku D-1 :D

Borys_q napisał(a):Właśnie mnie olśniło, tak oznakowanie jest spartolone (...)

szymon1977 napisał(a):Oczywiście, że jest spartolone! (...)

LeszkoII napisał(a):Oznakowanie jest jasne jak słońce. (...)

Słuchajcie, zanim osądzimy czy jest "spartolone" czy prawidłowe, trzeba zadać podstawowe pytanie:
Czy mamy do czynienia z jednym skrzyżowaniem dróg dwujezdniowych, z wyspą centralną,
czy mamy do czynienia z czterema skrzyżowaniami jednokierunkowych dróg - zespół skrzyżowań.
O różnicach płynących z powyższego podziału nie mówię, ponieważ są one oczywiste.

Co wskazuje, że jest to jedno skrzyżowanie:
1) Oznaczenie znakami pionowymi [D-1] tylko "skrajnych/zewnętrznych" wlotów, "wewnętrzne" wloty nie są oznaczone, mimo że odległości między małymi skrzyżowaniami wynoszą ok. 70 m,
2) Oznaczenie skrajnych wlotów [P-8e] dotyczących przejazdu przez całe skrzyżowanie (najbliższa jezdnia jest jednokierunkowa :!: ),
3) Układ skrzyżowania, tzn. wyspa centralna.

Co wskazuje, że jest to zespół skrzyżowań:
1) Bardzo szeroki "pas rozdziału" z obiektem inżynierskim,
2) Pętla (?) tramwajowa.

Ja skłaniałbym się za myślą dylka - jedno, duże skrzyżowanie, trochę niefortunnie oznakowane.
szerszon napisał(a):Wycofuje sie z dyskusji... :lol:

Szerszon, wracaj! :D
taik

Postprzez szerszon » poniedziałek 16 grudnia 2013, 14:34

Ulegam pod presja forumowiczów :mrgreen:
Zobaczcie , jakie są tu odmienne zdania.
Dla mnie jest nieczytelne...
szerszon

Postprzez rusel » środa 18 grudnia 2013, 18:28

nie wiem o czym dyskutujemy, tak to powinno wygladac
rusel

Postprzez szymon1977 » piątek 20 grudnia 2013, 01:23

Raczej tak:
1_5_21_2.gif
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 20 grudnia 2013, 08:31

Patrząc na zdjęcie to nie wyglada ani tak, ani tak
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze