Zmiana pasa tuż przed przejściem dla pieszych

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zmiana pasa tuż przed przejściem dla pieszych

Postprzez kg1956 » niedziela 22 września 2013, 08:29

Faktycznie aż korci, by ściąć zakręt na pdp. Należy tu jednak pojechać jak "pacman" i zająć lewy pas przed pdp.
A tak na marginesie: dopuszczacie zmianę pasa na pdp o jeden pas czy również o dwa, trzy itd. :shock:
kg1956

Postprzez szymon1977 » niedziela 22 września 2013, 11:04

kg1956 napisał(a):...dopuszczacie zmianę pasa na pdp o jeden pas czy również o dwa, trzy itd.
Nie ma czegoś takiego jak zmiana pasa ruchu o dwa. Nie przeskakujesz z pasa pierwszego na pas trzeci pomijając pas drugi. Są dwie zmiany zajmowanego pasa ruchu z pierwszego na drugi i z drugiego na trzeci i w związku z każdą z nich masz osobne obowiązku, które musisz spełnić.

Ja osobiście przy linii ciągłej przed i za PDP nie dopuszczam... tylko nie wiem na jakiej podstawie :-)
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez kg1956 » niedziela 22 września 2013, 14:12

szymon1977 napisał(a):(...)Nie ma czegoś takiego jak zmiana pasa ruchu o dwa. Nie przeskakujesz z pasa pierwszego na pas trzeci pomijając pas drugi. Są dwie zmiany zajmowanego pasa ruchu z pierwszego na drugi i z drugiego na trzeci (...)

Nie zrozumiałeś. Piszesz oczywistości. Chodzi o to czy można to zrobić na pdp.
kg1956

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 23 września 2013, 01:58

Zrozumiałem. A gdyby tam były linie przerywane to mógłbyś pojechać takim samy torem jazdy? Czy PoRD zabrania pojechać bardziej w bok niż do przodu? Raczej nie. Więc dyskusja stoi w miejscu. Moim zdaniem zwiększenie kąta pomiędzy kierunkiem ruchu na drodze a kierunkiem jazdy niczego tutaj nie zmienia.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez kg1956 » poniedziałek 23 września 2013, 07:54

Nie wiem czy dobrze się rozumiemy. Czy taką zmianę pasa dopuszczasz?
http://www.autocentrum.pl/pic.php?file= ... 520.81.jpg
Jeśli nie dopuszczasz, to napisz który przepis tego zabrania.
kg1956

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 23 września 2013, 11:58

Sytuacja, w jakiej znajduje się "środkowy" pojazd z Twojego rysunku mogłaby wystąpić chyba tylko podczas przejeżdżania z chodnika na chodnik. Oczywiście:
Kodeks napisał(a):Art. 26.3. Kierującemu pojazdem zabrania się:
- jazdy wzdłuż po chodniku lub przejściu dla pieszych.

A teraz wyobraź sobie sytuację podlinkowaną przez Dylka, tylko z liniami przerywanymi i bez PDP. Wyobraź sobie korek i stojące zaraz za skrzyżowaniem pojazdy. Czy jakikolwiek przepis zabroni Ci przejechać bezpośrednio do lewego pasa ruchu tylko dlatego, że kąt pomiędzy kierunkiem jazdy (Twojej) a kierunkiem ruchu (na drodze) zbliżony będzie do 90'? Czy może dlatego, że na pewnym odcinku poruszać się będziesz bardziej w bok niż do przodu? Raczej nie.

A czy samochód dostawczy podjeżdżający pod klatkę bloku celem dostarczenia np. mebli musi po chodniku jechać zygzakiem bo Art.26.3. jechać wzdłuż mu zabrania? Myślę, że nie.

Trudno to wytłumaczyć, ale podobnie jak w powyższych przykładach osobiście próbę wyciągnięcia zakazu zmiany zajmowanego pasa ruchu na PDP na podst. Art.26.3. uważam za nadinterpretację.
szymon1977

Postprzez kg1956 » poniedziałek 23 września 2013, 13:57

Sytuacja taka wystąpi jeśli będę chciał zmienić pas ze skrajnego prawego na skrajnie lewy, ponieważ chcę zmieścić się przed linią ciągłą. Za chwilę będę skręcał w lewo. Jak słusznie zauważyłeś podlega to pod art. 26.3. Zmniejszając stopniowo ilość pasów z 5 do 4,3,2 mamy sytuację zmiany pasa na sąsiedni na pdp.
W którym momencie art. 26.3 ulega osłabieniu skoro przy 5 pasach obowiązuje, natomiast przy 2 pasach już nie?
kg1956

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 23 września 2013, 14:13

kg1956 napisał(a):Sytuacja taka wystąpi jeśli będę chciał zmienić pas ze skrajnego prawego na skrajnie lewy, ponieważ chcę zmieścić się przed linią ciągłą.
Nie znalazłem podstaw prawnych, ale jakoś podświadomie zakładam, że jeśli zarówno przed jak i za PDP pasy ruchu wyznaczone są liniami ciągłymi to choć na samym PDP fizycznie ich nie ma pasa ruchu zmienić nie możemy. Nie do przyjęcia dla mnie jest próba wykorzystania PDP z powodu braku linii ciągłych do zmiany pasa ruchu. Ale samą w sobie zmianę pasa ruchu na PDP nie uważam za błąd, jeżeli oczywiście nie towarzyszą jej dodatkowe okoliczności.
-----
kg1956 napisał(a):W którym momencie art. 26.3 ulega osłabieniu skoro przy 5 pasach obowiązuje, natomiast przy 2 pasach już nie?
Rzecz w tym, że mi Art.26.3. jakoś przy zmianie pasa ruchu nie bardzo pasuje. Wyobraź sobie taką najzwyklejszą zmianę pasa ruchu przy powiedzmy 70 km/h. Wprawdzie tor twojej jazdy nie jest równoległy do drogi, kąt jest niezbyt duży, ale ponieważ z grubsza jedziesz cały czas w tym samym kierunkiem błędem jest stwierdzenie, że jedziesz innym kierunkiem niż kierunek drogi.

A teraz wyobraź sobie korek. Samochody stoją, poruszasz się z minimalna prędkością, jesteś w stanie pojechać prawie w poprzek. Ale sam fakt, że twój tor jazdy jest bardziej w poprzek drogi niż wzdłuż nie sprawia, że jedziesz kierunkiem innym niż kierunek drogi. Nadal ogólnie rzecz biorąc jedziesz do przodu.
szymon1977

Postprzez kg1956 » poniedziałek 23 września 2013, 14:28

Odnoszę wrażenie, że unikasz odpowiedzi. Sam napisałeś, że taki tor jazdy czerwonego pojazdu jak na moim rysunku jest niezgodny z art. 26.3. Wytłumacz mi dlaczego przy dwóch pasach jest już zgodny. Ale konkretnie. Nie ma korka. Sytuacja dokładnie taka.
kg1956

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 23 września 2013, 15:07

kg1956 napisał(a):Sam napisałeś, że taki tor jazdy czerwonego pojazdu jak na moim rysunku jest niezgodny z art. 26.3. Wytłumacz mi dlaczego przy dwóch pasach jest już zgodny.
Właściwie to tak, tylko, że zaistnienie w rzeczywistości takiego toru jazdy uważam za mało prawdopodobne. W praktyce zmieniając pas ruchu po PDP przejedziemy pod skosem, a tego już moim zdaniem Art.26.3. nie zabrania. Nawet jeżeli chwilowo poruszać będziemy się bardziej w poprzek niż wzdłuż.
szymon1977

Postprzez kg1956 » piątek 27 września 2013, 14:22

Ciekawa interpretacja art.26.3. Czyżby zabraniał on tylko jazdy ,dokładnie wzdłuż pdp a dopuszczał wzdłuż np. zygzakiem?
kg1956

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze