Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez maryann » czwartek 22 sierpnia 2013, 15:43

sankila napisał(a):Generalnie, w tym przypadku wina leżała po stronie zjeżdżającego z ronda, ponieważ tego nie zasygnalizował, co wprowadzilo rasha w błąd - miał prawo zakładać, że na skrzyżowaniu z ruchem okrężnym, kierowca, bez włączonego kierunkowskazu, porusza się zgodnie z kierunkiem ruchu.
Ja też tak uważałem, dopóki nie zobaczyłem zdjęcia tego "ronda" - https://maps.google.pl/maps?ll=54.17585 ... l&t=h&z=19 . Oznakowanie poziome niewiele ma wspólnego z C12. Ponieważ jednak ów pionowy znak został daleko za plecami obu kierujących, należy zastosować się do linii i strzałek. Nie wolno tego "ronda" objechać dookoła pasem prawym, a więc autor wątku słusznie został zbluzgany.
rash napisał(a):on przejeżdżał przez mój pas
Jak ciężkie śniegi zwalą, to może tak.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez cierpnik » czwartek 22 sierpnia 2013, 16:25

ks-rider napisał(a):W tym, ze znaki drogowe i poziome maja sie zgadzac a nie roznic.
Mają ale jak się nie zgadzają to nie zwalnia z myślenia na tyle by ładować się pod pojazd będący na rondzie w oczekiwaniu, że pojedzie w bok.
cierpnik

Postprzez ks-rider » czwartek 22 sierpnia 2013, 19:47

cierpnik napisał(a):
ks-rider napisał(a):W tym, ze znaki drogowe i poziome maja sie zgadzac a nie roznic.
Mają ale jak się nie zgadzają to nie zwalnia z myślenia na tyle by ładować się pod pojazd będący na rondzie ....

Czyli sam sobie zaprzeczasz, bo jak sie maja zgadzac a sie nie zgadzaja, tylko jeszcze trzeba myslec albo wziasc to pod uwage, to cos jest nie teges / halo.

:wink:
Ostatnio zmieniony czwartek 22 sierpnia 2013, 21:40 przez ks-rider, łącznie zmieniany 2 razy
ks-rider

Postprzez lith » czwartek 22 sierpnia 2013, 19:48

@maryann
Ja zrozumiałem, że autor nie jechał 'dookoła prawym' tylko jechał prosto prawym, a drugi kierowca jechał w swoje prosto lewym, tylko, że jechali prostopadle do siebie.

I teraz pierwszeństwo ma ten co wjechał wcześniej (autor), ten co wjechał wcześniejszym wjazdem (drugi kierowca)?
lith

Postprzez sankila » czwartek 22 sierpnia 2013, 20:29

cierpnik napisał(a):A nie po stronie zarządcy drogi, który wymalował strzałkę na wprost?
A co on złego zrobił? Są dwa pasy zjazdowe, to niby dlaczego miał ograniczać przepustowość skrzyżowania? Czym się różnią dwa pasy na wprost, na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, od dwóch pasów w prawo/lewo, na skrzyżowaniu prostopadłym?
De facto, to skrzyżowanie nawet nie przypomina ronda, tylko zwykłe skrzyżowanie dwupasmówek. Tylko, że - jako proste skrzyżowanie - miałoby mniejszą przepustowość, bo wjezdżający musiałby mieć oba pasy wolne (sygnalizacji lewoskrętu z wewnętrznego pasa by nie widział). Wprowadzenie ruchu okrężnego zagwarantowało, że kierowcy z wewnętrznego pasa, chcąc jechać prosto, są obowiązani sygnalizować to prawym kierunkowskazem, dobrze widocznym dla czekających na wjazd. Nie ma kierunkowskazu, znaczy- jedzie w lewo; i już kilka pojazdów zdąży wjechać na rondo.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez rusel » czwartek 22 sierpnia 2013, 21:37

Wprowadzenie ruchu okrężnego zagwarantowało, że kierowcy z wewnętrznego pasa, chcąc jechać prosto, są obowiązani sygnalizować to prawym kierunkowskazem, dobrze widocznym dla czekających na wjazd. Nie ma kierunkowskazu, znaczy- jedzie w lewo

szemrana ta gwarancja
rusel

Postprzez lith » czwartek 22 sierpnia 2013, 22:13

Bardzo szemrana szczególnie, że pasy wyprowadzają prosto, więc prawie nikt tego tam nie sygnalizuje.

A 2 pasy do skrętu np. w prawo różnią się tym, że żeby z tego 2go od prawej można było skręcać w prawo, to z prawego nie można jechać już prosto (i nie przecinają się tory jazdy), a na zwykłym, wielopasmowym rondzie takiej gwarancji nie masz.
lith

Postprzez kg1956 » piątek 23 sierpnia 2013, 08:55

rash napisał(a):(...) w każdym razie ja na rondzie byłem wcześniej niż on,(...)

Jeśli będziesz mógł to później udowodnić to wal śmiało. Masz pierwszeństwo. To gwarantuje Tobie przepis o C-12/A7. W praktyce sytuacja jest dość dynamiczna i przed wjazdem na rondo obserwowałbym wszystkich z mojej lewej. Nawet tych, którzy nie wjechali jeszcze na rondo, ale ze względu na swoją prędkość mogą spotkać się z nami w miejscu, w którym ewidentnie będzie widać, że to oni będą mieli pierwszeństwo.
Porównaj ten wątek:
viewtopic.php?f=3&t=33987&start=15
kg1956

Postprzez maryann » piątek 23 sierpnia 2013, 09:12

lith napisał(a): pasy wyprowadzają prosto, więc prawie nikt tego tam nie sygnalizuje..
No oczywiście, bo jak migać w prawo mając między kołami strzałkę na wprost?
Więc można zastosować dwie zasady: albo prawej ręki(nie wiem na jakiej podstawie); albo znaków- przed rondem A7. Przy takiej organizacji ja bym wjeżdżając na "rondo" ustąpił będącemu na jego powierzchni, podczas gdy ja dopiero wjeżdżam spod A7.
Szkoda tylko, że wjeżdżający w zasadzie nie ma pojęcia o takim rozmalowaniu linii, że z wewnętrznego można wyjechać.
maryann

Postprzez sankila » piątek 23 sierpnia 2013, 16:01

maryann napisał(a):bo jak migać w prawo mając między kołami strzałkę na wprost?
bo to jest skrzyżowanie o ruchu okrężnym!

Zważywszy więc, że:
1/ nie ma kierunkowskazu, pokazującego jazdę na wprost;
oraz:
2/ nie wolno zmienić kierunku bez zasygnalizowania tejże zmiany;
natomiast:
3/ bez zmiany kierunku, będziesz jeździć wokół tego ronda do usr... śmierci;

pozostaje wybór - albo jazda bez migacza, ze świadomością, że w każdej chwli można dostać strzała od wjeżdżającego, przyzwyczajonego do okrężnego ruchu na wewnętrznym pasie, albo jazda z prawym migaczem, który zatrzyma wjeżdżających.

Ot, pordowski test na inteligencję i darwinowska selekcja naturalna w jednym.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez dylek » piątek 23 sierpnia 2013, 22:18

sankila napisał(a):bo to jest skrzyżowanie o ruchu okrężnym!

No popatrz jakie jaja... skrzyżowanie o ruchu okrężnym, a nie możesz sobie prawym pasem jeździć na tym rondzie wokół wyspy do woli....
Czary jakie czy co ? :D
Wg mnie żadne czary, a tylko indolencja intelektualna. Może czas zweryfikować swoje rozumienie co naprawdę oznacza zwrot "ruch okrężny" ?

sankila napisał(a):Ot, pordowski test na inteligencję i darwinowska selekcja naturalna w jednym.

Patrząc na twoje wpisy sankila tutaj, to powiem tak : test oblałaś, selekcji póki co udało ci się jakimś cudem uniknąć...
A to:
sankila napisał(a):chcąc jechać prosto, są obowiązani sygnalizować to prawym kierunkowskazem (...)
Nie ma kierunkowskazu, znaczy- jedzie w lewo
to już "miszczostfo" świata...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez maryann » sobota 24 sierpnia 2013, 08:38

dylek napisał(a):No popatrz jakie jaja... skrzyżowanie o ruchu okrężnym, a nie możesz sobie prawym pasem jeździć na tym rondzie wokół wyspy do woli....
Czary jakie czy co ? :D
Wg mnie żadne czary, a tylko indolencja intelektualna.
W/g mnie też. C12 widzą, A7 jeszcze czasami, a innych znaków to już nie bardzo. Wiem, że trochę są ze sobą w sprzeczności, ale chyba nie ponad zdolność kojarzenia przeciętnego kierowcy. Toż zawsze pisałem, że rondo C12 przejeżdżamy inaczej niż rondo C12+A7, inaczej C12+A7+P8, inaczej ...+P6[zależnie od jej kształtu]; jedynie czasem P3 nie powinna nic zmienić.
maryann

Postprzez sankila » niedziela 25 sierpnia 2013, 00:48

dylek napisał(a):No popatrz jakie jaja... skrzyżowanie o ruchu okrężnym, a nie możesz sobie prawym pasem jeździć na tym rondzie wokół wyspy do woli....
Czary jakie czy co ?
Żadne czary, po prostu drogowcy Cię nie lubią. Nie pierwszy raz, o ile mnie pamięć nie zawodzi?
Może czas zweryfikować swoje rozumienie co naprawdę oznacza zwrot "ruch okrężny" ?
A może czas zrozumieć, że nie ma "jedynie słusznego" modelu skrzyżowania? Kierowca nie jest od filozofowania, jak powinno wyglądać skrzyżowanie, tylko ma jechać według znaków.

dylek napisał(a):
sankila napisał(a):chcąc jechać prosto, są obowiązani sygnalizować to prawym kierunkowskazem (...)
Nie ma kierunkowskazu, znaczy- jedzie w lewo
to już "miszczostfo" świata...
JA nie potrzebuję pustego CAŁEGO skrzyżowania, żeby na nie bezpiecznie wjechać. Potrafisz tak?
sankila

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 26 sierpnia 2013, 01:00

cierpnik napisał(a):...po stronie zarządcy drogi, który wymalował strzałkę na wprost?
Akurat co do strzałki na wprost nie można mieć zastrzeżeń bo odpowiada ona faktycznej organizacji ruchu na skrzyżowaniu. Zastrzeżenia można mieć do znaku C-12, który informuje, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się wokół wyspy centralnej, choć faktycznie odbywa się on na wprost przez skrzyżowanie omijając wyspę z prawej strony.
-----
ks-rider napisał(a):...znaki drogowe i poziome maja sie zgadzac a nie roznic.
Tutaj informacja przekazana przez znak C-12 zdecydowanie nie odpowiada regulacji ruchu wykonanej na skrzyżowaniu za pomocą znaków poziomych.
-----
maryann napisał(a):Nie wolno tego "ronda" objechać dookoła pasem prawym...
Nie tyle nie wolno co po prostu się nie da. W przeciwieństwie do właściwego skrzyżowania o ruchu okrężnym nievma tutaj nie tylko prawego, ale żadnego pasa ruchu prowadzącego wokół wyspy centralnej.
-----
lith napisał(a):I teraz pierwszeństwo ma ten co wjechał wcześniej (autor), ten co wjechał wcześniejszym wjazdem (drugi kierowca)?
Na podst. C-12+A-7 pierwszeństwo ma będący na skrzyżowaniu przed wjeżdżającym. To połączenie znaków nie rozstrzyga pierwszeństwa przejazdu pomiędzy dwoma pojazdami będącymi już na skrzyżowaniu z prostej przyczyny: dalej ich tory jazdy mogą się przeciąć jedynie gdy jeden z pojazdów zmienia zajmowany pas ruchu a w takiej sytuacji pierwszeństwo przejazdu określa się na podst Art.22.4.

Co istotne gdyby było samo A-7 bez C-12 w kwestii pierwszeństw przejazdu także nic by się nie zmieniło. Znak A-7 umieszczony w takiej sytuacji dotyczy tylko najbliższego jezdni. Z tej samej przyczyny co poprzednio: dalej tory jazdy mogą się przeciąć jedynie gdy jeden z pojazdów zmienia zajmowany pas ruchu a w takiej sytuacji pierwszeństwo przejazdu określa się na podst Art.22.4.

Teoria, którą streścić można "kto pierwszy - ten lepszy" wynika z nieznajomości przepisów. Inna sprawa, że kolega Rash po prostu nie ustąpił pierwszeństwa, czy skrzyżowanie jest oznakowane niezgodne z "220" za pomocą C-12+A-7, czy byłoby prawidłowe samo A-7.
-----
sankila napisał(a):...bo to jest skrzyżowanie o ruchu okrężnym!
Zaraz, zaraz! Jest to skrzyżowanie (choć moim zdaniem to tylko część skrzyżowania) owszem z wyspa centralną, ale czy jest to skrzyżowanie o ruchu okrężnym? Zdecydowanie nie. O skrzyżowaniu o ruchu okrężnym może być mowa jedynie jeżeli pasy ruchu wymalowane są dookoła. Wtedy faktycznie nie zmieniając kierunku jazdy, nie zmieniając zajmowanego pasa ruchu, nie używając kierunkowskazów objedziemy wyspę centralną dookoła. Wtedy faktycznie zjazd ze skrzyżowania wymaga zmiany kierunku jazdy w prawo, użycia prawego kierunkowskazu i zbliżenia się do prawej krawędzi jezdni. I tylko wtedy wtedy faktycznie możemy powiedzieć, że "na skrzyżowaniu ruch odbywa się wokół wyspy w kierunku wskazanym na znaku".

Tutaj mamy pasy ruchu wymalowane na wprost przez skrzyżowanie omijające wyspę z prawej strony. Owszem, mamy możliwość objechania wyspy centralnej dookoła, ale aby to zrobić czterokrotnie musimy zmienić kierunek jazdy w lewo, czterokrotnie zbliżyć się do lewej krawędzi jezdni i czterokrotnie użyć lewego kierunkowskazu. Nie zmieniając kierunku jady wyjedziemy ze skrzyżowania. O skrzyżowaniu z wątku możemy co najwyżej powiedzieć, że "na skrzyżowaniu ruch wokół wyspy centralnej odbywa się w kierunku wskazanym na znaku", a to za mało aby przed tym skrzyżowaniem umieścić znak C-12.

Umieszczenie przed tym skrzyżowaniem znaku C-12 jest poważnym błędem drogowców. Zamierzający wjechać na skrzyżowanie kolega Rash widząc C-12 i poruszający się lewym pasem pojazd faktycznie miał prawo pomyśleć, że będzie on kontynuować jazdę nie zmieniając kierunku jazdy ani pasa ruchu lewym pasem ruchu wokół wyspy centralnej, a prawy pas ruchu pozostanie wolny. Czy to wystarczy aby wjeżdżać na prawy pas klasycznego ronda pierścieniowego to już inna sprawa. Istotne, że w rzeczywistości wbrew treści znaku C-12 jadąc zgodnie z kierunkiem ruchu z lewego pasa ruchu kierujący zjeżdża ze skrzyżowania, a tory jazdy okazują się być kolizyjne, choć na właściwym skrzyżowaniu o ruchu okrężnym kolizyjne by nie były.
-----
Tak wiem, "nie potrafimy tego wytłumaczyć, ale u Nas jeździmy inaczej".
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 26 sierpnia 2013, 07:40

Powód, dla którego nie czytałem dalszej części wypowiedzi Szymona:
szymon1977 napisał(a):O skrzyżowaniu o ruchu okrężnym może być mowa jedynie jeżeli pasy ruchu wymalowane są dookoła.

Z zał. nr 2 WT dz.u. 220, punktu 8.4. Skrzyżowanie z ruchem wokół wyspy, wynika coś zgoła innego. Podobnie wynika z Rys. 8.5.4. Oznakowanie skrzyżowania z ruchem okrężnym wokół wyspy centralnej i z sygnalizacją świetlną, tego samego dokumentu.

W sumie teoria Szymona jest dla niego i innych na szczęście nieświadomych tej teorii uczestników ruchu - BEZPIECZNA. Okazuje się, że nigdy nie spotkamy mini ronda skrzyżowania o ruchu okrężnym oraz małego ronda skrzyżowania o ruchu okrężnym z dwoma wyznaczonymi pasami ruchu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze