Skrzyżowanie i droga poprzeczna.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowanie i droga poprzeczna.

Postprzez szymon1977 » wtorek 02 lipca 2013, 19:08

Henq napisał(a):Zapraszam przyjedź i spróbuj przejść w tym miejscu zobaczymy kto będzie bardziej zaskoczony Twoim przejściem kierowcy jadący czy sanitariusze przyjeżdżający po Ciebie.
Mam rozumieć, że skoro kierujący się do przepisu nie stosują to przepis przestaje obowiązywać? Hmmm...
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Drezyna » wtorek 02 lipca 2013, 19:14

szerszon napisał(a):Gdzie napisałem o pierwszeństwie wynikającym z Par 47.4 ?

Pytanie było o pierwszeństwo, ty odpowiadasz parasolem, to ja się grzecznie pytam, bo to dla mnie nowość w zakresie przepisów ruchu :hmm:
Drezyna

Postprzez szerszon » wtorek 02 lipca 2013, 21:32

Pytanie było o pierwszeństwo, ty odpowiadasz parasolem, to ja się grzecznie pytam, bo to dla mnie nowość w zakresie przepisów ruchu

I była udzielona odpowiedź o pierwszenstwo jak i zarówno gdy pieszy nie ma pierwszenstwa, a jednak jest już w zakresie działania Par 47.4
Gdyby podejść do problemu twoim tokiem rozumowania par 47.4 mógłby nie istnieć.
szerszon

Postprzez Henq » środa 03 lipca 2013, 15:09

szymon1977 napisał(a):Mam rozumieć, że skoro kierujący się do przepisu nie stosują to przepis przestaje obowiązywać? Hmmm...

W przepisie mowa o drodze poprzecznej a czy skrzyżowanie na Y jest drogą poprzeczną jeszcze z przebiegającym pierwszeństwem? :hmm:
Przecież nie zjeżdżam ze swojej drogi nigdzie tylko cały czas jadę tą samą.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szymon1977 » środa 03 lipca 2013, 16:17

Tą samą, nie tą samą. A czy droga, którą zjeżdżasz nie jest drogą poprzeczną w stosunku do tej, którą dojechałeś? Czy tylko jeżeli pomiędzy drogą, którą zjeżdżasz a drogą, którą dojechałeś jest kąt 90' mamy sytuację z drogą poprzeczną?
T-6-9.png
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » środa 03 lipca 2013, 17:23

Szymon,
na powyższym rys. jest łuk czy załamanie?
Chyba wezmę sobie lupę, powiększę na 1000% i zobaczę jak pixele przebiegają :mrgreen:
Przy dojeżdżaniu do znaku w realu, przydała by się jakaś luneta/teleskop.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze