Zjazd z ronda 2->3 pasy. Czy słusznie czuję się zepchnięty?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Zjazd z ronda 2->3 pasy. Czy słusznie czuję się zepchnię

Postprzez RossoneriDevil » niedziela 09 czerwca 2013, 17:17

A tu nagle twierdzicie, że z zewnętrznego nie mogę na lewoskręt

Możesz, ale czemu twierdzisz że masz tam pierwszeństwo.... :)
RossoneriDevil

Postprzez cierpnik » niedziela 09 czerwca 2013, 18:50

Polacy mają wielkie problemy z jazdą po rondach. Teorii tysiąc a wszystko jest w PoRD.
Obrazek
Jak ktoś chce jechać inaczej to niech ustąpi pierwszeństwa przejazdu.
I to by było na tyle.
cierpnik

Postprzez LeszkoII » niedziela 09 czerwca 2013, 19:17

^^...nie miałeś czasem jakiegoś poważnego wypadku na rondzie? Bo coś mi się wydaje...że strasznie w nim ucierpiałeś :lol: Skręcając w lewo z prawego pasa niczego Cię nie nauczyło?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez RossoneriDevil » niedziela 09 czerwca 2013, 19:19

Na filmiku widać, że na lewym pasie jest strzałka, która pozwala na zjazd z ronda w prawo.

ok 0:18

Poza tym skoro mamy poruszać się jak najbliżej prawej strony, to dla jadącego prawym pasem najbliżej będzie prawej strony również pas prawy, a dla jadącego lewym, w tej sytuacji będzie pas środkowy.
RossoneriDevil

Postprzez dylek » niedziela 09 czerwca 2013, 19:24

cierpnik - pomyliłeś temat... o rondach już jest, w którym swoje teorie prezentujesz - po co tutaj z nimi się wtryniasz ? mają być od tego ważniejsze jeśli je wepchasz, gdzie tylko się da ?
(tym bardziej, że na filmie wyraźnie widać strzałki na asfalcie przeczące twoim teoriom...)
Wkleiłem tu fotę z tego skrzyżowania z białym pick-upem i dwoma niebieskimi pojazdami na wewnętrznym pasie... nanieś na nią swoje teorie to się pośmiejemy :D
Problem litha przypomina mi częste konflikty na lubelskim rondzie, gdzie z 2 pasów do skrętu są 3 pasy po skręcie:
graf.jpg
graf.jpg (104.1 KiB) Przeglądane 4086 razy

Tu dość często ci z toru czerwonego zamiast pojechać jak ciągła próbują jechać jak czerwona przerywana (sądząc, że skoro zaczynają drugim od lewej to mogą skończyć skręt również na drugim od lewej.
Takim zachowaniem (nawet pomimo linii prowadzącej) próbują spychać tych z toru zielonego w zawracanie (zielona przerywana).
Klaksony, czasem obcierka...wina zawsze czerwonego (pomimo, że bardziej z prawej :D ). Sądzę, że nawet gdyby tej prowadzącej nie było - to również winny byłby zawsze czerwony.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez cierpnik » niedziela 09 czerwca 2013, 20:30

RossoneriDevil napisał(a):Na filmiku widać, że na lewym pasie jest strzałka, która pozwala na zjazd z ronda w prawo.
A dokładniej taka:
Obrazek
Patrzę i patrzę ale w prawo to ja nie widzę.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 10 czerwca 2013, 07:19 przez cierpnik, łącznie zmieniany 1 raz
cierpnik

Postprzez lith » niedziela 09 czerwca 2013, 20:47

Sprawdziłęm strzałki. Na wewnętrznym jest strzałka w kształcie litery V, a na prawym: / (oczywiście z grotami na górze).

Aha, stojąc tak 5 mn zaobserwowałem kilkanaście niebezpiecznych sytuacji, a ludzie przejeżdżali we wszystkich możliwych kombinacjach łacznie z takimi jak z wewnętrznego na prawy i z zewnętrznego na lewy -.-
lith

Postprzez RossoneriDevil » niedziela 09 czerwca 2013, 20:56

Cierpnik popraw obrazek bo nie wiem co Ty tam zobaczyłeś....
RossoneriDevil

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 10 czerwca 2013, 08:38

No właśnie poprawcie albo usuńcie obrazek cierpnika, gdyż wprowadza w błąd i rażąco przeczy przepisom ruchu drogowego. Mam nadzieję, że są jakieś granice moderowania treści na forum bądź co bądź o tematyce ruchu drogowego. Rys. cierpnika idealnie pasuje do hyde-parku z innego forum.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 10 czerwca 2013, 12:20

Pojawiły się wątpliwości czy pojazd czerwony ma obowiązek użycia lewego kierunkowskazu i ustąpienia pierwszeństwa przejazdu pojazdowi zielonemu. Skąd te wątpliwości? Czy macie te same wątpliwości w sytuacji pomarańczowy/niebieski albo żółty/fioletowy? Są jakieś specjalne przepisy dotyczące pasów ruchu na skrzyżowaniach?
001m.png

-----
cierpnik napisał(a):Jak ktoś chce jechać inaczej to niech ustąpi pierwszeństwa przejazdu.I to by było na tyle.
To by było na tyle w kwestii skrzyżowania oznakowanego C-12, gdyby nie oznakowanie pionowe, którego nie zauważyłeś. Wymalowanie pasów ruchu wokół wyspy centralnej na skrzyżowaniu o takiej geometrii byłoby dość karkołomnym posunięciem i przeczyłoby strzałkom umieszczonym tuż przed zjazdem z tegoż skrzyżowania.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez RossoneriDevil » poniedziałek 10 czerwca 2013, 13:04

Cierpnik, może czas zacząć nosić okulary, skoro Lith napisał:
Sprawdziłem strzałki. Na wewnętrznym jest strzałka w kształcie litery V
RossoneriDevil

Postprzez cierpnik » poniedziałek 10 czerwca 2013, 14:12

RossoneriDevil napisał(a):Cierpnik, może czas zacząć nosić okulary, skoro Lith napisał:

Moża czas przemyć uszy skoro napisałem o pasie zewnętrznym? Jest tam inna strzałka? TO okulary trzeba przemyć.
A jak mam się odnieść do tej niby strzałki V na pasie obok? To jest w lewo i w prawo? Fajnie. Bo na pasie z prawej mamy prosto. No już wszystko jasne dlaczego doszło do zajechania.
szymon1977 napisał(a):1.Są jakieś specjalne przepisy dotyczące pasów ruchu na skrzyżowaniach?
2.To by było na tyle w kwestii skrzyżowania oznakowanego C-12, gdyby nie oznakowanie pionowe, którego nie zauważyłeś. Wymalowanie pasów ruchu wokół wyspy centralnej na skrzyżowaniu o takiej geometrii byłoby dość karkołomnym posunięciem i przeczyłoby strzałkom umieszczonym tuż przed zjazdem z tegoż skrzyżowania.
1. Nie. Jak zmieniasz pas to masz to zasygnalizować i ustąpić pierwszeństwa.
2. I tu dochodzimy do meritum. C-12 jest źle postawiony lub znaki poziome źle wymalowane. Zresztą jeśli tam jest V na środku to na pewno źle wymalowane. Przy X nie byłoby różnicy.
Piszesz jednak z kolei o pionowym. W sumie też źle postawione ale to można pominąć po widać, że dotyczy innego miejsca niż jest postawiony. Więc to można zostawić w spokoju.
cierpnik

Postprzez RossoneriDevil » poniedziałek 10 czerwca 2013, 14:26

TO okulary trzeba przemyć.

No właśnie, zacznij od tego.
Ponieważ skoro piszę o pasie lewym, a TY piszesz, że tam widzisz tylko strzałkę na wprost, to znaczy że nie wiesz o czym piszesz, albo nie wiesz co czytasz.
Bo mowa była o lewym pasie:
Na filmiku widać, że na lewym pasie jest strzałka, która pozwala na zjazd z ronda w prawo.

Skoro dla Ciebie lewy to prawy to hmm.... :spoko:

PS. Uszu nie trzeba czyścić do czytania, chyba że w twoim wypadku jeżeli czytasz sobie na głos :D
RossoneriDevil

Postprzez lith » poniedziałek 10 czerwca 2013, 14:57

@szymon1977
Tylko u Ciebie 3 pas pojawia się po lewej, a w na omawianym skrzyżowaniu tego nie widzę, po prosu na rondzie są 2, za rondem są 3.
3na2.jpg
3na2.jpg (13.71 KiB) Przeglądane 4030 razy

A całość jest jeszcze na łuku i nie ma linii prowadzących. Ja nie widzę żadnych prawnych podstaw do tego, żeby to prawy pas był kontynuacją zewnętrznego, a środkowy wewnętrznego. To jest założenie z kosmosu.
lith

Postprzez RossoneriDevil » poniedziałek 10 czerwca 2013, 15:26

To jest założenie z kosmosu

Jak każde inne założenie, można tylko próbować logicznie to wyjaśnić,
Np. Skoro są obok siebie dwa pasy prawy i lewy, to po skręcie kontynuacje powinno się mieć prawy na prawym, lewy na lewym.
Ponieważ Prawy jest tylko jeden, a obok niego jest teraz środkowy, który wcześniej był lewym bo były tylko dwa, to tak by wyglądała kontynuacja drogi za skrzyżowaniem.

Ja nie twierdzę że tak musi być, staram się tylko to jakoś uporządkować.
Denerwuję mnie to że są pieniądze na nowe fotoradary, a nie stać ich na farbę, aby normalnie oznakować "określić" linie na skrzyżowaniu, bo nawet strzałek nie widać, albo ledwo co.....
RossoneriDevil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze