Jak wjechać na parking ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Jak wjechać na parking ?

Postprzez LeszkoII » wtorek 22 stycznia 2013, 20:57

A po co na rondach B-20? Takie rozwiązanie kłóci się z ideą ronda, które powinno być skrzyżowaniem dynamicznym tj. bez konieczności zatrzymań przed. Podajesz załącznik do "warunków technicznych", w którym nie ma zaleceń polegających na umieszczeniu wraz ze znakiem C-12 znaku B-20. Jak sądzę - celowe działanie a nie przeoczenie ministra.

Poza tym mam sceptyczne podejście, czy kierowca musi znać treść takiego załącznika. Uważam, że nie, choć mile widziana lektura.
Wszystkie niezbędne informacje odnośnie znaku C-12 zawarte są w Rozporządzeniu(...)w sprawie znaków i sygnałów drogowych - Dz.U.02.170.1393 - a konkretnie § 36.1. plus 2. oraz oczywiście Ustawa PoRD.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » wtorek 22 stycznia 2013, 21:11

Do tej pory ronda miały na celu raczej zwiększenie bezpieczeństwa i uspokojenie ruchu , a nie zwiększenie dynamiki ruchu.
No może coś sie zmieniło ostatnimi czasy...

A kierowca... wielu sądzi,ze jak odróżnia czerwone od zielonego i wie mniej więcej gdzie jezdnia i gdzie chodnik to już jest ok.
ale chyba odbiegliśmy od głównego tematu :D
szerszon

Postprzez LeszkoII » wtorek 22 stycznia 2013, 21:42

Racja odbiegamy :lol: Powracając do tematu, co jest napisane na znaku poniżej napisu "parking"? Pytam w kontekście szczegółowych warunków technicznych... Czy w ogóle znak jest ważny w sensie rozporządzenia? Odpowiedź nie wpłynie na zastosowanie się lub nie do c-5, ponieważ nakaz "jazdy prosto" wyklucza wjazd na parking.
Może się okazać, że znak D-18 wykonał według własnego talentu dozorca parkingu a później umiescił na słupku.

EDIT: Udało mi się odczytać "garaż" i strzała -->
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » wtorek 22 stycznia 2013, 21:51

Na znaku d-18 można umieszczać strzałki, koperty itp...w 220 jest to opisane.
Niestety dla mnie, jednak raczej nie można skręcić na parking. :evil:
szerszon

Postprzez mshtal » wtorek 22 stycznia 2013, 21:54

LeszkoII napisał(a): Podajesz załącznik do "warunków technicznych", w którym nie ma zaleceń polegających na umieszczeniu wraz ze znakiem C-12 znaku B-20. Jak sądzę - celowe działanie a nie przeoczenie ministra.

ale jest zalecenie stosowania znaku B-20 zamiast A-7 w szczególnych sytuacjach, gdzie z jakiegokolwiek powodu widoczność może być ograniczona (jest nawet wzór podany z którego wynika pewien parametr, kiedy B20 a kiedy wystarczy A7 - tylko trzeba chcieć i umieć znaleźć) wtedy nie musiał byś "sądzić" o celowość intencji działania ministra!!!

LeszkoII napisał(a):Poza tym mam sceptyczne podejście, czy kierowca musi znać treść takiego załącznika. Uważam, że nie, choć mile widziana lektura.

nie musi! ...ale skoro chce wiedzieć czy można ustawić B-20 z C-12 to powinien się zapoznać a Ty przecież tego dociekałeś!?
kierowca musi stosować się do tych znaków, które widzi (chyba, że tak jak Ty woli "śmiać się z drogowców")
mshtal

Postprzez LeszkoII » wtorek 22 stycznia 2013, 22:01

msthal, przekonałeś mnie :spoko: ....ale śmiać się i tak będę z organizatorów ruchu.
LeszkoII

Postprzez szerszon » wtorek 22 stycznia 2013, 22:21

Obrazek

podpisano
organizator ruchu. :mrgreen:
szerszon

Postprzez LeszkoII » wtorek 22 stycznia 2013, 22:49

^^^ Wygląda mi na takiego, który ustawił C12+B20 8)
LeszkoII

Postprzez dylek » wtorek 22 stycznia 2013, 22:59

mshtal - z przepisów wiem, że C-12 z A-7 na 1 słupku oznacza pierwszeństwo tych na rondzie nad wjeżdżającymi...
A nie wiem co oznacza połączenie na 1 słupku B-20 z C-12 ...
I to, że B-20 może czasem "zaostrzyć" działanie A-7 nie oznacza, że może go zastąpić w tym połączeniu... a przykłady na które się powołujesz dotyczą znaczenia tych znaków "solo", więc nic nie wyjaśnią w kwestii połączenia...
http://goo.gl/maps/VjehQ i po sprawie....zamiast wymyślania cudaków...
Więc nie tyle brecha z organizatora co, żenua... i tyle... Bronić nie ma kogo...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » wtorek 22 stycznia 2013, 23:18

Widząc multum przykładów skrzyżowań okrężnych z rozszerzona wyspą będę dociekał historycznie, które z nich powstały w takim zamyśle od początku a które zostały drastycznie przebudowane i kiedy.
@ Dylek, [C12+A7] a później B20 wygląda znacznie lepiej niż [C12+B20] ale daleko do ideału...
Tak się zastanawiam... czy różne interpretacje przepisowego zachowania na rondach nie wynikają czasem z przeróbek skrzyżowań lub klonowania takich przeróbek...

Przydałby się watek historyczny PoRD (jesli taki jest prosze o skierowanie)

P.S. Wiem, że nie na temat :oops:
LeszkoII

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze