nowa na drodze, pomocy doświadczeni kierowcy

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: nowa na drodze, pomocy doświadczeni kierowcy

Postprzez alicja500 » środa 07 listopada 2012, 11:36

oj Agusia, uważaj z tym, że nic nie jedzie. Mnie też się kilka razy wydawało, że jadę samotnie niczym królowa szos, a tu lewą stroną śmignął motocykl. I ja sama dostałam strzał w prawy bok, bo gościu zmieniając pas nie zauważył, że ja go właśnie mijam (a droga niby pusta).

No i właśnie mam pytanie: jeśli zmieniam pas to patrzę kontrolnie w lusterko wsteczne (ewentualna korekta odległości) ale głównie koncentruję się na bocznych - czy w lusterku bocznym też jest "martwa strefa"? Wiem, że powinnam też odwrócić głowę w bok ale jak jadę te 80 km/h (bo np. tyle jadą auta pasem, na który chcę wjechać) i odwracam się, to autko mi automatycznie lekko skręca i boję się, że nie zapanuję nad nim w razie sytuacji, że tak się wyrażę, krytycznej.
Ostatnio próbowałam przetestować czy czegoś nie widać w lusterku bocznym i wydaje mi się, że jak się zawiesi wzrok na dłuższą chwilę to widać ruch. Ale jak to jest?
alicja500

Postprzez ringus1 » środa 07 listopada 2012, 12:02

Oczywiście, że boczne także mają martwą strefę. Czasem mam nawet wrażenie, że większą niż wsteczne. Asferyczne, z tymi rogami zagiętymi mają chyba najmniejszą, ale i tak trzeba troszeczkę głowę obrócić i kątem oka się upewnić. Jak jedziecie w ten sposób:

| | |
| |T|
|K| |
| | |

T - Ty
K - Ktoś inny

To jest bardzo duża szansa, że go w lusterkach nie zobaczysz. Zwłaszcza, jak będzie jeszcze bliżej Ciebie.
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Postprzez Razor1990 » środa 07 listopada 2012, 12:06

alicja500 napisał(a):No i właśnie mam pytanie: jeśli zmieniam pas to patrzę kontrolnie w lusterko wsteczne (ewentualna korekta odległości) ale głównie koncentruję się na bocznych - czy w lusterku bocznym też jest "martwa strefa"? Wiem, że powinnam też odwrócić głowę w bok ale jak jadę te 80 km/h (bo np. tyle jadą auta pasem, na który chcę wjechać) i odwracam się, to autko mi automatycznie lekko skręca i boję się, że nie zapanuję nad nim w razie sytuacji, że tak się wyrażę, krytycznej.
Ostatnio próbowałam przetestować czy czegoś nie widać w lusterku bocznym i wydaje mi się, że jak się zawiesi wzrok na dłuższą chwilę to widać ruch. Ale jak to jest?

Generalnie wyznaję zasadę, że im większa prędkość, tym lepiej patrzeć też w boczne szyby ;)
Razor1990

Postprzez alicja500 » środa 07 listopada 2012, 13:16

Ok, wielkie dzięki. Widzę, że jeszcze cała masa pracy przede mną.
Niby pierwszy tysiąc już za mną ale to tak jakbym dopiero zaczęła raczkować.
alicja500

Postprzez lith » środa 07 listopada 2012, 20:39

Z lewej mam fragment asferyczny, więc ta strefa jest dość mocno ograniczona, ale małe autko/motor bez problemu sie zmieści. A z prawej to strefa, że busa wciśniesz, może i z przyczepką xD Zawsze się obracam przy zmianie pasa.
Co do 'martwych stref' to ciekawa jest jeszcze za słupkami z przodu ;) Też mnie 'nauczyli' szybko, że trzeba gibać się jak p. rezus, bo można coś istotnego przeoczyć :P

edit: ale bzdurę walnąłem, martwe pole jest między tym co widzisz w bocznym, a tym co wyjedzie z boku :oops:
lith

Postprzez aguusia88 » środa 07 listopada 2012, 20:52

ja sie patrze najpierw na srodkowe lusterko potem w boczne. w lewym moze mi sie wydawac ze ktos mnie wyprzedza zlukam znow na srodek, jesli widze ze w srodkowym auto jest ciagle za mna, jedzie stala predkoscia to moge wykonac manerw zjazdu na lewy pas
Prawo Jazdy B - 2009r za I razem
aguusia88

Postprzez lith » środa 07 listopada 2012, 21:36

@aguusia88
pssssst, tu masz super tajne materiały najwyższych lotów... jak chcesz przejść od razu do lusterek to od 23 sekundy, ale całość raczej nie zaszkodzi :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=00N2kQRKVdY

i tu czym grozi zmiana pasa patrząc tylko w lusterka :)
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... hFjBj-m_tY
lith

Postprzez alicja500 » czwartek 08 listopada 2012, 00:04

lith napisał(a):@aguusia88
pssssst, tu masz super tajne materiały najwyższych lotów... jak chcesz przejść od razu do lusterek to od 23 sekundy, ale całość raczej nie zaszkodzi :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=00N2kQRKVdY

i tu czym grozi zmiana pasa patrząc tylko w lusterka :)
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... hFjBj-m_tY

lith, wielkie dzięki za linka z lusterkami. Ale mnie oświeciło! :D

A jeśli chodzi o drugiego linka - to właśnie mnie się przytrafiło coś właśnie w ten deseń.
alicja500

Postprzez reassor » czwartek 08 listopada 2012, 00:48

Nie nie Tychy - mieszkam obok w Bieruniu nowym :::)
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze