Rondo dwupasmowe bez strzałek - skręt w lewo z prawego pasa?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo dwupasmowe bez strzałek - skręt w lewo z prawego p

Postprzez kg1956 » wtorek 16 października 2012, 10:10

Dokładnie w jednym - wskazanym znakiem C-12.
kg1956

Postprzez dylek » wtorek 16 października 2012, 10:18

maryann napisał(a):dylek, wcale nie pisałem o nowej drodze; ale zaprzeczysz istnieniu jednokierunkowego odcinka jezdni?
I odpowiedziałem Ci na pytanie dlaczego to źle tak długo migać lewym.
Tera Ty.

§ 44. 1.Znak D-3 "droga jednokierunkowa" oznacza początek lub kontynuację drogi lub jezdni, na której ruch odbywa się w jednym kierunku.

Widział taki znak na obwiedni ? Nie? ....ups..
To niech zrozumie, że nie ma tam jednokierunkowości... Tor jazdy wymuszony znakiem C-12 oczywiście jest pokrywający się odcinkami dla wszystkich, ale kierunki przejazdu przez skrzyżowanie są różne... i jeśli już chcesz szukać jednocośtam na rondzie to właściwsze od jednokierunkowości będzie np. określenie jednotorowość. Można mówić również o jedności ruchu wokół wyspy, ale nie o jego jednokierunkowości, gdyż jak powtarzam nie ma jednego kierunku przejazdu po skrzyzowaniu przez skrzyzowanie...
A co do drugiej części postu - a co mnie obchodzi dlaczego ci się wydaje, że coś jest złe? To, że przed skrzyżowaniem informuję innych co zamierzam zrobić na skrzyżowaniu uważasz za zbyt wczesne ? A po co mam migać co robię? To wszyscy widzą... i takie miganie nie jest zawczasu.
Przepis mówi o obowiązku sygnalizowania KAŻDEJ zmiany kierunku ... dalej nie podaliście przepisu wprowadzającego wyjątek od tego zapisu... Bo za taki chyba nie uważacie wywodów, że kółko to prosta ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez kg1956 » wtorek 16 października 2012, 10:51

Znak C-12 nie mówi nic o kierunkach zjazdów z ronda. Mówi o kierunku jazdy wokół wyspy.
kg1956

Postprzez maryann » wtorek 16 października 2012, 10:52

dylek napisał(a):Widział taki znak na obwiedni ? Nie? ....ups..
To niech zrozumie, że nie ma tam jednokierunkowości
Mamy kierunek wskazany strzałką, czy nie mamy? A w rzeczywistości łatwiej jechać wbrew D3 niż C12; więc jakie jeszcze wątpliwości? Czy ja napisałem, że tam jest D3?? Nie, napisałem, że po rondzie można jechać tylko w jednym kierunku i jest całkiem wyraźnie opisane w definicji C12. No, możesz powiedzieć: "przepraszam, stosuję PoRD, oprócz zapisów o C12". Wolno Ci. Ja tam patrzę na wszystkie przepisy i znaki, a definicji ronda nie kończę czytać na piewrwszym słowie "skrzyżowanie....".
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez dylek » wtorek 16 października 2012, 11:18

maryann napisał(a): napisałem, że po rondzie można jechać tylko w jednym kierunku i jest całkiem wyraźnie opisane w definicji C12.

A ja ci kolejny raz powtarzam, że po rondzie mozna jechać w wielu kierunkach, a nie tylko w jednym.
Natomiast sposób objeżdżania wyspy masz ściśle okreslony znakiem...
Pisanie jak cię zacytowałem swiadczy o kompletnym niezrozumieniu zapisów rozporządzenia.
dylek
Moderator

Postprzez maryann » wtorek 16 października 2012, 11:23

dylek napisał(a):A ja ci kolejny raz powtarzam, że po rondzie mozna jechać w wielu kierunkach, a nie tylko w jednym.
Jakiś przepis pozwala na taka dowolnośc wbrew C12?
maryann

Postprzez dylek » wtorek 16 października 2012, 11:33

Póki wokół wyspy jadę w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara...to nic nie robię wbrew C-12...
A czy pojadę w prawo, prosto czy w lewo... z tym C-12 nic nie ma wspólnego... On mi nie nakazuje jednego jedynego kierunku na skrzyzowaniu, lecz tylko sposób przejazdu po skrzyzowaniu ... Powtarzam: narzuca mi tor jazdy a nie kierunek jazdy !
Pytanie jakie postawiłeś potwierdza ów brak zrozumienia zapisów...
dylek
Moderator

Postprzez maryann » wtorek 16 października 2012, 11:37

dylek napisał(a):narzuca mi tor jazdy a nie kierunek jazdy..
A te rewelacje skąd? Znowu z "Twojego zrozumienia", czy może objawienia? Póki co, to jednak w ustwie pada słowo kierunek.
maryann

Postprzez lith » wtorek 16 października 2012, 15:09

maryann napisał(a):A te rewelacje skąd? Znowu z "Twojego zrozumienia", czy może objawienia? Póki co, to jednak w ustwie pada słowo kierunek.

Takie same objawienia jak i drugiej strony. To, że ktoś rozumie przepis inaczej niż Ty nie oznacza, ze go nie respektuje. Udowodnij lepiej dlaczego to Twoja interpretacja jest słuszna, a dylka nie. Bo jaka jest to już wiadomo i nie trzeba tego powtarzać.
lith

Postprzez maryann » wtorek 16 października 2012, 15:43

maryann napisał(a):w ustwie pada słowo kierunek.
maryann

Postprzez LeszkoII » wtorek 16 października 2012, 17:17

A ja widziałem jezdnię jednokierunkową (wjazd na autostradę), na której wykonałem skręt o 270 stopni. Co Wy na to?
Moim zdaniem Dylek mylisz ruch jednokierunkowy z nakazem jazdy na wprost :) A różnica spora. W tym sensie właśnie skrzyżowanie okrężne stanowi jezdnię jednokierunkową o czym mówi załącznik do Zarządzenia nr 10 Generalnej Dyrekcji Dróg Publicznych z 12.06.2001 r.
Na przykład w części II:
2.1.1. Rondo jest to skrzyżowanie z wyspą środkową i jednokierunkową jezdnią wokół wyspy, na którym pojazdy są obowiązane objeżdżać wyspę środkową w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
2.1.3. Jezdnia ronda jest to jezdnia wokół wyspy środkowej ronda lub wokół pierścienia małego ronda, o ile on występuje
2.1.4. Wlot jest to część drogi (ramienia skrzyżowania) obejmująca pasy ruchu lub jezdnię w przypadku drogi dwujezdniowej, z której pojazdy wjeżdżają na skrzyżowanie.
2.1.5. Wylot jest to część drogi (ramienia skrzyżowania) obejmująca pasy ruchu lub jezdnię w przypadku drogi dwujezdniowej, którą pojazdy opuszczają skrzyżowanie

Skrzyżowanie nie może być drogą, bo jest przecięciem dróg.

Nakazowy znak C-12 określa kierunek jazdy na jezdni stanowiącej rozwiązanie infrastrukturalne skrzyżowania okrężnego podobnie jak znak D-3.
Jakby się uparł, można by zrezygnować ze znaku C-12 i zamienić go na kilka znaków D-1 i D-3 ewentualnie B-2.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez kg1956 » wtorek 16 października 2012, 20:31

LeszkoII napisał(a):(...)Skrzyżowanie nie może być drogą, bo jest przecięciem dróg.(...)

To też z tego załącznika?
kg1956

Postprzez LeszkoII » wtorek 16 października 2012, 20:43

Nie, z ustawy 'Prawo o Ruchu Drogowym'.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez dylek » wtorek 16 października 2012, 20:57

LeszkoII napisał(a):Jakby się uparł, można by zrezygnować ze znaku C-12 i zamienić go na kilka znaków D-1 i D-3 ewentualnie B-2.

No to niech się uprze :P
Będzie miał wtedy podporządkowane drogi dochodzące do drogi z pierwszeństwem...na drodze z pierwszeństwem bedzie se jeździł sygnalizując tylko zmiany pasa ruchu...opuszczenie tej drogi zasygnalizuje prawym kierunkowskazem i wyjedzie z tej drogi w prawo tylko z prawego pasa...bedzie miał jak chce...jak się uprze.
A póki się nie uparł to ma 1 skrzyzowanie i powierzchnię jego ...i nie ma specjalnie spisanych zasad dla tylko takiego skrzyżowania...więc niech jeździ po nim jak po innych skrzyżowaniach...
Niemniej jestem za tym, by się uparł...szczególnie przy tych rondach o dużej wyspie... lepiej je przeoznakowac w stylu o którym mówi...co zresztą nieraz sam już powtarzałem na tym forum.
dylek
Moderator

Postprzez kg1956 » wtorek 16 października 2012, 21:37

LeszkoII napisał(a):Nie, z ustawy 'Prawo o Ruchu Drogowym'.

W tej samej ustawie jezdnia to część drogi...
kg1956

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze