Dylek: nie pisz bez konsultacji z szymonem1977 co szymon1977 uważa bo zdarzyć się może, że przypiszesz szymonowi1977 coś, z czym szymon1977 się nie zgadza. O właśnie to zrobiłeś. To istne bandyctwo forumowe!dylek napisał(a):...wytłumacz to jeszcze szymonowi, bo mi się nie udało i on uważa, że...
-----
A wracając do tematu:
Nie. Po wjechaniu na skrzyżowanie (jeżeli oczywiście jest ono wystarczająco duże, warunki ruchu na to pozwalają i linie poziome tego nie zabraniają) możesz zmieniać pasy ruchu do woli, choć nie wiem po co miałbyś to robić. Istotne tylko abyś na sam koniec zajął pas ruchu przeznaczony do jazdy w kierunku zgodnym ze strzałką, którą miałeś przed skrzyżowaniem i oczywiście wyjechał ze skrzyżowania w kierunku zgodnym z tą strzałką. Jeżeli wyjedziesz innym zjazdem dostaniesz mandat, ale nie za zmianę pasa ruchu (bo nic Ci jej nie zabrania) ale za niedostosowanie się do strzałki, którą miałeś przed skrzyżowaniem. Więc następnym razem jak zamierzasz się rozmyślać, zmieniać zamiary, orientować się w sytuacji, czy wpychać na chama omijając korek - zrób to przed skrzyżowaniem.maryann napisał(a):Czy strzałki P8 zabraniają zmiany pasa?
Proszę:Cyberix napisał(a):1. gdyby te strzałki nic nie oznaczały to po kiego grzyba je w ogóle malować?
To właściwie wszystko. Na temat zmiany pasa ruchu na skrzyżowaniu nic nie ma.170 napisał(a):§ 87. 1.Znaki:
1) P-8a "strzałka kierunkowa na wprost",
2) P-8b "strzałka kierunkowa do skręcania",
3) P-8c "strzałka kierunkowa do zawracania"
oznaczają, że jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką;
Nie istnieją linie poziome dające różne prawa pojazdom zależnie od np. drogi, którą dojechały do skrzyżowania. Drogowcy mają możliwość wszystkim zabronić lub wszystkim dać prawo. Najwyraźniej Ustawodawca nie widział potrzeby takiego rozróżniania.Cyberix napisał(a):2. wskażcie oznakowanie za pomocą ciągłych linii na skrzyżowaniu, które zabraniałoby zmiany pasa ruchu a umożliwiało pojazdom jadącym drogą poprzeczną na zmianę pasa? (zadałem to już pytanie wcześniej, ale jak widzę, żaden ekspert nie pokazał takiego oznakowania).