Czy strzałki P8 zabraniają zmiany pasa?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Czy strzałki P8 zabraniają zmiany pasa?

Postprzez szymon1977 » piątek 28 września 2012, 23:45

dylek napisał(a):...wytłumacz to jeszcze szymonowi, bo mi się nie udało i on uważa, że...
Dylek: nie pisz bez konsultacji z szymonem1977 co szymon1977 uważa bo zdarzyć się może, że przypiszesz szymonowi1977 coś, z czym szymon1977 się nie zgadza. O właśnie to zrobiłeś. To istne bandyctwo forumowe!
-----
A wracając do tematu:
maryann napisał(a):Czy strzałki P8 zabraniają zmiany pasa?
Nie. Po wjechaniu na skrzyżowanie (jeżeli oczywiście jest ono wystarczająco duże, warunki ruchu na to pozwalają i linie poziome tego nie zabraniają) możesz zmieniać pasy ruchu do woli, choć nie wiem po co miałbyś to robić. Istotne tylko abyś na sam koniec zajął pas ruchu przeznaczony do jazdy w kierunku zgodnym ze strzałką, którą miałeś przed skrzyżowaniem i oczywiście wyjechał ze skrzyżowania w kierunku zgodnym z tą strzałką. Jeżeli wyjedziesz innym zjazdem dostaniesz mandat, ale nie za zmianę pasa ruchu (bo nic Ci jej nie zabrania) ale za niedostosowanie się do strzałki, którą miałeś przed skrzyżowaniem. Więc następnym razem jak zamierzasz się rozmyślać, zmieniać zamiary, orientować się w sytuacji, czy wpychać na chama omijając korek - zrób to przed skrzyżowaniem.
Cyberix napisał(a):1. gdyby te strzałki nic nie oznaczały to po kiego grzyba je w ogóle malować?
Proszę:
170 napisał(a):§ 87. 1.Znaki:
1) P-8a "strzałka kierunkowa na wprost",
2) P-8b "strzałka kierunkowa do skręcania",
3) P-8c "strzałka kierunkowa do zawracania"
oznaczają, że jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką;
To właściwie wszystko. Na temat zmiany pasa ruchu na skrzyżowaniu nic nie ma.
Cyberix napisał(a):2. wskażcie oznakowanie za pomocą ciągłych linii na skrzyżowaniu, które zabraniałoby zmiany pasa ruchu a umożliwiało pojazdom jadącym drogą poprzeczną na zmianę pasa? (zadałem to już pytanie wcześniej, ale jak widzę, żaden ekspert nie pokazał takiego oznakowania).
Nie istnieją linie poziome dające różne prawa pojazdom zależnie od np. drogi, którą dojechały do skrzyżowania. Drogowcy mają możliwość wszystkim zabronić lub wszystkim dać prawo. Najwyraźniej Ustawodawca nie widział potrzeby takiego rozróżniania.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez BOReK » sobota 29 września 2012, 12:52

jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką;

Czyli dopóki poruszam się po pasie oznaczonym strzałką, to mogę kontynuować obecny kierunek jazdy albo zmienić go wyłącznie na wskazany?
BOReK

Postprzez Drezyna » sobota 29 września 2012, 13:00

Nie, możesz dokładnie to, co napisali. Po to w końcu napisali.
Drezyna

Postprzez Drezyna » sobota 29 września 2012, 13:23

Drezyna napisał(a):"jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką" Tak stanowią przepisy.

I to zrobić możesz zgodnie z tym przepisem.
Drezyna

Postprzez BOReK » sobota 29 września 2012, 14:09

Ale zmiana pasa to nie jest zmiana kierunku, a strzałki zabraniają jedynie zmiany kierunku niezgodnie ze swoim wskazaniem - jak się do tego odniesiesz?
BOReK

Postprzez kg1956 » sobota 29 września 2012, 14:29

Jadąc pasem, na którym są strzałki kierunkowe jestem obowiązany jechać w kierunku wskazanym przez te strzałki. Jeśli jadąc tym samym pasem chciałbym pojechać w innym kierunku niż pokazują strzałki to muszę zmienić pas na inny, odpowiadający mojemu kierunkowi. Mogę to zrobić w miejscu, gdzie nie jest to zabronione znakami poziomymi.
kg1956

Postprzez BOReK » sobota 29 września 2012, 14:34

kg1956 napisał(a):Jadąc pasem, na którym są strzałki kierunkowe jestem obowiązany jechać w kierunku wskazanym przez te strzałki.

Nie do końca tak to powinno brzmieć. Jesteś zobowiązany zmienić kierunek wyłącznie na taki wskazany przez strzałki - co implikuje, że obowiązek zachodzi dopiero w momencie, gdy możesz zmienić kierunek. Dopóki nie dojedziesz do skrzyżowania, kierunku zmienić nie możesz bo nie masz jak, co najwyżej możesz opuścić jezdnię i wyłączyć się z ruchu.
BOReK

Postprzez maryann » poniedziałek 01 października 2012, 14:55

BORek, nie każda P8 każe zmieniać kierunek, a jechać prosto moge nawet jeśli nie ma możliwości zmiany kierunku. Ale nie o zmianę kierunku pytam- pytam o możliwość zmiany pasa.
Podejrzewam, że nikt by nie widział problemu, gdybym zmienił pas prawy na środkowy, gdy obydwa są ze strzałką 'na wprost'. Ale gdybym wykonal identyczną zmianę, ale pasy były różnie ostrzałkowane, to już jest problem. Dlaczego?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez BOReK » poniedziałek 01 października 2012, 20:39

Kierunek ruchu nie jest zdefiniowany w ustawie, należy więc stosować jego rozumienie dosłowne - polecam SJP, wyjaśniono to tam łopatologicznie. Teraz uwaga, daję przykład:

Jadę w kierunku północnym, jezdnia ma trzy pasy bez żadnych dodatkowych znaczków, tylko dwie linie przerywane i koniec. Jadę pasem prawym. Zmieniam go na środkowy - czy zmieniłem kierunek ruchu? Zmieniam znowu na lewy - czy zmieniłem kierunek ruchu? Powracam na pas prawy - czy zmieniłem kierunek ruchu? Trzy razy odpowiedź zabrzmi nie (i nie zaprzeczajcie bo wyśmieję was publicznie). Mogę sobie zmieniać pas, po którym jadę zależnie od woli i choćbym się zesrał, to nadal będę się poruszał w tym samym kierunku. I'm on the west side, hop, I'm on the east side. It's no freaking problem.

Na to, że nie należy utożsamiać zmiany pasa ze zmianą kierunku wskazuje to, co już podawałem parę dni temu i chyba nie zauważyliście - PORD rozdział 3 oddział 4: zmiana kierunku ruchu lub pasa ruchu - to samo sformułowanie pojawia się w przepisach tego oddziału i paru innych. Użycie spójnika "lub" jednoznacznie wskazuje, że zmiana pasa i zmiana kierunku to dwa kompletnie różne pojęcia. Na podstawie tej różnicy oraz definicji znaku P-8 można sobie dowolnie* zmieniać pas ruchu niezależnie od obecności tego znaku - bo nie odnosi się on do zmiany pasa, tylko do zmiany kierunku ruchu. Stoi to wyraźnie w jego definicji i przestańcie mnie denerwować głupimi pomysłami.

* z poszanowaniem innych przepisów (podanych głównie we wspomnianym oddziale)

P.S.: tak, w momencie gdy muszę dorosłym (mniemam) ludziom tłumaczyć czym jest kierunek ruchu, opadają mi ręce. na klawiaturę. I dużo wtedy piszę. A, jest jeszcze definicja matematyczna! Wyguglajcie sobie - nie ma dla nas znaczenia, ale jest ładna i ściśle, formalnie przedstawia czym jest kierunek. O pasach matematyka niestety nie wspomina, chociaż można je potraktować jako odcinek płaszczyzny, a to już jest coś.

:roll:
BOReK

Postprzez lith » poniedziałek 01 października 2012, 22:07

Weźcie się zlitujcie z wypowiedziami w stylu, że jak jadę po pasie 'do jazdy w lewo' i zmienię pas na 'do jazdy prosto' to zmieniam kierunek... chociaż jadę dalej w tym samym... nowa, drogowa teoria względności się szykuje chyba xD
lith

Postprzez Cyberix » wtorek 02 października 2012, 13:09

Wsad do dyskusji: http://www.word.lodz.pl/materialy/znaki%20i%20sygnaly%20drogowe/Sczegolowe%20warunki%20techniczne%20znaki%20i%20sygn%20drog%20i%20inne%20urz/Zal.%202%20Znaki%20drog.%20poziome/Strzalki.pdf

Istotne jest tutaj stwierdzenie: "Strzałki kierunkowe stosuje się w celu wskazania dozwolonego kierunku jazd z pasa, na którym się znajdują".

Mowa jest tutaj o dozwolonym kierunku jazdy. A gdzie zmieniamy kierunek jazdy? Na skrzyżowaniu. Zatem znaki namalowane na danym pasie prowadzącym do skrzyżowania, wskazują nam, iż wjeżdżając na skrzyżowanie z danego pasa musimy pojechać w kierunku wskazanym przez te strzałki. Czy mówią coś o zmianie pasa? Nie. Dlatego na skrzyżowaniu możemy zmienić pas ruchu (o ile nie zabroni nam tego linia ciągła) ale tylko na taki, z którego będziemy mogli nadal pojechać w kierunku wskazanym przez strzałki przed skrzyżowaniem!

Zatem jeżeli wjadę na skrzyżowanie z pasa oznaczonego do jazdy tylko w lewo a na skrzyżowaniu zmienię pas i wyjadę prosto ze skrzyżowania tzn. że nie pojechałem zgodnie z oznaczeniem pasa przed skrzyżowaniem, bowiem wjechałem na skrzyżowanie z pasa, z którego na skrzyżowaniu musiałem skręcić w lewo a tak nie zrobiłem! I za to należy się mandat i tępienie cwaniactwa.
Cyberix

Postprzez BOReK » wtorek 02 października 2012, 13:21

Na skrzyżowaniu (takim typowym) - sure, wtedy już za późno na zmianę i trzeba pojechać w takim kierunku, jaki wskazywała strzałka na pasie, z którego wjechaliśmy na skrzyżowanie. Na bardziej rozbudowanych skrzyżowaniach z jakimiś wysepkami itp. może już być inaczej, zależnie od oznakowania.

Ja teraz widzę o co biega: po prostu cały czas piszę o zmianie pasa przed skrzyżowaniem dopóki ciągnie się linia przerywana, a dyskusja najwyraźniej dotyczy zmiany pasa na skrzyżowaniu. My bad, nie dostrzegłem wcześniejszego kontekstu, przepraszam. :o
BOReK

Postprzez Drezyna » wtorek 02 października 2012, 13:32

Cyberix napisał(a):A gdzie zmieniamy kierunek jazdy? Na skrzyżowaniu.

Skąd wy bierzecie takie prawdy? Na skrzyżowaniu można zmieniać kierunek jazdy, można nie zmieniać, można zmieniać wielokrotnie, a można też zmieniać poza skrzyżowaniem. Jak nie wierzysz to spróbuj, to nie boli.
Drezyna

Postprzez BOReK » wtorek 02 października 2012, 13:40

Ano, kierunek ruchu można zmienić też na przecięciach dróg nie będących skrzyżowaniami i żeby uniknąć zbędnych pytań - tam też bywają pasy oznakowane P-8. Do tego wliczyć można jakieś dłuższe dojazdy na posesję (to nie zawsze jest wyłączenie się z ruchu) i to chyba tyle, inne okazje nie przychodzą mi do głowy.
BOReK

Postprzez Cyberix » wtorek 02 października 2012, 13:49

Drezyna napisał(a):
Cyberix napisał(a):A gdzie zmieniamy kierunek jazdy? Na skrzyżowaniu.

Skąd wy bierzecie takie prawdy? Na skrzyżowaniu można zmieniać kierunek jazdy, można nie zmieniać, można zmieniać wielokrotnie, a można też zmieniać poza skrzyżowaniem. Jak nie wierzysz to spróbuj, to nie boli.

Bo dyskutujemy o oznakowaniu skrzyżowań i sytuacji z filmiku a nie o zjeździe na posesję cioci Krysi!

Żeby nie było nieporozumień, dyskutujemy o:
Obrazek
I o tym, czy jedynie dozwolone są te zielone tory jazdy, czy też czerwone też są dozwolone.
Cyberix

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze