Kto ma pierwszeństwo ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kto ma pierwszeństwo ?

Postprzez Drezyna » środa 19 września 2012, 10:42

lechB napisał(a):Witam
Pierwszeństwo ma pojazd czerwony - wyprzedzanie z prawej strony jest zabronione.

Przy okazji: czy przepisy dotyczące wyprzedzania, hamowania, dopuszczenia pojazdu do ruchu itp. mogą w ogóle ustalać pierwszeństwo?
No bo jak, jeśli zielony pomyśli o wyprzedzaniu to czerwony ma pierwszeństwo, ale jak jadą zderzak w zderzak bez wyprzedzania to zielony, czy jakoś tak... Coś troszkę imć Dworzak się rozpędził zanadto :eek2:
Drezyna

Postprzez maryann » środa 19 września 2012, 10:54

Drezyna napisał(a): czy jakoś tak...
No dobra- jak? Rozkręć wyobraźnię, rozwiń trochę scenariusz możliwych wypadków. Ruszają łeb w łeb, potem jeden zwalnia a drugi wyprzedza. Albo- jak inaczej?
Tak w ogóle to nie jest kwestia pierwszeństwa. To potoczny albo uproszczony opis problemu; chodzi o to, kto może jechac jak nigdy nic, a kto musi zmienić pas ruchu- i dopiero przy tym ustąpić pierwszenstwa.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Drezyna » środa 19 września 2012, 11:00

maryann napisał(a): ...chodzi o to, kto może jechac jak nigdy nic, a kto musi zmienić pas ruchu- i dopiero przy tym ustąpić pierwszenstwa.

No przecie cały problem, że pasy nie wyznaczone, i jednoznacznie nie można stwierdzić, kto i co zmienia. Nawet stosując logikę, jak to chciała jedna dama powyżej.
Drezyna

Postprzez maryann » środa 19 września 2012, 11:33

Więc skoro prawy nie może się wysforować, znaczy że nie ma swojego pasa, kórym "ma pierwszeństwo" jechać.
maryann

Postprzez mesta » środa 19 września 2012, 11:54

Drezyna napisał(a):
maryann napisał(a): ...chodzi o to, kto może jechac jak nigdy nic, a kto musi zmienić pas ruchu- i dopiero przy tym ustąpić pierwszenstwa.

No przecie cały problem, że pasy nie wyznaczone, i jednoznacznie nie można stwierdzić, kto i co zmienia. Nawet stosując logikę, jak to chciała jedna dama powyżej.

Wlasnie logike stosujac da sie to wyjasnic, wez sobie kartkę dorysuj linie prosta pomiedzy 2oma autami(zalozmy,ze w momencie kiedy nastepuje zwęzenie sa na jednej wysokosci) teraz dorysuj sobie linię pozioma na wysokosci tych dwoch aut, chcac nie chcac to zielony zmienia kierunek jazdy bo musi skrecic w lewo zeby jechac dalej prosto(czyt. skreca kierownica gdzie w tym czasie czerowny nie wykonuje zadnego ruchu kierownica), czerwony dalej porusza sie na wprost, skoro nie ma wyznaczonych pasow linia przerywana to sama logika podpowiada ze nawet jakby ktos ta linie tam namalowal to bylaby ona rownolegla w stosunku do lewej krawedzi jezdni, nikt normalny nie bedzie robil zygzakow na prostej drodze( no chyba ze jest w stanie po spozyciu) bo to by sie mijalo z celem. Wiec chyba tylko chcac sobie i innym utrudnic zycie ktos by wpadl na tak idiotyczny pomysl :roll: a w dalszej czesci zaloze sie skutkowalo by to tysiacem wypadkow - takie moje zdanie ale alfa i omega jak kolega nie jestem :wink: :spoko:
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:
Teoria + Plac + Miasto - 52 min walki zakonczone niepowodzeniem :(

2 egzamin 01.10.2012
Plac + Miasto+ 53 min walki zakonczone sukcesem :D
mesta

Postprzez Drezyna » środa 19 września 2012, 13:18

maryann napisał(a):...nie może się wysforować, znaczy że nie ma swojego pasa...

mesta napisał(a): ...Wlasnie logike stosujac da sie to wyjasnic, wez sobie kartkę dorysuj linie prosta...

Piękne przemyślenia o nie wyznaczonych pasach, ale chyba nie mają nic wspólnego z prawdą. Gdybyż to sforowanie albo linie proste wyznaczały pasy...
Drezyna

Postprzez maryann » środa 19 września 2012, 13:37

Ponawiam:
Drezyna napisał(a): czy jakoś tak...
No dobra- jak? Rozkręć wyobraźnię, rozwiń trochę scenariusz możliwych wypadków. Ruszają łeb w łeb, potem jeden zwalnia a drugi wyprzedza. Albo- jak inaczej?[/quote]
maryann

Postprzez mesta » środa 19 września 2012, 13:48

Drezyna napisał(a):
maryann napisał(a):...nie może się wysforować, znaczy że nie ma swojego pasa...

mesta napisał(a): ...Wlasnie logike stosujac da sie to wyjasnic, wez sobie kartkę dorysuj linie prosta...

Piękne przemyślenia o nie wyznaczonych pasach, ale chyba nie mają nic wspólnego z prawdą. Gdybyż to sforowanie albo linie proste wyznaczały pasy...

wyciagasz zdanie z kontekstu i dorabiasz teorie- troszke nie ladnie, ja nigdzie nic takiego nie napisalam chodzilo mi konkretnie o zmiane kierunku jazdy ale skoro nie potrafisz czytac ze zrozumieniem to juz nie moj problem :D w przypadku tej konkretnej ulicy chyba tylko jakis baran by namalowal linie inaczej, znajdz mi taka droge w Polsce i na swiecie gdzie pas bedzie sie w tym wypadku konczyl( wykluczajac remonty) dla czerwonego - wlasnie to nazywam logika - bo nie ma takiej drogi jak taka znajdziesz to przyznam sie do bledu :spoko: :spoko:
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:

2 egzamin 01.10.2012
mesta

Postprzez Drezyna » środa 19 września 2012, 14:17

Obrazek
Drezyna

Postprzez BOReK » środa 19 września 2012, 15:07

Tylko że to, chociaż pasuje do "mojej" teorii, jest akurat koniec pasa po lewoskręcie. Znaczy przed momentem ktoś skręcając w lewo trafił na ten kończący się pas i teraz musi go opuścić - widać lewostronnie przerywaną u dołu zdjęcia. Taka konstrukcja spośród różnych "dziwnych" jest dość popularna i przede wszystkim posiada wyznaczone pasy ruchu. A w ogóle kończący się lewy pas to rzecz występująca naturalnie - zapraszam na przejażdżkę choćby po Warszawie, masa tego jest. Na pierwszy ogień proponuję południowe jezdnie w ciągu Łopuszańska-Hynka-Sasanki-Marynarska, tam co chwila lewy pas się kończy za skrzyżowaniem. :D

Nie rozumiem skąd się wam wzięły jakieś wyprzedzania i podobne bzdury - przecież oba pojazdy stoją na światłach, więc skąd tu wyprzedzanie? Za skrzyżowaniem natomiast nie ma pasów wyznaczonych, więc jedynym słusznym jest pas przy prawej krawędzi, skoro mamy ruch prawostronny. Jeżeli jest trochę miejsca na niewyznaczony pas bliżej osi jezdni, to miejsce na ten pas niestety się kończy i trzeba zjeżdżać do prawej krawędzi, a tam - tadaaaaa! - jedzie już sobie pojazd i trzeba mu ustąpić (jest on dodatkowo po naszej prawej stronie).

Argumenty o "wirtualnej linii prostej" też są dziwne - zupełnie jak pierwszeństwo na równorzędnym "bo droga większa". Tu ruch drogowy, nie geometria. :D
BOReK

Postprzez mesta » środa 19 września 2012, 15:24

Drezyna napisał(a):Obrazek

uparciuch :D 8) ale nie o to mi chodzilo to jest sytuacja oczywista(wlasnie taka jaka ma miejsce na polskich drogach kiedy dochodzi do zwezenia drogi) z wylaczeniem czesci pasa ruchu, chodzilo mi o droge,ktorej zwezenie jest po prawej stronie i mimo tego to prawy pas jest pasem z pierszenstwem a ten na lewym musi ustapic,lub to na lewym pasie dochodzi do zwezenia a pomimo tego jest on pasem z pierszenstwem natomiast na tym zdjeciu po prostu przedstawiono sytuacje gdzie zwezenie nastepuje na lewym pasie i to auto na prawym pasie ma pierszenstwo a auto na lewym musi ustapic. Mi chodzi o sytuacje tak jak na obrazku poniżej, gdzie pas turkusowy jest pasem z pierszenstwem, o takie drogi mi chodzi,nigdy sie nie spotkalam z czyms takim ( pomine kwestie artystyczną tego rysunku)Przeciez auto jadace pasem turkusowym przecina tor jazdy auta jadacego pasem czerwonym, wiec dlaczego ono mialoby miec pierszenstwo - bo jest po prawej stronie?
Obrazek
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:

2 egzamin 01.10.2012
mesta

Postprzez maryann » środa 19 września 2012, 16:01

BOReK napisał(a):Nie rozumiem skąd się wam wzięły jakieś wyprzedzania i podobne bzdury - przecież oba pojazdy stoją na światłach, więc skąd tu wyprzedzanie?
Już pisałem. Przecież nie będą wiecznie stać- bo by w ogóle wątku nie było! W końcu ruszą, będą jechać obok siebie, a poniewaz się nie zmieszczą, więc jeden musi wyprzedzić drugiego- tylko który kogo? Który może to zrobić?
maryann

Postprzez BOReK » środa 19 września 2012, 16:44

Ale jeden z nich ruszy pierwszy, ergo - drugi będzie w tej chwili stał, ergo - to nie będzie wyprzedzanie tylko omijanie. Jak się już mamy trzymać przepisów i definicji, to przecież ten który "spali" start musi stać, dopóki go ten drugi nie wyprzedzi, bo wyprzedzanemu nie wolno przyspieszać. Dalej więc twierdzę, że o żadnym wyprzedzaniu nie może być tu mowy jeżeli oba pojazdy zatrzymały się przed skrzyżowaniem.

Mesta, już kompletnie nie wiadomo o co ci chodzi... Prawy pas się kończy, lewy kontynuuje ale to prawy ma mieć pierwszeństwo? Na jednej i tej samej jezdni? Wyznaczone pasy? Skąd Ci ten pomysł zaświtał?
BOReK

Postprzez Drezyna » środa 19 września 2012, 19:57

mesta napisał(a): ... to przyznam sie do bledu :spoko: :spoko:

Obrazek
Drezyna

Postprzez mesta » środa 19 września 2012, 20:40

Drezyna napisał(a):
mesta napisał(a): ... to przyznam sie do bledu :spoko: :spoko:

Obrazek

ale ta droga, ktora przedstawiles nie jest ta droga, ktora ja narysowalam bo ten co jedzie prawym pasem caly czas ma pierszenstwo i nie zmienia kierunku jazdy tylko ten co jest na lewym pasie musi zmienic kierunek jazdy :wink: spojrz jeszcze raz o co mi chodzi konkretnie i sie nie madruj ze strzaleczkami uparciuchu :) ja na prawde nie uwazam sie za osobe wszechwiedzaca, ktora uparcie obstaje przy swoim jezeli ktos udowodni, ze jest inaczej ale jak narazie pokazales tylko normalny przyklad z polskiej drogi a nie to o co mi chodzi , ja nie twierdze ze to co napisalam jest 100% prawda( tylko tak mi sie wydaje) i innej nie ma tylko prosze o pokazanie takiej wlasnie drogi jak narysowalam i wtedy na bank sie przyznam ze nie mam racji :)
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:

2 egzamin 01.10.2012
mesta

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze