Kodeks napisał(a):7. W razie przechodzenia przez jezdnię osoby niepełnosprawnej, używającej specjalnego znaku, lub osoby o widocznej ograniczonej sprawności ruchowej, kierujący jest obowiązany zatrzymać pojazd w celu umożliwienia jej przejścia.
Wprawdzie Kodeks nie precyzuje co to jest "ograniczona sprawność ruchowa", ale wydaje mi się, że facet z nogą w gipsie takową posiada.
Mas74 napisał(a): Jeśli potrafi orzec jej zdolności ruchowe to też niech to zrobi. Tylko niech przedstawi odpowiednie wykształcenie i uprawnienia (a tak się składa ze takowe w tym wypadku to posiadam ja...).
To skoro masz stosowne uprawnienia aby określić czy osoba posiada ograniczoną sprawność ruchową czy nie, to jeszcze napisz, że jesteś w stanie to zrobić zgodnie z całą swoją wiedzą, uprawnieniami oraz ze 100% pewnością patrząc na kogoś z odległości 50 m przez szybę poruszającego się z prędkością 50 km/h pojazdu w czasie powiedzmy poniżej 1 sekundy.
Hmmm... Chyba jednak pozostaje ocenić sprawność ruchową pieszego na oko, i to na oko przeciętnego kierującego, a nie takiego fachowca jak Ty. Co więcej, taka ocena obarczona jest bardzo dużym błędem ale na więcej po prostu nie ma czasu.
Wyobraź sobie sytuację:
jedziesz drogą i widzisz idącego w poprzek jezdni pieszego stawiającego kroki w nietypowy sposób, jakby kuśtykającego (przepraszam za niefachowe określenia). Jakby na to nie patrzeć jego sprawność ruchowa wydaje się być w jakimś stopniu ograniczona. Więc zgodnie z Art.26.7. zatrzymujesz pojazd celem umożliwienia mu przejścia. Pieszy przechodzi przez jezdnię kuśtykając, wchodzi na chodnik i widzisz, jak zdejmuje but, wysypuje z tego buta kamyk, zakłada but z powrotem i odchodzi równym krokiem. A teraz pytanie: czy pieszy z kamykiem w bucie miał widoczną ograniczoną sprawność ruchową? A czy w twojej fachowej ocenia osoba z kamykiem w bucie jest osobą o ograniczonej sprawności ruchowej?
-----
kopan napisał(a):Na jakiej podstawie chcesz stosować Art 26.2 jak masz przejście dla pieszych.
Śmiało wyjaśnij skąd to ci się bierze.
Podstawę prawną podaj że musisz wszystkie przepisy do kupy stosować bo Ci kazali.
Mam nadzieję, że nie oczekujesz podania podstawy prawnej stosowanie się do przepisów w ogóle. Mam sytuację to stosuję przepis opisujący tą sytuację. Zbliżam się do przejścia dla pieszych, i widzę pieszego znajdującego się na przejściu to stosuję przepis, który opisuje taką sytuację, czyli Art.26.1. Skręcam w drogę poprzeczną i widzę pieszego przechodzącego na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdżam to stosuję przepis, który opisuje taką sytuację, czyli Art.26.2. To na prawdę wszystko w temacie.
-----
Kopan: Jeżeli dobrze Cię zrozumiałem to twierdzisz, że na podst. Art.5.1. jesteś zwolniony ze stosowania się do Art.13.1., Art.26.1., Art.26.2 na skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną. Proszę o wyjaśnienie tej śmiałej teorii, bo jej nie rozumiem.