Pierwszeństwo (wyjazd z podporządkowanej a zmiana pasa)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Możliwe sytuacje + pierwszeństwo.

Postprzez polex » piątek 09 marca 2012, 15:26

kopan napisał(a):W chwili wyjazdu z podporządkowanej pojazd na głównej był na lewym pasie i nie sygnalizował zamiaru więc jedziesz śmiało na prawy pas.

Widzę tylko dwie możliwości:
1. byłeś na miejscu i widziałeś przebieg sytuacji (jako świadek lub jej uczestnik),
2. pomyliłeś oleum z szalejem.
...............Na PoRD świat się nie kończy; korzystaj też ze zdrowego rozsądku.
............................................Obrazek
polex

Postprzez kg1956 » piątek 09 marca 2012, 15:41

Napisz co zwalnia Cię z przestrzegania 22.4?
kg1956

Postprzez szerszon » piątek 09 marca 2012, 16:16

kg1956 napisał(a):Jak widzę nie do wszystkich to dociera... :(
Napisz co Cie zwalnia z przestrzegania A-7. a dopiero pózniej podyskutujemy o Art 22.4.

czytam i oczom nie wierzę...
Zamiast znaków postawcie sobie sygnalizatory , szczególnie w miejsce A-7....S-2
szerszon

Postprzez kopan » piątek 09 marca 2012, 16:35

Nie rozumiesz ze aby móc zastosować się do A-7 to istnieją inne przepisy umożliwiające to zastosowanie.
Choćby przepis zakazujący wyprzedzania na skrzyżowaniu.
Ja chcę i stosuję się do A-7 ale tylko w ramach fizycznych możliwości - wolny pas jadę.

Co niby daje wstawienie zamiast A-7 sygnalizatora S-2, jak przepis 22.4 jest adresowany do zmieniającego pas ruchu, co A-7 czy S-2 zwalnia go z tego uregulowania, a może jest zwolniony z zakazu wyprzedzania na skrzyżowaniu bo A-7 .
kopan

Postprzez lith » piątek 09 marca 2012, 16:42

No oczywiście, że jak będzie miał prawy pusty i ruszy to nikt z pierwszeństwem nie może ot tak nagle wjechać na prawy i liczyć, że tamten wyparuje. Ale to ten na podporządkowanej ma ustąpić pierwszeństwa jadącym główną, więc to on musi patrzeć wjeżdżając czy nic nie jedzie prawym i czy nic nie zmienia pasa na prawy. Nie może założyć, że skoro jak spojrzał to nie jechało to jak on nadjechał to ma do niego pierwszeństwo i nikt z głównej nie może na niego zmienić. Jadąc z pierwszeństwem i widząc na podporządkowanej pojazd czekający na możliwość skrętu, czy widząc pojazd zbliżający się podporządkowaną mam pełne prawo zmienić ten pas na prawy, a tamten będzie musiał mi i tak ustąpić i poczekać, aż przejadę.
lith

Postprzez kopan » piątek 09 marca 2012, 16:59

Ale oczywiście że tak.
Przepis nie mówi że masz ustąpić oczekującym na wjechanie z prawej ale ustąpić wjeżdżającym z prawej.
A wjeżdżanie z prawej podporządkowanej ma się odbyć zgodnie z przepisami.
Wjeżdżanie - czyli po prawidłowej decyzji o możliwości wjazdu.
kopan

Postprzez szerszon » piątek 09 marca 2012, 17:12

kopan napisał(a):Nie rozumiesz ze aby móc zastosować się do A-7 to istnieją inne przepisy umożliwiające to zastosowanie.
Choćby przepis zakazujący wyprzedzania na skrzyżowaniu.
Ja chcę i stosuję się do A-7 ale tylko w ramach fizycznych możliwości - wolny pas jadę.

Co niby daje wstawienie zamiast A-7 sygnalizatora S-2, jak przepis 22.4 jest adresowany do zmieniającego pas ruchu, co A-7 czy S-2 zwalnia go z tego uregulowania, a może jest zwolniony z zakazu wyprzedzania na skrzyżowaniu bo A-7 .
wszystko rozumiem, a najbardziej to, ze chcecie nie respektować znaków powołując sie na przepisy , które mogą byc brane pod uwagę, gdy relacja miedzy jadącymi D-1 i A-7 ustanie...
Juz było 15 stron "dyskusji" z szymonem o podobnej "interpretacji" przepisów.
Nikt nie mówi, ze na jezdni o 3 pasach ruchu, mając pewność, ze kierowca jadący lewym pasem, nie zmieni sobie pasów , bo zaraz bedzie miał interes przy prawym krawężniku iest zagrożony nieustąpieniem pierwszeństwa przez pojazd wyjeżdzajacy spod A-7 na prawy pas.
Ale to na jadącym podporządkowaną ciąży obowiązek upewnienia sie, czy nie spowoduje zagrożenia swoim wjazdem.
Jeśli nie spowoduje- wjeżdża sobie grzecznie- to sie da ocenić.

W przypadku ostatniej grafiki co do zachowania się motocyklisty komentarz kg1956 uważam za błędny.
Twój kopan niestety też- co mnie interesuje Twoja fizyczna niemożliwość ? To sie było nie pchać...
Jadący drogą z pierwszeństwem w takiej sytuacji może tylko nie patrząc na przepisy starać sie uniknąć kolizji... i to jest jego jedyny obowiązek.
szerszon

Postprzez kg1956 » piątek 09 marca 2012, 17:39

Wjeżdżającego z podporządkowanej na prawy pas obowiązuje oczywiście A-7. Jednak wjeżdżając na prawy pas nie powoduje u nikogo istotnej zmiany prędkości, ani zmiany kierunku ...itd. to znaczy wypełnia ustąpienie pierwszeństwa wynikające z A-7.
W takim wypadku próba zmiany pasa na prawy na skrzyżowaniu przez jadącego drogą z pierwszeństwem podlega pod art. 22.4.
kg1956

Postprzez kopan » piątek 09 marca 2012, 17:40

Się nie pcham a znam jako tako przepisy i je stosuje.
Ty jak policjant uważasz że masz św A-7 likwidujący wszystkie przepisy umożliwiające się zastosowanie do niego.
A fizyczna możliwość to przenośnia nie jestem w stanie określić czy temu na drodze z pierwszeństwem nie strzeli do głowy pomysł zmiany pasa ruchu z rozjechaniem mnie.
kopan

Postprzez szerszon » piątek 09 marca 2012, 18:00

kg1956 napisał(a): W takim wypadku próba zmiany pasa na prawy na skrzyżowaniu przez jadącego drogą z pierwszeństwem podlega pod art. 22.4.
Tenże artykuł to sobie możemy zastosować troszeczkę pózniej.
Tobie nic do tego co robi pojazd na drodze z pierwszeństwem.
Masz na niego uwazać aby mu wlos z głowy nie spadł.
W poblizu może byc natepne skrzyżowanie na którym pojazd jadący droga z pierwszeństwem ma zamiar skręcic w prawo i mu pasuje tutaj zmienic pas.
Ale on dla Ciebie jest dalej na drodze z pierwszeństwem i musisz to uwzglednić, czy sie Tobie to podoba czy nie.
=====================
kopan- zarzucasz mi 'policyjne" podejście, a sam dajesz przykład z drugiego końca ekstremum :D
Tylko w przypadku dzwona niestety to policyjne podejście będzie miało racje bytu, a nie to co nam sie wydaje.Nie płynność ruchu, nie Art 22.4 tylko że nie ustąpiłeś pierwzeństwa.
szerszon

Postprzez kg1956 » piątek 09 marca 2012, 18:42

Później bez sensu! Pojazd skręca teraz, i teraz ma pierwszeństwo na podstawie 22.4.
kg1956

Postprzez kopan » piątek 09 marca 2012, 19:29

szerszon napisał(a):kopan- zarzucasz mi 'policyjne" podejście, a sam dajesz przykład z drugiego końca ekstremum :D
Tylko w przypadku dzwona niestety to policyjne podejście będzie miało racje bytu, a nie to co nam sie wydaje.Nie płynność ruchu, nie Art 22.4 tylko że nie ustąpiłeś pierwzeństwa.

Z mojej strony to podejście zgodne z przepisami nie żadne ekstremum, podejście wysokiego sądu proszę Pana a że policaje tak mają, to oni tak mają jak ma komendant.
Tak kazali to się tak robi nie myśli nie dyskutuje a wykonuje.
Tak że gdyby stuk puk to sprawa do sądu na miejscu stuk puk nie dyskutuję z komendantem bo się nie da jest nieobecny.
Na miejscu stuk puk jest tylko jego św zdanie i są jego św przepisy przekazywane przez podwładnego.

W sądzie są wszyscy obecni.
kopan

Postprzez szerszon » sobota 10 marca 2012, 00:14

kg1956 napisał(a):Później bez sensu! Pojazd skręca teraz, i teraz ma pierwszeństwo na podstawie 22.4.
A ja jeszcze raz zapytam -co z A-7 ?Ozdoba ? a wktórym miejscu ma pierwszeństwo wyjezdzając spod A-7 ? :eek2:

kopan- na jakiej podstawie masz zamiar wyłgać sie ze znaku A-7.
Mając D-1 nie interesuje mnie Twoje widzimisię.
Zmieniając pas nie łamię zadnego przepisu, mimo że usiłujecie tutaj lansować Art 22.4.
natomiast nie chcecie zastosować sie do A-7.

Swoje punkty widzenia mamy przedstawione-powodzenia zycze. :spoko:
szerszon

Postprzez Radhezz » sobota 10 marca 2012, 03:29

Głowa mnie od tego boli :lol:

Próbujecie rozstrzygnąć sytuację na którą nie ma "uniwersalnego lekarstwa" - każde skrzyżowanie i każdy przypadek jest inny. Bez cytowania przepisów - po prostu zdrowy rozsądek, sąd zdecyduje. W miastach już teraz bardzo często przed skrzyżowaniem pasy są rozdzielone pojedynczą linią ciągłą aby nie zmieniać pasa ruchu bezpośrednio przed skrzyżowaniem - i słusznie. Nie ma jednak przepisu który by zakazywał zmiany pasa ruchu ani na skrzyżowaniu, ani bezpośrednio przed nim. Tak więc logika i bezpieczeństwo.

post edytowany przez moderatora
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez Wikuss » sobota 10 marca 2012, 12:41

W poblizu może byc natepne skrzyżowanie na którym pojazd jadący droga z pierwszeństwem ma zamiar skręcic w prawo i mu pasuje tutaj zmienic pas.

I tak właśnie jest - będąc na środkowym pasie (bo poprzednie skrzyżowanie wymusiło taką pozycję na jezdni) przed skrzyżowaniem zmieniam pas ruchu na prawy SYGNALIZUJĄC TO, ponieważ zamierzam skręcić w prawo, a to że ktoś chwilę przed tym moim sygnalizowaniem odwrócił już główkę 'bo prawy pas jest wolny' to już jest jego pchanie się pod auto z pierwszeństwem. Z resztą, mogę, chcę, po prostu zmieniam pas, może faktycznie ktoś mieć 'interes' przy prawym krawężniku, a samochód na podporządkowanej musi upewnić się czy może bezpiecznie się włączyć do ruchu. Gdyby ruszył wyobraźnią to by zrozumiał, że taki zamiar zmiany jest pasa jest zasadny.
Wikuss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze