@tXv4ym
Jak można wjechać z premedytacją w jadący obok samochód i tłumaczyć się 'myślałem, że mi ustąpi' O.o
Jak wpaść na skrzyżowanie z zamkniętymi oczami i 'myślałem, że będę miał zielone'.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez lith » wtorek 14 lutego 2012, 01:40
przez Minor » wtorek 14 lutego 2012, 08:42
przez szofer80 » wtorek 14 lutego 2012, 13:27
przez lith » wtorek 14 lutego 2012, 15:44
przez JolantazMlawy » wtorek 14 lutego 2012, 18:37
kopan napisał(a):...Włącza kierunkowskaz i się przytula a tamten ma ustąpić jej pierwszeństwa...
lith napisał(a):...jadący lewym ma się powstrzymywać od ruchu tylko dlatego, że ten z prawego chce zająć jego pas ...
przez lith » wtorek 14 lutego 2012, 18:50
JolantazMlawy napisał(a):Nie ma racji również lith, który proponuje:lith napisał(a):...jadący lewym ma się powstrzymywać od ruchu tylko dlatego, że ten z prawego chce zająć jego pas ...
przez dylek » wtorek 14 lutego 2012, 20:41
JolantazMlawy napisał(a):Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do pojazdu szynowego, który ma pierwszeństwo w stosunku do innych pojazdów, bez względu na to, z której strony nadjeżdża.
3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się również w razie przecinania się kierunków ruchu poza skrzyżowaniem.JolantazMlawy napisał(a):Rozstrzyga podany przeze mnie przepis. Prawy wjeżdża przed lewego, a lewy za prawego. Jasne, klarowne i eleganckie.
przez JolantazMlawy » wtorek 14 lutego 2012, 22:24
dylek napisał(a):Stosowanie wymienionego przez koleżankę przepisu do tej sytuacji to jak w geometrii szukanie punktu przecięcia dwóch równoległych.... powodzenia
przez lith » wtorek 14 lutego 2012, 22:52
przez dylek » środa 15 lutego 2012, 00:06
JolantazMlawy napisał(a):Wszak ustawa nie precyzuje tego zagadnienia, a więc możemy przyjąć, że dotyczy wszelkich przecinających się kierunków ruchu.
przez JolantazMlawy » środa 15 lutego 2012, 12:11
przez Minor » środa 15 lutego 2012, 16:23
przez JolantazMlawy » środa 15 lutego 2012, 18:12
Minor napisał(a): ale wydaje mi się, że na fizyce, gdzieś w 1 klasie ogólniaka, jest o drogach, prędkościach itp...
tor ruchu i kierunek ruchu to nie jest to samo...
Ehh// i tak wiem, że marnuję czas...
przez Minor » środa 15 lutego 2012, 18:54
przez oskbelfer » środa 15 lutego 2012, 19:24
JolantazMlawy napisał(a):Na koniec pytanie dla ekspertów:
Czego waszym zdaniem dotyczy art. 25.3?
Była droga gruntowa - nie potrafię sobie wyobrazić, jak ustępujecie temu po prawej na drodze gruntowej.
Celne wypowiedzi o trollu, gimnazjum, pijaństwie już padły, nie ma potrzeby powtarzania się. Miłego wieczoru.