Kto ma pierszeństwo?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kto ma pierszeństwo?

Postprzez Drezyna » poniedziałek 14 listopada 2011, 11:45

Na przykład na parkingu.
Ponieważ zacytowałeś całość, gdyby rozumować jak niektórzy, unikający bezpośredniej dyskusji jak ognia, ustęp 3. mówiący o zastosowaniu ust. 1 również poza skrzyżowaniem, należałoby rozumieć mniej więcej tak: "zbliżając się do skrzyżowania..., stosujemy również poza skrzyżowaniem".
Apeluję, nie jedźcie tą drogą!
Drezyna

Postprzez maryann » poniedziałek 14 listopada 2011, 11:53

Drezyna napisał(a):To nie herezje, to prawda. Przepis obowiązuje wyłącznie w czasie zbliżania. Realizacja na skrzyżowaniu jest fantasmagorią.
Przeczytaj art.25.3. Przepis ten stosuje się wszędzie, gdzie przecinają się kierunki ruchu, również na skrzyżowaniu. Jeśli przed, to również.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez matshadow » czwartek 17 listopada 2011, 13:51

Witam serdecznie, za niecałe 2 tyg mam egzamin na prawo jazdy kat A i jest to część trasy. Chciałbym się dowiedzieć, jak powinienem się zachować, jeśli mój tor jazdy będzie taki sam jak samochodu z czerwoną strzałką, a obiekt żółty będzie chciał albo jechać prosto, albo skręcić w prawo? Ustępuję pierwszeństwa czy nie? Z tego co pamiętam to nie ma znaku ustąp pierwszeństwa w obszarze między jezdniami, czyli de facto jestem cały czas na głównej, a obiekt żółty ma znak poziomy ustąp.

Obrazek
matshadow

Postprzez Amos » czwartek 17 listopada 2011, 14:25

Formalnie ty masz pierwszeństwo i jeśli zawracasz bez zatrzymywania, to nie musisz się specjalnie przejmować żółtym. Ale jeśli będziesz stał na środku i on nadjedzie po tobie, to może myśleć, że skręcasz w lewo, a nie zawracasz i wtedy lepiej go puścić niż ryzykować przerwanie egzaminu albo nawet wypadek...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Kosz

Postprzez matshadow » czwartek 17 listopada 2011, 15:31

Rzadko się zdarza, żeby tam można przejechać bez zatrzymywania niestety. Czyli jak się zatrzymam, bo będą jechały auta po mojej prawej, to potem mam go puścić?
matshadow

Postprzez scorpio44 » czwartek 17 listopada 2011, 19:05

Nowy wątek na temat tego typu sytuacji zaczął się tutaj:
viewtopic.php?f=3&t=28958
więc proponuję ewentualnie tam ciągnąć dyskusję.
scorpio44

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze