Wyprzedzanie pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia w lewo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wyprzedzanie pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia w

Postprzez Drezyna » wtorek 15 listopada 2011, 22:35

kopan napisał(a):na skrzyżowaniu nie zmienia się pasów ruchu a wyłącznie można zmieniać lub nie, kierunek jazdy

Mit. Nie polemizuję, bo z fikcją się nie polemizuje. Wsiądź w auto, wjedź na pierwsze lepsze rondo o kilku pasach i przez kilka godzin jedź w kółko zmieniając pasy ruchu. I powtarzaj sobie: "ja, kopan, nie zmieniam pasów ruchu".

scorpio44 napisał(a): ...A co za tym idzie, mamy obowiązek to sygnalizować tak samo jak każdy inny skręt.

Skręt czyli co? Ruch kierownicą, zmianę kierunku geograficznego, czy jeszcze coś innego? I jest to zapewne zdecydowanie ważniejsze od sygnalizacji zmiany pasa ruchu? Otóż nieprawda. Jak napisałem nie zdefiniowano w PoRD zmiany kierunku jazdy. Więc nie można stwierdzić, że to co napisałem jest gorsze od twojej teorii. Natomiast przy twojej interpretacji otrzymałeś bubel prawny, a ja nie. Przedstaw argumentację, że to co piszesz jest racjonalne, a nie mów, że taki jest obowiązek i już.
Drezyna

Postprzez kopan » wtorek 15 listopada 2011, 23:23

Drezyna napisał(a):
kopan napisał(a):na skrzyżowaniu nie zmienia się pasów ruchu a wyłącznie można zmieniać lub nie, kierunek jazdy

Mit. Nie polemizuję, bo z fikcją się nie polemizuje. Wsiądź w auto, wjedź na pierwsze lepsze rondo o kilku pasach i przez kilka godzin jedź w kółko zmieniając pasy ruchu. I powtarzaj sobie: "ja, kopan[/b], nie zmieniam pasów ruchu".

Chyba to oczywiste że na rondzie można zmieniać pasy ruchu.
Chyba to oczywiste że krótki post to nie powieść w odcinkach szczegółowo do bólu drążąca zagadnienie.
To że opowiadasz głupoty to wyjdzie.
Wystarczy narysować skrzyżowanie z pierwszeństwem łamanym i liniami prowadzącymi.
kopan

Postprzez scorpio44 » środa 16 listopada 2011, 00:14

Drezyna napisał(a):Skręt czyli co?

Czyli zmianę kierunku jazdy. Użyłem potocznego określenia, przepraszam.

Drezyna napisał(a):przy twojej interpretacji otrzymałeś bubel prawny, a ja nie. Przedstaw argumentację, że to co piszesz jest racjonalne, a nie mów, że taki jest obowiązek i już.

Bubel pozostaje bublem, bo wątek poboczny, który się rozwinął (czy należy sygnalizować czy nie) nie ma tu tak naprawdę większego znaczenia. Ale skoro go ciągniemy, to wyobraź sobie że z tego bardziej prawego pasa do skrętu w lewo można również jechać prosto. I co wtedy? Co do tego, że wtedy należy sygnalizować skręt w lewo, nie będzie już raczej żadnych wątpliwości. No a wtedy wracamy do tego, o czym tak naprawdę był ten wątek, czyli że ten jadący skrajnym lewym pasem i przejeżdżając szybciej obok tego na prawym pasie teoretycznie popełnia wykroczenie, bo go wyprzedza.

Najgorsze jest to, że cała obecna dyskusja jest tak naprawdę jednym wielkim oftopem. Wątek nie jest o tym, czy sygnalizować skręt w lewo w takiej sytuacji...
scorpio44

Postprzez kg1956 » środa 16 listopada 2011, 08:25

Szczerze mówiąc miałem jako autor wątku nadzieję, że dyskusja rozwinie się w tym kierunku. Dlatego sugeruję, że to nie jest offtop.
Jeśli pas jest prosto lub w lewo to jest oczywiste, że trzeba zasygnalizować jeśli wybieramy pas do skrętu. Ale jest to sygnalizacja wyboru pasa i należy zaprzestać sygnalizowania natychmiast po wyborze. PoRD nie zabrania takiego sygnalizowania.
@scorpio44
A może zawracanie? I co wtedy? :)
Piękny przykład, bo zawracając (oczywiście z lewego skrajnego) należy włączyć kierunkowskaz, by odróżnić ten manewr od skrętu w lewo.
kg1956

Postprzez maryann » środa 16 listopada 2011, 10:11

scorpio44 napisał(a):Nie jestem instruktorem i nigdy nie byłem.
Nie ważne; każdy powinien uważać zanim napadnie kogoś innego niesprwdzonym pomysłem.
To, że mamy ograniczone mozliwości sygnalizowania zamiarów nie znaczy, że wszystkie dostepne mamy olać. Jedyna możliwość to migacz włączony za wczasu(nie zawczasu) i trzymany do uramentu(aż zapomnimy o zmianie kierunku?) Możemy sygnalizować coś przez krótszy czas bądź dłuższy, a nawet dodać do migacza światła stop. O ile to będzie czytelne, intuicyjne. PoRD to nie wszystko.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Drezyna » środa 16 listopada 2011, 12:31

scorpio44 napisał(a): Najgorsze jest to, że cała obecna dyskusja jest tak naprawdę jednym wielkim oftopem. Wątek nie jest o tym, czy sygnalizować skręt w lewo w takiej sytuacji...

Znów się mylisz. Przecież sygnalizacja skrętu wymusza zakaz wyprzedzania. A dyskusja na argumenty jest pożyteczna.
Nie chodziło mi o to, że skręt to zmiana kierunku, tylko jak definiujesz zmianę kierunku, którą musisz sygnalizować? O to pytałem, a ponieważ wiem, że odpowiedzi w przepisach nie ma, więc jest pole do interpretacji. Ja przedstawiłem jedną z możliwych i podałem jej zalety.
Chodzi o to, że jeśli w opisanym przypadku zachowasz rozsądek i nie sygnalizujesz jaqzdy w zdefiniowanym kierunku, to umożliwiasz innym wyprzedzanie i nie wprowadzasz ich w błąd co do checi zmiany pasa. Koniec.
A ty wymyślasz kolejne przypadki z inną konfiguracją pasów! Załóż osobny wątek. Nie można dyskutować, tak, jak wielu kolegów używając argumentu: "a co będzie, jak przyjdzie śnieżyca i zasypie wszystkie znaki?". Rozważamy konkretny przypadek i ja napisałem, jak zachować się zgodnie z przepisami i możliwie rozsądnie. Nie sygnalizować oczywistych oczywistości. A jak będzie śnieżyca, to się zastanowimy co robić :hmm:
Drezyna

Postprzez scorpio44 » środa 16 listopada 2011, 13:44

kg1956 napisał(a):Jeśli pas jest prosto lub w lewo to jest oczywiste, że trzeba zasygnalizować jeśli wybieramy pas do skrętu. Ale jest to sygnalizacja wyboru pasa i należy zaprzestać sygnalizowania natychmiast po wyborze. PoRD nie zabrania takiego sygnalizowania.

Chyba nie zrozumiałeś. Ja nie mówię o żadnym wyborze pasa, tylko o przypadku, kiedy z jednego pasa można jechać albo prosto, albo w lewo, i wtedy nie ma już żadnych wątpliwości co do tego, że zamiar skrętu w lewo z takiego pasa musi zostać zasygnalizowany.

Drezyna napisał(a):Załóż osobny wątek.

Na osobny wątek to jak dla mnie zasługuje cała dyskusja na temat tego, czy sygnalizować taki skręt, czy nie. A skoro się uparliście, że temat traktujemy tak szeroko jako jedno zagadnienie, to dorzuciłem swój przykład, który odpiera Wasze argumenty. A że jest to dla Ciebie w tym momencie niewygodne, to już trudno. :) Podałem przykład z pasem służącym jednocześnie do jazdy na wprost i skrętu w lewo, bo - jak przed chwilą napisałem wyżej - wtedy nie ma żadnych wątpliwości co do tego, że taki skręt w lewo musi być sygnalizowany.
No i teraz powraca pytanie: czy wolno taki pojazd wyprzedzić lewym pasem?
scorpio44

Postprzez Drezyna » środa 16 listopada 2011, 19:55

scorpio44 napisał(a):No i teraz powraca pytanie: czy wolno taki pojazd wyprzedzić lewym pasem?

Jeśli sygnalizuje skręt w lewo oczywiście nie, natomiast jeśli zmianę pasa jak najbardziej. Trochę uciekasz od dyskusji. Rozszerzasz wątek zmieniając temat. To tak jakbyś odpierał argumenty mówiąc: "no tak, ale jak będziesz sygnalizował zmianę pasa, gdy przepali się żarówka?".
Reasumując ja obstaje przy tym, że w opisanym przypadku zasadniczy manewr został zasygnalizowany przy wyborze pasa, a dalsza uporczywa sygnalizacja przy jeździe po oczywistym torze jest niepotrzebna i komplikująca jazdę innym. W tym przypadku.
Drezyna

Postprzez kg1956 » czwartek 17 listopada 2011, 23:52

scorpio44 napisał(a):(...)Chyba nie zrozumiałeś. Ja nie mówię o żadnym wyborze pasa, tylko o przypadku, kiedy z jednego pasa można jechać albo prosto, albo w lewo, i wtedy nie ma już żadnych wątpliwości co do tego, że zamiar skrętu w lewo z takiego pasa musi zostać zasygnalizowany.(...)

O wyborze pasa pisałem ja. Jeżeli mamy pas do jazdy np. prosto-lewo, musimy nasz wybór zasygnalizować. Długość sygnalizowania ma znaczenie tylko na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym.
kg1956

Postprzez kopan » sobota 19 listopada 2011, 11:27

scorpio44 napisał(a):
kopan napisał(a):Przepisy ustawy zawierają uregulowania ogólne i szczególne (np. zastosowano znaki drogowe)
Zgodnie z przepisami ogólnymi (art. 22.2) w lewo wolno wyłącznie z pasa lewego.
Tutaj na poziomie znaków „unieważniono ten przepis” są dwa pasy do skrętu w lewo.

Owszem. I co to ma wspólnego z tematem? :)

kopan napisał(a):Art. 24 zawiera też uregulowania szczególne i ogólne.
Można wyprzedzać po prawej jak i po lewej.

Tutaj za to mógłbyś myśl rozwinąć. Który przepis szczegółowy anuluje art. 24 ust. 5 (powiedzmy że "ogólny")?

Uregulowanie ruchu na drodze (na poziomie znaków) wprowadza dwa pasy do skręty w lewo.
W art. 24.5 są podane zasady ogólne.
5. Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może odbywać się tylko z jego prawej strony.

Podobnie w tym art. mamy zasady ogólne.
Art. 23. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany:
2) …….. omijanie pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia w lewo może odbywać się tylko z jego prawej strony;

Więc jak zaczniesz stosować sprzeczne z znakami zasady to dojdziesz do absurdu, bo jak na prawym pasie do lewoskręty stoi pojazd prawidłowo sygnalizujący zamiar skrętu w lewo to go nawet ominąć nie możesz.

Pasy do skrętu w lewo służą do jazdy a nie do stania , po to je znakami wprowadzono.
kopan

Postprzez scorpio44 » niedziela 20 listopada 2011, 15:54

Wciąż nie rozumiem, dlaczego niby wyznaczenie pasów do skrętu znakami poziomymi miałoby anulować przepisy dotyczące wyprzedzania. Znaki znoszą tylko te przepisy ogólne, które są z nimi sprzeczne, a ja w definicji strzałek kierunkowych nie widzę niczego, co jest bezpośrednio sprzeczne z jakimkolwiek przepisem dotyczącym wyprzedzania. Twoje argumenty takie jak:
kopan napisał(a):Pasy do skrętu w lewo służą do jazdy a nie do stania , po to je znakami wprowadzono.

są jak zwykle mocno naciągane i absolutnie wprost nie wynikają z przepisów.

kopan napisał(a):dojdziesz do absurdu, bo jak na prawym pasie do lewoskręty stoi pojazd prawidłowo sygnalizujący zamiar skrętu w lewo to go nawet ominąć nie możesz.

No zgadza się! Cały czas pisałem o wyprzedzaniu, a dotyczy to również omijania. I owszem, absurd jest wielki, ale dalej uważam, że z przepisów teoretycznie tak wynika!
scorpio44

Postprzez kopan » niedziela 20 listopada 2011, 22:06

Bezpośrednio z przepisów wynika to że dwa wyznaczone pasy do lewoskrętu to nie jest typowa sytuacja którą regulują przepisy ogólne więc należy inaczej podejść do zagadnienia.
Po drugie pojazd skręcający w lewo może być wyprzedzany po lewej ponieważ przepis mówi o zakazie wyprzedzania pojazdu sygnalizującego zamiar i nie zabrania w trakcie wykonywania manewru.
Zresztą nie ma takiej potrzeby by zabronić wyprzedzania po lewej w trakcie manewru bo sytuacja z przepisu ogólnego takiej opcji nie przewiduje.
kopan

Postprzez maryann » poniedziałek 21 listopada 2011, 10:35

scorpio44 napisał(a):
kopan napisał(a):jak na prawym pasie do lewoskręty stoi pojazd prawidłowo sygnalizujący zamiar skrętu w lewo to go nawet ominąć nie możesz.

No zgadza się!
Właśnie. A jak w tym wątku viewtopic.php?f=3&t=28355&hilit=EGZAMIN%2A#p269452 napisałem, że włączenie lewego kierunkowskazu jest utrudnieniem, wręcz uniemożliwieniem ruchu tym na pasie lewym, to mnie z błotem zmieszano, bo nic to nie zmienia, bo zmieniam pas ruchu i wolno mnie wyprzedzać i omijac do woli. Więc jak jest?
maryann

Postprzez cman » poniedziałek 21 listopada 2011, 10:39

Jest tak, że mylisz sygnalizowanie zamiaru zmiany kierunku jazdy (o którym jest w tym wątku), z zamiarem zmiany pasa ruchu (o którym jest w linkowanym wątku).
cman

Postprzez maryann » poniedziałek 21 listopada 2011, 10:50

A czym się jedno od drugiego różni? Tylko miejscem? Odpada.
maryann

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze