Droga z pierwszeństwem bez znaku D-1

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Droga z pierwszeństwem bez znaku D-1

Postprzez Drezyna » wtorek 27 września 2011, 13:06

Dziękuję za liczne opinie, problemu pewnie nie rozwiążemy, ale problem jest.
Nie chodzi mi o praktykę, wiadomo, że jak mam wszelkie możliwe pierwszeństwa, a widzę czołg, to się zasadnicho nie pcham.
Natomiast zgodnie z prawem, jeśli mam przepis, dyskutowany, czy dowolny inny, to myślenie, przepis szczegółowy, niejasność, kolizja dwóch przepisów etc. mnie z tego przepisu nie zwalnia.
Czyli dojeżdżam do skrzyżowania, nie mam znaków czy sygnałów, to znaczy, że obowiązuje mnie 25. I teraz moim zdaniem nie ma formalnej podstawy aby przypuszczać, że może mnie z 25 zwolnić znak w przecznicy, pomimo jego kształtu. Nawet jeśli rozpoznam A-7 to nakazuje on to co nakazuje, natomiast nic nie mówi o moim zachowaniu. Czyli kicha jest to po prostu źle napisany przepis. Warto to zauważyć i nie ma potrzeby próbować uzasadnić, że wszystko jest ok, a ja jestem heretykiem. Bo co w końcu - niektóre przepisy obowiązują, a inne nie zależnie od sytuacji, przemyśleń i objawień? Czy wyprzedzanie na skrzyżowaniach jest zabronione, ale jak jest miejsce, śpieszy mi się do cioci, a teściowa ponagla z fotela obok, to wolno wyprzedzić, bo tak podpowiada myślenie?
Dziwi mnie, że prawie nikt tego i podobnych problemów nie rozumie, tylko kit wciskany jest na wyścigi z siłą wodospadu. A rozważa się bzdety. C'est la vie.
Drezyna

Postprzez maryann » wtorek 27 września 2011, 14:17

To akurat jest proste i każdy rozumie. O tym, że jak jest znak to go stosujemy a jak nie- to nie- nie potrzeba pisać trzy strony. Sztuka- jak przeżyć. I o tym ten wątek.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez kriseu » wtorek 27 września 2011, 18:16

Rozmawiałem z instruktorem. Również uważa, że w takim przypadku warto zwrócić uwagę na znak A-7 znajdujący się na drogach krzyżujących się z naszą i na tej podstawie ocenić pierwszeństwo. Warto zwrócić uwagę, że nie ma drugiego takiego znaku jak A-7, który wyglądałby tak samo od tyłu. Tyczy się to również D-1, STOP...
kriseu

Postprzez michooo » wtorek 27 września 2011, 19:45

drezyna napisał(a):Czyli dojeżdżam do skrzyżowania, nie mam znaków czy sygnałów, to znaczy, że obowiązuje mnie 25.

Jesteś kolejną w ostatnim czasie osobą, która w dość dziwaczny sposób próbuje filozofować i interpretować przepisy.

Ale nie czepiam się, bo niektórych rzeczy nie regulują wprost ustawy, a myślenie. Według mnie jeśli to skrzyżowanie, powinno stać tam D-1. Ale praktyka jest inna. Na skrzyżowaniach o małym natężeniu ruchu często nie ma D-1 na drodze z pierwszeństwem i trzeba patrzeć na tę poprzeczną. Właśnie po to A-7 jest odwrócony - żeby wiedzieć, że jesteśmy na drodze z pierwszeństwem, jeśli nie jest ono potwierdzone czy powtórzone przed skrzyżowaniem. Wydawało mi się to dość oczywiste, instruktor tłumaczył mi to na jednej z pierwszych jazd.

Bierzemy pod uwagę całe skrzyżowanie, a nie tylko to, co stoi przy naszej drodze. Art. 25 stosujemy w sytuacji równorzędnej - tutaj natomiast sprawę regulują znaki (A-7), więc pojazdy na drodze poprzecznej są w sytuacji podporządkowanej. Zatem jedziemy i mamy względem nich pierwszeństwo. Jedyna niedogodność to konieczność obserwacji znaków na nie naszej drodze. Art. 25 zastosujemy tutaj skręcając w lewo, jeśli ktoś jedzie z przeciwka.
michooo

Postprzez Drezyna » wtorek 27 września 2011, 21:21

Ja to oczywiście rozumiem, tylko niestety z tego, że pojazd A jest zobowiązany do udzielenia pierwszeństwa, nie wynika, że pojazd B ma pierwszeństwo. Najprostszym przykładem jest tu skrzyżowanie równorzędne z czterema pojazdami. Dalsza dyskusja chyba nie ma sensu, bo niewielu uczestników zrozumiało istnienie tego typu problemów, a i tak praktyka jazdy jest w miarę jednoznaczna, choć w świetle przepisów dyskusyjna.
Drezyna

Postprzez bac » wtorek 27 września 2011, 23:09

Drezyna, zobacz tutaj (pierwszy post od góry).
bac

Postprzez Drezyna » środa 28 września 2011, 11:35

Jasne, ale tu problem dotyczył drogi, na której w ogóle nie było D-1, a A-7 są. To jest częste.
Drezyna

Postprzez bac » środa 28 września 2011, 14:15

Tam problem dotyczył dokładnie tego samego. W skrócie: gdy jesteś na drodze z pierwszeństwem (nawet bez znaków D1), na drogach poprzecznych muszą stać znaki "Ustąp pierwszeństwa".
bac

Postprzez Drezyna » środa 28 września 2011, 18:48

A ta droga z pierwszeństwem bez D-1, to ona tak z pierwszeństwem od urodzenia, czy co, bo nie kumam?
Drezyna

Postprzez bac » środa 28 września 2011, 19:23

Drezyna napisał(a):A ta droga z pierwszeństwem bez D-1, to ona tak z pierwszeństwem od urodzenia, czy co, bo nie kumam?

Od czasu, gdy zostały ustawione znaki A-7 na drogach poprzecznych - z ich ustawienia wynika przebieg drogi z pierwszeństwem.
bac

Postprzez Drezyna » środa 28 września 2011, 19:32

No to wróciliśmy do punktu wyjścia. Przecież właśnie na tym polegał problem, że nie jest to takie oczywiste. Szkoda wałkować wszystkiego od początku. Pzdr
Drezyna

Postprzez bac » czwartek 29 września 2011, 01:58

Nie, bo nie zostało uwypuklone to, że istnieje coś takiego jak droga z pierwszeństwem. Jadąc tą drogą (nawet, jeśli nie jest w pełni oznakowana) pojazd ma pierwszeństwo nad pojazdami na drogach podporządkowanych. Z tego wynika, że nie musisz wypatrywać znaków A-7 na każdej mijanej przecznicy - jeśli poruszasz się drogą z pierwszeństwem, na drogach poprzecznych muszą stać znaki "Ustąp pierwszeństwa".
bac

Postprzez Borys_q » czwartek 29 września 2011, 18:40

A ta droga z pierwszeństwem bez D-1, to ona tak z pierwszeństwem od urodzenia, czy co, bo nie kumam?

Nie od urodzenia, był pewnie gdzieś oznakowany jej początek, i będzie jej koniec, a Ty wjeżdżasz z pod a-7 skręcasz w prawo/lewo i wiesz, że wjechałeś na drogę z pierwszeństwem, dopuki nie będzie A-7 lub D-2 jesteś na drodze z pierwszeństwem.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Drezyna » piątek 30 września 2011, 10:00

To są takie gdybania, nie ma żadnego przepisu na ten temat - jest to po prostu nieprawda.
Drezyna

Postprzez Borys_q » piątek 30 września 2011, 18:31

Jest, nie będę teraz przytaczał ale już ktoś tu cytował dzu 220, http://sipdata.lex.pl/dane/dzienniki/03/d03l81/zal1_5.pdf
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze