Przekroczenie osi jezdni przy parkowaniu po prawej (SPÓR)

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Przekroczenie osi jezdni przy parkowaniu po prawej (SPÓR

Postprzez szymon1977 » piątek 02 września 2011, 23:08

cman napisał(a):...a w moim przykładzie nie da się czegoś takiego zrobić.
Twój przykład jest tendencyjny, pomija istotne w przedstawionej sytuacji fakty. Oto mój przykład.

Droga jednokierunkowa, jezdnia i trawniki z obu stron. Jest na tyle wąska, że nie zmieszczą się dwa rzędy pojazdów wielośladowych. Pojazd czerwony jedzie okrakiem lewymi kołami po trawniku, prawymi po jezdni. Ma włączony prawy kierunkowskaz. Niebieski pojazd podejmuje decyzję o wyprzedzeniu czerwonego pojazdu z prawej strony - ma wystarczającą ilość miejsca. Pojazd czerwony skręca w prawo i dochodzi do kolizji.
001.png

1. Czy fakt, że obok jadącego częściowo po jezdni częściowo po trawniku pojazdu zmieści się na jezdni jeszcze jeden pojazd powoduje utworzenie na jezdni dwóch niewyznaczonych pasów ruchu, półtora pasa ruchu, czy może pozostaje na jezdni jeden pas ruchu?

2. Czy pojazd niebieski miał prawo wyprzedzać?

3. Kto jest winny kolizji i dlaczego?
Ostatnio zmieniony piątek 02 września 2011, 23:56 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez cman » piątek 02 września 2011, 23:33

Pytałem tylko o to: viewtopic.php?p=269866#p269866
cman

Postprzez szymon1977 » piątek 02 września 2011, 23:37

Wiem o co pytałeś, ja pytam o co innego.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez ks-rider » sobota 03 września 2011, 08:00

szymon1977 napisał(a): Oto mój przykład.
001.png

Twoj przyklad jest zupelnie inny a postawione przez Ciebie pytania, odpowiedz zna kazdy.

:wink:
ks-rider

Postprzez qwer0 » sobota 03 września 2011, 09:06

Odpowiedz prosto: ile tu mamy wyznaczonych pasów przeznaczonych do jazdy prosto?

Tylko do czego Ci to??
Cman juz ladnie wyjasnial jak stanowi przepis.
Pasy maja byc wyznaczone, a ile wyznaczonych ma byc, przepis nie okresla.

Uczepiles sie slowka "przeznaczony" i widze, ze z niego nie zejdziesz, wiec odpowiedz na moje wczesniejsze pytanie. Do czego innego jest przeznaczony taki kawalek jezdni jesli nie do jazdy w tym samym kierunku? Jest przeznaczony dla kierunku przeciwnego? Dla pieszych? Czy moze nie wolno z niego korzystac - nie jest "przeznaczony" do niczego?
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez maryann » sobota 03 września 2011, 09:38

Nie odpowiesz, bo odpowiedź by pogrążyła Twoje rozumowanie.
Ten kawałek jezdni jest pzreznaczony do jazdy "tam"; wszystkich w jedną stronę. Iloma pasami?
Ja odpowiedziałem, tera Ty.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez lith » sobota 03 września 2011, 10:09

Bo jakby nie miał prawego, czy wręcz miał lewy to by miało sens tłumaczenie wyprzedzającego, że
bo myślał, że nie biorę łuku, tylko będę zjeżdzał na lewo"

Jak dla mnie fakt, ze ktoś może się na dany kawałek asfaltu na styk wepchnąć prawie doprowadzając przy tym do kolizji nie oznacza, ze to była droga o 2 pasach w 1 kierunku. Przecież jak wyprzedzam gdzieś rower też nie oznacza od razu, że tam są 2 pasy tylko dlatego, że ktoś się zmieścił. Interpretacja, ze pasy niewyznaczone tworzą się 'na bieżąco' akurat tam gdzie jadą pojazdy, pod każdym jego własny jest dość niebezpieczna, bo umożliwia dojście do ciekawych wniosków jeżeli chodzi właśnie o zmiany pasa i w ogóle manewry na drodze. Wcześniej też tak uważałem, ale jakoś się mi to nie trzymało kupy.
lith

Postprzez cman » sobota 03 września 2011, 10:19

Odpowiesz w końcu (prawidłowo) na moje pytanie?

maryann napisał(a):Całe wykroczenie czasem, to... spowdowanie zagrożenia! (...) Nie będę podawał przykładów, by nie robić OT.

Jakoś wcześniej tego nie zauważyłem (a może z powodu szybkiej edycji ukradkiem?).
Ja bym jednak nalegał - chętnie poznam sposób spowodowania zagrożenia bez popełnienia wcześniej wykroczenia.
cman

Postprzez maryann » sobota 03 września 2011, 10:20

lith napisał(a):Przecież jak wyprzedzam gdzieś rower też nie oznacza od razu, że tam są 2 pasy tylko dlatego, że ktoś się zmieścił.
Jednoślad nie może tworzyć niewyznaczonego pasa
lith napisał(a):Interpretacja, ze pasy niewyznaczone tworzą się 'na bieżąco' akurat tam gdzie jadą pojazdy, pod każdym jego własny jest dość niebezpieczna, bo umożliwia dojście do ciekawych wniosków.
Ale tak jest. Dlatego i tu pasy mają być wyznaczone(bo nie wiem jak inaczej mogą być "przeznaczone").
cman- dobra. Np. niektórzy twierdzą, że mogą opuścić rondo z wewnętrznego pasa i jest to poprawne. A zagrożenie dla tych na prawym- jak byk!
maryann

Postprzez lechB » sobota 03 września 2011, 10:25

Jak ciężko przyznać komuś że miał racje i że ja błędnie rozumie przepisy PRD.
Liczba postów umieszczona na tym forum nie świadczy o jego dużej wiedzy.
Odnośnie pasa ruchu nieoznaczonego. Jeśli ktoś widzi dwa pasy ruchu nieoznaczone na pasie oznaczonym bo mieszczą się dwa samochody np. Smarty, Panda to proszę przestrzegać przepisów i zmiana pasa ruchu nieoznaczonego sygnalizować kierunkowskazem.
Pasy ruchu oznaczone lub nieoznaczone zależy od klasy drogi (ważności) a nie szerokości pojazdu.
lechB

Postprzez lith » sobota 03 września 2011, 10:29

Jednoślad jak i wieloślad nie tworzą pasów. One najwyżej nimi jadą. A pas ma być na tyle szeroki, żeby umożliwić jazdę pojazdem wielośladowym.
lith

Postprzez maryann » sobota 03 września 2011, 10:32

lith- przyśl to... Jak nie ma pasa na jezdni, to nie można nim jechać... trzeba go więc sobie stworzyć.
A dla wszystkich- pierwsze ok 2.30 min.
Ostatnio zmieniony sobota 03 września 2011, 10:42 przez maryann, łącznie zmieniany 1 raz
maryann

Postprzez cman » sobota 03 września 2011, 10:38

maryann napisał(a):cman- dobra. Np. niektórzy twierdzą, że mogą opuścić rondo z wewnętrznego pasa i jest to poprawne. A zagrożenie dla tych na prawym- jak byk!

A cóż to ma być za przykład? Tutaj dajesz przykład rozbieżności w interpretacji. Jeżeli uznamy, że zjazd z lewego pasa ruchu jest prawidłowy, to również musimy uznać, że albo ten zjeżdżający musi ustąpić pierwszeństwa jadącemu prawym pasem ruchu, albo odwrotnie.
Czekam więc dalej na sensowny przykład, oparty na przepisach, a nie wynikający tylko z tego, że jedni interpretują tak, a drudzy inaczej.

lith napisał(a):(...)

Czyli, poprzez brak (prawidłowej) odpowiedzi, potwierdzasz, że napisałeś nieprawdę?
cman

Postprzez lith » sobota 03 września 2011, 14:18

Nie zupełnie. Uważam, ze nie mógł go w tym momencie wyprzedzać, chociaż nie jest to tak wprost napisane jak w przypadku lewoskrętu i wyprzedzania z lewej strony. Na podstawie tego co napisał autor tematu według mnie nie ma tam 2 pasów ruchu, gość nie mógł wyprzedzać z prawej strony. Rzeczywiście lepiej by brzmiał zwrot 'nie miałeś lewego kierunku, więc gość nie mógł Cię wyprzedzić z prawej'.
lith

Postprzez cman » sobota 03 września 2011, 14:24

lith napisał(a):(...) chociaż nie jest to tak wprost napisane jak w przypadku lewoskrętu i wyprzedzania z lewej strony.

I właściwie o to mi tylko chodziło - czy w ogóle mógł wyprzedzać, czy nie, z powodu pasów ruchu czy czegoś innego, to odrębna sprawa - mnie tylko chodziło o rzekomą niemożność wyprzedzania z prawej strony z powodu prawego kierunkowskazu.
cman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze