Rybnik - pytanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rybnik - pytanie

Postprzez kopan » niedziela 04 września 2011, 12:26

Bardzo mylące niedopuszczalne rozwiązanie z zakresu inżynierii ruchu.

Z punktu widzenia pojazdu skręcającego w lewo (2) - skręca na zielonym i napotyka pojazd wjeżdżający pasem niejako omijającym skrzyżowanie pas ten posiada znak ustąp i linię warunkowego zatrzymania.
Normalną praktyką jest pozostawienie tego pasa poza działaniem sygnalizacji więc pojazd 2 zgodnie z przejętymi zasadami powinien mieć pierwszeństwo.
Pojazd 2 nie wie że ruch na tym pasie jest również sterowany sygnalizacją.
Jeśli ruch na pasie do prawo skrętu jest sterowany to nie powinno być znaku ustąp w obrębie skrzyżowania linii warunkowego zatrzymanie też nie powinno być.
kopan

Postprzez M.S. » niedziela 04 września 2011, 12:39

jarzabek napisał(a):Jako że na relacje kursantów po egzaminie musimy brać poprawkę, myślę czy nie było tak że 1 wjeżdżała na skrzyżowanie na S-2?

Z tego co pamiętam, to nie ma tam strzałki warunkowej (ale mogę się mylić).
Z ciekawości podjadę tam w najbliższym tygodniu. Może zrobię jakieś fotki :)
M.S.

Postprzez kopan » niedziela 04 września 2011, 14:03

Bowl
Co było wpisane w arkuszu przebiegu egzaminu praktycznego ??

Widziałeś, czy bazujesz wyłącznie na opowieściach osoby egzaminowanej.

Maryann podał dobre wyjaśnienie tej sytuacji.
http://www.tvp.pl/krakow/motoryzacja/je ... 09/1493436
Pierwszeństwo ma pojazd 1 przed 2.
Ale pomimo pierwszeństwa kierujący pojazdem 1 może mieć przerwany egzamin.
kopan

Postprzez Barabasz » niedziela 04 września 2011, 15:09

M.S. napisał(a):
jarzabek napisał(a):Jako że na relacje kursantów po egzaminie musimy brać poprawkę, myślę czy nie było tak że 1 wjeżdżała na skrzyżowanie na S-2?

Z tego co pamiętam, to nie ma tam strzałki warunkowej (ale mogę się mylić).
Z ciekawości podjadę tam w najbliższym tygodniu. Może zrobię jakieś fotki :)

masz rację nie ma tam S-2
i oczywiście mówię kursantom w tym miejscu podobnie jak jarzabek kładąc duży nacisk na zachowanie szcz.ostrożności. jak ma dojść do BOOM to puść i spokojnie jedż za nim. zawsze się tym wytłumaczy przed egzaminatorem.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą predkością..."
Vittorio de Sica
Barabasz

Postprzez M.S. » niedziela 04 września 2011, 15:26

kopan napisał(a):Pierwszeństwo ma pojazd 1 przed 2.
Ale pomimo pierwszeństwa kierujący pojazdem 1 może mieć przerwany egzamin.

Nie wziąłem pod uwagę właśnie takiej sytuacji. Niestety często się zdarza, że egzaminatorzy nie wytłumaczą kursantowi jaki popełnił błąd.
Miałem już kilka przypadków oblania egzaminu przez niezastosowanie zasady ograniczonego zaufania.

Za pierwszym razem, gdy zadzwoniła do mnie kursantka i powiedziała, że nie zdała, bo ktoś je wymusił pierwszeństwo, to odruchowo (bez zastanowienia) powiedziałem, że przez to nie można nie zdać :) Dopiero po chwili dotarło do mnie, że istnieje zasada ograniczonego zaufania. Niestety ciężką jej nauczyć osobę, która za kółkiem spędziła 30h. Mimo wszystko zwracam od tego momentu szczególną uwagę kursantom na ten fakt.
M.S.

Postprzez kopan » niedziela 04 września 2011, 16:04

Tutaj nie tylko idzie o zasadę ograniczonego zaufania ale konkretnie zgodnie z par 12.3.4
Oceniając kwalifikacje osoby egzaminowanej egzaminator zwraca szczególną uwagę na:
Skuteczność reagowania w przypadku powstania zagrożenia.
Brak takiej skuteczności powoduje zastosowanie par 30.4.3:
Osoba egzaminowana spowodowała zagrożenie dla zdrowia lub życia …… egzamin przerwany - bo nie umie zareagować na zagrożenie.
kopan

Postprzez lechB » niedziela 04 września 2011, 16:48

Niech ktoś opisze te skrzyżowanie jak są rozmieszczone znaki sygn. świetlna razem z A-7 czy osobno jeśli osobno jaka jest o odległość między nimi. Interesuje mnie skręt z ul.Wielkopolskiej w ul. Gliwicką.
lechB

Postprzez oskinstruktor » niedziela 04 września 2011, 20:18

Panowie nie wiem czy od soboty (wczoraj) coś się tam nie zmieniło ale na tym skrzyżowaniu jest na 100% S-2. Mówię o wlocie z Wielopolskiej na Gliwicką. Chyba na każdym wlocie jest S-2. Chyba, bo nie dam sobie głowy uciąć na zjazd z Gliwickiej w Lipową.
oskinstruktor

Postprzez maryann » poniedziałek 05 września 2011, 10:53

scorpio44 napisał(a):bzdur, które pieprzy w poprzednich minutach tego odcinka (a już w szczególności od 5.10). Skąd on to rozróżnienie na światła i brak świateł wytrzasnął, wie tylko on.
O! -odezwał się guru mądrzejszy od telewizora! A obejrzyj sobie i posłuchaj argumentacji, to zrozumiesz(a przynajmniej będziesz miał szansę)-
a krótko mówiąc: masz tam A7 i P13. Gdzie ta linia? to gdzie masz wykonać A7? wobec kogo- hę? Kiedy są światła, to znaki nie istnieją. Ale kiedy nie działają, to też nie patrzysz?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez michooo » poniedziałek 05 września 2011, 11:41

Tym razem, ja też nie rozumiem teorii p. Dworaka. To samo skrzyżowanie - raz traktuje je "normalnie", a raz, że są przesunięte wloty i jeden pojazd wcześniej uzyskuje pierwszeństwo. Nie wiem skąd ta teoria o rozróżnieniu mu się bierze. Czego byśmy tam nie ustawili do kierowania ruchem - fizycznie droga się nie przesuwa.
michooo

Postprzez maryann » poniedziałek 05 września 2011, 11:50

No cóż, trzeba się z tym pogodzić, że znaki wpływają na klasyfikację, funkcjonowanie czy postać skrzyżowania... Nie po raz pierwszy.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez M.S. » poniedziałek 05 września 2011, 15:12

Obrazek

Byłem tam dziś, zrobiłem fotki - tak to wygląda.
Nie mam wątpliwości, że gdyby 1 skręcała w lewo a 2 w prawo, to 2 miałaby pierwszeństwo.

Jest tam wprawdzie S-2, ale stałem całą zmianę i strzałka warunkowa nie zapaliła się ani na moment.
M.S.

Postprzez lechB » poniedziałek 05 września 2011, 22:00

Witam
Gdyby teraz sygnalizator S-1 zamontować na słupku pionowym w tym samym miejscu który by stał na powierzchni wyłączonej między pasami to by zmieniło czytelność skrzyżowania dla kierowcy.
Kierowca musi podjąć decyzje szybko kto ma pierwszeństwo na skrzyżowaniu a nie czekać co zrobi drugi pojazd. Mój test aby sprawdzić jaką ma wiedzę kierowca rysuje sytuacje na drodze i jak szybko odpowie na zadane pytanie.
Pojazd nr. 1 nie miał pierwszeństwa dlatego bo miał znak A-7 postawiony przed ul. Gliwicką.
lechB

Postprzez dylek » poniedziałek 05 września 2011, 22:09

lechB napisał(a):Pojazd nr. 1 nie miał pierwszeństwa dlatego bo miał znak A-7 postawiony przed ul. Gliwicką.

Pojazd nr. 2 również nie miał pierwszeństwa, dlatego bo miał A-7 postawiony przed ul. Gliwicką.
:D:D:D

A tak bardziej serio, to tu pierwszeństwem kieruje sygnalizacja, a nie znaki.
A jak ona nie rozstrzyga to rozstrzygają to przepisy...
Gdyby to chcieć rozpatrywać po twojemu lechB - to powiedz mi :
Jakie światło ma Gliwicka w momencie, gdy pojazd 1 ma światło zielone ??
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez lechB » poniedziałek 05 września 2011, 22:39

Głupie pytanie.
Sygnalizator który znajduje się pomiędzy pasami ruchu dotyczy tylko kierującego jadącego na wprost lub skręcającego w lewo.
lechB

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze