Rondo Radom Kolizja

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo Radom Kolizja

Postprzez dylek » piątek 29 lipca 2011, 07:10

sankila napisał(a):Ale on nie skręcał w lewo, od wjazdu do kolizji pozostawał na prawym pasie.

To, że cały czas pozostawał na prawym pasie nie oznacza, że nie skręcał na skrzyżowaniu w lewo...
sankila napisał(a):No ok, ustąpił, wjechał na prawy pas i teraz jest w połowie drogi z B do D, czyli przy wylocie C. Oba samochody jadą równolegle; jeden prawym, drugi lewym pasem. Lewy zmienił kierunek ruchu i pas ruchu, zajeżdżając drogę prawemu ale to prawy jest winien? Czegoś tu nie rozumiem.

Komu ustąpił podczas wjeżdżania?? Tym na prawym pasie ?? Super - tyle, że ciągle pozostaje mu ustąpienie i tym z lewego pasa - bo A-7 obliguje go do ustąpienia wszystkim w ruchu okrężnym. Dojazd do punktu przecięcia kierunków ruchu z tymi z lewego pasa zajmuje mu więcej metrów, ale nie zwalnia go to z tego ustąpienia...
Lewy nie zmienił kierunku - on ciągle od wjazdu, poprzez przejazd przez skrzyżowanie do wyjazdu włącznie JEDZIE PROSTO lewym pasem przez skrzyżowanie.
sankila napisał(a):Jeszcze raz - A7 ustala wjazd na skrzyżowanie; mam ustąpić pierwszeństwa tym, którzy już są "w środku". Ustąpiłam, wjechałam i teraz ja jestem w środku; nadrzędna do wjezdżających i równorzędna do innych jadących, obojętnie, prawym czy lewym pasem.

Ustąpiłaś tym z prawego pasa - tym z pasa lewego jeszcze nie mogłaś ustąpić - im będziesz ustępować w miejscu, gdzie wasze tory się przecinają.
sankila napisał(a):Tego nie ogarniam. W jaki sposób na jednej drodze mogą się przeciąć dwa kierunki ruchu? Rozumiem, że na jednym odcinku drogi mogą się chwilowo znaleźć obok siebie dwa samochody, zmierzające w różnych kierunkach, ale droga jest jedna, więc któryś musi z niej zjechać.

Nie ogarniasz, bo wymyśliłaś sobie jedną drogę... A obwiednia ronda w myśl obecnych przepisów nie jest tą jedną drogą tylko powierzchnią skrzyżowania...Dojeżdżając do ronda nie dojeżdżasz do zapętlonej drogi, którą przejedziesz i wyjedziesz z niej na inną drogę... Dojeżdżasz po prostu do powierzchni skrzyżowania.
sankila napisał(a):Może narysuj rondo i oznacz po swojemu, gdzie kończy się wjazd, gdzie następuje skrzyżowanie kierunków i który gdzie prowadzi. Łatwiej będzie mi zrozumieć Twój punkt widzenia.

OK, ale później, bo do pracy zmykam zaraz ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Cyberix » piątek 29 lipca 2011, 07:52

maryann napisał(a):Przykład nie przystaje do tematu wątku, jest zbyt odległy - na tym rondzie żadnemu pojzdowi żaden pas sie nie kończy.
Dlatego proponuje nie podejmować dyskusji OT.

Dlaczego nie przystaje? Właśnie przykład obala teorie, że ten z prawej strony ma pierwszeństwo bo jest z prawej strony. A guzik prawda. To pierwszy aspekt a drugi:
- czy wolno wyprzedzać pojazd z prawej strony kiedy nie ma wyznaczonych pasów ruchu? (w odniesieniu do tematu wątku - na rondzie o niewyznaczonych pasach ruchu).
- czy wolno wyprzedzać/omijać pojazd z prawej strony który sygnalizuje prawym kierunkowskazem?
Cyberix

Postprzez maryann » piątek 29 lipca 2011, 09:23

dylek napisał(a):Lewy nie zmienił kierunku - on ciągle od wjazdu, poprzez przejazd przez skrzyżowanie do wyjazdu włącznie JEDZIE PROSTO lewym pasem przez skrzyżowanie
Cyberix napisał(a): czy wolno wyprzedzać/omijać pojazd z prawej strony który sygnalizuje prawym kierunkowskazem?
Wydaje się, że bronicie wspólnego stanowiska, to spróbujcie najpierw ustalić je, czy ten pojazd po wewnętrznej jedzie prosto, czy skręca używając prawego migacza. Oczywiście szkoła Sankili i krakowska nie ma tego dyle(k)matu.
Kiedyś pytałeś
dylek napisał(a):
maryann napisał(a):Następny, co teleportacji używa, bo zapomniał, że na rondzie ruch odbywa się dookoła wyspy!

maryann - mam wrażenie, że dysleksja jakaś cię dopadła :D
Weź wyjaśnij mi proszę, co tak naprawdę rozumiesz ze stwierdzenia : "ruch odbywa się dookoła wyspy" , bo mam wrażenie, że chyba coś innego niż zapisał ustawodawca ;)

maryann napisał(a):Naturalnym ruchem na rondzie jest ruch po okręgu wokół wyspy, placu- no którego tu słowa nie rozumieć? Trzeba na ten okrąg wjechać i z niego zjechać- żeby na skrzyżowanie wjechać i je opuścić; to są dodatkowe manewry. Ruch krąży sobie dookoła, a czasem ktoś do niego dołączy, czasem się odłączy. Dla odróżnienia, może: nie po stycznej- bliżej lub dalej, nie przez środek.
A Ty co rozumiesz?
Dodam, że nie po wycinku paraboli... I zostałem bez odpowiedzi. Może teraz?
Czasami na jezdni wokół wyspy pasy sie pojawiają, kończą... czy w tym wypadku pojazdowi "1" lub "2" pas się koćzy, jak w twoim przykładzie , Cyberix?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szymon1977 » piątek 29 lipca 2011, 09:43

dylek napisał(a):Lewy nie zmienił kierunku - on ciągle od wjazdu, poprzez przejazd przez skrzyżowanie do wyjazdu włącznie jedzie prosto lewym pasem przez skrzyżowanie.

Nie rozumiem? Jedzie cały czas lewym pasem to dlaczego przejeżdża przez linie oddzielające pasy?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez maryann » piątek 29 lipca 2011, 09:45

W tym przykładzie nie ma linii; mamy nieoznaczone pasy ruchu. Choć gdyby były, dylek twierdziłby tak samo, o ile pamiętam jego wypowiedzi.
maryann

Postprzez szymon1977 » piątek 29 lipca 2011, 09:47

Wiem o tym, ale tak naprawdę niczego to nie zmienia. Śmiało można sobie dla lepszego zrozumienia sytuacji taką linię przerywaną wokół wyspy wymalować, co zresztą ktoś już zrobił.
Ostatnio zmieniony piątek 29 lipca 2011, 09:48 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Cyberix » piątek 29 lipca 2011, 09:47

Odpowiem nie wprost. Dlaczego na tym rondzie nie ma wyznaczonych pasów ruchu?
I czy jest różnica kiedy pasy ruchu są wyznaczone od sytuacji kiedy nie są wyznaczone?

Wg. mnie różnica jest kolosalna.

Obrazek

- Jedynka jedzie prosto, może jechać z lewego pasa powiem z lewego pasa można pojechać prosto lub skręcać w lewo.
- Jedynka jadąc prosto NIE MUSI bać się, że zajedzie KOMUKOLWIEK drogę ponieważ dwójka z prawego pasa może skręcić w prawo lub CO NAJWYŻEJ pojechać prosto. Podczas zjazdu z ronda pojazdy trzymają się swoich pasów. Jedynka wjechała pasem lewym i wyjeżdża na pas lewy, dwójka wjechała prawym i wyjeżdża na prawy.
- Czy jedynka ma się obawiać pojazdów 5 i 6? NIE. Ponieważ pojazdy 5 i 6 MUSZĄ ustąpić pierwszeństwa pojazdom znajdującym się NA RONDZIE. A nie pojazdom znajdującym się na rondzie na prawym pasie! Zatem jedynka nie obawiając się 5 i 6 może spokojnie zjechać z ronda z pasa wewnętrznego (niewyznaczonego).

Dodatkowo, na tym rondzie nie ma wyznaczonych pasów ruchu dlatego jedynka NIE MOŻE być wyprzedzana z prawej strony!

maryann wykaż błędy w powyższym toku rozumowania.
Cyberix

Postprzez szymon1977 » piątek 29 lipca 2011, 09:53

Cyberix napisał(a):...wykaż błędy w powyższym toku rozumowania.

Identyczną nadinterpretację przepisów mogę stworzyć przy wymalowanych pasach. Wszystkie opisane sytuacje są niestety kolizyjne. Jeżeli nie ma pasów to sobie domaluj.
Ostatnio zmieniony piątek 29 lipca 2011, 09:55 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
szymon1977

Postprzez maryann » piątek 29 lipca 2011, 09:54

Narysuj rondo o pięciu wlotach, gdzie dodatkowa droga jest na godzinie 14- między pasami 6 i 7(nazwijmy go 6b); i dopiero się gimnastykuj. Wykaż, że 7 jest skrętem w lewo a jazda z 6 w 7 jazdą na wprost.
maryann

Postprzez Cyberix » piątek 29 lipca 2011, 09:58

Mówimy o konkretnym rondzie i konkretnym przykładzie o nie o sierotce Marysi, krasnoludkach i innych wyssanych z palca sytuacjach hipotetycznych...
Cyberix

Postprzez szymon1977 » piątek 29 lipca 2011, 10:02

To po co tworzysz sytuacje hipotetyczne? Ja konkretnie pytam o sytuację, która miała miejsce. Pozwolę sobie powtórzyć pytanie.

dylek napisał(a):Lewy nie zmienił kierunku - on ciągle od wjazdu, poprzez przejazd przez skrzyżowanie do wyjazdu włącznie jedzie prosto lewym pasem przez skrzyżowanie.

Nie rozumiem? Jedzie cały czas lewym pasem to dlaczego przejeżdża przez linie oddzielające pasy?
szymon1977

Postprzez maryann » piątek 29 lipca 2011, 10:06

Cyberix napisał(a):maryann wykaż błędy w powyższym toku rozumowania.
Wykazałem. Jest niszowy, hermetyczny. Chyba, że oprócz "skrzyżowania", "skrzyżowania o ruchu okrężnym" chcesz do PoRD imputować pojęcie "czterowlotowe, symetryczne skrzyżowanie o ruchu okrężnym".
maryann

Postprzez BOReK » piątek 29 lipca 2011, 10:14

Gdzie wy widzicie wyprzedzanie na tym rondzie? Autor nic o tym nie wspominał (chyba, zacytujcie jeśli się mylę). Sytuacja jest prosta jak kosa bez ostrza - gość zmienił pas nie patrząc w lustro i przydzwonił jadącemu po swoim pasie Buldogowi w narożnik. Bezpośrednią przyczyną kolizji jest złamanie art. 22 ust. 2 pkt 1 oraz ust. 4.

A przy okazji jest to lekcja - nie warto wyznaczać sobie pasów na niewielkim rondzie, jeśli drogowcy tego nie zrobili. Buldog się w to nie bawił i zgodnie z przepisami jechał cały czas przy prawej krawędzi jezdni, tam gdzie jego miejsce.
BOReK

Postprzez szymon1977 » piątek 29 lipca 2011, 10:17

Warto sobie pasy wymalować, to tylko wyjaśni sytuację. Gdyby pasy były to jechałby sobie spokojnie prawym pasem.
Borek może dostać mandat, za wjechanie na rondo z nie tego pasa co trzeba. A sprawcą kolizji jest... patrz post wyżej.
szymon1977

Postprzez BOReK » piątek 29 lipca 2011, 11:12

Mandat za wjazd na skrzyżowanie z niewłaściwego dla manewru pasa to osobna sprawa, zresztą pod to samo podlegałby pan #2 gdyby nie spowodował kolizji.
BOReK

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze