Kolizja drogowa, czy aby na pewno moja wina?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Kukizek » piątek 23 kwietnia 2010, 16:19

Czyli co ja mam w końcu zrobić?

Nie mogę się usprawiedliwić tym, że w wyniku szoku powypadkowego nie byłem w stanie myśleć logicznie i nie myślałem logicznie.

Proszę mi napisać co by było gdyby to było jedno skrzyżowanie a co jakby dwa?

Bo według mnie w momencie wypadku, byliśmy obydwoje na skrzyżowaniu na którym mnie obowiązywał znak ustąp pierszeństwa a osobę jadącą z sudeckiej, brak znaku a wcześniej informacja że trzeba ustąpić która się skasowała za skrzyżowaniem, czyli ten odcinek krótki wykazywał że obowiązuję reguła prawej dłoni.

Dobrzę rozumuję bo już sam się pogubiłem
Kukizek

Postprzez athlon » piątek 23 kwietnia 2010, 16:23

ale w którym miejscu macie pod znakiem A7 znak T6c ???

Jeżeli jedno skrzyżowanie to nie twoja wina, jezeli dwa skrzyżowania to twoja.
athlon

Postprzez sjakubowski » piątek 23 kwietnia 2010, 16:29

athlon napisał(a):ale w którym miejscu macie pod znakiem A7 znak T6c ???
To przeczytaj od początku temat a sam znajdziesz (i analizuj rysunki autora).
Dla mnie to błędnie oznakowane skrzyżowanie...

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez athlon » piątek 23 kwietnia 2010, 17:07

sjakubowski napisał(a):
athlon napisał(a):ale w którym miejscu macie pod znakiem A7 znak T6c ???
To przeczytaj od początku temat a sam znajdziesz (i analizuj rysunki autora).
Dla mnie to błędnie oznakowane skrzyżowanie...

Pozdrawiam.

No właśnie to ty wprowadziłeś jakiś zamęt z umieszczaniem jakiś tabliczek pod znakiem A7

Autor wyraźnie napisał ze ulica nadrzeczna posiada tylko znak A7 (bez zadnych innych tabliczek) tak samo jak ulica sudecka. Przy żadnej z tych ulic nie jest ustawiony zaden znak T6c ani T6d (tabliczka), jest tylko ustawiona tabliczka T6b na drodze głównej. Wiec nie mam zielonego pojęcia gdzie ty zobaczyłeś tam tabliczke jakąś pod znakiem A7?
Ostatnio zmieniony piątek 23 kwietnia 2010, 19:41 przez athlon, łącznie zmieniany 1 raz
athlon

Postprzez sjakubowski » piątek 23 kwietnia 2010, 17:13

athlon napisał(a):Wiec nie mam zielonego pojęcia gdzie ty zobaczyłeś tam tabliczke jakąś pod znakiem A7?
Athlon, już nie po raz kolejny nie zaznajamiasz się dokładnie z tematem i albo nie czytasz uważnie albo Ci się nie chce...
Specjalnie dla Ciebie, zmniejszyłem rysunek autora i na czerwono zaznaczyłem tabliczki, które autor umieścił, abyś mógł je dojrzeć.

Obrazek

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez Kukizek » piątek 23 kwietnia 2010, 17:18

zamiast mi rozjaśnić to troszeczkę to wszystko się zamotało, wszystkie znaki które były już przedstawiłem.

Można w końcu wiedzieć czy jest jakaś szansa?

Jeszcze raz narysuję rysunek ze znakami

http://zapodaj.net/9256a058c0de.jpg.html
Kukizek

Postprzez sjakubowski » piątek 23 kwietnia 2010, 17:23

Athlon - tym razem moje niedoczytanie. Pisałeś o ulicach Podrzeczna i Sudecka - faktycznie tutaj nie ma tabliczek. Sorki.

Ja podtrzymuje swoje zdanie - jest błędne oznakowanie skrzyżowania. Tabliczki na ulicy Żymierskiego sugerują, iż jest to jedno skrzyżowanie (i obydwie podporządkowane drogi są równorzędne wobec siebie). Natomiast zwykłe A-7 na podporządkowanych drogach i sam układ dróg sugeruje inne rozwiązanie.

Uważam jednocześnie, iż kwestia tabliczek jest tutaj najważniejsza i pytanie, czy tabliczka rozstrzyga o ilości skrzyżowań.

Ja bym mandatu nie przyjął i do winy się nie przyznał. Ale teraz to już za późno.

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez Kukizek » piątek 23 kwietnia 2010, 17:35

A czy nie ma żadnej możliwości odwołania?

Nie można napisać pisma że nie było się w stanie racjonalnie myśleć i przez szok powypadkowy?
Kukizek

Postprzez sjakubowski » piątek 23 kwietnia 2010, 17:42

Kukizek napisał(a):A czy nie ma żadnej możliwości odwołania?

Cytat za jednym z forumowiczów:

cwaniakzpekaesu napisał(a):Art. 97.(...)
§ 2. Sprawca wykroczenia może odmówić przyjęcia mandatu karnego.
§ 3. Funkcjonariusz nakładający grzywnę obowiązany jest określić jej wysokość, wykroczenie zarzucone sprawcy oraz poinformować sprawcę wykroczenia o prawie odmowy przyjęcia mandatu karnego i o skutkach prawnych takiej odmowy.

Art. 98. § 1. W postępowaniu mandatowym można nakładać grzywnę w drodze mandatu karnego:
(...)
2) kredytowanego, wydawanego ukaranemu za potwierdzeniem odbioru,
(...)
§ 3. Mandat karny, o którym mowa w § 1 pkt 2, powinien zawierać pouczenie o obowiązku uiszczenia grzywny w terminie 7 dni od daty przyjęcia mandatu oraz o skutkach nieuiszczenia grzywny w tym terminie. Staje się on prawomocny z chwilą pokwitowania jego odbioru przez ukaranego.

Popularna "Stłuczka", w tym temacie jest oczywiście wykroczeniem drogowym (spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa w ruchu drogowym - kolizja drogowa Art. 86. § 1.KW) - do którego spowodowania się przyznałeś podpisując mandat. Jest on już prawomocny.

Jeśli chodzi o kwestie ubezpieczenia... No cóż... podstawą dla firm ubezpieczających jest jakby nie było właśnie "notatka" Policji, więc...

Jeśli się mylę gdzieś - poprawcie mnie.

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez Kukizek » piątek 23 kwietnia 2010, 17:50

Czyli jestem pozamiatany....
Kukizek

Postprzez athlon » piątek 23 kwietnia 2010, 18:04

w sumie troszke głupie rozwiązanie tam zastosowali, jezeli na drodze głownej jest znak T6a to na pozostałych drogach podporządkowanych powinny stać znaki A7 i T6c, Wtedy by to było jedno skrzyżowanie.

Ale zastanawiam się czy przypadkiem kolega nie narysował znaku T6a na drodze głownej zamiast znaku T6b. Bo w przypadku gdy na drodze głownej jest znak T6b wtedy skrzyżowanie jest oznaczone jak najbardziej prawidłowo.

W sumie mając przed sobą takie skrzyżowanie jak teraz narysował kolega, to bym raczej sie nie zastanawiał za bardzo gdzie jest głowna tylko ustepował wszystkim, poniewaz przed skrzyżowaniem jestem tylko informowany o zblizaniu sie do drogi z pierwszenstwem a nie jestem informowany jak to pierwszenstwo przebiega.
Ostatnio zmieniony piątek 23 kwietnia 2010, 19:42 przez athlon, łącznie zmieniany 1 raz
athlon

Postprzez sankila » sobota 24 kwietnia 2010, 01:59

AbuseArt napisał(a):Ale głupoty. Ten znak oznacza, że znajdujesz się na drodze podporządkowanej i jesteś w sytuacji równorzędnej względem innych pojazdów będących na drodze podporządkowanej.

I powinnam stanąć przed skrzyżowaniem, ściągnąć mapę i przeanalizować całosć skrzyżowania, żebu określić, która droga jest główna, a która podporządkowana; czyli komu mogę zajechać drogę a komu ustąpić?

NIe muszę znać skrzyżowania, na które wjeżdżam, bo od tego mam znaki. Mam przed nosem "Ustąp", ten z lewej go nie ma - to mu ustępuję. A później wjeżdżam na główną i albo skręcam w prawo, albo staję przy wysepce i czekam na wolną prawą stronę, żeby pojechać w lewo. I cała reszta mnie nie obchodzi.
sankila

Postprzez drill » sobota 24 kwietnia 2010, 08:44

Nie, nie trzeba tam spoglądać na mapę. To nam jest ona potrzebna, aby zobaczyć jak było naprzwdę. Obraz z Zumi jest mało precyzyjny ze względu na cień jaki tam powstaje, ale wystarczy wejść na Hybryę w Zumi i wszystko staje się jasne. Tak jak pisał założyciel wątku jest tam ok. 50m przerwy między skrzyżowaniami i stąd wniosek, że są to dwa niezależne skrzyżowania.
drill

Postprzez Cyberix » sobota 24 kwietnia 2010, 19:28

Tak sobie myślę, że chyba jednak słuszny był ten mandat, bo przecież od tej strony stał tylko A-7 bez żadnych tabliczek, więc skąd kierujący miałby wiedzieć, że jest tam jakaś inna droga podporządkowana w stosunku do drogi z pierwszeństwem przejazdu? Zatem powinien ustępować wszystkim pojazdom z lewej i prawej strony.
Cyberix

Postprzez Kukizek » środa 28 kwietnia 2010, 21:30

WNIOSEK O UCHYLENIE PRAWOMOCNEGO MANDATU

Na podstawie art. 101 paragraf 1 ustawy z dnia 24 sierpnia 2001r. Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenie wnoszę o uchylenie prawomocnego mandatu karnego serii CK numer 3758701, nałożonego w dniu 22 kwietnia 2010 r. w Piechowicach, przy ul. Żymierskiego

UZASADNIENIE

W dniu 22 kwietnia około godzinie 6:00 w Piechowicach jechałem samochodem marki Ford Connect o numerze rejestracyjnym DJE 18CX ul. Nadrzeczną w kierunku ul. Żymierskiego. Ul. Nadrzeczna jest drogą podporządkowaną a przy wyjeździe z niej znajduję się znak ostrzegawczy A-7 ("ustąp pierwszeństwa przejazdu"). Bezpośrednio przed skrzyżowaniem znajduje się podjazd, oraz ogrodzenie z żywopłotu, które znacznie utrudnia włączenie się do ruchu na ulicę z pierwszeństwem przejazdu, praktycznie jadąc ulicą Nadrzeczną nie można spostrzec ani nie jest się informowanym żadnym znakiem, że do ul. Żymierskiego (głównej) jest dołączona ulica z lewej strony (Sudecka). Aby włączyć się do ruchu, konieczne jest częściowe wyjechanie pojazdu na drogę główną w celu ocenienia sytuacji, jaka jest na drodze. Z ul. Żymierskiego łączy się również ul. Sudecka, także będąca drogą podporządkowaną, z której w tej samej chwili do ruchu włączała się kobieta kierująca pojazdem marki Mercedes. Przy ul. Sudeckiej, w odległości ok. 60 m od skrzyżowania znajduję się również znak ostrzegawczy A-7. Jeszcze przed skrzyżowaniem z ul. Żymierskiego a już za znakiem A-7, przy ul. Sudeckiej znajduję się przystanek autobusowy, do którego biegnie odnoga tejże drogi.
Usytuowanie poszczególnych ulic oraz charakterystycznych obiektów zobrazowane zostało na załączonym do wniosku rysunkiem poglądowym oraz fotografiami skrzyżowania.
W momencie, w którym wyjeżdżałem z ul. Nadrzecznej na główną drogę(Żymierskiego), którą nie poruszał się żaden pojazd, doszło do zderzenia z wyjeżdżającym z ul. Sudeckiej Mercedesem. W moim samochodzie został uszkodzony prawy przód (od strony pasażera), co dowodzi na to, że się wychylałem i nie byłem w stanie sprawdzić czy coś nadjeżdża z ulicy Sudeckiej, bez czynności „wychylenia”.
Policjanci, którzy przyjechali w celu interwencji stwierdzili, ze to ja jestem winien całemu zdarzeniu i ukarali mnie mandatem karnym w kwocie 250 zł oraz 6 punktami karnymi. Funkcjonariusz, który ukarał mnie mandatem stwierdził, że co prawda uczestniczka kolizji również znajdowała się na drodze podporządkowanej, jednakże znak A-7, który mijała, dotyczył tylko zjazdu na przystanek autobusowy i że po jego minięciu już nie obowiązywał. Będąc w dość dużym szoku powypadkowym, nie byłem w stanie racjonalnie i logicznie myśleć, dlatego podpisałem mandat.
Stanowisko wyrażone przez funkcjonariusza policji jest nie do przyjęcia. Gdyby nawet przyjąć, że ustawiony przy ul. Sudeckiej znak A-7 odnosi się jedynie do zjazdu na przystanek i że przestaje on obowiązywać po jego przejechaniu, to nie zmienia to faktu, ze do momentu dojazdu do skrzyżowania z ul. Żymierskiego i Nadrzeczną, kierująca pojazdem również znajdowała się na drodze podporządkowanej. W związku z brakiem informacji o szczególnym uregulowaniu kolejności ruchu na przedmiotowym skrzyżowaniu uznać należy, iż kierujący pojazdami włączającymi się do ruchu z ulic Sudeckiej i Nadrzecznej, po ustąpieniu pierwszeństwa pojazdom poruszającym się ul. Żymierskiego, powinny stosować tzw. regułę prawej reki, która nakazuje ustępować pierwszeństwa pojazdom wjeżdżającym na skrzyżowanie z prawej strony. Jak wynika z załączonego do niniejszego wniosku rysunku poglądowego, kierująca pojazdem nr 2 kobieta obowiązana była zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa zarówno pojazdom znajdującym się na ul. Żymierskiego, jak i wyjeżdżającym z ul. Nadrzecznej. Obowiązkowi temu jednak nie zadośćuczyniła i wymusiła pierwszeństwo, czego skutkiem była powołana wyżej kolizja
Mając, zatem na uwadze wyżej wskazane okoliczności i niniejszy wniosek uznać należy za uzasadniony

Załączniki:
1. Fotografie miejsca zdarzenia;
2. Rysunek poglądowy;
3. Kserokopia mandatu karnego.

http://zapodaj.net/916661dd1683.jpg.html
http://zapodaj.net/ba1936c49256.jpg.html
http://zapodaj.net/1f288fe82898.jpg.html
http://zapodaj.net/69d1b413ec9f.jpg.html
http://zapodaj.net/df87c3d420a3.jpg.html

I teraz czekam..
Ostatnio zmieniony środa 28 kwietnia 2010, 21:38 przez Kukizek, łącznie zmieniany 1 raz
Kukizek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze