Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez lith » piątek 09 kwietnia 2010, 09:02
przez cman » piątek 09 kwietnia 2010, 10:37
lith napisał(a):...jeżeli obok drogi jest plac zabaw, czy dzieci grają w piłkę, to 160 nie będzie przecież prędkością bezpieczną.
lith napisał(a):Tak samo jadąc gdzieś przez blokowisko, gdzie biega dzieciarnia, samochodami wszystko zastawione i kiepska widoczność to prędkość bezpieczna nie będzie często wynosiła nawet 50...
przez cwaniakzpekaesu » piątek 09 kwietnia 2010, 12:03
Czy dzieci niestosujące się do przepisów mogą spowodować wypadek, którego skutki pogorszy duża prędkość?
Czy kierujący niestosujący się do przepisów o ustąpieniu pierwszeństwa mogą spowodować wypadek, którego skutki pogorszy duża prędkość?
przez cwaniakzpekaesu » piątek 09 kwietnia 2010, 12:19
przez cman » piątek 09 kwietnia 2010, 12:25
cwaniakzpekaesu napisał(a):Może być np. tak, że kierujący pojazdem decydując o wjechaniu na skrzyżowanie nie widział jadącego drogą główną kierującego bo ten jechał z kosmiczną prędkością, to samo z dzieckiem, które wchodząc (wbiegając) na jezdnię za piłką nie widziało jadącego z taką samą kosmiczną prędkością pojazdu.
przez cwaniakzpekaesu » piątek 09 kwietnia 2010, 12:29
Jeżeli prędkość była na tyle duża, że nie pozwalała na dostrzeżenie pojazdu w odpowiednim momencie to znaczy, że przekroczona była prędkość bezpieczna.
przez cman » piątek 09 kwietnia 2010, 12:37
cwaniakzpekaesu napisał(a):Czy już widzisz, że ta sama prędkość dla jednego będzie bezpieczna, a dla drugiego już nie?
przez cwaniakzpekaesu » piątek 09 kwietnia 2010, 12:44
przez cman » piątek 09 kwietnia 2010, 12:56
cwaniakzpekaesu napisał(a):A za co cofać uprawnienia? Za samą prędkość niestety w naszym pięknym kraju się nie da (jeszcze).
przez cwaniakzpekaesu » piątek 09 kwietnia 2010, 13:09
Masz na myśli tego, któremu powinny zostać cofnięte uprawnienia
Więc to co napisałeś, jakobym sugerował, że chodzi o cofanie uprawnień za przekroczenie dopuszczalnej prędkości - jest głupie, bezsensowne, złośliwe albo wszystko w jednym.
Nie wiem czy zauważyłeś, ale od dłuższego czasu próbuję tłumaczyć, że przekroczenie dopuszczalnej prędkości nie powinno w ogóle być wykroczeniem, bo nie ono stanowi przyczynę wypadków.
przez cman » piątek 09 kwietnia 2010, 13:20
cwaniakzpekaesu napisał(a):Powiem tak - Cman mówiąc, że cyt. "przekroczenie prędkości nie jest przyczyną wypadków" nie masz racji.
Ja mówię, że "przekroczenie prędkości jest jedną z głównych przyczyn wypadków" i powinno być z całą surowością prawa tępione.
przez miciu10 » piątek 09 kwietnia 2010, 13:20
cman napisał(a):Nie wiem czy zauważyłeś, ale od dłuższego czasu próbuję tłumaczyć, że przekroczenie dopuszczalnej prędkości nie powinno w ogóle być wykroczeniem, bo nie ono stanowi przyczynę wypadków.
przez cwaniakzpekaesu » piątek 09 kwietnia 2010, 13:26
za każdym razem wyraźnie piszę o prędkości dopuszczalnej i często podkreślam, że rozumiem przez to prędkość wynikającą ze znaków lub art. 20, a nie art. 19.
przez cman » piątek 09 kwietnia 2010, 13:29
miciu10 napisał(a):(...)
cwaniakzpekaesu napisał(a):Ze szczerą chęcią bym na to pytanie odpowiedział, ale nie rozumiem jego treści. Pisałem już, że mój umysł tego nie obejmuje.
cwaniakzpekaesu napisał(a):Jeżeli już dojdzie do wypadku - to pomijając kreski w danych statystycznych - jakie znaczenie ma, czy przekroczyłeś dopuszczalną prędkość wynikającą ze znaków lub art. 20, czy prędkość nazwijmy ją bezpieczną wynikającą z art. 19?