Uwaga drogówka !

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez scorpio44 » piątek 03 września 2004, 12:15

Słuchajcie, kochani... Jak czytałem te Wasze wywody na temat ostrzegania przed policją, to się za głowę złapałem. Jak możecie nie wiedzieć tak podstawowej rzeczy?????

Przed policją ostrzegamy DWOMA DŁUGIMI MRUGNIĘCIAMI z wyraźną przerwą pomiędzy nimi!

Tak było 100 lat temu, 50 lat temu, tak jest i dzisiaj. Niezależnie od części Polski. Tylko to jest jednoznacznym ostrzeżeniem przed kontrolą, radarem itd. Miros, Sławek 18, Colin... Nie wprowadzajcie innych w błąd. Gdybyście mi raz zamrugali, to ja bym prędzej pomyślał, że mam żarówkę przepaloną itp., niż że przed policją mnie ostrzegacie.
scorpio44

Postprzez sylurek » piątek 03 września 2004, 13:46

Brawo, wreszcie ktos sie kategorycznie wypowiedzial :)
21.08.04-piersze podejście:zaliczone:)))
sylurek

Postprzez niunia » piątek 03 września 2004, 20:25

scorpio44 napisał(a):
Tak było 100 lat temu, 50 lat temu, tak jest i dzisiaj. Niezależnie od części Polski.

O kurde... nie wiedziałam, że jestem aż tak na bakier z historią motoryzacji... :!: :wink:
Ja mam wiarę, ty masz szybki wóz...
niunia

Postprzez autobelf » wtorek 07 września 2004, 18:19

[quote="miros"]no co ty, przecie to ogolnie jest wiadome, ze my kierowcy musimy sobie pomagac i przed policja trzeba ostrzegac. ostrzegaj innych a moze oni kiedys ciebie ostrzega :)
Witam

Nie zawsze patrol policyjny stoi przy drodze czekając z radarem na przekraczających dozwoloną prędkość.
W obecnej dobie "mrugając" światłami mozesz ostrzec bandytów na których właśnie czekają "niebiescy".
Mrugam tylko szaleńcom,co ich uspokaja na kilka kilometrów. PZDR
Ostatnio zmieniony środa 08 września 2004, 08:21 przez autobelf, łącznie zmieniany 1 raz
autobelf

Postprzez miros » środa 08 września 2004, 09:58

Nie zawsze patrol policyjny stoi przy drodze czekając z radarem na przekraczających dozwoloną prędkość.

jesli widze patrol ktory stoi sobie na poboczu i nic nie majstruje przy suszarce to wtedy nie ostrzegam, ale jesli widze policjanta ktory operuje przy radarze to wtedy sprawa jest jasna ze lapia za predkosc.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez ocrushek » poniedziałek 20 września 2004, 16:27

bialy napisał(a):
pojedz w trase i jedz zgodnie z przepisami, i zdaj relacje jak Ci poszlo zobaczymy czy nie zmienisz zdania o ostrzeganiu wzajemnym kierowcow przed policja.
Tiry i inne "furmanki" beda Cie wyprzedzac niezaleznie od ograniczenia a do tego tiry beda na Ciebie trabic.

Dokładnie, przejedz 400km z przestrzeganiem predkosci, zwalniaj w kazdej wsi do 40-50 km/h. Ciekawe jak długo bedziesz jechal.

Ja nie zwolnilem (pod starachowicami) i przyszla fotka z fotoradaru na 93km/h (bylo do 50)... 8 pkt i 300zl w plecy... :( mimo wszystko wydaje mi sie ze max predkosc mozna przekraczac o 20km/h... pomysl, gdyby wszyscy jezdzili w miare wolno i bezpiecznie, czy byloby tyle wypadkow?

sporo jezdze po polsce i to co sie dzieje na drogach wola o pomste do nieba... nie dalej jak wczoraj wracajac z krakowa slynna siodemka gdybym w pore nie zjechal na "pobocze" - a raczej na zwykla trawe, kto wie czy bym tu jeszcze dzis byl... a takich przypadkow jest setki dziennie na polskich drogach....

co was zbawi jechac te 20km/h wolniej, ale BEZPIECZNIEJ? pomijam mandaty, bo te mozna zaplacic i dalej jezdzic szybko... ale zycia nie oplacisz i nikt ci go nie zwroci.. a masz je tylko jedno (nie tak jak w grach komp. po 3-4 i jeszcze dodatkowe bonusy...)
Pierwszy egzamin: 01.10.2003
Wynik: Pozytywny
Przejechanych km. od 31.10.2003: 72540
Kolizji: 1 :-(
ocrushek

Postprzez greg » poniedziałek 20 września 2004, 22:41

Ja ostrzegan dwoma dłuższymi mrugnięciami albo pierwsz krótszy drugi dłuższy, jakoś tak. Wszyscy w sumie tak ostrzegają. Ale ostrzegam zawsze. Uważam, że policja po prostu jest perfidna. Wykorzystują sytuacje, kiedy w tygodniu służby drogowe coś tan sobie majstrowały, znaki zostały na sobotę i niedzielę a oni od razu hop w krzaczory i siedzą jak dzikusy jakieś. Co to ma wspólnego z dbaniem o bezpieczeństwo ruchu drogowego??? Nie lubię ich i tyle…
greg

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 20 września 2004, 23:57

greg napisał(a):Ja ostrzegan dwoma dłuższymi mrugnięciami albo pierwsz krótszy drugi dłuższy

Będę powtarzał nawet 50 razy, aż zapamiętacie jak się prawidłowo ostrzega od zawsze: DWA DŁUGIE MRUGNIĘCIA (jednakowej długości).
scorpio44

Postprzez Sławek_18 » wtorek 21 września 2004, 00:33

Czekaj czekaj musze sobie zegarek z sekundami zakupic :D ;) ;)
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez bialy » wtorek 21 września 2004, 00:36

Oddaj auto do elektronika zrobi ci specjalny patent do wysyłania dwoch sygnałow swietlnych o jednakowej długosci :lol:
bialy

Postprzez Colin is the best » wtorek 21 września 2004, 08:28

bialy napisał(a):Oddaj auto do elektronika zrobi ci specjalny patent do wysyłania dwoch sygnałow swietlnych o jednakowej długosci :lol:

Niech jeszcze dorobią przy okazji przycisk "Policja" obok klaksonu, że jak go się naciśnie to auto właśnie mruga światłami. :D :D :D
Colin is the best

Postprzez bialy » wtorek 21 września 2004, 14:16

Właśnie o to mi chodziło :wink:
bialy

Postprzez dorsio » środa 22 września 2004, 12:39

Zawsze w dużych fiatach podobało mi się to że tak fajnie mrugały światłami po naciśnięciu klaksonu. :D
dorsio

Postprzez ella » poniedziałek 25 października 2004, 10:34

Napewno spotkaliście się z taką sytuacją ; jedziecie sobie drogą a auta ktore jadą przeciwnym pasem ( niestety nie wszyscy ) mrygają długimi. Zauważyłem to już od najmłodszych lat Ale do tematu Mrygają a po jakimś czasie widzimy drogówke z lizaczkiem Moim zdaniem taka solidarnośc kierowcow to coś wspaniałego - choć rzadkiego na polskich drogach.

No i spotkałam się wczoraj osobiście z tym mryganiem :D :D :D
I chyba to nie rzadkośc na naszych drogach bo zanim dojechałam do "suszarki" to mignęło mi chyba z 10 samochodów. Panowie ustawili się w jakiejś zatoczce i wcale nie było ich widać. Oczywiście przejechałam przez cały teren zabudowany z 50 na liczniku. Ale i tak kogoś złapali :D :D :D
ella
Moderator

Postprzez miros » poniedziałek 25 października 2004, 13:09

takie ostrzeganie naprawde moze komus uratowac portfel od wysuszenia, niestety ja sie spotykam z tym coraz rzadziej, moze dlatego ze za malo jezdze poza miasto gdzie drogi sa jedno jezdniowe i latwo jest ostrzec niz na drodze dwujezdniowej oddzielonej pasem zieleni (co jest juz niemozliwe praktycznie)

a czemu lapia niektorych? bo nie kazdy wie o co chodzi z tym mryganiem albo poprostu nie zauwaza.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze