Lewy pas

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez paweł1990 » sobota 28 lutego 2009, 17:58

jesli sie non stop wyprzedza auta to moge jechac lewym pasem na drodze 2 kierónkowej z 2 pasami w kazdą strone?
paweł1990

Postprzez BOReK » sobota 28 lutego 2009, 18:20

Jak jeździsz 120-160, to naprawdę jest to najmniejszy z twoich problemów.
BOReK

Postprzez paweł1990 » sobota 28 lutego 2009, 20:27

nie ale jak jade powiedzmy te 90km/h ograniczenie jest do 70km/h a ja jade lewym pasem 90km/h za innymi autami
lewy pas sie porusza szybciej, prawy wolniej
wolno mi jechac te kilkadziesiąt km lewym pasem wyprzedzając nonstop auta?
paweł1990

Postprzez BOReK » sobota 28 lutego 2009, 23:13

Skoro wyprzedzasz, to możesz, po to jest ten pas przecież.
BOReK

Postprzez rufioo » niedziela 01 marca 2009, 00:15

paweł1990 napisał(a):nie ale jak jade powiedzmy te 90km/h ograniczenie jest do 70km/h a ja jade lewym pasem 90km/h za innymi autami

jak jest 70, to nalezy jechac 70 tak jak to robia inni
lewy pas w tej sytuacji umozliwia latwe wyprzedzanie, ale po manewrze nalezy jechac mozliwie blisko prawej krawedzi
---------------------------> Wyższa Szkoła Jazdy <-------------------------
------------------------------> www.wsjazdy.pl <---------------------------
rufioo

Postprzez paweł1990 » niedziela 01 marca 2009, 13:25

rufioo napisał(a):
paweł1990 napisał(a):nie ale jak jade powiedzmy te 90km/h ograniczenie jest do 70km/h a ja jade lewym pasem 90km/h za innymi autami

jak jest 70, to nalezy jechac 70 tak jak to robia inni
lewy pas w tej sytuacji umozliwia latwe wyprzedzanie, ale po manewrze nalezy jechac mozliwie blisko prawej krawedzi

przeciez prawym nikt nie jedzie 70 nawet
tak ale jak wyprzedzam przez 50km to moge jechac caly czas lewym, przeciez moge auta wyprzedzac caly czas?
paweł1990

Postprzez jarzabek53 » niedziela 01 marca 2009, 14:09

Ja mam pytanie w takim razie co do ronda.

Przed rondem są dwa pasy ruchu do jazdy w jednym kierunku. Znaki pionowe i poziome informujące o mozliwych kierunkach jazdy z poszczególnych pasów ruchu. Lewy do skrętu w lewo i jazdy na wprost i prawy do jazdy w prawo i na wprost.

Rondo z wyznaczonymi pasami ruchu. Jadąc prosto przez rondo zewnętrznym(prawym) pasem trzeba w pewnym momencie ustąpic pierwszenstwa pojazdom zjezdzającym z ronda pasem wewnętrznym(lewym).

Jadąc lewym jest łatwiej jechac na wprost bo to inni muszą ewentualnie nam ustąpic.

Czy w takim razie jesli w Polsce mamy ruch prawostronny, moge jechac prosto przez rondo z lewego pasa, czy wolno mi tylko prawym?
jarzabek53

Postprzez wiesniak » niedziela 01 marca 2009, 18:18

jarzabek53 napisał(a):Jadąc prosto przez rondo zewnętrznym(prawym) pasem trzeba w pewnym momencie ustąpic pierwszenstwa pojazdom zjezdzającym z ronda pasem wewnętrznym(lewym).

Że co? :shock:

jarzabek53 napisał(a):Czy w takim razie jesli w Polsce mamy ruch prawostronny, moge jechac prosto przez rondo z lewego pasa, czy wolno mi tylko prawym?

Możesz jechać prosto każdym pasem (oczywiście wyznaczonym do tego), byleby było to możliwie blisko prawej krawędzi i bylebyś nie zajmował więcej niż jednego pasa. Jeśli prawy pas jest wolny to jedziesz prawym, jeśli prawy jest zajęty to siłą rzeczy możliwie blisko prawej krawędzi będzie pas lewy, więc jedziesz lewym.
wiesniak

Postprzez jarzabek53 » niedziela 01 marca 2009, 18:33

wiesniak napisał(a):
jarzabek53 napisał(a):Jadąc prosto przez rondo zewnętrznym(prawym) pasem trzeba w pewnym momencie ustąpic pierwszenstwa pojazdom zjezdzającym z ronda pasem wewnętrznym(lewym).

Że co? :shock:

Ze to: http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... highlight=

wiesniak napisał(a): Jeśli prawy pas jest wolny to jedziesz prawym, jeśli prawy jest zajęty to siłą rzeczy możliwie blisko prawej krawędzi będzie pas lewy, więc jedziesz lewym.

A jesli zarówno lewy jak i prawy pas jest wolny to moge sobie wybrac ze chce jechac lewym? Chocby dlatego ze po prostu lewym pasem łatwiej jest przez takie rondo przejechac na wprost.
jarzabek53

Postprzez rufioo » niedziela 01 marca 2009, 22:16

przeczytaj najpierw caly temat pozniej pytaj
oki?
rufioo

Postprzez jarzabek53 » niedziela 01 marca 2009, 22:28

rufioo napisał(a):

przeczytaj najpierw caly temat pozniej pytaj
oki?

Ale który temat mam przeczytac?
Jeśli ten http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... highlight= to znam temat bardzo dobrze.

A tobie nie wiem o co zupełnie chodzi.

Ponawiam więc pytanie co do lewego pasa przed rondem. Jest tam wyraznie oznaczone ze mozna jechac prosto zarówno z lewego jak i prawego pasa ruchu.

No wiec skoro mamy ruch prawostronny to czy mozna jechac z lewego?

Przed chwilą obejrzałem ten krótki film http://ww6.tvp.pl/View?Cat=6287&id=765082
I tutaj miła pani informuje mnie ze na lewym pasie ruchu mozemy sie znajdowac tylko jesli wykonujemy manewr wyprzedzania, omijania, skręcania w lewo lub zawracania.
Jest to film instruktazowy WORD'u.

Jesli mozna to prosiłbym o wypowiedz kogos kto siedzi w temacie mocno, instruktorów lub egzaminatorów.
jarzabek53

Postprzez rufioo » niedziela 01 marca 2009, 22:45

jarzabek53 napisał(a):Ale który temat mam przeczytac?
Jeśli ten http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... highlight= to znam temat bardzo dobrze.

tak
koledzy i kolezanki tlymaczyli aty tylko nick zmieniles :)

jarzabek53 napisał(a):A tobie nie wiem o co zupełnie chodzi.

gdybys czytal co napisali nie mialbys zadnych watpliwosci

jarzabek53 napisał(a):Ponawiam więc pytanie co do lewego pasa przed rondem. Jest tam wyraznie oznaczone ze mozna jechac prosto zarówno z lewego jak i prawego pasa ruchu.

jesli prawe sa zajete

jarzabek53 napisał(a):ze na lewym pasie ruchu mozemy sie znajdowac tylko jesli wykonujemy manewr wyprzedzania, omijania, skręcania w lewo lub zawracania.

a wiesz co to za manewry?

jarzabek53 napisał(a):Jesli mozna to prosiłbym o wypowiedz kogos kto siedzi w temacie mocno, instruktorów lub egzaminatorów.

produkujemy sie i co? nie czytasz ze zrozumieniem
rufioo

Postprzez jarzabek53 » niedziela 01 marca 2009, 22:59

rufioo napisał(a):
jarzabek53 napisał(a):Ale który temat mam przeczytac?

tak
koledzy i kolezanki tlymaczyli aty tylko nick zmieniles :)

jarzabek53 napisał(a):A tobie nie wiem o co zupełnie chodzi.

gdybys czytal co napisali nie mialbys zadnych watpliwosci

jarzabek53 napisał(a):Ponawiam więc pytanie co do lewego pasa przed rondem. Jest tam wyraznie oznaczone ze mozna jechac prosto zarówno z lewego jak i prawego pasa ruchu.

jesli prawe sa zajete

jarzabek53 napisał(a):ze na lewym pasie ruchu mozemy sie znajdowac tylko jesli wykonujemy manewr wyprzedzania, omijania, skręcania w lewo lub zawracania.

a wiesz co to za manewry?

jarzabek53 napisał(a):Jesli mozna to prosiłbym o wypowiedz kogos kto siedzi w temacie mocno, instruktorów lub egzaminatorów.

produkujemy sie i co? nie czytasz ze zrozumieniem

To jest forum na którym dowiedziałem sie wiele ciekawych i pozytecznych rzeczy od bardzo życzliwych ludzi. Widać ty do nich nie należysz. Mógłbys sobie darowac ironie, której i tak nie zrozumiałem. Przeciez nie potrafie czytac ze zrozumieniem.
A manewry o których pisałem kojarzą mi sie z parkowaniem...tak? dobrze mówię?

Miałes chyba nieudany weekend...
jarzabek53

Postprzez rufioo » niedziela 01 marca 2009, 23:35

jarzabek53 napisał(a):To jest forum na którym dowiedziałem sie wiele ciekawych i pozytecznych rzeczy od bardzo życzliwych ludzi. Widać ty do nich nie należysz. Mógłbys sobie darowac ironie, której i tak nie zrozumiałem. Przeciez nie potrafie czytac ze zrozumieniem.
A manewry o których pisałem kojarzą mi sie z parkowaniem...tak? dobrze mówię?

i ja rowniez i nawet z tego watku co ty zalozyles
a ty jak sie dowiedziales, to po co pytasz raz jeszcze pod nowym nickiem?

jarzabek53 napisał(a):Miałes chyba nieudany weekend...

pudlo, a wypowiedz moja byla opinia na temat twojej wiedzy i slabych checi jej poszerzenia, ale daj rysunek tego ronda, to ci raz jeszcze wytlumacze choc lepiej byloby zebys wrocil do poprzedniego tematu, ktory zreszata sam zalozyles :wink:
po co powielac?
rufioo

Postprzez jarzabek53 » poniedziałek 02 marca 2009, 00:13

rufioo napisał(a):i ja rowniez i nawet z tego watku co ty zalozyles
a ty jak sie dowiedziales, to po co pytasz raz jeszcze pod nowym nickiem?

Nie po to by sie ukrywac. Po prostu zapomniałem hasła do forum jak i do maila z którego sie rejestrowałem. I załozyłem nowe konto. Wszystko wyjasnione z modem.

Druga sprawa, z wątku o którym mówisz nie dowiedziałem sie z którego pasa mozna jak jechac. Wątek dotyczył pierwszenstwa na rondzie. Widac ty słabo czytałes ten wątek.

rufioo napisał(a):pudlo, a wypowiedz moja byla opinia na temat twojej wiedzy i slabych checi jej poszerzenia,

Po prostu wydaje mi sie ze twoje zgryzliwe docinki były zbędne. Masz racje, omnibusem nie jestem, a o chęci poszerzania wiedzy swiadczy pobyt na tym forum. Moze zamiast skupiac sie na poziomie mojej wiedzy, skup sie na poziomie swoich wypowiedzi, tak by nie urazic innych. Nikt nie rodzi sie z kierownica w ręku. Zyczliwosc przede wszystkim.

To jest forum o ruchu drogowym, wiec wracam do tematu.

Jeśli wiec mówisz ze z lewego prosto mozna jechac tylko wtedy gdy prawy jest zajęty, to jak bardzo ten prawy pas musi byc zajęty?
Jesli odległość od poprzedniego skrzyzowania do tegoż ronda wynosi 700m, i na prawym pasie bedzie 30 aut stojących/jadących to bedzie on juz wystarczająco zajęty, czy moze powinno ich byc ze 100 na prawym pasie zeby powiedziec ze jest on wystarczająco zajęty zeby mozna było zmienic pas na lewy?

Co to wg ciebie oznacza zajęty pas?

Czy zatem jesli lewym pasem jedzie 10 aut i prawym również 10 i wswzystkie te pojazdy maja zamiar jechac na rondzie prosto i na prawym pasie bedzie wystarczająco miejsca dla całej 20stki, to wszyscy powini na prawy pas? Jesli tak, to nie ma to nic wspólnego z upłynnieniem ruchu. Wręcz przeciwnie. Czy nie uwazasz ze jesli rozłozymy ten cięzar na dwa pasy to bedzie to z korzyscią dla wszystkich?

Ja dojezdzając do tego ronda jadąc prawym pasem, jesli widze ze jest mozliwosc jazdy lewym i uda mi sie szybciej pokonac to rondo, to zjezdzam na lewy pas bo znaki drogowe mówia mi ze mam do tego prawo. Ja tak to rozumiem.

Moze w tym przypadku nie powinno sie tego interpretowac, ze "jesli prawy zajęty", a raczej jesli "lewy pas wolny"?
jarzabek53

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze