kolizja podczas cofania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez scorpio44 » niedziela 10 sierpnia 2008, 14:07

A dlaczego ten przykład był niby wydumany? :shock: Ilekroć czytałem Twoje zdanie na temat tego, że cofanie na skrzyżowaniu jest z gruntu złe, tylekroć miałem przed oczami właśnie tego typu sytuację, jaką teraz przywołała Kamiles.
scorpio44

Postprzez bruno666 » niedziela 10 sierpnia 2008, 14:36

Jeśli chodzi o kolizję, to nie przykładałbym wagi kto ma "większe" pierwszeństwo.
Zarówno cofający jak i włączający się do ruchu winni byli zachować szczególną ostrożność, czego żaden z nich nie zrobił, a dowodem jest właśnie kolizja.

Gdyby obaj uważali jak należy to staliby jak osły i jeden drugiemu ustępowałby pierwszeństwa.
Gdyby jeden chociaż z nich uważałby jak wynika z ustawy, ostrzegłby drugiego sygnałem dźwiękowym, ewentualnie zmienił tor jazdy lub zatrzymał się, w celu uniknięcia kolizji.

Wg mnie wina obustronna.

Ps. na skrzyżowaniach cofać wolno, wyprzedzać również wolno. Wyprzedzanie obwarowane jest większa ilością zakazów, nakazów niż cofanie.
Jeśli w danej sytuacji oceniamy, że nie da się bezpiecznie wyprzedzić, nie robimy tego. Jeśli w danej sytuacji oceniamy, że nie da się bezpiecznie cofnąć na skrzyżowanie, nie robimy tego.
bruno666

Postprzez scorpio44 » niedziela 10 sierpnia 2008, 17:47

Wyprzedzać można tylko na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym lub okrężnym. Nie przypominam sobie, żeby coś się w tym względzie zmieniło.
scorpio44

Postprzez bruno666 » niedziela 10 sierpnia 2008, 19:00

Ale ja nie pisałem o wyprzedzaniu na skrzyżowaniach, ale w ogóle o wyprzedzaniu jako trudnym manewrze.
bruno666

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze