Włączanie się do ruchu i wyprzedzanie na podwójnej ciągłej

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez cman » sobota 09 sierpnia 2008, 20:48

DEXiu napisał(a):
cman napisał(a):Jest jezdnia jednokierunkowa bez wyznaczonych pasów ruchu, o szerokości 5 metrów, jedzie nią czterech motocyklistów obok siebie. Ile jest pasów ruchu i dlaczego?

W tej sytuacji - jeden. Nie widzę podstaw aby uznać, że jest tam więcej pasów ruchu...

Mógłby się ktoś ustosunkować do powyższego?

DEXiu napisał(a):A ja tylko zapytałem, czy uważasz, że kierujący samochodem jadąc po wyznaczonym pasie ruchu ma uważać na wszystko przy każdym minimalnym odchyleniu toru jazdy od prostej?

Jakim znowu wyznaczonym? Linia podwójna ciągła nie wyznacza pasów ruchu.
Nie, przy minimalnym odchyleniu nie - po to jest obowiązek zachowania bezpiecznego odstępu podczas wyprzedzania. Ale przy nieco większym odchyleniu, oczywiście tak.
cman

Postprzez scorpio44 » niedziela 10 sierpnia 2008, 00:27

AgnieszkaL napisał(a):Pytam, bo mnie uczono, ze o ile nie najadę na linie, dostatecznie zwolnię i zachowam szczególną ostrożność to mogę wyprzedzać rowerzystę.

Czytaj uważniej, co piszemy. ;) Jeżeli nie najedziesz na linię ciągłą, a nie ma zakazu, to możesz wyprzedzić każdego (zresztą rowerzystę nawet wtedy, kiedy jest zakaz, ale to inna para kaloszy :) ).
scorpio44

Postprzez Ania8228 » niedziela 10 sierpnia 2008, 08:28

AgnieszkaL napisał(a):Pytam, bo mnie uczono, ze o ile nie najadę na linie, dostatecznie zwolnię i zachowam szczególną ostrożność to mogę wyprzedzać rowerzystę. Przynajmniej tak robiłam z instruktorką :hmm:
Mnie też tak uczono.
Obrazek
Ania8228

Postprzez dylek » niedziela 10 sierpnia 2008, 09:11

cman napisał(a):Linia podwójna ciągła nie wyznacza pasów ruchu.

Tu bym polemizował.....
Znak P-4 "linia podwójna ciągła" rozdziela pasy ruchu o kierunkach przeciwnych i oznacza zakaz przejeżdżania przez tę linię i najeżdżania na nią.

Skoro rozdziela pasy ruchu tzn, że tam gdzie ona jest są na drodze co najmniej 2 pasy ruchu w kierunkach przeciwnych, więc poniekąd wyznacza zarówno te pasy jak i granicę między nimi :D

A co do samego podejścia do pasów ruchu to wyznaję zasadę, że ja nie mam miarki, a drogowcy ją mają. I skoro nie zdecydowali się na wyznaczenie 2 pasów ruchu w jednym kierunku tylko pozostawili 1 szeroki pas tzn, że widocznie jest tam za mało miejsca na swobodny ruch 2 rzędów pojazdów wielośladowych....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez bruno666 » niedziela 10 sierpnia 2008, 09:22

dylek napisał(a):A co do samego podejścia do pasów ruchu to wyznaję zasadę, że ja nie mam miarki, a drogowcy ją mają. I skoro nie zdecydowali się na wyznaczenie 2 pasów ruchu w jednym kierunku tylko pozostawili 1 szeroki pas tzn, że widocznie jest tam za mało miejsca na swobodny ruch 2 rzędów pojazdów wielośladowych....

Zwykle właśnie tak jest. A te pojazdy wielośladowe to mogą być również autobusy. Czy dana droga pozwala na poruszanie się np. 4 rzędów Autosanów H9? :wink:
Zauważcie, że jeżeli wyznaczone np. 2 pasy są, to na pewno zmieszczą się na nich bez problemu 2 autobusy czy też 2 ciężarówki.

Inna sprawa, że często brak wyznaczonych pasów wynika niejako z kategorii drogi. Po prostu na pewnych drogach 4-to ligowych nie maluje sie nic, poza przejściami dla pieszych.
...
bruno666

Postprzez scorpio44 » niedziela 10 sierpnia 2008, 10:58

dylek napisał(a):wyznaję zasadę, że ja nie mam miarki, a drogowcy ją mają. I skoro nie zdecydowali się na wyznaczenie 2 pasów ruchu w jednym kierunku tylko pozostawili 1 szeroki pas tzn, że widocznie jest tam za mało miejsca na swobodny ruch 2 rzędów pojazdów wielośladowych....

To niestety też by było troszkę zbyt proste. :) Bo można spotkać wiele sytuacji, kiedy nie ma wyznaczonych pasów ruchu, a jednak nikt nie ma wątpliwości co do tego, że są tam dwa (w jednym kierunku) i cały czas jadą dwa rzędy pojazdów obok siebie (i również mieszczą się dwa autobusy :) ).
scorpio44

Postprzez cman » niedziela 10 sierpnia 2008, 18:41

Może tak na zakończenie jeszcze: http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpB ... ic&t=29125 .

No i co? Nie ma już chętnych do dyskusji? Czy po prostu już trochę głupio dalej brnąć, próbując udowodnić, że wypisuję bzdury?
cman

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze