radar+policja

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Lewy » wtorek 29 kwietnia 2008, 23:55

Taaa, znowu jakis problem, cwaniak jak nie wierzysz w te listowne załatwienie sprawy to poszukaj sobie to znajdziesz wypowiedzi w tym stylu:
http://www.insomnia.pl/MANDAT_Z_FOTORAD ... 74674.html
Lewy

Postprzez Khay » środa 30 kwietnia 2008, 00:02

cwaniakzpekaesu napisał(a):Lewy... gdzie tam jest o listownym karaniu kierowców mandatami za przekroczenie prędkości?

W wypowiedzi Radosława Gwisa, zaraz na początku artykułu?

– Kierowcy nie wiedzą, gdzie jest fotoradar i na ogół zwalniają. Wolą nie narażać się na list ze zdjęciem i mandatem. Dlatego w miejscach, gdzie pojawiły się maszty, jest bezpieczniej - dodaje.

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez cwaniakzpekaesu » środa 30 kwietnia 2008, 00:12

Ale to tylko taka przenośnia... jeszcze raz wnoszę o wrzucenie tego tematu na forum policyjne i niech się wypowiedzą praktycy. Powiem, że ja nie mogę, bo jestem udzielającym sie userem tamtejszego forum, i nie chcę się narażać na śmieszność. I jeszcze jedno - jeśli rzeczywiście potwierdzi się listowne nakładanie mandatów - powiem oficjalnie, że jestem osłem :D Myślę, że znajdzie sie chętny do udowodnienia, że jestem osłem?
cwaniakzpekaesu

Postprzez Driver'ka » środa 30 kwietnia 2008, 09:39

Cwaniak, to napisz, że wynikła taka dyskusja na forum i jesteś ciekawy co na to "eksperci", bo zbiliśmy Cię z tropu. Poza tym, żeby zakładać nowy wątek trza sie pewnie rejestrować, a mnie osobiście nie chce się kolejny raz zaśmiecać skrzynki mailowej wiadomościami z forum, w którego dyskusjach i tak raczej nie będę uczestniczyć ;)
Zresztą jaki wstyd jest zapytać? Nie rozumiem.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez cwaniakzpekaesu » środa 30 kwietnia 2008, 11:52

Driverka:

bo zbiliśmy Cię z tropu

Nie sądzę...

Poza tym, żeby zakładać nowy wątek trza sie pewnie rejestrować, a mnie osobiście nie chce się kolejny raz zaśmiecać skrzynki mailowej wiadomościami z forum, w którego dyskusjach i tak raczej nie będę uczestniczyć

Przydatny link:

http://www.10minutemail.com/10MinuteMail/

Zapraszam do lektury:
http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=27861

zmiana (połączyli wątki)

http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&p=511301#511301
cwaniakzpekaesu

Postprzez dariex » środa 30 kwietnia 2008, 19:38

a tutaj link do forum prawniczego-
szkoda,że nie działa link ze zdjęciem ale jak widać- zdjęcia z foto radaru i mandat przychodzi do domu
forum pomoc prawna - patrz pierwszy post
dariex

Postprzez ella » środa 30 kwietnia 2008, 19:53

zdjęcia z foto radaru i mandat przychodzi do domu

Oczywiście, do mnie do pracy też przychodzą. Firma płaci (samochody służbowe) a potem ściąga odpowiedniej osobie z pensji :D
Już widzę jak prezes przyjeżdża z Holandii i leci na policję wyjaśniać sprawę :D :D :D

Dariex, jak znam życie do zaraz przeczytamy, że na tym forum pomocy prawnej siedzą sami amatorzy :wink:
ella
Moderator

Postprzez dariex » środa 30 kwietnia 2008, 20:20

Ella,whatever ;)
Ktokolwiek ten mandat dostał,to raczej drogą pocztową :)
aaa wpadłam na pomysł - znajomy jest w drogówce :)
Dopytam u źródła ,wówczas powinnam otrzymać w 99,9% (0,1% pozostawiam na rzekome "ale" ;) ) prawidłową odp.

mineło parę chwil i....

Zdjęcia z fotoradarów( przynajmniej w Krakowie),wraz z mandatem,przychodzą listem poleconym do domu.
Tam podane oczywiście gdzie,jak i u kogo można się odwoływać bla,bla,bla,jednakże jest taka możliwość,że kiedyś znajdziemy w skrzynce takie właśnie "cuś"
dariex

Postprzez cwaniakzpekaesu » środa 30 kwietnia 2008, 21:43

Dariex, potwierdzasz, że w Krakowie policja (nie straż miejska) wysyła zdjęcia z fotoradarów z mandatem listownie?

aaa wpadłam na pomysł - znajomy jest w drogówce
Dopytam u źródła ,wówczas powinnam otrzymać w 99,9% (0,1% pozostawiam na rzekome "ale" ) prawidłową odp.

mineło parę chwil i....

Zdjęcia z fotoradarów( przynajmniej w Krakowie),wraz z mandatem,przychodzą listem poleconym do domu.
cwaniakzpekaesu

Postprzez dariex » środa 30 kwietnia 2008, 21:46

Nie napisałam,ze policja ;)
Więc nie próbuj mnie łapać za słowka ;)

Potwierdzam to,że w Krakowie mandaty ze zdjęciem są wysyłane listownie.
dariex

Postprzez cwaniakzpekaesu » środa 30 kwietnia 2008, 21:49

No przecież ustaliłaś to z kolegą z drogówki :D
cwaniakzpekaesu

Postprzez dariex » środa 30 kwietnia 2008, 21:57

Drogi Cwaniaku :)
Nie próbuj teraz odwracać kota ogonem :)
Znajomy(a nie kolega) potwierdził owszem,to o co trwała sprzeczka od kilku postów,a mianowicie,że mandaty i zdjęcia pocztą dotrzeć do delikwenta mogą.
Nie pytałam go o to kto owe listy wysyła ( czy SM czy Policja,a i tu trzeba by pewnie sprawdzać kto jest właścicielem i którego aparatu) bo nie taki był temat polemiki.Ty założyłeś,ze to niemożliwe i niezgodne z prawem,aż tu nagle wyszło,że niekoniecznie,bo chyba nie powiesz,że ktokolwiek owe "listy śle" to nie działa w świetle prawa.
dariex

Postprzez cwaniakzpekaesu » środa 30 kwietnia 2008, 22:12

bo chyba nie powiesz,że ktokolwiek owe "listy śle" to nie działa w świetle prawa.

Mówię to od kilkunastu postów, a teraz jeszcze raz potwierdzę - TO NIE JEST ZGODNE Z PRAWEM!!!

I powiem więcej - na forum policyjnym na razie wypowiedziały sie trzy osoby, z których jedna stwierdziła, że cyt.

Nie wysyła się zdjęcia z mandatem.
Wysyła się wezwanie dla właściciela, ewentualnie dla kierującego wskazanego przez właściciela.

drugi user stwierdził z uśmieszkiem, że cyt.

straż miejska w gdyni wysyła zdjęcia i propozycje: przyznaj sie i zapłac...z drukiem wpłaty ..

Jak myślisz, która formacja działa w granicach prawa, a która przegina?

Nie musze czekać na większą ilość głosów w tym temacie, bo tak jak napisałem wcześniej - znam odpowiedź. Szkoda tylko, że policjanci nie rzucili się z wyjaśnieniami, jak to jest na ich terenie... Wynika to stąd, że temat jest tak oklepany, że nie zasłużył nawet na dział "Publiczne" i przekierowano go do działu "Po godzinach" (a mało kto tam zagląda). I jeszcze jedno... To, że uczciwi ludzie (nie chcę ich nazywac po imieniu, bo co oni są winni, że przepisów nie znają) machaja ręką i wola zapłacić "listowny" mandat niż się bujać po sądach, to jedna sprawa, ale to, że instytucja powołana do walki z przestępczością, sama działa niezgodnie z prawem - to już problem. Duży problem... Myślę, że ktoś sie tym powinien zająć... i z pewnością wcześniej czy później zajmie - bo to bomba z opóźnionym zapłonem. Zresztą z pewnością wrócimy jeszcze kiedyś do tego tematu...

Aha... i jeszcze jedno, jeśli już mi coś zarzucasz, to rób to z głową, i mów za siebie, a nie za mnie:

Drogi Cwaniaku
Nie próbuj teraz odwracać kota ogonem
Znajomy(a nie kolega) potwierdził owszem,to o co trwała sprzeczka od kilku postów,a mianowicie,że mandaty i zdjęcia pocztą dotrzeć do delikwenta mogą.
Nie pytałam go o to kto owe listy wysyła ( czy SM czy Policja,a i tu trzeba by pewnie sprawdzać kto jest właścicielem i którego aparatu) bo nie taki był temat polemiki.Ty założyłeś,ze to niemożliwe i niezgodne z prawem,aż tu nagle wyszło,że niekoniecznie,bo chyba nie powiesz,że ktokolwiek owe "listy śle" to nie działa w świetle prawa.

A temat wątku to jaki jest? "Straż Miejska + radar" czy "Policja + radar"? A jak ja wcześniej napisałem? Cytuje i pogrubiam:

BORek, z tego co wiem , to fotek pocztą nie wysyłają... chociaż wszystko jest możliwe Ale gdyby tak przez przypadek, przypadeczek ... no gdyby tak sie działo, to jest na takie postępowanie stosowne określenie - obraza przepisów prawa .

Więc czytaj ze zrozumieniem, a nie wmawiaj mi dziecka w brzuch...
cwaniakzpekaesu

Postprzez ella » środa 30 kwietnia 2008, 22:55

Wynika to stąd, że temat jest tak oklepany, że nie zasłużył nawet na dział "Publiczne" i przekierowano go do działu "Po godzinach" (a mało kto tam zagląda).

Jak się przez kilka lat klepie o jednym i tym samym to nic dziwnego, że wylądował tam gdzie wylądował. I przez te kilka lat autor nie otrzymał odpowiedzi na jedno ze swoich pytań (to co tutaj) Wszyscy skupili się na pozostałych pytaniach. Tacy tam specjaliści, że nie odpowiedzieli na proste pytanie.
Mówię to od kilkunastu postów, a teraz jeszcze raz potwierdzę - TO NIE JEST ZGODNE Z PRAWEM!!!

Zaręczam cię cwaniakzpekaesu, że u nas w firmie pracują prawnicy z prawdziwego zdarzenia i też znają się na rzeczy. Nie musisz więc krzyczeć, że nie jest to zgodne z prawem. A może....ja krzyknę JEST TO ZGODNE Z PRAWEM.
ella
Moderator

Postprzez cwaniakzpekaesu » środa 30 kwietnia 2008, 23:10

A może....ja krzyknę JEST TO ZGODNE Z PRAWEM.

A możesz to czymś podeprzeć? Proponuje konstruktywną dyskusję... Panie mają pierwszeństwo. Zapraszam do dyskusji.

http://www.wspol.edu.pl/pci/base/pci_odpview.php?id=74
Ostatnio zmieniony środa 30 kwietnia 2008, 23:19 przez cwaniakzpekaesu, łącznie zmieniany 1 raz
cwaniakzpekaesu

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze