Znowu strefa zamieszkania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez cwaniakzpekaesu » niedziela 18 listopada 2007, 12:29

A może tym razem trochę pocwaniakóję :D Tu nie trzeba paragrafów, każdy wie o co chodzi...
cwaniakzpekaesu

Postprzez kopan » niedziela 18 listopada 2007, 14:28

Każden cwaniak - nie wontpiem rze wię.
Hmm tajemniczy :lol:
kopan

Postprzez tom634 » poniedziałek 19 listopada 2007, 17:01

jjaacc napisał(a):
cwaniakzpekaesu napisał(a):Aha... i jeszcze jedno - powiem, że na tak oznakowanym skrzyżowaniu (pomijam kwestię prawidłowości) 2-ka ma pierwszeństwo przed jedynką. I co Ty na to?

I to się da łatwo udowodnić, jednak nie rozwijał bym tego tematu na tym forum, zwłaszcza w tym dziale.

A czemu nie?
Ja z swojej strony przyznam, że czytałem rozporządzenie w sprawie warunków technicznych i szczegółowych dla znaków i sygnałów drogowych (w fragmentach oczywiście) i doczytałem się, że na znaku T-6a gruba linia oznacza drogę z pierwszeństwem, ale nie jest ustanowione co oznacza cieńsza linia. A dodatkowy znak "Strefa zamieszkania" według mnie ostatecznie wyjaśnia kwestię pierwszeństwa.
W czym się pomyliłem?
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez jjaacc » poniedziałek 19 listopada 2007, 21:52

I bardzo dobrze myślisz i niech tak zostanie. Nie mówię złośliwie albo coś w tym stylu.
jjaacc

Postprzez truckerx » wtorek 20 listopada 2007, 19:08

cwaniakzpekaesu ja tak jak ty uzawzam ze 2 ma pierwszenstwo i to dlatego ze wyjezdza ze strefy ale nastepnie stoi znak z okreslajacy pierszenstwo i w takim razie znak strefy jest odwolany. jestem tego pewien dziwi mnie ze sa tu osoby ktore pokonczyly nie dawno kurs i nie wiedza tych zeczy.
truckerx

Postprzez kopan » wtorek 20 listopada 2007, 20:34

truckerx napisał(a):cwaniakzpekaesu ja tak jak ty uzawzam ze 2 ma pierwszenstwo i to dlatego ze wyjezdza ze strefy ale nastepnie stoi znak z okreslajacy pierszenstwo i w takim razie znak strefy jest odwolany. jestem tego pewien dziwi mnie ze sa tu osoby ktore pokonczyly nie dawno kurs i nie wiedza tych zeczy.

Stoi znak ostrzegający o zbliżaniu się do drogi z pierwszeństwem i tabliczka określająca przebieg tej drogi.
Oczywiście stoi też znak informujący że to jest wyjazd ze strefy zamieszkania.

Czyli kierujący został poinformowany że do ruchu się włączał będzie.
Został poinformowany o przebiegu tej drogi z pierwszeństwem.
Został ostrzeżony że ma przed nosem drogę z pierwszeństwem.

Więc kto ma pierwszeństwo???
Sytuacja jasna jak słońce a pytanie retoryczne.
Tylko ten Cwaniak prowokant.
kopan

Postprzez truckerx » wtorek 20 listopada 2007, 22:55

kopan pytanie nie jest takie banalne a cwaniak jako jedyny ma tutaj racje kolego, wlasnie jestem podczas robienia kursu na C i na wykladach poruszalismy identyczny problm tylko ze znakiem ustap i jest tak jak ja mowie a jak masz watpliwosci to zapytaj sie kogos kompetetnego i nie wprowadzaj ludzi w blad.
wtrakcie kursu na kat C :)
truckerx

Postprzez kamiles » wtorek 20 listopada 2007, 22:58

truckerx napisał(a):wyjezdza ze strefy ale nastepnie stoi znak z okreslajacy pierszenstwo i w takim razie znak strefy jest odwolany.

przyjrzyj się uważnie zdjęciom - najpierw stoi znak ustąp pierwszeństwa, a dopiero później znak końca strefy, więc Twoja teoria nie ma tu zastosowania
kamiles

Postprzez cwaniakzpekaesu » środa 21 listopada 2007, 11:17

Truckerx, witam w klubie :D stosujących sie do znaku A-7...
cwaniakzpekaesu

Postprzez dylek » środa 21 listopada 2007, 16:30

Wielokrotnie ciągnąłem dyskusje z cwaniakiemzpekaesu, ale w tym temacie nie zamierzam :) Kochani : On ma rację !! :)
Zastanówmy się nad sytuacją gdyby przy wyjeździe ze strefy nie było A-7 ustąp pierwszeństwa.... Co wtedy?? Ano to, że na tabliczce T-6c w ogóle nie byłoby tej drogi !!!! Sprawa prosta... pojazd wyjeżdżający ze strefy wszystkich przepuszcza..
Jeśli jednak stoi A-7 to określa jak mamy się zachować na skrzyżowaniu... A mamy się zachować jak przy wyjeździe z podporządkowanej... Wtedy rację bytu ma umieszczenie tej drogi na T-6c....
Łopatologicznie :jeśli nie ma A-7 to wyjeżdżamy prosto ze strefy na skrzyżowanie... jeśli jest A-7(może być umieszczony od 0 do 100m przed...i nie ważne ile metrów przed... tak samo jest ważny ;) ) to wyjeżdżamy ze strefy na podporządkowaną, a z niej na skrzyżowanie....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez kopan » środa 21 listopada 2007, 22:55

Na pewno.
Jak są dwa znaki informacyjny i ostrzegawczy, to stosujemy się do znaku ostrzegawczego.
Jaki to paragraf bo znaleźć nie mogę.??

Jak ja uwielbiam dyskusje z argumentem jest tak bo jest tak,
A z czego to wynika ??.
No bo jest tak.
Jakiś paragrafik???
Jestem na kursie i pan mi tak powiedział.

Dylek
Tabliczka określa przebieg drogi z pierwszeństwem a cienkie kreski określają nic.
Ponadto nie wiesz co oznacza znak A-7 ustąp pierwszeństwa.
kopan

Postprzez dylek » czwartek 22 listopada 2007, 15:56

kopan- a mi się zdaje, że mącisz tylko po to, by mącić... ot, tak dla zasady... taki styl i już ;)
Zarzuciłeś mi, że nie wiem co oznacza A-7....
Myślisz, że jak przeczytałeś jedną definicję znaku w rozporządzeniu o znakach i sygnałach to TY już wiesz wszystko?? :D:D:D:D
No to odsyłam do szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów...
Dowiesz się wtedy gdzie umieszcza się A-7 i co dokładnie on oznacza :D:D:D
Z tabliczką to samo....
Sprawdź najpierw zasady umieszczania znaków i tego co na nich jest zanim napiszesz, że cienkie kreski nie znaczą nic... Skoro tak, to może zgłoś wniosek racjonalizatorski, by nie malowano cienkich linii na tabliczce... Oszczędności na farbie i robociźnie niech przeznaczą na stypendium dla guru V RP - kopana ;)
dylek
Moderator

Postprzez kopan » czwartek 22 listopada 2007, 21:33

Koleś oprócz kilku wycieczek osobistych i insynuacji że coś tam nie czytałem w Tfoim poście ni pół argumentu nie ma.
Więc kończ i wstydu sobie oszczędź. :lol:
kopan

Postprzez dylek » czwartek 22 listopada 2007, 22:10

1) Nie jestem twoim kolesiem i chyba nie chcę zostać...
2) Nie miały to być insynuacje tylko stwierdzenie faktu :D
3) Co do argumentów to podałem ci, gdzie ich szukać ;) Zarzucasz innym, że nie wiedzą co piszą, to inni ci odpowiadają dlaczego tak, a nie inaczej piszą... Chcesz to się obrażaj - chcesz to zajrzyj i doczytaj ;)

P.S. Czy wyjazd ze strefy zamieszkania to to samo co wyjazd z obiektu przydrożnego??
dylek
Moderator

Postprzez kopan » czwartek 22 listopada 2007, 23:12

Nie schlebiaj sobie kolegów wybieram sobie sam.
Koleś zacytuj cosik albo :lol: zawrzyj.
Wal paragrafem punktem podpunktem byle by nie kapciem - jak dotychczas.
kopan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze