benio101 napisał(a):Proszę, rozłożyłem Wam to na czynniki pierwsze:
- Jeśli zamierzasz zmienić pas ruchu, lub kierunek jazdy, masz obowiązek ten zamiar zasygnalizować.
wsiadając do auta
mam zamiar zmienić kierunek jazdy w poznaniu, a zajmowany pas ruchu w gdańsku, czy to znaczy że już mam to sygnalizować

oczywiście, że nie! oczywiście, że tam gdzie będę
wykonywał te manewry

rozumiesz już różnicę pomiędzy sygnalizowaniem zamiaru a sygnalizowaniem manewru od zamiaru jego wykonania do zakończenia wykonywania?
benio101 napisał(a):
Jeśli zakończyłeś manewr zmiany pasa ruchu, lub kierunku ruchu, to masz obowiązek niezwłocznie zaprzestać jego sygnalizowania, jeśli nadal go sygnalizujesz.
czyli sygnalizujemy przez cały czas trwania manewru a nie sam ZAMIAR

cieszę się, że kolejny przychyla się do tego o czym pisałem od początku, a obala wizje sygnalizowania samego zamiaru patologii drogowej
benio101 napisał(a):I uwagi:
oj a było tak dobrze, wszystko zgodnie z przepisami, a tu takie bzdety

oprócz wpisu, że zmiana kierunku jazdy i zmiana pasa ruchu to manewry na drodze reszta to bzdury
benio101 napisał(a):Czytanie ze zrozumieniem jest takie trudne, czy @Henq robisz z siebie błazna?
jak na razie tobie udowadniają, że słowa pisane są ci obce

praktycznie w każdym wątku w którym coś piszesz występują sprzeczności pomiędzy PoRD a twoimi wizjami - zresztą wyżej mamy na to dowód

: "W trakcie wykonywania samego manewru możesz kontynuować sygnalizowanie zamiaru jego wykonania" - czytasz czasami to co piszesz? jak już wykonujesz manewr to chyba nie zamiar sygnalizujesz prawda

ale widzę chęć podlizania się jest większa niż zdrowy rozsądek
-----
STARYSZOFER napisał(a):- Sygnalizujesz jedynie zamiar, nie zaś sam manewr.
Zgadza się.
Bzdura masz sygnalizować do zakończenia manewru czyli oprócz zamiaru również cały manewr

dociera w końcu?
STARYSZOFER napisał(a):W trakcie wykonywania samego manewru możesz kontynuować sygnalizowanie zamiaru jego wykonania, ale nie musisz
Nie. Zamiar jego wykonania sygnalizujesz, aż do skończenia manewru.
Super

w końcu dotarło co sygnalizujesz

tyle stron pisania w końcu coś się rozjaśniło: "zamiar
jego wykonania" ( przemyśl czego wykonania

podpowiem manewru

) i do kiedy?: "aż do skończenia manewru" to teraz, żeby nie było porównajmy co pisałeś na początku

:
STARYSZOFER napisał(a):Sygnalizujemy ZAMIAR zmiany kierunku jazdy. To ogromna róznica.
a teraz:
STARYSZOFER napisał(a):Zamiar jego wykonania sygnalizujesz, aż do skończenia manewru.
i tyle wmawiałeś, ba zapluwałeś się, że sygnalizuje się ZAMIAR

nie wiedziałeś, że zmiana kierunku jazdy to manewr

, nie widziałeś dalszej części przepisu i jeszcze miałeś czelność obrażać innych

a teraz co? potulnie przyznajesz, że jednak cały manewr od zamiaru do skończenia ups zapomniałem trzeba jak do przedszkolaka: zamiar wykonania manewru, aż do zakończenia wykonywania manewru
Ewidentnie zmieniłeś zdanie kiedy zrozumiałeś szyk przestawny zdań które pisałem więc albo przykład demencji albo przepraszaj że już nie jesteś głąbem

Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.