Skrzyżowanie - Nieustąpienie pierwszeństwa?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowanie - Nieustąpienie pierwszeństwa?

Postprzez szerszon » środa 25 grudnia 2013, 01:29

Mogę poprosić o Twoją interpretację co i za pomocą jakich linii wyznaczono na wspomnianym rysunku?

Nic nie wyznaczono..linia P-1e nie jest od wyznaczania
szerszon

Postprzez evo9rs » środa 25 grudnia 2013, 18:55

szerszon napisał(a):
Mogę poprosić o Twoją interpretację co i za pomocą jakich linii wyznaczono na wspomnianym rysunku?

Nic nie wyznaczono..linia P-1e nie jest od wyznaczania

§ 86. 1. Znak P-1 „linia pojedyncza przerywana” w którym kreski są krótsze od przerw lub równe przerwom, wyznacza pasy ruchu.

szymon1977 napisał(a):Ale są także linie, które służą tylko do wyznaczenia pasów ruchu, występować więc muszą z czymś co drugą krawędź pasa ruchu wyznacza. Dostrzeżenie takiej linii bezsprzecznie świadczy, że pasy ruchu są wyznaczone.

Owszem, dlatego na rysunku 8.2.7 zastosowane linie P1e razem z linią P-7a. W takim wypadku możemy bezsprzecznie powiedzieć o wyznaczonym pasie ruchu.
Teraz nasuwa się pytanie czy jadąc cały czas wyznaczonym pasem ruchu- zmieniamy kierunek jazdy?
evo9rs

Postprzez szerszon » środa 25 grudnia 2013, 19:28

1. Znak P-1 „linia pojedyncza przerywana”

tak jak Ci juz sugerowałem, poczytaj przepisy i pokaż mi w końcu tę linię P-1..no przecież widzę,ze dalsze przepisy nie moga sie przebić do twej świadomości.
Jak również nie dociera do Ciebie pytanie o sygnalizację....przypadek szczególny...

Owszem, dlatego na rysunku 8.2.7 zastosowane linie P1e razem z linią P-7a.

w moim 220 ewidentnie pokazano dwie linie P-1e..może w twoim jest inaczej..

Teraz nasuwa się pytanie czy jadąc cały czas wyznaczonym pasem ruchu- zmieniamy kierunek jazdy?

Pytanie jest bezsensowne, ponieważ nie ma wyznaczonego pasa ruchu..nie przemycisz tutaj tezy,ze jedziesz wyznaczonym pasem ruchu i w zwiazku z tym nie musisz sygnalizować zmiany kierunku jazdy.
Dalej powraca moje pytanie co do sygnalizacji, które czeka na odpowiedź od paru dni...usiłuje wydobyc od Ciebie deklaracje sygnalizowania opartą na twojej tezie, aby udowodnić,ze kompletnie nie masz racji..i prawdopodobnie zdajesz sobie z tego sprawę, ponieważ odpowiedzi jak nie było tak nie ma.
W tym momencie twój "wyznaczony" pas ruchu staje sie mrzonką.
szerszon

Postprzez evo9rs » czwartek 26 grudnia 2013, 01:38

szerszon napisał(a):
1. Znak P-1 „linia pojedyncza przerywana”

tak jak Ci juz sugerowałem, poczytaj przepisy i pokaż mi w końcu tę linię P-1..no przecież widzę,ze dalsze przepisy nie moga sie przebić do twej świadomości.

To ty nie możesz zrozumieć że linią P-1 jest zarówno linia: P-1a, P-1b, P-1c, P-1d oraz P-1e. Jeżeli mowa o P-1 mowa o wszystkich tych liniach.
Że muszę ci tu tłumaczyć podstawy podstaw.

szerszon napisał(a):
Owszem, dlatego na rysunku 8.2.7 zastosowane linie P1e razem z linią P-7a.

w moim 220 ewidentnie pokazano dwie linie P-1e..może w twoim jest inaczej...

Co nie zmienia faktu że mamy przez te dwie linie wyznaczony pas ruchu wzdłuż drogi z pierwszeństwem.
Pytanie jest bezsensowne, ponieważ nie ma wyznaczonego pasa ruchu..nie przemycisz tutaj tezy,ze jedziesz wyznaczonym pasem ruchu i w zwiazku z tym nie musisz sygnalizować zmiany kierunku jazdy.
Dalej powraca moje pytanie co do sygnalizacji, które czeka na odpowiedź od paru dni...usiłuje wydobyc od Ciebie deklaracje sygnalizowania opartą na twojej tezie, aby udowodnić,ze kompletnie nie masz racji..i prawdopodobnie zdajesz sobie z tego sprawę, ponieważ odpowiedzi jak nie było tak nie ma.

Przecież wiadomo że jeżeli poruszam się cały czas swoim pasem ruchu - kierunku jazdy nie zmieniam.
evo9rs

Postprzez szerszon » czwartek 26 grudnia 2013, 02:15

To ty nie możesz zrozumieć że linią P-1 jest zarówno linia: P-1a, P-1b, P-1c, P-1d oraz P-1e. Jeżeli mowa o P-1 mowa o wszystkich tych liniach.

To twoja interpretacja..nietrafna
Linia P-1 to nie linia P-1a, linia P-1 to nie linia P-1b..i tak dalej, poniewaz każda z tych linii ma opisane zastosowania

§ 86. 1. Znak P-1 „linia pojedyncza przerywana”

To nie jest linia P-1e, gdzie jest napisane troszeczke więcej..dlatego dalej polecam sie zapoznać z par 2 z 170..z całym.

Co nie zmienia faktu że mamy przez te dwie linie wyznaczony pas ruchu wzdłuż drogi z pierwszeństwem.

Co nie zmienia faktu, że te dwie takie same linie nie wyznaczają pasa ruchu..wystarczy tylko poczytać.

Przecież wiadomo że jeżeli poruszam się cały czas swoim pasem ruchu - kierunku jazdy nie zmieniam.

W tym rzecz,ze Tobie sie tylko wydaje,ze poruszasz się swoim pasem ruchu..poruszasz sie droga z pierwszeństwem, która zmienia kierunek na skrzyżowaniu, a to nie to samo.
Tutaj jakoś odpowiednie paragrafy Ci sie zapodziały..nie jest napisane czasem,że przy tabliczce T-6a droga z pierwszeństwem zmienia kierunek ? Ę ?
Jak w końcu zrozumiesz co znaczy P-1e to wtedy możemy zacząć dyskusję.

Ile jeszcze będziesz ignorował

Wydusisz z siebie w końcu..mam ogromną chęć wykazać jakie tutaj intrygujące interpretacje przedstawiasz...
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 26 grudnia 2013, 02:40

evo9rs napisał(a):Teraz nasuwa się pytanie czy jadąc cały czas wyznaczonym pasem ruchu- zmieniamy kierunek jazdy?
A co to ma do rzeczy? Czy jeżeli zmieniam kierunek jazdy przy niewyznaczonych pasach ruchu w tym samym miejscu kierunek jazdy przestaję zmieniać jeżeli pasy ruchu zostaną wyznaczone?
szerszon napisał(a):...nie przemycisz tutaj tezy,ze jedziesz wyznaczonym pasem ruchu i w zwiazku z tym nie musisz sygnalizować zmiany kierunku jazdy.
A co ma piernik do wiatraka? Jakie znaczenie ma czy zmieniam kierunek jazdy jadąc pasem ruchu wyznaczonym czy niewyznaczonym?
-----
szerszon napisał(a):w moim 220 ewidentnie pokazano dwie linie P-1e
Niech Ci będzie. To teraz jeszcze napisz, co Twoim zdaniem, i za pomocą której z tych linii wyznaczono. Bo jakbym nie czytał "220" to jej treść do tej zewnętrznej linii pasować mi nie chce.
Ostatnio zmieniony czwartek 26 grudnia 2013, 13:42 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » czwartek 26 grudnia 2013, 10:24

Odnośnie T-6a, to droga z pierwszeństwem zmienia kierunek a nie droga, której przyznano pierwszeństwo. Droga biegnie na wprost przez skrzyżowanie, ale droga z pierwszeństwem zmienia kierunek. Zanim droga "dotrze" do skrzyżowania, jest to droga. Następnie pojawia się znak D-1 albo D-1 wraz z T-6a (na drodze również jeszcze przed skrzyżowaniem). To dopiero na skrzyżowaniu realizuje się zasady pierwszeństwa w zależności od tego czy w jego obrębie droga posiada cechy drogi z pierwszeństwem zmieniającej kierunek czy nie zmieniającej kierunku.

A napisałem to żeby wyjaśnić, że na rys. 8.2.7. linia o szerszym promieniu istotnie jest linia (jak podaje opis na rysunku) P-1e a nie linią P-7a. W tekście rozporządzenia określono P-1e jako wyznaczającą krawędź drogi (rozumiem że w sensie drogi z pierwszeństwem zmieniającej kierunek). Nie krawędź jezdni - lecz krawędź drogi. Nie mam wątpliwości, że P-7a nie wyznacza krawędzi drogi, gdyż po pierwsze wynika to z wytycznych dla P-7a i po drugie żaden znak drogowy nie wyznacza granic wydzielonego pasa terenu...
Ostatnio zmieniony czwartek 26 grudnia 2013, 12:40 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez dylek » czwartek 26 grudnia 2013, 10:35

evo9rs napisał(a):To ty nie możesz zrozumieć że linią P-1 jest zarówno linia: P-1a, P-1b, P-1c, P-1d oraz P-1e. Jeżeli mowa o P-1 mowa o wszystkich tych liniach.

Sądzisz, że (przez analogię do twojej wypowiedzi) znak A-11a jest też znakiem A-11 ??
Dość ciekawe rozumowanie :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez evo9rs » czwartek 26 grudnia 2013, 11:10

Zupełnie nietrafiona analogia.

Dylek wg ciebie P-1a czy P-1b czy wreszcie P-1e nie jest linią P-1 o której mowa w 170?

Wobec czego czym jest to P-1? Niezidentyfikowanym obiektem? :lol:
evo9rs

Postprzez szerszon » czwartek 26 grudnia 2013, 11:48

Niech Ci będzie. To teraz jeszcze napisz, co Twoim zdaniem, i za pomocą której z tych linii wyznaczono.

szymonie, przecież pisałem..nic nie wyznaczono

A co ma piernik do wiatraka? Jakie znaczenie ma czy zmieniam kierunek jazdy jadąc pasem ruchu wyznaczonym czy niewyznaczonym?

Nie ja lansuje taki punkt widzenia... :D
szerszon

Postprzez evo9rs » czwartek 26 grudnia 2013, 12:03

LeszkoII napisał(a):W tekście rozporządzenia określono P-1e jako wyznaczającą krawędź drogi

Pokaż mi w tekście rozporządzenia tę "złotą myśl"....
evo9rs

Postprzez LeszkoII » czwartek 26 grudnia 2013, 12:31

^^ Jakbyś czytał rozporządzenie a nie tylko oglądał rysunki, to byś sobie znalazł:
Jeżeli droga z pierwszeństwem nie przebiega na wprost przez skrzyżowanie, wówczas znakuje się oś drogi i jej krawędź na kierunku z pierwszeństwem jak pokazano na rys. 8.2.7.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » czwartek 26 grudnia 2013, 13:46

szerszon napisał(a):szymonie, przecież pisałem..nic nie wyznaczono
Uparty jesteś! To jaką linię i w jakim celu Twoim zdaniem zastosowano? Oczywiście pytam o te dwie przerywane na środku skrzyżowania.
-----
LeszkoII napisał(a):Nie krawędź jezdni - lecz krawędź drogi
Hmmm...a co jeżeli krawędź jezdni jest jednocześnie krawędzią drogi? Czy jeżeli zostanie wyznaczona krawędź jezdni za pomocą znaku P-7a to możemy uznać, że krawędź drogi jest już wyznaczona?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 26 grudnia 2013, 14:17

Uparty jesteś!

Pewnie,ze jestem :D nie zaakceptuję swobodnej interpretacji,ze linia P-1e coś wyznacza, ponieważ nie wyznacza.
Napisane jest w 220 co oznacza ta linia..mam tu przepisywać rozporządzenie ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 26 grudnia 2013, 14:27

szerszon napisał(a):Napisane jest w 220 co oznacza ta linia..mam tu przepisywać rozporządzenie ?
Nie. Napisz tylko, która krecha to Twoim zdaniem, który ze znaków drogowych i po co został zastosowany.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze