Sprawna jazda- to powinien zobaczyć każdy!

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Sprawna jazda- to powinien zobaczyć każdy!

Postprzez piotrekbdg » sobota 25 czerwca 2011, 09:06

Póki co to obaj Panowie wiecie wszystko o wszystkim najlepiej. Rajdowcy od siedmiu boleści

Na rajdach się jeździ 50 km/h? Chyba inny wątek sledziłeś...
piotrekbdg

Postprzez dylek » sobota 25 czerwca 2011, 09:38

piotrekbdg napisał(a):To znaczy, ża aby dynamicznie jechać przy ograniczeniu 50 km/h należy trzymać min 42,5 km/h. Dla mnie brzmi sensownie.

A dla mnie brzmi bezsensownie :P
Jak zresztą każde inne mylenie prędkości jazdy z dynamiką jazdy...

Zacznijcie proszę w końcu odróżniać te 2 pojęcia :
-jazda z prędkością nie utrudniającą ruchu drogowego.
-dynamika jazdy.

Naprawdę można zupełnie bez dynamiki osiągnąć prędkość dalece przekraczającą dopuszczalną, jak i dynamicznie osiągnąć prędkość nie przekraczającą dopuszczalnej...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez piotrekbdg » sobota 25 czerwca 2011, 10:08

No oczywiście, 50 km/h można osiagnąć na przestrzeni metrów lub kilometró i na tej podstawie mozemy ocenić czy delikwent jedzie dynamicznie czy też nie. Rozwiazanie zaproponowane powyżej jest dla sensowne pod ty wzglęem, że jak na egzminie jadę w terenie zabudowanym i nie ma żądnych przeciwskazań ograniczajacych prędkość to poniżej tych 45 km/h nie powinno się schodzić bo inaczej zaczyna się tamowanie ruchu.
piotrekbdg

Postprzez lith » sobota 25 czerwca 2011, 11:22

No... im dalej tym coraz więcej powodów się znajduje do jazdy '40/60'. Mamy już:
-złe warunki
-szukanie miejsca do zaparkowania
-szukanie adresu w nieznanym miejscu
-wstrzeliwanie się w sygnalizacje świetlną
lith

Postprzez piotrekbdg » sobota 25 czerwca 2011, 12:48

Zważ tylko, że są to niedogodności chwilowe a nie pernamentna jazda przez całe miasto.
piotrekbdg

Postprzez lith » sobota 25 czerwca 2011, 12:51

Nom... a kto tu mówił o jakiejś jeździe przez całe miasto. sami sobie dowiedzieliście. Chodziło o to, czy w momencie kiedy jadę wolniej niż osoba jadąca za mną by chciała można mnie ukarać mandatem za utrudnianie ruchu. I tylko tyle.
lith

Postprzez piotrekbdg » sobota 25 czerwca 2011, 12:53

Ja o karaniu mandatem w tej dyskusji w ogóle nie wspominałem. Zwróciłem tylko uwagę na impertynencję Bolcika, który uważa że wlec się można zawsze a ideologię do tego można dorobić sobie na prędce.
piotrekbdg

Postprzez lith » sobota 25 czerwca 2011, 13:07

Bo niestety taka prawda. Bolcik nigdzie nie powiedział, ze to dobrze... ale niestety tak jest, że praktycznie każdy się wytłumaczy z za wolnej jazdy. Z resztą- jak autobus jedzie 70/90 to nie utrudnia, a jak osobówka jedzie 70/90 to utrudnia? jak dla mnie jazdy poniżej ograniczenia, ale nie jakiejś patologicznie wolnej nie da się podciągnąć pod utrudnianie ruchu. Można sie powkurzać, że ciapa, zawalidroga, kto mu prawko dał... i w sumie tyle. Widzisz- ja sie wkurzam jak ludzie przez zabita dechami wiochę jadą 45/50... i co? Mogę powiedzieć, ze mi utrudniają? Nie mogę... a przeszkadzają dużo bardziej niż zawalidroga jadąca 60/90 w niezabudowanym.

Pojęcie- zawalidroga jest względne... dla jednego zawalidrogą będzie ktoś kto sie przesadnie ograniczeń trzyma, dla drugiego ktos kto jedzie 10 km/h poniżej ograniczenia, dla trzeciego ktoś kto się wlecze 40/90.
lith

Postprzez piotrekbdg » sobota 25 czerwca 2011, 13:29

Dokłądnie tak jak napisałeś, nic z tym nie zrobimy ale ponarzekać zawsze można, w końcu jesteśmy Polakami a jak gdzieś ostatnio przeczytałęm Polacy narzekać lubią znacznie częściej niż inne nacje. To że nie chcę kogoś karać to nie znaczy że od razu takie zachowanie pochwalam. Ograniczenia prędkości są bardzo rygorystyczne i poza wyjatkowymi sytuacjami czy też niewyjatkowymi, ogromnymi korkami powinno się jeździć minimum z tą dopuszcalną prędkością. Jeśli dla kogoś to za szybko, nie ogarnia otaczajaćego go świata, kolory mu za szybko migoczą, gacie się w tyłek wżynają to znaczy że jeszcze obsługa samochodu go przerasta.
piotrekbdg

Postprzez dylek » sobota 25 czerwca 2011, 15:16

piotrekbdg napisał(a):(...)poza wyjatkowymi sytuacjami (...) powinno się jeździć minimum z tą dopuszcalną prędkością. Jeśli dla kogoś to za szybko, nie ogarnia otaczajaćego go świata, kolory mu za szybko migoczą, gacie się w tyłek wżynają to znaczy że jeszcze obsługa samochodu go przerasta.

No tu cię zmartwię... Poza wyjątkowymi sytuacjami (np dziecko ci wrzątek na siebie wylało i wieziesz je do szpitala) powinno się jeździć maximum z tą dopuszczalną prędkością. Jeśli dla kogoś to za wolno, gazu mu pod nogą zbywa, szcza po gaciach, bo mu się wydaje, że mu się spieszy, nie potrafi dostosować się do przepisów, to znaczy, że nie dorósł emocjonalnie do prowadzenia samochodu i to go przerasta.

Z przepisami się nie dyskutuje, przepisów się nie olewa, nie kombinuje jak ominąć... po prostu się do nich stosuje. Tylko tyle i aż tyle.
A jeśli przepis zły to się walczy o jego zmianę. Ale dopóki zmiana nie nastąpi to patrz wyżej.
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » sobota 25 czerwca 2011, 15:20

lith napisał(a):Bo niestety taka prawda. Bolcik nigdzie nie powiedział, ze to dobrze... ale niestety tak jest, że praktycznie każdy się wytłumaczy z za wolnej jazdy. Z resztą- jak autobus jedzie 70/90 to nie utrudnia, a jak osobówka jedzie 70/90 to utrudnia? jak dla mnie jazdy poniżej ograniczenia, ale nie jakiejś patologicznie wolnej nie da się podciągnąć pod utrudnianie ruchu. Można sie powkurzać, że ciapa, zawalidroga, kto mu prawko dał... i w sumie tyle. Widzisz- ja sie wkurzam jak ludzie przez zabita dechami wiochę jadą 45/50... i co? Mogę powiedzieć, ze mi utrudniają? Nie mogę... a przeszkadzają dużo bardziej niż zawalidroga jadąca 60/90 w niezabudowanym.

Pojęcie- zawalidroga jest względne... dla jednego zawalidrogą będzie ktoś kto sie przesadnie ograniczeń trzyma, dla drugiego ktos kto jedzie 10 km/h poniżej ograniczenia, dla trzeciego ktoś kto się wlecze 40/90.

Ale bardzo mu pasuje taka postawa na drodze , skoro tak jej broni.
Cały czas była mowa o jeżdzie bez takich zdarzeń jak na przykład poszukiwania miejsca parkingowego.
poszukiwanie adresu zza kierownicy to pomyłka.
Zjezdża sie na bok, wysiada i orientuje w terenie, a nie kaleczy dyscypline.

jazda ponizej ograniczenia- zwróc uwagę z jaką predkoscią mogą sie poruszać poszczególni uczestnicy na poszczególnych drogach.
Nie mam pretensji do autobusu , który jedzie w poblizu swojego ograniczenia predkości mimo ze ta predkość dla mnie jako osobówki jest "wląkąca".

Nie rozumiem co masz do kogoś jadącego 45/50 nawet przez zabitą wiochę ? W miare trzyma się przepisów, nieprawdaz ?

a jak nie widzisz różnicy pomiedzy osobą jadącą 40/90 a kims trzymającego sie uparcie ograniczeń to sory.
szerszon

Postprzez piotrekbdg » sobota 25 czerwca 2011, 15:31

Z przepisami się nie dyskutuje, przepisów się nie olewa, nie kombinuje jak ominąć... po prostu się do nich stosuje. Tylko tyle i aż tyle.
A jeśli przepis zły to się walczy o jego zmianę. Ale dopóki zmiana nie nastąpi to patrz wyżej.

Jedno pytanie poza konkursem: Ty zawsze jeździsz maksymalnie tyle ile znaki pokazują? 30 to 30, 40 to 40 i nigdy kilometra więcej?
piotrekbdg

Postprzez lith » sobota 25 czerwca 2011, 16:10

@szerszon
ja tam szukam adresów zza kółka... możemy szukać konkretnego adresu, jakiegoś sklepu, zjazdu w jakąś ulicę. jak potrzebuje to jadę powoli i tyle.

to nie jest tak, ze autobus jedzie wolniej i Ty okazujesz swoja wielka łaskawość i pozwalasz mu utrudniać sobie ruch. Jeżeli autobus jadący 70/90 nie utrudnia ruchu to osobówka też nie. Autobus ma swój powód, żeby jechać tyle ile jedzie, osobówka może mieć swój i cale nie muszę go znać.

No i dobrze mnie zrozumiałeś- z mojego punktu widzenia osoba jadąca 45/50 tam gdzie wszyscy jeżdżą 70-80 jest taką sama zawalidrogą jak osoba jadąca 75/90 tam gdzie wszyscy jadą 100-110. Ale nie uważam, ze jestem pępkiem świata i wszyscy mają jeździć tyle ile ja bym chciał.

A na pewno nie powiem, że 'większość' jedzie za wolno i mi utrudnia... przecież mogę jechać tak jak oni, nikt mnie nie zmusza do jazdy szybciej.
lith

Postprzez dylek » sobota 25 czerwca 2011, 16:24

piotrekbdg napisał(a):Jedno pytanie poza konkursem: Ty zawsze jeździsz maksymalnie tyle ile znaki pokazują? 30 to 30, 40 to 40 i nigdy kilometra więcej?

Nie.
Ale co innego jest czasem nagiąć ograniczenie prędkości, a co innego wyznawanie maksymy, że ograniczenia wskazują prędkość minimalną.
Ja miewam wyrzuty sumienia jak przekroczę prędkość - ty jak jej nie przekroczysz. Widzisz różnicę ?? :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » sobota 25 czerwca 2011, 16:53

lith napisał(a):1.ja tam szukam adresów zza kółka... możemy szukać konkretnego adresu, jakiegoś sklepu, zjazdu w jakąś ulicę. jak potrzebuje to jadę powoli i tyle.

2.to nie jest tak, ze autobus jedzie wolniej i Ty okazujesz swoja wielka łaskawość i pozwalasz mu utrudniać sobie ruch. Jeżeli autobus jadący 70/90 nie utrudnia ruchu to osobówka też nie. Autobus ma swój powód, żeby jechać tyle ile jedzie, osobówka może mieć swój i cale nie muszę go znać.

3.No i dobrze mnie zrozumiałeś- z mojego punktu widzenia osoba jadąca 45/50 tam gdzie wszyscy jeżdżą 70-80 jest taką sama zawalidrogą jak osoba jadąca 75/90 tam gdzie wszyscy jadą 100-110. Ale nie uważam, ze jestem pępkiem świata i wszyscy mają jeździć tyle ile ja bym chciał.

4.A na pewno nie powiem, że 'większość' jedzie za wolno i mi utrudnia... przecież mogę jechać tak jak oni, nikt mnie nie zmusza do jazdy szybciej.

Ad.1 a za Tobą sznureczek co chwila przyhamowujący, bo Ci już, juz sie wydawało, ale niestety to nie to... i tyle.

Ad.2 jedzie tam , gdzie ja mogę 140 a on 100- ale jedzie 90.czyli trzyma sie blisko swojej prędkości dopuszczalnej i nie jest dla mnie zawalidrogą, bo wiem, ze taki obowiązek nakłada na niego PoRD

Ad.3 bardzo dobrze Ciebie zrozumiałem.Kto mi każe łamać PoRD bo mu sie tak podoba ? zapłaci za mnie mandat ?
Ja jadącemu 30/50 nie każę łamać PoRD - wymagam tylko normalnej jazdy ( niech bedzie te -15% od dopuszczalnej)- to takie wysokie wymagania ?

Ad.4 Zawalidroga 30/50 tez nie jest pępkiem świata.
dajesz przykłady które zakładają przekraczanie dopuszczalnej predkości- bezsęsu :D
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze