Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szerszon » piątek 07 listopada 2014, 12:22

W KIERUNKU WSKAZANYM NA ZNAKU.
No to sie pytam po raz kolejny-gdzie jest tu napisane "jednym" ???
Jeżeli masz problem ze zrozumieniem tego zdania,
Bardzo dobrze rozumiem ten przepis i dlatego nie prostuję ronda i nie widzę jednokierunkowej na skrzyzowaniu ?
szerszon

Postprzez tomekkoz » piątek 07 listopada 2014, 12:44

szerszon napisał(a):
W KIERUNKU WSKAZANYM NA ZNAKU.
No to sie pytam po raz kolejny-gdzie jest tu napisane "jednym" ???

Chłopie, jest napisane W KIERUNKU - liczba pojedyńcza! Jeden kierunek!
Przepraszam kolego, że tak napiszę, ale, albo sobie jaja robisz, albo miałeś trudności w szkole podstawowej i edukację zakończyłeś na 3 klasie. Innej możliwości nie ma.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szerszon » piątek 07 listopada 2014, 12:59

To twoja interpretacja prostowacza rond. Jeden kierunek to jednokierunkowa, a to jest totalna bzdura.
Poza tym kierunku ..czego ? ruchu, jazdy ?
Tak więc proszę sobie nie dopowiadać bezpodstawnych interpretacji.Kolejny polonista... :wink:
Przepraszam kolego,
No i zobacz, taki kołek u płota jak ja co chwila punktuje ciebie i twoje rewelacje :D
O czym to świadczy ?
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 07 listopada 2014, 14:18

tomekkoz napisał(a):W KIERUNKU - liczba pojedyńcza! Jeden kierunek!
A na zbliżając się do skrzyżowania z zamiarem zmiany kierunku jazdy w lewo mam przepuścić pojazdy poruszające się z przeciwnego kierunku. Przeciwnego czyli jednego.
Czy to oznacza, że nie mogę skręcić w lewo? Ależ skąd!

Po prostu razem z Szymonem odstawiasz szopkę, bynajmniej nie świąteczną. Łap za słownik, dobierz odpowiedni(jeden z kilkunastu) i możesz pisać bajki, ale w kwestiach prawniczych zalecam, abyś nie zabierał głosu, gdyż należy znać kontekst słów(fraz i całych zdań), które się czyta.

P.S. Szerszon, sądy używają słowników, ale stosując odpowiedzialnie wykładnię językową - czyli postępują zupełnie odwrotnie, jak Szymon sobie by życzył.

Obrazek
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » piątek 07 listopada 2014, 15:08

Oczywiście że używają słowników :D Tylko mnie interesuje użycie słownika w naszej dziedzinie czyli odnośnie PoRD, czego nie mogę sie doczekać w wykonaniu szymona :D
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 07 listopada 2014, 21:34

Może i rzadziej używają "w sprawach PoRD"- raczej nikt takich statystyk nie robił. To raczej przy prawie cywilnym częściej stosuje się słowniki 8)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 08 listopada 2014, 00:37

raczej nikt takich statystyk nie robił.

A miał z czego ? :shock:
szerszon

Postprzez szymon1977 » sobota 08 listopada 2014, 03:59

szerszon (z innego tematu) napisał(a):Nie może dotrzeć, ze C-12 nie ma nic wspólnego z kierunkiem jazdy, a strzałeczki na C-12 nie nakazują obrać konkretnego kierunku jazdy ?
Strzałeczki na znaku C-12 pokazują kierunek w jakim ruch się odbywa na skrzyżowaniu, a Ty będąc na skrzyżowaniu obierasz taki właśnie kierunek jazdy, jak kierunek odbywającego się ruchu. I to niezależnie od kierunku jazdy przez skrzyżowanie. Niezależnie czy przez skrzyżowanie przejeżdżasz prosto, w prawo czy w lewo będąc na tym skrzyżowaniu jedziesz łukiem takim, jak na C-12 pokazano. Nieprawdaż? A może pod prąd jeździsz? A więc co nieco strzałeczki na C-12 z kierunkiem jazdy na skrzyżowaniu mają, choć kierunek ruchu pokazują. Natomiast z kierunkiem jazdy przez skrzyżowanie nie mają wspólnego absolutnie nic.

szerszon napisał(a):Poza tym kierunku ..czego ? ruchu, jazdy ?
Przecież wprost na pisano Ci, że ruchu. Ruch się odbywa w takim kierunku jak pokazano na znaku. A ponieważ tylko w takim, to wszystkie pojazdy od wjazdu do zjazdu ze skrzyżowania w takim właśnie kierunku jeżdżą.

szerszon napisał(a):Jeden kierunek to jednokierunkowa, a to jest totalna bzdura.
A to spotkać można pojazd jadący po obwiedni w innym kierunku niż pokazany na znaku?

szerszon napisał(a):...obwiednia nie jest samodzielna jednokierunkową bez początku i końca.
Samodzielna - nie samodzielna? Nie wiem. Skoro jednak jeździ się po niej w jednym kierunku (takim jak kierunek odbywającego się ruchu pokazany na znaku C-12) to jest jak najbardziej jednokierunkowa. A, że można przez nią w różnych kierunkach przejechać? Na niej można tylko w jednym.

LeszkoII napisał(a):A na zbliżając się do skrzyżowania z zamiarem zmiany kierunku jazdy w lewo mam przepuścić pojazdy poruszające się z przeciwnego kierunku. Przeciwnego czyli jednego.
Czy to oznacza, że nie mogę skręcić w lewo? Ależ skąd!
Wnioskujesz, że ruch na skrzyżowaniu odbywa się w tylko w jednym kierunku bo na podst. konkretnego przepisu masz obowiązek ustąpić pierwszeństwa nadjeżdżającym tylko z jednego kierunku? Jaki to ma związek z kierunkami w jakich ruch odbywa się na skrzyżowaniu? A może to sprawia, że na rondzie pierścieniowym oznaczonym C-12 ruch zaczyna odbywać się w jeszcze jakimś innym kierunku niż pokazany na znaku? Nie. Na szczęście w żaden sposób to nie przeszkadza wjechać na rondo i rozpocząć jazdę w takim kierunku jak ruch na skrzyżowaniu się odbywa, ani zjechać z ronda i zakończyć jazdę w takim kierunku, jak ruch na skrzyżowaniu się odbywa.

=====

szerszon napisał(a):Też widzę kiedy skręcam i kiedy zmieniam kierunek jazdy.
Sądząc po Twoich wpisach należysz do tych kierujących, którzy wypowiadają się w kwestii PoRD a nie widzą nawet co to jest skręcanie (skoro dla Ciebie skręcanie występuje podczas jazdy łukiem drogi), nie mówiąc już o kierunku jazdy (skoro nie potrafisz określić kierunku jazdy pojazdu będącego na skrzyżowaniu).

szerszon napisał(a):Pokaż mi ,gdzie jest napisane o kierunku jazdy na skrzyżowaniu ?
To raczej Ty pokaż, gdzie jest napisane, że kierunek jazdy jaki mam na skrzyżowaniu mam zignorować, i zamiast zgodnie z rzeczywistością mam go określić jako wypadkową kierunków jazdy sprzed i zza skrzyżowania. Pokażesz to przestanę o nim pisać. Nie pokażesz to będę pisał. Bo niby dlaczego miałbym nie pisać skoro istnieje?

szerszon napisał(a):Jak moge zmienić kierunek jazdy nie zmieniając drogi ?
Przestaniesz mylić kierunek jazdy przez skrzyżowanie ze zmianą kierunku jazdy to dostrzeżesz wiele nieznanych Ci dotąd faktów.

szerszon napisał(a):Ronda się nie prostuje...
To dlaczego rondo prostujesz twierdząc, że przejeżdżając przez nie na wprost masz cały czas ten sam kierunek jazdy choć wyraźnie widać, że zaprzeczasz rzeczywistości? Czy kierunek jazdy za skrzyżowaniem jest taki sam jak kierunek jazdy na skrzyżowaniu?

=====

LeszkoII napisał(a):...w kwestiach prawniczych zalecam, abyś nie zabierał głosu, gdyż należy znać kontekst słów(fraz i całych zdań), które się czyta.
Do kontekstów przechodzić nie ma sensu, skoro Ty i Szerszon wykładacie się już na znaczeniu słów (z rzekomym skręcaniem podczas jazdy łukiem drogi na czele).

LeszkoII napisał(a):Może i rzadziej używają "w sprawach PoRD"- raczej nikt takich statystyk nie robił. To raczej przy prawie cywilnym częściej stosuje się słowniki
Słowników w orzecznictwie sądowym używa się raczej rzadko (na poziomie 100 rocznie). Widać rzadko zachodzi potrzeba podważania w Sądzie wywodów sprzecznych z treścią przepisów.

szerszon napisał(a):...pokaż mi wyrok sądowy , gdzie uzasadnienie jest oparte na SJP...
A może Ty pokażesz choć jeden, gdzie uzasadnienie oparte jest na interpretacji sprzecznej z treścią przepisów?

=====

szerszon napisał(a):Proponuje w końcu przeczytać tytuł Oddziału w którym znajduje sie Art22
Przeczytałem. Mam teraz tak jak Ty pomylić tytuł z treścią?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » sobota 08 listopada 2014, 10:33

szymon1977
Strzałeczki na znaku C-12 pokazują kierunek w jakim ruch się odbywa na skrzyżowaniu, a Ty będąc na skrzyżowaniu obierasz taki właśnie kierunek jazdy, jak kierunek odbywającego się ruchu.
Daruj sobie te bzdury.
Zbliżając sie do skrzyżowania jadąc przez nie i z niego zjeżdżając jadę prosto (mój przykład)C-12z A-7 służy mi do tego,że mam ustąpić pierwszeństwa przed wjazdem na skrzyżowanie i niezależnie od zamierzonego kierunku jazdy mieć wyspe po własciwej stronie ...tylko tyle i nie katuj nas tu bzdurami o jakimkolwiek kierunku jazdy mającym coś wspólnego z C-12. O kierunku jazdy przez skrzyżowanie moga decydować np znaki F-10 czy F-11.
Zapamiętaj te numerki, jeśli jeszcze raz ci przyjdzie pisać o kierunkach jazdy rzekomo związanymi z C-12 :lol:

Niezależnie czy przez skrzyżowanie przejeżdżasz prosto, w prawo czy w lewo będąc na tym skrzyżowaniu jedziesz łukiem takim, jak na C-12 pokazano. Nieprawdaż?
:lol: :lol: :lol: nawet nie skomentuje tej komedii "bo widać"
A więc co nieco strzałeczki na C-12 z kierunkiem jazdy na skrzyżowaniu mają, choć kierunek ruchu pokazują. Natomiast z kierunkiem jazdy przez skrzyżowanie nie mają wspólnego absolutnie nic.
Ale volta w jednym akapicie. Sam sobie przeczysz. :lol: Plus bzdura z kierunkiem jazdy na skrzyżowaniu.
Ile razy mam ci jeszcze napisać, że nie ma czegoś takiego jak twój "kierunek własny jazdy resorakiem na skrzyżowaniu" ? Poprzesz to jakimkolwiek przepisem , który wspomina cos o kierunku jazdy na skrzyzowaniu ? :wink:
Przecież wprost na pisano Ci, że ruchu. Ruch się odbywa w takim kierunku jak pokazano na znaku. A ponieważ tylko w takim, to wszystkie pojazdy od wjazdu do zjazdu ze skrzyżowania w takim właśnie kierunku jeżdżą.
Kolejna bzdura. Nie odróżnisz w życiu kierunku od kierunku ruchu, a tego od kierunku jazdy
Wprost mi napisano, że nic nie napisano.Przy konkretnym uszcegółowiającym pytaniu kompletne nabranie wody w usta lub resorak "bo widać"
Poczekam na merytoryczne argumenty :wink:
A to spotkać można pojazd jadący po obwiedni w innym kierunku niż pokazany na znaku?
Pytanie bez sensu. Tak. Można spotkać przejeżdżając przez skrzyżowanie ,pojazd jadący w innym kierunku. Nie powinno sie spotkać pojazdu, który przejeżdżając przez tego typu skrzyżowanie ma wyspę po swojej niewłaściwej stronie. W Polsce-po prawej stronie.
Kiedy nauczysz się odróżniać kierunek jazdy od organizacji ruchu ?

Samodzielna - nie samodzielna? Nie wiem.
Że nie wiesz to ja wiem. :D A jak nie wiesz to po co piszesz tę fantastykę ? Posty nabijasz ?
Skoro jednak jeździ się po niej w jednym kierunku
potoczne określenia , które wpisujesz bezmyślnie w przepisy.
Po pierwsze-pokaż mi gdzie jest napisane o "jednym" kierunku ? Jako wybitny polonista powinieneś wiedzieć ,że to jedno niewinne słówko całkowicie zmienia sens przepisu.

to jest jak najbardziej jednokierunkowa.
:lol: :lol: :lol: postaw sobie D-3 :lol: :lol: ale beka
Sądząc po Twoich wpisach należysz do tych kierujących, którzy wypowiadają się w kwestii PoRD a nie widzą nawet co to jest skręcanie (skoro dla Ciebie skręcanie występuje podczas jazdy łukiem drogi),
Takjak pisałem, twoje sądy przy twojej wiedzy są zabawne..a nie skręcam ? Przecież "widać" :lol: pasek na kierownicy mi sie przesuwa :lol:
Tylko tak jak pisałem, gdybyś miał pojęcie, czy w czasie skrętu występuje zmiana kierunku jazdy czy też nie to ta dyskusja dawno by sie zakończyła.
I jednego nie rozumiem..przecież dla ciebie występuje skręcanie w czasie jazdy po łuku drogi :hmm: ty to nazywasz zmiana kierunku jazdy w czasie zjeżdżania ze skrzyżowania.

(skoro nie potrafisz określić kierunku jazdy pojazdu będącego na skrzyżowaniu
Kierunku własnego ? :lol: Ile razy jeszcze będziemy zmuszeni czytać o tej oczywistej bzdurze jak kierunek jazdy na skrzyżowaniu ?

To raczej Ty pokaż,
Jak ci mam pokazać abys ignorował cos , czego nie ma :lol:

i zamiast zgodnie z rzeczywistością
Twoja "rzeczywistość' ma inny wymiar. :D Zgodnie z rzeczywistością nie ma czegoś takiego jak kierunek jazdy przed skrzyzowaniem, na skrzyzowaniu, za skrzyzowaniem jako oddzielne byty.
Lansujesz jedno pojęcie bez cienia refleksji i zerowym poparciu w jakimkolwiek przepisie.
Dlatego piszesz bzdury o art 16.4 podczas przejazdu przez skrzyzowanie , bo wymyśliłeś sobie oddzielny byt pt kierunek jazdy na skrzyżowaniu :lol:
Pokażesz to przestanę o nim pisać. Nie pokażesz to będę pisał. Bo niby dlaczego miałbym nie pisać skoro istnieje?
poprzez jakimkolwiek przepisem to możesz pisać..na razie, bez podstawy prawnej jest to tylko twój schizo punkt widzenia i daje mi to podstawy, aby po raz kolejny napisać.
Nie masz zielonego pojęcia o przepisach.
Przestaniesz mylić kierunek jazdy przez skrzyżowanie ze zmianą kierunku jazdy to dostrzeżesz wiele nieznanych Ci dotąd faktów.

jak np ,że rondo trzeba wyprostować i z ronda to zawsze w prawo ? :lol:
Skup się-jadę cały czas prosto po tej samej drodze tylko przecinając poprzeczną-o jakiej zmianie kierunku jazdy mowa ? :D
To dlaczego rondo prostujesz twierdząc, że przejeżdżając przez nie na wprost masz cały czas ten sam kierunek jazdy choć wyraźnie widać, że zaprzeczasz rzeczywistości?
To juz jest perełka..prostowacz ronda nawet nie wie o co chodzi w jego teorii :lol:
pisałem już kilka razy-kierunek jazdy nie jest tym "co widać".
Dla ciebie i tobie podobnych jeśli ruszę kierownica to kierunek jazdy nie jest na wprost. dlatego mam ubaw choćby przy T-18 :lol: i jeździe po zakręcie.
Stosujesz sobie własne przepisy lub dobierasz tylko i wyłącznie do konkretnego miejsca ignorując w pozostałych i na odwrót.
Czy kierunek jazdy za skrzyżowaniem jest taki sam jak kierunek jazdy na skrzyżowaniu?
Jak to się juz przewija przez cały post. Nie ma czegoś takiego jak kierunek jazdy na skrzyzowaniu :wink: Nic ciebie nie upoważnia dzielić mojego przejazdu przez skrzyzowanie na wprost tą sama drogą :wink:
A może Ty pokażesz choć jeden, gdzie uzasadnienie oparte jest na interpretacji sprzecznej z treścią przepisów?
Kompletny brak zrozumienia. Nie pytam o interpretacje przepisów, bo gdyby wszystkie wyroki były zgodne, to nie byłoby drugiej instancji- a jak wiadomo, zdarza sie , że ludzie sie odwołują.
Tylko pytam sie o wyrok oparty nie na interpretacji PoRD tylko oparty na SJP. Zacznij czytać w końcu ze zrozumieniem. :eek2:
Przeczytałem. Mam teraz tak jak Ty pomylić tytuł z treścią?
Przeczytaj jeszcze z 20 razy, aż zrozumiesz.Wtedy nie będziesz pisał bzdetów o kierunku jazdy na skrzyzowniu iże skręt to zawsze zmiana kierunku jazdy. :lol:
szerszon

Postprzez tomekkoz » sobota 08 listopada 2014, 13:54

szerszon napisał(a):
To twoja interpretacja prostowacza rond. Jeden kierunek to jednokierunkowa, a to jest totalna bzdura.

To nie bzdura, tylko zapis prawny, z którego przyswojeniem masz niesamowity problem.
Ruch na skrzyżowaniu odbywa się dookoła wyspy w KIERUNKU -JEDNYM , nie w kierunkach jakbyś sobie tego życzył.
Tu nie ma miejsca na żadne interpretacje, zapis jest jednoznaczny.
tomekkoz

Postprzez LeszkoII » sobota 08 listopada 2014, 14:26

tomekkoz napisał(a):Ruch na skrzyżowaniu odbywa się dookoła wyspy w KIERUNKU -JEDNYM , nie w kierunkach jakbyś sobie tego życzył.
Zawsze lubujecie się w używaniu słowa "kierunek", nie rozwijając jego znaczenia, znaczenia umocowanego w (różnych)przepisach.

Kompletnie nie rozumiesz, że owe słowo posiada wiele kontekstów w obrębie przepisów PoRD. Dajmy na to "kierunek przeciwny" związany jest z Art. 16, a pośrednio też z pojęciem wymijania. Natomiast w Art. 25.1. wyraźnie widać, że "kierunek przeciwny" to pewna cecha ruchu a nie kierunek jazdy w sensie Art. 22. Czytamy bowiem:
(..)także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo
Niby użyto liczby pojedynczej - "kierunku", choć wiadomo, że przepis wyszczególnia skręcanie w prawo lub na wprost.

Podobnie jest ze słowem kierunek, użytym a par. 36.1. z "170". Określa on bowiem JEDYNIE obowiązujący sposób poruszania się dookoła wyspy. nie ma mowy o kierunku jazdy w rozumieniu Art. 22. oraz w rozumieniu choćby znaku C-2.

Żeby wyciągnąć te oczywiste wnioski, należy znać przepisy nie tylko od strony lingwistycznej, ale celowościowej. Słowniki w niczym Wam tutaj nie pomogą, co najwyżej skomplikują sprawę i pominą kontekst prawny Ustawy.

Pragnę zauważyć(przypomnieć), że o tym iż przejazd przez skrzyżowanie w danym kierunku jest to zawsze kierunek jazdy w sensie Art. 22., świadczy ww. konstrukcja stylistyczna "jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo". Przed skrzyżowaniem, nadjeżdżamy do niego z kierunku (odpowiadającemu wlotowi), następnie jedziemy w dowolnym i zgodnym z przepisami kierunku: na wprost, w lewo/zawracanie, prawo. Jest to zasada, od której odstępstwo wymagałoby stosownego przepisu ogólnego lub znaku drogowego (choćby B-21).
LeszkoII

Postprzez tomekkoz » sobota 08 listopada 2014, 17:00

Leszko powinieneś zapisać się do jakiejś partii politycznej. Tam robią kariery tacy, którzy mówią dużo i kompletnie bez sensu.

Słonko, zawracanie, skręcenie w prawo lub w lewo to są manewry w wyniku których zmieniasz kierunek jazdy , a nie kierunki jazdy same w sobie.
Z kierunku przeciwnego, oznacza, że ktoś nadjeżdża od strony przeciwnej w stosunku do strony od której ty nadjechałeś. To jedna rzecz której nie rozumiesz.
LeszkoII napisał(a):Podobnie jest ze słowem kierunek, użytym a par. 36.1. z "170". Określa on bowiem JEDYNIE obowiązujący sposób poruszania się dookoła wyspy. nie ma mowy o kierunku jazdy w rozumieniu Art. 22. oraz w rozumieniu choćby znaku C-2.

A tu jest druga. Ruch na skrzyżowaniu odbywający się dookoła wyspy w konkretnym kierunku oznacza, że wszystkie pojazdy wjeżdżające na skrzyżowanie muszą podporządkować swój kierunek jazdy, kierunkowi jaki określa organizacja ruchu - w tym przypadku znak C-12.
Dlatego znak ten znalazł się w grupie znaków nakazu, a nie np. informacyjnych.
tomekkoz

Postprzez LeszkoII » sobota 08 listopada 2014, 17:58

tomekkoz napisał(a):zawracanie, skręcenie w prawo lub w lewo to są manewry w wyniku których zmieniasz kierunek jazdy , a nie kierunki jazdy same w sobie.
Sorry, właśnie zaprezentowałeś bełkot, którego nie rozumiem (przynajmniej jako Polak posługujący się j. polskim).
tomekkoz napisał(a):Z kierunku przeciwnego, oznacza, że ktoś nadjeżdża od strony przeciwnej w stosunku do strony od której ty nadjechałeś. To jedna rzecz której nie rozumiesz.
Przecież zawsze tak twierdziłem. To Ty sobie ustaliłeś, że na obwiedni jest jeden kierunek jazdy i dopóki się nią poruszasz, to poruszasz się w kierunku na wprost po łuku - tak jak na drodze jednokierunkowej. Na drodze jednokierunkowej kierunek przeciwny nie istnieje(jest na ogół niedopuszczalny). Natomiast zbliżając się do skrzyżowania (w tym również do 'ronda') - z pewnością istnieje. Pojazdy nadjeżdżają z różnych kierunków, w szczególności z kierunku przeciwnego.
Wobec powyższego, wciskanie kitu o jednym kierunku (jazdy, ruchu) wskazanym na znaku C-12, wpisuje się w narrację 'prostowania rond' :P
Tego nie jesteś w stanie zrozumieć, bo ograniczasz się do jednego (jedynego) kontekstu znaczenia "kierunek"..jazdy=ruchu=poruszania się=... etc..
tomekkoz napisał(a):Ruch na skrzyżowaniu odbywający się dookoła wyspy w konkretnym kierunku oznacza, że wszystkie pojazdy wjeżdżające na skrzyżowanie muszą podporządkować swój kierunek jazdy, kierunkowi jaki określa organizacja ruchu - w tym przypadku znak C-12.
Czyli tak jak przewidywałem, dla Ciebie kierunek ruchu prawostronnego jest kierunkiem jazdy w rozumieniu Art. 22. :lol: Świadczy to o kompletnym nierozumieniu PoRD.
Konsekwencja? Przyzwolenie na skręcanie w lewo od prawej krawędzi - na podstawie Art. 16.4. 8) Weź ty człowieku poczytaj Ustawę od początku do końca, a później bierz się za słowniki, jeśli będą Ci do czegokolwiek potrzebne... na końcu możesz pomarzyć o zawodzie instruktora i stażu 20 lat z nim związanym. Bywaj zdrów.
======================
tomekkoz napisał(a):Leszko powinieneś zapisać się do jakiejś partii politycznej.
Skąd wniosek, że nie jestem jakiejś członkiem? :hmm:
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 08 listopada 2014, 18:45

tomekkoz napisał(a):
szerszon napisał(a):

To nie bzdura, tylko zapis prawny, z którego przyswojeniem masz niesamowity problem.
Ruch na skrzyżowaniu odbywa się dookoła wyspy w KIERUNKU -JEDNYM , nie w kierunkach jakbyś sobie tego życzył.
Tu nie ma miejsca na żadne interpretacje, zapis jest jednoznaczny.
jak sobie wyprostujesz rondp to będziesz miał jeden kierunek jazdy.
na skrzyzowaniu moge pojechać w prawo, prosto w lewo, zawrócić-to sa kierunki jazdy, które możesz zrealizować mając w trakcie jazdy po skrzyzowaniu wyspę po odpowiedniej stronie.
Nie ogarniacie kierunku jazdy vs organizacja ruchu.
Zero pojęcia.
I potem pojawiają sie takie kwiatki jak "rzeczywisty kierunek własny jazdy na skrzyżowaniu resorakiem bo widać"
Ludzie,gdzie wy to macie napisane w PoRD ? To jeden wielki bezsensowny szum (bez)informacyjny
szerszon

Postprzez papadrive » sobota 08 listopada 2014, 18:45

szymon1977 napisał(a):

Skręcam w prawo. Nawet nie omijam wyspy, tylko skręcam jeszcze przed nią. Nawet nie prostuję kierownicy, nie mówiąc o kręceniu w lewo (po łuku). Olewam strzałeczki, które (Twoim zdaniem) nakazują mi jechać wokół wyspy. :D
tomekkoz napisał(a):Chłopie, jest napisane W KIERUNKU - liczba pojedyńcza! Jeden kierunek!

Czyli, mogę jechać tylko wokół wyspy, nie mając możliwości wyboru innego kierunku? :?:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze