Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szoferemeryt » środa 05 listopada 2014, 10:26
przez szerszon » środa 05 listopada 2014, 10:27
przez tomekkoz » środa 05 listopada 2014, 11:01
szoferemeryt napisał(a):Ja widzę tu skrzyżowanie z ruchem okrężnym.
szerszon napisał(a):Nie wiesz ? Bo zjazd z ronda to nie jest skrzyżowanie tylko jego fragment.Najwidoczniej jego nie obowiązuje art. 22 przy zjeździe z ronda. Tylko dlaczego?
przez szerszon » środa 05 listopada 2014, 11:11
Tak ? Jaki ?Ja również. Jest nawet odpowiedni znak.
Nigdy w tym wątku nawet nie otarłeś sie o jakąkolwiek rację.Czyli miałem rację, że stosujesz sobie przepisy selektywnie, jak ci pasuje.
Apeluje o nauczenie sie przepisów i stosowanie ze zrozumieniem.A w temacie szkolenia... przykro mi, ale jeśli ktos prostuje rondo to raczej nie skorzystamApeluję o opamiętanie! Mogę podszkolić, gdybyś wyraził skruchę i postanowienie poprawy.
przez tomekkoz » środa 05 listopada 2014, 11:25
szerszon napisał(a):Tak ? Jaki ?
Nie zjazdu, tylko zmiany kierunku jazdy, która może mu towarzyszyć.szerszon napisał(a):Możesz mi wskazać, gdzie jest obowiązek sygnalizacji zjazdu ze skrzyzowania ?
szerszon napisał(a):a w temacie szkolenia.... przykro mi, ale jeśli ktos prostuje rondo to raczej nie skorzystam
przez szymon1977 » środa 05 listopada 2014, 12:42
Jak to mój rysunek jest manipulacją? Przecież nie ukrywam, że na rysunku E przedstawiłem fragment skrzyżowania, a dla osoby interesującej się chociażby tematyką PoRD (a tylko takie biorą udział w tej dyskusji) jest to oczywiste. Manipulacją mogą być co najwyżej komentarze do rysunku. Więc który z komentarzy jest manipulacją:szerszon napisał(a):Kiedy do ciebie dotrze, ze twój rysunek jest manipulacja i bzdurą, ponieważ ostatni E pokazuje tylko fragment skrzyżowania
Nie zauważyłem. Wprost przeciwnie. Powtarzając w kółko, że w PoRD zapisano coś, czego w PoRD nie zapisano wielokrotnie wykazałeś, że nie rozumiesz tego co czytasz.szerszon napisał(a):Fakt, pisałeś...tylko co z tego, ze pojecia ogólne nie przystają do przepisów ?
(...)
Przykład z T-18 czy zakrętem wykazał dobitnie, ze twoje "ogólne" pojęcie jest bzdurą.
Uczę się przepisów cały czas. Nadal nie poznałem żadnego, który zaprzeczałby mojemu stanowisku. A Ty znasz jakiś?szerszon napisał(a):Ile razy jeszcze napiszesz, ze mam rację a dalej nie chcesz się nauczyć przepisów ?
przez szymon1977 » środa 05 listopada 2014, 13:10
Wypadałoby raczej zapytać: to jest jedno skrzyżowanie czy kilka skrzyżowań? Tylko czy ma to jakiekolwiek znaczenie z punktu widzenia rozpatrywania co jest a co nie jest skręcaniem i zmianą kierunku jazdy? Nie ma żadnego.szoferemeryt napisał(a):A to jest ruch okrężny?
przez LeszkoII » środa 05 listopada 2014, 13:32
Bo jesteś ignorantem. Czym jest zmiana kierunku jazdy (alisas skręcenie) w sensie Art. 22., można pojąć jedynie na podstawie całokształtu przepisów PoRD, w których te pojęcia znajdują zastosowanie.szymon1977 napisał(a):Nie widzę powodu, żeby znaczenie pojęć "skręcanie" czy "zmiana kierunku jazdy" w kontekście PoRD rozumieć odmiennie niż w znaczeniu ogólnym.
Pojęcia nie masz, co to znaczy kontekst prawny. Twój przykład z piaskownicą jest analogiczny do przykładów stosowanych przez ignorantów a opartych na prostowaniu rondo ("wyprostowałem pani rondo" - rzekł policjantszymon1977 napisał(a):wobec braku odmiennej definicji w PoRD rozumienie jakiegokolwiek pojęcia w sposób odmienny od ogólnego jest elementarnym błędem
Dotychczasowy kierunek określa mi droga. Opuszczam ciąg drogi w celu zajęcia innej. Ma to miejsce na skrzyżowaniu. Pomiędzy wjazdem a wyjazdem. Mylisz omijanie wyspy z właściwej strony ze zmianą kierunku jazdy, którą realizujesz na skrzyżowaniu.szymon1977 napisał(a):zmiana kierunku jazdy to czynność polegająca na kontynuowaniu jazdy w kierunku odmiennym od kierunku dotychczasowego.
Daruj sobie to trollowanie obrazkami. Rysunek bzdurny, jak i skrzyżowanie mu odpowiadające. Narysuj całe skrzyżowanie na podstawie wycinka z syt. E, chciałbym je poznać w realu albo na papierze...szymon1977 napisał(a):Dla rozjaśnienia rysunek obrazujący pięć sytuacji
przez szerszon » środa 05 listopada 2014, 15:50
Chyba coś ci się innego wyświetla, bo ja tam widzę A-7 i C-1 na wyspie. A C-1 to nie "ruch okrężny" tylko nakaz jazdy w prawo przed znakiem."Ruch okrężny".
Przecież nie zmieniam kierunku jazdy. Jadąc na wprost przez skrzyżowanie tego typu cały czas jadę tą samą drogą.Nie zjazdu, tylko zmiany kierunku jazdy, która może mu towarzyszyć.
Spójrz na rysunek Szymona!
Nawet nie masz pojęcia czym jest prostowanie rondaPrzecież to ty prostujesz. Udajesz, że wjeżdżasz na wyspę i zjeżdżasz z niej na wprost.
Po sympatii jaka mi wcześniej okazałeś zaczynam nabierać podejrzeń co do twoich intencjiNelegam na szkolenie.
Jak to mój rysunek jest manipulacją ?
Przecież nie ukrywam, że na rysunku E przedstawiłem fragment skrzyżowania,
Cieszy zmiana stanowiska, bo strzałki ci tak samo wyglądają. To teraz bądź łaskaw narysować we wszystkich pięciu rysunkach taka samą sytuacjęjest to oczywiste.
Odwagi Szerszon!
A że udajesz że nie widzisz i zamiatasz pod dywan to normalneNie zauważyłem.
Z pewnością napisali o kierunku jazdy na skrzyzowaniu i kierunku własnym "bo widać"Powtarzając w kółko, że w PoRD zapisano coś, czego w PoRD nie zapisano wielokrotnie wykazałeś, że nie rozumiesz tego co czytasz.
To jak skonczysz to serdecznie zapraszam do dyskusji.Uczę się przepisów cały czas.
A masz gdzieś napisane, ze jadąc tą sama droga zmieniasz kierunek jazdy ?Nadal nie poznałem żadnego, który zaprzeczałby mojemu stanowisku.
przez szoferemeryt » środa 05 listopada 2014, 18:56
przez LeszkoII » środa 05 listopada 2014, 19:13
Z punktu widzenia polskiego prawa, to jest skrzyżowaniem o ruchu okrężnym. Ruch odbywa się dookoła wyspy czy tez wokół wyspy, czy tez w sposób okrężny względem niej.szoferemeryt napisał(a):No to jak, jest ten ruch okrężny, czy go nie ma.
https://www.google.pl/maps/@47.1854118, ... IXiD_Q!2e0
przez papadrive » środa 05 listopada 2014, 22:28
szymon 1977 napisał(a):Owszem, kierunek jazdy przed skrzyżowaniem jest odmienny od kierunku jazdy za skrzyżowaniem. Ale co z kierunkiem jazdy na skrzyżowaniu, który także jest odmienny niż kierunek jazdy za skrzyżowaniem? Dlaczego mam go pominąć?
tomekkoz napisał(a):Najwidoczniej jego nie obowiązuje art. 22 przy zjeździe z ronda. Tylko dlaczego?
przez Makabra » środa 05 listopada 2014, 22:43
szerszon napisał(a):Z paragrafu 36..to juz jest nudne, gdy widzę kolejna osobę, która traktuje A-7 jak w paragrafie 5.5, a nie chce zauważyć paragrafu 36...szczegółowiej sie nie da.Z jakiego przepisu miało by wynikać to rzekome pierwszeństwo skoro mamy A7?
przez LeszkoII » środa 05 listopada 2014, 22:43
TRAFNA UWAGA! Oczywiście, że wg. prostowaczy tak powinni właśnie oni sie zachować. Najlepiej niech nakleją sobie na kierownicę znacznik(plaster z napisem "uwaga zmienisz kierunek jazdy)" i zgodnie z wcześniejszymi przewidywanymi co do kierunku ruchu kierownicy(a za nią - tez i pojazdu) uruchamiać kierunkowskazy (czyli coś więcej niż "drowakową choinka/dyskoteka".papadrive napisał(a):tak samo jazda wokół wyspy (w lewo) i na końcu zjazd ze skrzyżowania w prawo. Wszystko to, powinno być sygnalizowane. Prawy- lewy- prawy.
przez szerszon » czwartek 06 listopada 2014, 00:09
szoferemeryt napisał(a):No to jak, jest ten ruch okrężny, czy go nie ma.
https://www.google.pl/maps/@47.1854118, ... IXiD_Q!2e0