Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szoferemeryt » środa 05 listopada 2014, 10:26

Ja widzę tu skrzyżowanie z ruchem okrężnym.
szoferemeryt

Postprzez szerszon » środa 05 listopada 2014, 10:27

Przykro mi z tego powodu.
szerszon

Postprzez tomekkoz » środa 05 listopada 2014, 11:01

szoferemeryt napisał(a):Ja widzę tu skrzyżowanie z ruchem okrężnym.

Ja również. Jest nawet odpowiedni znak.

szerszon napisał(a):
Najwidoczniej jego nie obowiązuje art. 22 przy zjeździe z ronda. Tylko dlaczego?
Nie wiesz ? Bo zjazd z ronda to nie jest skrzyżowanie tylko jego fragment.

A więc powierzchnia skrzyżowania.
Czyli miałem rację, że stosujesz sobie przepisy selektywnie, jak ci pasuje.
Apeluję o opamiętanie! Mogę podszkolić, gdybyś wyraził skruchę i postanowienie poprawy.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szerszon » środa 05 listopada 2014, 11:11

tomekkoz
Ja również. Jest nawet odpowiedni znak.
Tak ? Jaki ?
Czyli miałem rację, że stosujesz sobie przepisy selektywnie, jak ci pasuje.
Nigdy w tym wątku nawet nie otarłeś sie o jakąkolwiek rację.
Możesz mi wskazać, gdzie jest obowiązek sygnalizacji zjazdu ze skrzyzowania ?

Apeluję o opamiętanie! Mogę podszkolić, gdybyś wyraził skruchę i postanowienie poprawy.
Apeluje o nauczenie sie przepisów i stosowanie ze zrozumieniem.A w temacie szkolenia... przykro mi, ale jeśli ktos prostuje rondo to raczej nie skorzystam :D
szerszon

Postprzez tomekkoz » środa 05 listopada 2014, 11:25

szerszon napisał(a):Tak ? Jaki ?

"Ruch okrężny".
szerszon napisał(a):Możesz mi wskazać, gdzie jest obowiązek sygnalizacji zjazdu ze skrzyzowania ?
Nie zjazdu, tylko zmiany kierunku jazdy, która może mu towarzyszyć.
Spójrz na rysunek Szymona!

szerszon napisał(a):a w temacie szkolenia.... przykro mi, ale jeśli ktos prostuje rondo to raczej nie skorzystam :D

Przecież to ty prostujesz. Udajesz, że wjeżdżasz na wyspę i zjeżdżasz z niej na wprost.
Nelegam na szkolenie.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szymon1977 » środa 05 listopada 2014, 12:42

szerszon napisał(a):Kiedy do ciebie dotrze, ze twój rysunek jest manipulacja i bzdurą, ponieważ ostatni E pokazuje tylko fragment skrzyżowania
Jak to mój rysunek jest manipulacją? Przecież nie ukrywam, że na rysunku E przedstawiłem fragment skrzyżowania, a dla osoby interesującej się chociażby tematyką PoRD (a tylko takie biorą udział w tej dyskusji) jest to oczywiste. Manipulacją mogą być co najwyżej komentarze do rysunku. Więc który z komentarzy jest manipulacją:

1. Skręcaniem i zmianą kierunku jazdy jest na skrzyżowaniu wg PoRD to co, jest skręcaniem i zmianą kierunku jazdy w znaczeniu ogólnym - czyli w przypadku rysunku E zjazd ze skrzyżowania.

2. Skręcaniem i zmianą kierunku jazdy jest na skrzyżowaniu wg PoRD cały przejazd na skrzyżowanie, choć brak czegokolwiek na potwierdzenie tej rewelacji, która jest na dodatek sprzeczna ze znaczeniem ogólnym tych określeń.

Odwagi Szerszon!

Obrazek

szerszon napisał(a):Fakt, pisałeś...tylko co z tego, ze pojecia ogólne nie przystają do przepisów ?
(...)
Przykład z T-18 czy zakrętem wykazał dobitnie, ze twoje "ogólne" pojęcie jest bzdurą.
Nie zauważyłem. Wprost przeciwnie. Powtarzając w kółko, że w PoRD zapisano coś, czego w PoRD nie zapisano wielokrotnie wykazałeś, że nie rozumiesz tego co czytasz.

szerszon napisał(a):Ile razy jeszcze napiszesz, ze mam rację a dalej nie chcesz się nauczyć przepisów ?
Uczę się przepisów cały czas. Nadal nie poznałem żadnego, który zaprzeczałby mojemu stanowisku. A Ty znasz jakiś?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szymon1977 » środa 05 listopada 2014, 13:10

szoferemeryt napisał(a):A to jest ruch okrężny?
Wypadałoby raczej zapytać: to jest jedno skrzyżowanie czy kilka skrzyżowań? Tylko czy ma to jakiekolwiek znaczenie z punktu widzenia rozpatrywania co jest a co nie jest skręcaniem i zmianą kierunku jazdy? Nie ma żadnego.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » środa 05 listopada 2014, 13:32

szymon1977 napisał(a):Nie widzę powodu, żeby znaczenie pojęć "skręcanie" czy "zmiana kierunku jazdy" w kontekście PoRD rozumieć odmiennie niż w znaczeniu ogólnym.
Bo jesteś ignorantem. Czym jest zmiana kierunku jazdy (alisas skręcenie) w sensie Art. 22., można pojąć jedynie na podstawie całokształtu przepisów PoRD, w których te pojęcia znajdują zastosowanie.
Uciekanie się do słownika języka polskiego jest w tym przypadku Twoim życzeniem. Ustawa PoRD traktuje skręcanie jako zmianę kierunku jazdy - szczególnie a nie ogólnie (tj. za pomocą słownika, w którym ilość określeń pod tym hasłem jest duża a każde hasło opisane jest lakonicznie bez szczególnego umocowania kontekstu).

Znajdź mi w Konstytucji hierarchię, z której wynika wyższość słownika PWN(i jego interpretacji) nad przepisami Ustawy(i jej interpretacjami), ok?

Przynajmniej zrobiłbyś analizę językoznawczą słowa skręcać, skoro twierdzisz że jesteś w tym tak dobry. Czekam. Co to jest sygnał dźwiękowy wg. PWN?
szymon1977 napisał(a):wobec braku odmiennej definicji w PoRD rozumienie jakiegokolwiek pojęcia w sposób odmienny od ogólnego jest elementarnym błędem
Pojęcia nie masz, co to znaczy kontekst prawny. Twój przykład z piaskownicą jest analogiczny do przykładów stosowanych przez ignorantów a opartych na prostowaniu rondo ("wyprostowałem pani rondo" - rzekł policjant :lol: :lol: :lol: )
szymon1977 napisał(a):zmiana kierunku jazdy to czynność polegająca na kontynuowaniu jazdy w kierunku odmiennym od kierunku dotychczasowego.
Dotychczasowy kierunek określa mi droga. Opuszczam ciąg drogi w celu zajęcia innej. Ma to miejsce na skrzyżowaniu. Pomiędzy wjazdem a wyjazdem. Mylisz omijanie wyspy z właściwej strony ze zmianą kierunku jazdy, którą realizujesz na skrzyżowaniu.
szymon1977 napisał(a):Dla rozjaśnienia rysunek obrazujący pięć sytuacji
Daruj sobie to trollowanie obrazkami. Rysunek bzdurny, jak i skrzyżowanie mu odpowiadające. Narysuj całe skrzyżowanie na podstawie wycinka z syt. E, chciałbym je poznać w realu albo na papierze...
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » środa 05 listopada 2014, 15:50

tomekkoz
"Ruch okrężny".
Chyba coś ci się innego wyświetla, bo ja tam widzę A-7 i C-1 na wyspie. A C-1 to nie "ruch okrężny" tylko nakaz jazdy w prawo przed znakiem.
Nie zjazdu, tylko zmiany kierunku jazdy, która może mu towarzyszyć.
Spójrz na rysunek Szymona!
Przecież nie zmieniam kierunku jazdy. Jadąc na wprost przez skrzyżowanie tego typu cały czas jadę tą samą drogą.
Oczywiście rysunek szymona jest zakłamany, ponieważ pokazuje fragment skrzyżowania ( E) w przeciwieństwie do pozostałych-tylko wszyscy udajecie , że tego nie widzicie, albo nie chcecie widzieć.
To bzdura wklejana tutaj przynajmniej ze 30 razy...jeszcze pozostało 70 :D , ale od tego mądrzejszy rysunek nie będzie.
Przecież to ty prostujesz. Udajesz, że wjeżdżasz na wyspę i zjeżdżasz z niej na wprost.
Nawet nie masz pojęcia czym jest prostowanie ronda :lol: uła...
Możesz mi wskazać, gdzie napisałem o wjeżdżaniu na wyspę ?
Mogę za to ci wskazać, gdzie napisałem , ze kierunek jazdy na wprost nie jest zawsze w linii prostej- to kolejna rzecz, której nie możesz zaakceptować albo zrozumieć :D

Nelegam na szkolenie.
Po sympatii jaka mi wcześniej okazałeś zaczynam nabierać podejrzeń co do twoich intencji
Jedyny przypadek w jakim zgodziłbym sie na szkolenie z tobą mógłby zaistnieć gdybys wygladał jak...
Obrazek
Inaczej zaniechaj wysiłków :wink:
=====================================================
szymon1977
Jak to mój rysunek jest manipulacją ?

tak.
Przecież nie ukrywam, że na rysunku E przedstawiłem fragment skrzyżowania,

To nie powołuj sie na zasady na fragmencie w odniesieniu do całego. Narysuj całe skrzyzowanie ze zmiana kierunku jazdy w prawo.
jest to oczywiste.
Cieszy zmiana stanowiska, bo strzałki ci tak samo wyglądają. To teraz bądź łaskaw narysować we wszystkich pięciu rysunkach taka samą sytuację :wink:
Odwagi Szerszon!

Obrazek
Oba komentarze są warte twoich postów ..czyli nic. W stylu..czy przestałeś już bić swoją żonę :D
Nie zauważyłem.
A że udajesz że nie widzisz i zamiatasz pod dywan to normalne :D

Powtarzając w kółko, że w PoRD zapisano coś, czego w PoRD nie zapisano wielokrotnie wykazałeś, że nie rozumiesz tego co czytasz.
Z pewnością napisali o kierunku jazdy na skrzyzowaniu i kierunku własnym "bo widać" :lol:
Uczę się przepisów cały czas.
To jak skonczysz to serdecznie zapraszam do dyskusji. :spoko:
Nadal nie poznałem żadnego, który zaprzeczałby mojemu stanowisku.
A masz gdzieś napisane, ze jadąc tą sama droga zmieniasz kierunek jazdy ? :wink: Juz czas najwyższy przewrócić kartkę.
szerszon

Postprzez szoferemeryt » środa 05 listopada 2014, 18:56

No to jak, jest ten ruch okrężny, czy go nie ma.
https://www.google.pl/maps/@47.1854118, ... IXiD_Q!2e0
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » środa 05 listopada 2014, 19:13

szoferemeryt napisał(a):No to jak, jest ten ruch okrężny, czy go nie ma.
Z punktu widzenia polskiego prawa, to jest skrzyżowaniem o ruchu okrężnym. Ruch odbywa się dookoła wyspy czy tez wokół wyspy, czy tez w sposób okrężny względem niej.
Oczywiście każde państwo posiada nieco odmienne przepisy szczegółowe nt. wytycznych umieszczania znaków, podobnie zresztą jak notacja znaków drogowych, czasem barwa, kształt i wymiary.
Tutaj na pewno chodzi o tabliczkę "cedez le passage"

P.S. Czy wynajdowanie przykładów z Francji to jakaś deska ratunku z Twojej strony?
Ostatnio zmieniony środa 05 listopada 2014, 22:37 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez papadrive » środa 05 listopada 2014, 22:28

szymon 1977 napisał(a):Owszem, kierunek jazdy przed skrzyżowaniem jest odmienny od kierunku jazdy za skrzyżowaniem. Ale co z kierunkiem jazdy na skrzyżowaniu, który także jest odmienny niż kierunek jazdy za skrzyżowaniem? Dlaczego mam go pominąć?
tomekkoz napisał(a):Najwidoczniej jego nie obowiązuje art. 22 przy zjeździe z ronda. Tylko dlaczego?

Wg. Waszmości, wjazd na skrzyżowanie należałoby sygnalizować, bo to zmiana kierunku jazdy w prawo. Tak samo jazda wokół wyspy (w lewo) i na końcu zjazd ze skrzyżowania w prawo. Wszystko to, powinno być sygnalizowane. Prawy- lewy- prawy. :wow:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez Makabra » środa 05 listopada 2014, 22:43

szerszon napisał(a):
Z jakiego przepisu miało by wynikać to rzekome pierwszeństwo skoro mamy A7?
Z paragrafu 36..to juz jest nudne, gdy widzę kolejna osobę, która traktuje A-7 jak w paragrafie 5.5, a nie chce zauważyć paragrafu 36...szczegółowiej sie nie da.

Masz rację. Zapomniałem o tym. Szkoda że nie ma tego w PoRD jako jedna całość :wink:
Ostatnio zmieniony środa 05 listopada 2014, 22:44 przez Makabra, łącznie zmieniany 1 raz
Makabra

Postprzez LeszkoII » środa 05 listopada 2014, 22:43

papadrive napisał(a):tak samo jazda wokół wyspy (w lewo) i na końcu zjazd ze skrzyżowania w prawo. Wszystko to, powinno być sygnalizowane. Prawy- lewy- prawy.
TRAFNA UWAGA! Oczywiście, że wg. prostowaczy tak powinni właśnie oni sie zachować. Najlepiej niech nakleją sobie na kierownicę znacznik(plaster z napisem "uwaga zmienisz kierunek jazdy)" i zgodnie z wcześniejszymi przewidywanymi co do kierunku ruchu kierownicy(a za nią - tez i pojazdu) uruchamiać kierunkowskazy (czyli coś więcej niż "drowakową choinka/dyskoteka". 8) )
"Niestety" w zamian, mrugają tylko nie-zawczasu i nie-wyraźnie przed opuszczeniem skrzyżowania...
LeszkoII

Postprzez szerszon » czwartek 06 listopada 2014, 00:09

szoferemeryt napisał(a):No to jak, jest ten ruch okrężny, czy go nie ma.

Nie ma. Jest znak ostrzegawczy o skrzyżowaniu o ruchu okrężnym tylko skrzyżowania nie ma. Gdzie jest C-12 ? :wink:
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze