Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szoferemeryt » niedziela 02 listopada 2014, 19:21

szerszon napisał(a):przeczytaj paragraf..ruch odbywa sie w kierunku ...itd kiedy zrozumiesz ?

A gdzie szanowny pan Jacek zgubił
dookoła wyspy lub placu

Czyżby szczególnie to jedno słowo dookoła nie było godne uwagi instruktorów ze Słupska???
szoferemeryt

Postprzez szerszon » niedziela 02 listopada 2014, 20:58

szoferemeryt
A gdzie szanowny pan Jacek zgubił
Gościu ! Zacznij czytać i pisać ze zrozumieniem, bo to sie robi nudne takie ciągłe ciebie łapanie za słówka. nie raz i nie dwa miałes pokazane, że bładzisz to i pokaże ci kolejny.
Napisałem:
przeczytaj paragraf..ruch odbywa sie w kierunku ...itd

A o co sie pytaliście ? Juz zapomniałeś ?
O to..
Leszko, a na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, odbywa się ruch okrężny czy nie?

I co ? Wynika z przepisu, ze odbywa się ruch okrężny, czy ruch odbywa sie w kierunku ....
Zrozumiałeś w końcu, że wypisujesz bzdury ?!
Czyżby szczególnie to jedno słowo dookoła nie było godne uwagi instruktorów ze Słupska???
Tak jak wcześniej zaznaczyłem-nie opuszczałem poszczególnych zwrotów dodając "itd" to chyba oczywiste dla nawet średnio inteligentnego człowieka.
Dookoła to nie znaczy "przez". Dookoła w kierunku wskazanym na znaku znaczy tylko tyle, że masz mieć wyspe po odpowiedniej stronie w czasie przejazdu przez skrzyżowanie.
Dookoła to nie znaczy, że nagle zmieniają ci sie kierunki jazdy i z jednego skrzyżowania robią ci sie cztery, bo w innym przypadku nie jesteś w stanie ogarnąć przejazdu przez skrzyżowanie.
Obwiednia ronda to skrzyzowanie, a nie samodzielna droga. Jest to napisane w paragrafie 36, tylko trzeba czytać ze zrozumieniem, a nie co chwila opowiadać głodne kawałki.

tomekkoz
Ja rozumiem, że odbywa się ruch okrężny, czyli dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku.
Uważasz inaczej?

To niewiele rozumiesz, co tu kilkukrotnie udowodniłeś. Ruch odbywa sie w kierunku wskazanym na znaku dookoła placu lub wyspy.
Jak ci wyszło, że odbywa sie ruch okrężny ? Nie wiem i nie chcę wiedzieć.
Jak masz wątpliwości zobacz sobie znaki f-10 i F-11 o kierunkach jazdy przez skrzyżowanie i nic nie ma napisane, że wpadamy w "ruch okrężny" lub z niego wyjeżdżamy.
To jest jedna wielka bzdura lansowana przez mało ogarniających kierowców, którzy nie potrafią inaczej pojąć przejazdu przez skrzyżowanie oznaczone C-12

Odbywa się.
Oczywiście z wypowiedzi leszka zacytowałeś tylko to, co byłeś w stanie zrozumieć. Dalsza wypowiedź była widocznie za trudna :lol:
szerszon

Postprzez tomekkoz » niedziela 02 listopada 2014, 21:18

szerszon napisał(a):Ruch odbywa sie w kierunku wskazanym na znaku dookoła placu lub wyspy.
Jak ci wyszło, że odbywa sie ruch okrężny ? Nie wiem i nie chcę wiedzieć.

Widzisz Rysiu, "okrężny" to właśnie odbywający się dookoła czegoś, np. wyspy lub placu.
Wystarczy popracownać trochę nad znajomością trudnych słów. Parę godzin z dobrym instruktorem i parę z polonistą, i może jeszcze bedą z ciebie ludzie Rysiu.
Ostatnio zmieniony niedziela 02 listopada 2014, 21:21 przez tomekkoz, łącznie zmieniany 1 raz
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez LeszkoII » niedziela 02 listopada 2014, 21:20

szerszon napisał(a):Oczywiście z wypowiedzi leszka zacytowałeś tylko to, co byłeś w stanie zrozumieć.
Przy okazji zmanipulował moją wypowiedź :mrgreen: ...czyli to nie był cytat.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez tomekkoz » niedziela 02 listopada 2014, 21:22

To jak Leszko wycofujesz się ze swoich słów? Nie ma ruchu okrężnego, na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym? . .
tomekkoz

Postprzez szerszon » niedziela 02 listopada 2014, 21:34

tomekkoz
Widzisz Rysiu, "okrężny" to właśnie odbywający się dookoła czegoś, np. wyspy lub placu.
To twoja interpretacja, która nie ma pokrycia w dyspozycji przepisu.Powołujesz sie tylko na nazwę znaku C-12 omijając szerokim łukiem jego znaczenie.
Wystarczy popracownać trochę nad znajomością trudnych słów. Parę godzin z dobrym instruktorem i parę z polonistą, i może jeszcze bedą z ciebie ludzie Rysiu.

Jak widzę z powodu braku argumentów pojawiają sie wycieczki osobiste. To normalne u moich oponentów,którzy maja niezbyt wiele do powiedzenia i jedynym sposobem przejazdu przez skrzyzowanie oznaczone znakiem C-12 jest "wyprostowanie" ronda i traktowanie obwiedni jako jednokierunkowej bez początku i końca :lol:
Dlatego poczekam na coś merytorycznego..stać ciebie ? :wink:
szerszon

Postprzez LeszkoII » niedziela 02 listopada 2014, 21:36

tomekkoz napisał(a):Nie ma ruchu okrężnego, na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym?
Pytasz o zawartość "cukru w cukrze" i dlatego Twoje pytanie mniej więcej posiada taki sens jak: "nie ma smaku maślanego, w czipsach o smaku maślanym?"
Mi należy pytania zadawać precyzyjnie, z poprawnym użyciem gramatyki i stylistyki.

Zresztą na powyższe pytanie sam w miarę trafnie udzieliłeś odp.:
tomekkoz napisał(a):"okrężny" to właśnie odbywający się dookoła czegoś
Polecam przemyśleć podtemat, cofnąć się i przeczytać, co miałem do powiedzenia.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez tomekkoz » poniedziałek 03 listopada 2014, 11:20

Cóż..., dopóki będziesz mieć klapki na oczach X i O to będzie dla ciebie to samo.
tomekkoz

Postprzez szerszon » poniedziałek 03 listopada 2014, 11:30

Pokaż mi definicje skrzyżowania dotyczące oddzielnie O i X.
Tak jak pisałem. Geometria skrzyżowania jak i drogi nie ma wpływu na kierunek jazdy. Póki tego nie zrozumiesz polecam jedyny "pojazd" jaki możesz użytkować.
Obrazek
szerszon

Postprzez tomekkoz » poniedziałek 03 listopada 2014, 12:09

szerszon napisał(a):Pokaż mi definicje skrzyżowania dotyczące oddzielnie O i X.

A to musisz mieć definicję, żeby stwierdzić, że X i O to nie jest to samo?
Pewnie należysz do mlodego pokolenia, co w instrukcji musi mieć napisane, żeby z włączoną suszarką do włosów nie wchodzić pod prysznic. Inaczej się nie domyśli.
tomekkoz

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 03 listopada 2014, 12:45

tomekkoz napisał(a):dopóki będziesz mieć klapki na oczach X i O to będzie dla ciebie to samo.
Czyżbyś nigdy nie widział ronda typu T, X, Y :hmm: Ja nie wiem co to skrzyżowanie typu O.
LeszkoII

Postprzez szerszon » poniedziałek 03 listopada 2014, 15:32

tomekkoz
A to musisz mieć definicję, żeby stwierdzić, że X i O to nie jest to samo?

Czy jest to skrzyżowanie ?
Czy jak będziesz miał w kształcie Y lub T to też będziesz stosował wymyślone przez siebie przepisy ?
A czy gdzieś napisali, ze przepisy stosujemy tylko do odpowiedniego kształtu skrzyżowania, a na innych nie obowiązują ?
Pewnie należysz do mlodego pokolenia,
Przynajmniej nie należę do pokolenia fantastów drogowych :lol: :lol: :lol:
Jak na razie w kolejnych sprawach jestes ładnie punktowany, gdzie ci wykazujemy nonsensy i jedynie co ci pozostało to takie teksty. :wink:
szerszon

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 03 listopada 2014, 18:21

To po jakiego grzyba wprowadzono znak C-12, i wyraźnie napisano dookoła Czyżby dla fantazji albo widzimisię.
Jeśli skrzyżowanie z ruchem okrężnym miało by być takie samo jak każde inne skrzyżowanie, to cała reszta znaków z grupy C-x wystarczy dla określenia – nakazania ruchu.
No tak ,ale jest kilku takich co nigdy tego nie zrozumieją.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 03 listopada 2014, 18:31

szoferemeryt napisał(a):To po jakiego grzyba wprowadzono znak C-12, i wyraźnie napisano dookoła Czyżby dla fantazji albo widzimisię.
Czytaj paragraf 36.2.. Idea C-12 nie ma nic wspólnego z kierunkowskazami, lecz z pierwszeństwem przejazdu i płynnością ruchu. No chyba, że znasz ronda z samymi A-7 na wlotach...
szoferemeryt napisał(a):Jeśli skrzyżowanie z ruchem okrężnym miało by być takie samo jak każde inne skrzyżowanie, to cała reszta znaków z grupy C-x wystarczy dla określenia – nakazania ruchu.
Nie mieszaj w to znaków C-1 do C-11. Jest to skrzyżowanie jak każde inne, poza kwestią pierwszeństwa. No ale przecież skrzyżowanie można różnorodnie znakować odnośnie pierwszeństwa, nieprawdaż? Skanalizowane lub zwykłe - czy to coś zmienia?
A że nieprzejazdna wyspa centralna... to jeździmy dookoła niej lub jak wolisz "w sposób okrężny" :D Czyż nie?
szoferemeryt napisał(a):No tak ,ale jest kilku takich co nigdy tego nie zrozumieją.
Bo wymyślacie jakieś niespisane zasady, kłamiąc że to PoRD. Gołębie z kapelusza...
LeszkoII

Postprzez szerszon » poniedziałek 03 listopada 2014, 18:33

szoferemeryt
To po jakiego grzyba wprowadzono znak C-12, i wyraźnie napisano dookoła Czyżby dla fantazji albo widzimisię.
Ewidentnie widać, ze skrzyżowania tego typu służą uspokajaniu ruchu poprzez nadanie pierwszeństwa pojazdom znajdującym sie na skrzyżowaniu.
Aby,teoretycznie, każdy zbliżający sie do takiego miejsca, niezależnie z której strony miał na uwadze, ze musi ustapić pierwszeństwa. Wyspa centralna najczęściej wymusz zmniejszenie prędkości. Przecież to widać :wink:
Jeśli skrzyżowanie z ruchem okrężnym miało by być takie samo jak każde inne skrzyżowanie, to cała reszta znaków z grupy C-x wystarczy dla określenia – nakazania ruchu.
Oczywiście jest to możliwe. Tylko wtedy nie miałbyś jednego skrzyżowania. Na obwiedni przed każdym wlotem A-6, a przy wjeździe C-2+A-7.
Tylko wtedy miałbyś faktycznie cztery skrzyżowania :D
No tak ,ale jest kilku takich co nigdy tego nie zrozumieją.
Jak mi udowodnisz na podstawie przepisów to chętnie zmienię zdanie. Niestety dla ciebie na chwile obecną twój punkt widzenia nie ma podstaw w przepisach.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze