Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez tomekkoz » sobota 01 listopada 2014, 23:43

LeszkoII napisał(a): Natomiast z paragrafu 95.4. wprost wynika, że nie dotyczy on skrzyżowań o ruchu okrężnym, które są oznaczone znakiem C-12. To bardzo precyzyjna informacja dodatkowa.
To tylko potwierdzenie tego o czym piszę. Szkrzyżowania o ruchu okrężnym są oznaczone znakiem C-12.

szerszon napisał(a):Od kiedy to geometria skrzyżowania ma wpływ na kierunek jazdy ?
"Bo widać" ? :wink:

Tak, bo widać, Rysiu!. Czasami wjeżdżając na rondo skręcasz w prawo, a czasami nie.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szerszon » sobota 01 listopada 2014, 23:52

Tak, bo widać, Rysiu!. Czasami wjeżdżając na rondo skręcasz w prawo, a czasami nie.
:lol: :lol: :lol: I pewnie tak samo przy zjeździe ?
A dlaczego "czasami"..bardzo precyzyjne określenie :wink:
Czyli kierunek jazdy zależy od geometrii ... dlatego mam ubaw ,iz na zakrecie jadąc cały czas tą samą drogą zmieniasz kierunek jazdy...a jak droga fizycznie biegnie w linii prostej to juz kierunku jazdy nie zmieniasz :lol: :lol: :lol:
Przepraszam, ale myslenie jakie tu prezentujesz nie kwalifikuje sie nawet na posiadanie PJ, a co dopiero mówić o 20 letnim stażu instruktorskim
szerszon

Postprzez tomekkoz » sobota 01 listopada 2014, 23:57

szerszon napisał(a):
I pewnie tak samo przy zjeździe ?

Tak samiuśko. Zależy od geometrii ronda i oznakowania poziomego.
Wiem, że dla ciebie to są nieistotne rzeczy.
Może jak pojeździsz więcej to zrozumiesz, że są istotne.
tomekkoz

Postprzez szerszon » niedziela 02 listopada 2014, 00:09

Wiem, że dla ciebie to są nieistotne rzeczy.
Nie słyszałem i nie czytałem, że geometria drogi, czy skrzyzowania miały wpływ na kierunek jazdy.
Piszesz takie rzeczy, ponieważ nie masz większego pojęcia, ze kierunek jazdy nie jest tym, co "widać"
Tak samiuśko. Zależy od geometrii ronda i oznakowania poziomego.

I nie robiłbyś z jednego skrzyzowania czterech :lol: :lol: :lol:
Podejrzewam,że jeżdżę dłużej niz ty masz lat :D
szerszon

Postprzez szoferemeryt » niedziela 02 listopada 2014, 00:46

LeszkoII napisał(a):Natomiast z paragrafu 95.4. .

Nie kombinuj, najpierw poczytaj czego dotyczy paragraf 95.
Nie kompromituj się.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » niedziela 02 listopada 2014, 10:21

tomekkoz napisał(a):
LeszkoII napisał(a): Natomiast z paragrafu 95.4. wprost wynika, że nie dotyczy on skrzyżowań o ruchu okrężnym, które są oznaczone znakiem C-12. To bardzo precyzyjna informacja dodatkowa.
To tylko potwierdzenie tego o czym piszę. Szkrzyżowania o ruchu okrężnym są oznaczone znakiem C-12.
Kierujący pojazdem szynowym skręcający na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym sygnałami świetlnymi może je opuścić, z zastrzeżeniem ust. 1 pkt 2-4, pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się na wprost. Przepisu nie stosuje się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym znakami C-12.
Skrzyżowania o ruchu okrężnym (ALIAS skrzyżowania z ruchem dookoła wyspy centralnej) mogą być oznakowane znakiem c-12, choć wcale nie muszą. O tym, że nie muszą, świadczy ww. paragraf 95.4. (miejsce pogubione).

Wobec powyższego skrzyżowania o ruchu okrężnym, które można podzielić na:
a.) oznaczone znakami C-12;
b.) nieoznaczone znakami C-12.

Zatem nieprawdą jest, że skrzyżowanie o ruchu okrężnym zdefiniowano w PoRD jako skrzyżowanie oznakowane znakami C-12.

Dodatkowo par. 95.4. nie pozostawia suchej nitki na prezentowanych tutaj eksperymentalnych teoriach, jakoby znaku C-12 nie można było umieszczać wraz z sygnalizacją świetlną. A z tego co podejrzewam po stylu pisania, to nie kto inny jak pan "instruktor z 20-letnim stażem" raczył prezentować ów brednie na tym Forum.
szoferemeryt napisał(a):Nie kombinuj, najpierw poczytaj czego dotyczy paragraf 95.
Nie kompromituj się.
Ta kropka na końcu zdania ma tyle samo merytorycznej informacji, co cały wpis. (a podobno nie lubisz kropek)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez tomekkoz » niedziela 02 listopada 2014, 11:57

LeszkoII napisał(a):Dodatkowo par. 95.4. nie pozostawia suchej nitki na prezentowanych tutaj eksperymentalnych teoriach, jakoby znaku C-12 nie można było umieszczać wraz z sygnalizacją świetlną. A z tego co podejrzewam po stylu pisania, to nie kto inny jak pan "instruktor z 20-letnim stażem" raczył prezentować ów brednie na tym Forum.

Leszko, myślę, że się mylisz, jak zwykle.
Poza tym skrzyżowanie o ruchu okrężnym na którym ruch odbywa się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku,( o którym mówi paragraf 36.1) , to nie jest to samo co skrzyżowanie z ruchem dookoła wyspy.
Mylisz dwie istotne rzeczy. Może skończymy już ten offtop.
szerszon napisał(a):
Podejrzewam,że jeżdżę dłużej niz ty masz lat :D

Bardzo cię polubiłem, chłopie.
tomekkoz

Postprzez szoferemeryt » niedziela 02 listopada 2014, 12:06

LeszkoII napisał(a):Skrzyżowania o ruchu okrężnym (ALIAS skrzyżowania z ruchem dookoła wyspy centralnej) mogą być oznakowane znakiem c-12, choć wcale nie muszą. O tym, że nie muszą, świadczy ww. paragraf 95.4. (miejsce pogubione).

Wobec powyższego skrzyżowania o ruchu okrężnym, które można podzielić na:
a.) oznaczone znakami C-12;
b.) nieoznaczone znakami C-12.

Zatem nieprawdą jest, że skrzyżowanie o ruchu okrężnym zdefiniowano w PoRD jako skrzyżowanie oznakowane znakami C-12.

Dodatkowo par. 95.4. nie pozostawia suchej nitki na prezentowanych tutaj eksperymentalnych teoriach, jakoby znaku C-12 nie można było umieszczać wraz z sygnalizacją świetlną. A z tego co podejrzewam po stylu pisania, to nie kto inny jak pan "instruktor z 20-letnim stażem" raczył prezentować ów brednie na tym Forum.
szoferemeryt napisał(a):Nie kombinuj, najpierw poczytaj czego dotyczy paragraf 95.
Nie kompromituj się.
Ta kropka na końcu zdania ma tyle samo merytorycznej informacji, co cały wpis. (a podobno nie lubisz kropek)

To wszystko co tu napisałeś już nie skomentuję. Zacietrzewienie i chęć w każdy możliwy sposób udowodnienia swoich racji przesłania ci rozumienie ruchu okrężnego.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » niedziela 02 listopada 2014, 12:38

tomekkoz napisał(a):Poza tym skrzyżowanie o ruchu okrężnym na którym ruch odbywa się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku,( o którym mówi paragraf 36.1)
Nie prawda. W paragrafie 36. nie pada określenie "skrzyżowanie o ruchu okrężnym", dlatego też mam pełne prawo uznać, że w PoRD brakuje definicji skrzyżowania o ruchu okrężnym i na podstawie przepisów odrębnych(który podałem) mam prawo wyciągnąć wniosek, iż skrzyżowanie to jest tożsamym ze skrzyżowaniem z ruchem wokół wyspy centralnej. Różnice polegają tylko na oznakowaniu takiego skrzyżowania: D-1 / A-7 lub C-12 / A-7.
Faktycznie możemy zakończyć ten epizod (nie nazwałbym go OT).
szoferemeryt napisał(a):Zacietrzewienie i chęć w każdy możliwy sposób udowodnienia swoich racji przesłania ci rozumienie ruchu okrężnego.
Zapewniam Ciebie, że znam i dobrze rozumiem dyspozycje umieszczonego na wlocie znaku "Ruch okrężny". Będę protestował za każdym razem, gdy napotkam teksty w stylu "zjeżdżam z ruchu okrężnego", "jestem w ruchu okrężnym", "wjeżdżam na ruch okrężny", "wyprzedzam po ruchu okrężnym" 8) Taki styl mnie nie interesuje, co najwyżej śmieszy. Równie śmiesznie brzmi "włączanie się do ruchu spod A-7" :lol:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez tomekkoz » niedziela 02 listopada 2014, 13:22

LeszkoII napisał(a):Zapewniam Ciebie, że znam i dobrze rozumiem dyspozycje umieszczonego na wlocie znaku "Ruch okrężny". Będę protestował za każdym razem, gdy napotkam teksty w stylu "zjeżdżam z ruchu okrężnego", "jestem w ruchu okrężnym", "wjeżdżam na ruch okrężny", "wyprzedzam po ruchu okrężnym"

Leszko, a na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, odbywa się ruch okrężny czy nie?
tomekkoz

Postprzez szerszon » niedziela 02 listopada 2014, 13:52

tomekkoz
Poza tym skrzyżowanie o ruchu okrężnym na którym ruch odbywa się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku,( o którym mówi paragraf 36.1) , to nie jest to samo co skrzyżowanie z ruchem dookoła wyspy.
Oczywiście że nie. Inne są zasady pierwszeństwa przejazdu. Tylko.

Bardzo cię polubiłem, chłopie.
Wybacz, ale jestem hetero..tak więc bez wzajemności. :wink: Poza tym wolałbym merytoryczne odpowiedzi, a nie uciekanie w tematy poboczne. :wink:

To ja odpowiem :lol: :lol: :lol: przeczytaj paragraf..ruch odbywa sie w kierunku ...itd kiedy zrozumiesz ? :wink:
szoferemeryt
Zacietrzewienie i chęć w każdy możliwy sposób udowodnienia swoich racji przesłania ci rozumienie ruchu okrężnego.
Jak do tej pory posty Leszka w przeciwieństwie do twoich zawierają jakąś treść.
Nie piszesz nic zgodnego z przepisami bazując na swojej logice pojęcia ruchu okrężnego w sumie przez ciebie wymyślonej.
Dostajesz konkretne pytanie i zazwyczaj nie odpowiadasz uciekając w takie teksty. :wink:
szerszon

Postprzez tomekkoz » niedziela 02 listopada 2014, 14:33

szerszon napisał(a):
To ja odpowiem :lol: :lol: :lol: przeczytaj paragraf..ruch odbywa sie w kierunku ...itd kiedy zrozumiesz ? :

Ja rozumiem, że odbywa się ruch okrężny, czyli dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku.
Uważasz inaczej?
tomekkoz

Postprzez LeszkoII » niedziela 02 listopada 2014, 15:10

tomekkoz napisał(a):
LeszkoII napisał(a):Zapewniam Ciebie, że znam i dobrze rozumiem dyspozycje umieszczonego na wlocie znaku "Ruch okrężny". Będę protestował za każdym razem, gdy napotkam teksty w stylu "zjeżdżam z ruchu okrężnego", "jestem w ruchu okrężnym", "wjeżdżam na ruch okrężny", "wyprzedzam po ruchu okrężnym"

Odbywa się, choć pytanie i tak jest źle zadane. A dokładnie na jakich zasadach się odbywa ruch na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym - zależy od oznakowania pionowego, które reguluje pierwszeństwo lub od sygnałów.
LeszkoII

Postprzez tomekkoz » niedziela 02 listopada 2014, 15:26

LeszkoII napisał(a):
tomekkoz napisał(a):Leszko, a na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, odbywa się ruch okrężny czy nie?
Odbywa się.

Żeby był ruch, cś się musi poruszać.
A kto/co porusza się w tym ruchu okrężnym?
tomekkoz

Postprzez LeszkoII » niedziela 02 listopada 2014, 17:24

A co to ruch okrężny?
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze