Sprawna jazda- to powinien zobaczyć każdy!

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Sprawna jazda- to powinien zobaczyć każdy!

Postprzez piotrekbdg » piątek 24 czerwca 2011, 00:26

to nie gnij. rower, komunikacja miejska, spacer na rozluznienie? nikt Cie do tego nie zmusza zeby wsiadać za kierownice bo tam trzeba gnić...

Doradzam Ci to od samego początku. A gnicie to jazda za Tobą.

rozumiem ze jaskrawy przyklad razi w oczy

Nie przykład a głupota.

oczywiscie zgadzam sie z tym. podstawowa i jedna z pierwszych umiejetnosci uczonych na kursie PJ

POdstawowa iw twoim przypadku niestety ostatnia.

oczywiscie jade normalnie. nie jade bokiem. nie przekraczam predkosci. nie jade ponizej dopuszczalnej minimalnej predkosci tez. robie to zgodnie z przepisami. co w tym jest nienormalnego? chyba ze piszesz z zakladu karnego to inaczej masz zdefiniowana normalnosc.

Mój samochód nie ma prędkości maksymalnej 40, A bezsilny faktycznie jestem ale tylko wobec cudzej głupoty.

Dobranoc.
piotrekbdg

Postprzez bolcik » piątek 24 czerwca 2011, 17:11

szerszon:
Najlepsze, ze ostatnia sierota walczy o życie za kierownicą
nie wiem czy to o mnie ale czlowieku opanuj troche emocje bo widze ze bezsilnosc Cie zzera. ja nie walcze o zycie, nie jestem sierota, moi rodzice zyja wiec nie rozumiem czemu musisz na rodzine wjezdzac? nauczyles sie tego od swoich kursantow gimbusow?
nie ma pojecia o PoRD
- czy popelnilem gdzies blad? jesli tak to prosze o odnosnik do artykulu badz paragrafu.
slowa same z siebie niewiele znacza. nadaj im jeszcze sens bo na razie to nie bardzo masz nic do przekazania. aaa i po co robisz w innych tematach wycieczki personalne? masz problem z samoakceptacja?
prorok cman:
milo ze wypowiada sie na temat ktorego nie widzi w calosci. zalosne ale tak jest zrobic najlepiej: zaczac dyskusje a nastepnie zbanowac uczestnikow i udawać ze nic sie nie dzieje :) jakie to latwe... i znow wydal na mnie wyrok w postaci mandatu... czekam az mi ktos go doreczy bo musialbym byc idiota zeby sie z takiej sytuacji nie umiec wybronic.

wladca szos piotrek:
Doradzam Ci to od samego początku. A gnicie to jazda za Tobą.
juz mowilem ze ja nie mam problemow z jazda wiec nie widze sensu przesiadania sie. jezeli Ty natomiast masz z gniciem i jakies trudnosci z utrzymaniem predkosci to juz Ci pisalem ze metro, spacer rower jest ok!
Kod: Zaznacz cały
Nie przykład a głupota.
jezeli analogiczny przyklad jest dla Ciebie glupota to musiales miec problemy juz w podstawowce.
POdstawowa iw twoim przypadku niestety ostatnia.
prosze o film albo zdjecie z moja jazda. udowdnij mi swoje slowa. bo dla mnie i dla wszystkich czytajacych sa one puste. nie poparte niczym.
Mój samochód nie ma prędkości maksymalnej 40
nie bardzo wiem jak to sie ma do tematu o normalnej jezdzie. czyli mam rozumiec ze dla Ciebie normalna jazda jest ta zblizona do maksymalnych osiagow? proponuje wziecie udzial w wyscigach. bedziesz mogl sie spokojnie sprawdzic. czekam na relacje ktore miejsce zajales.

wiecie co mnie najbardziej bawi? te ciagle ataki na moja osobe. ze nie umiem jezdzic nie znam przepisow ze jestem zawalidroga. tak na prawde pewnie nigdy sie nie spotkalismy na drodze i nie mozecie ocenic moich umiejetnosci. to jest takie... takie... dorosle :)
ale prosze bardzo juz widze ze frustracja posuwa się dalej bo jak o rodzine zaczynacie zaczepiac to juz wiem w jakim stanie jestescie.

napisze to kolejny raz :) to jak jezdze nie jest wazne. wazny jest poczatek tego OT czyli NIC (ZERO) nie mozecie mi zrobić jak jade 40/60. szerszon moze sobie pokrzyczec albo kupic pileczke antystresowa. wladca piotrek moze wydac nakaz jazdy szybciej w swoim krolestwie i pomachac berlem siedzac na tronie. a wszyscy normalni uzytkownicy drog moga tylko przyjac do wiadomosci ze jade z taka predkoscia bo mam ku temu powod ktory ja znam a oni nie musza :)
cman: "W temacie nie będę zabierał głosu, natomiast bzdury, które konsekwentnie wypisujesz muszę prostować."
"Mogę odpowiadać na argumenty" i to wszystko w jednym poscie :) rozdwojenie jazni?
bolcik

Postprzez piotrekbdg » piątek 24 czerwca 2011, 17:31

wiecie co mnie najbardziej bawi? te ciagle ataki na moja osobe. ze nie umiem jezdzic nie znam przepisow ze jestem zawalidroga. tak na prawde pewnie nigdy sie nie spotkalismy na drodze i nie mozecie ocenic moich umiejetnosci. to jest takie... takie... dorosle

I całe szczęście...

nie bardzo wiem jak to sie ma do tematu o normalnej jezdzie. czyli mam rozumiec ze dla Ciebie normalna jazda jest ta zblizona do maksymalnych osiagow?

Nie, to jazda z prędkością nie mniejszą niż dopuszczalna przy sprzyjających warunkach. Też coś z tym zrozumieniem u Ciebie nie za bardzo...

juz mowilem ze ja nie mam problemow z jazda wiec nie widze sensu przesiadania sie. jezeli Ty natomiast masz z gniciem i jakies trudnosci z utrzymaniem predkosci to juz Ci pisalem ze metro, spacer rower jest ok!

Ale ja na codzień bardzo sporadycznie spotykam takie pierdoły drogowe co się wleką 30/50 więc ja też raczej problemów nie mam. Prędkość też utrzymywać umiem, tylko wyższą aniżeli rowerowa.
piotrekbdg

Postprzez bolcik » piątek 24 czerwca 2011, 17:41

I całe szczęście...
nawet bys mnie nie poznal ze to ja wladco piotrku.
Nie, to jazda z prędkością nie mniejszą niż dopuszczalna przy sprzyjających warunkach.

no wlasnie. a kto mowil ze sa sprzyjajace warunki? dla kogos kto nie siedzi w moim samochodzie(jedzie za mna) moze sie wydawac ze sa. komus w srodku juz niekoniecznie. no wlasnie widze ze masz problem ze zrozumieniem.

Ale ja na codzień bardzo sporadycznie spotykam takie pierdoły drogowe co się wleką 30/50 więc ja też raczej problemów nie mam
to skoro nie masz problemow to w czym problem ? :D
cman: "W temacie nie będę zabierał głosu, natomiast bzdury, które konsekwentnie wypisujesz muszę prostować."
"Mogę odpowiadać na argumenty" i to wszystko w jednym poscie :) rozdwojenie jazni?
bolcik

Postprzez piotrekbdg » piątek 24 czerwca 2011, 17:45

nawet bys mnie nie poznal ze to ja wladco piotrku.

Poznałbym po samochodzie który wyprzedzają motorowerzyści i dzieci na deskorolkach.

no wlasnie. a kto mowil ze sa sprzyjajace warunki? dla kogos kto nie siedzi w moim samochodzie(jedzie za mna) moze sie wydawac ze sa.

Da się określić jeśli umie się jeździć. jak ma się braki to rózne rzeczy się mogą wydawać.
piotrekbdg

Postprzez bolcik » piątek 24 czerwca 2011, 17:56

Poznałbym po samochodzie który wyprzedzają motorowerzyści i dzieci na deskorolkach.

hahah dobry zart, tymfa wart. 3 posty wyzej pisalem prosbe dowody mojej jazdy. zdjecia lub filmik. ponawiam ją bo bez tego sa to puste slowa.
no wlasnie. a kto mowil ze sa sprzyjajace warunki? dla kogos kto nie siedzi w moim samochodzie(jedzie za mna) moze sie wydawac ze sa.

Da się określić jeśli umie się jeździć. jak ma się braki to rózne rzeczy się mogą wydawać.

czyli masz 6 i 7 zmysl skoro jestes w stanie okreslic warunki panujace w innych samochodach? wiesz kto ma sprzeglo zuzyte, komu sie w kole cos tlucze, skrzynia zle dziala, widzisz oczami osob przed soba, slyszysz to co oni. slyszysz glosy ? :D
bolcik

Postprzez piotrekbdg » piątek 24 czerwca 2011, 17:58

czyli masz 6 i 7 zmysl skoro jestes w stanie okreslic warunki panujace w innych samochodach? wiesz kto ma sprzeglo zuzyte, komu sie w kole cos tlucze, skrzynia zle dziala, widzisz oczami osob przed soba, slyszysz to co oni. slyszysz glosy ?

Widzę drogę i umiem oszacować z jaką prędkością można się po niej bezpiecznie poruszać. Drogi publiczne to nie miejsce dla zdezelowanych wraków, jak Ci coś w sprzęgle strzyka to udaj się do warsztatu albo od razu na szrot.
piotrekbdg

Postprzez bolcik » piątek 24 czerwca 2011, 18:14

Widzę drogę i umiem oszacować z jaką prędkością można się po niej bezpiecznie poruszać
ale wdzisz ja kilka metrow z tylu wiec nie masz takiej widocznosci ( co za tym idzie wiedzy jak ten z przodu)

Drogi publiczne to nie miejsce dla zdezelowanych wraków, .

zgadzam sie i dlatego sa badania co roku. na szczescie nie od Ciebie to zalezy jaki pojazd jest dopuszczony a jaki nie.
jak Ci coś w sprzęgle strzyka to udaj się do warsztatu albo od razu na szrot
a kto powiedzial ze mi strzyka? rozumiesz znaczenie slowa przyklad? sprawdz w slowniku bo podam kolejny.
oddaje samochod do mechanika. odbieram i slysze ze spartolil. wiesz co wtedy robie? nie zgadniesz! jade wolniej i sobie slucham skad ten odglos. oczywiscie Ty bys chcial zebym jechal szybciej ale skoro niedoróbka pokazal sie przy 40/60 to sadzisz ze zniknie przy 120/60? zaiste wladco piotrku ciekawe. wyobraz sobie ze wszyscy przecietni uzytkownicy samochodow musza sie przejechac po oddaniu samochodu do naprawy zeby sprawdzic czy wszystko gra. nie kazdy ma takie doswiadczenie jak ty ze popatrzy na stojacy samochod i wie...
bolcik

Postprzez piotrekbdg » piątek 24 czerwca 2011, 19:29

wszyscy przecietni uzytkownicy samochodow musza sie przejechac po oddaniu samochodu do naprawy zeby sprawdzic czy wszystko gra. nie kazdy ma takie doswiadczenie jak ty ze popatrzy na stojacy samochod i wie...

Synek, wszystkim zarzucasz brak umiejętności czytania ze zrozumieniem natomiast sam też najwyraźniej tej sztuki jesczze nie opanowałeś. Pod często przeze mnie używanym pojęciem "warunki sprzyjające" mam właśnie na mysli dobre warunki drogowe i brak dyskomfortu związanego z działaniem pojazdu. Nie mam nikomu za złe, że zwalnia szukajac miejsca parkingowego, nie mam nic przeciwko ostrożniejszej jeździe gdy istnieje ryzyko że coś się pochrzaniło w mechanice pojazdu. Mam natomiast wiele przeciwko ślamazarnej, nieuzasadnionej jeździe przez kilkanaście kilometrów, gdy spokojnie prędkosć dopuszczalna jest osiagalna.

ale wdzisz ja kilka metrow z tylu wiec nie masz takiej widocznosci ( co za tym idzie wiedzy jak ten z przodu)

Nie mierz wszystkich swoją miarą. To ze coś jest ponad twoje siły to nie znaczy że dla innych także. Jak kiedyś zaczniesz jeździć na poważe to moze to zrozumiesz, ale szczerze wątpię.
piotrekbdg

Postprzez netsatan » piątek 24 czerwca 2011, 19:31

A obaj Panowie mają prawo jazdy po 4 lata i jeżdżą do sklepu po bułki. ;)
netsatan

Postprzez mapmen » piątek 24 czerwca 2011, 20:20

Znajac schemat dzialania sygnalizacji na jednaj z arterii Torunia nieraz pozwalam sobiej jechac 40 na 70 bo dzieki temu trafiam na zielone. Gdybym rozpedzal sie bardzo dynamicznie i jechal z max dopuszczalna 70 mam komplet czerwonych.

edit

Kiedys, nie wiem czy nawet nie tutaj na forum wyczytalem zalecenia/wytyczne egzaminatorow bodajze warszawskich iż utrzymywanie predkosci w granicach -15% do +5% jest uznawane za utrzymywanie prawidlowej predkosci.
mapmen

Postprzez piotrekbdg » piątek 24 czerwca 2011, 20:52

Znajac schemat dzialania sygnalizacji na jednaj z arterii Torunia nieraz pozwalam sobiej jechac 40 na 70 bo dzieki temu trafiam na zielone. Gdybym rozpedzal sie bardzo dynamicznie i jechal z max dopuszczalna 70 mam komplet czerwonych.

Jak widzisz z daleka że najbliższy sygnalizator wyświetla czerwone to przecież nierozsądnym byłoby gnanie na aferę. Nie mówię przecież o nabierabiu prędkości przed czerwonym światłem.

Kiedys, nie wiem czy nawet nie tutaj na forum wyczytalem zalecenia/wytyczne egzaminatorow bodajze warszawskich iż utrzymywanie predkosci w granicach -15% do +5% jest uznawane za utrzymywanie prawidlowej predkosci.

To znaczy, ża aby dynamicznie jechać przy ograniczeniu 50 km/h należy trzymać min 42,5 km/h. Dla mnie brzmi sensownie.
piotrekbdg

Postprzez mapmen » piątek 24 czerwca 2011, 21:57

w tym rzecz ze nie widac niektorych z tych kolejnych sygnalizatorów spod poprzednich swiateł, ale po przejechaniu kilkadziesiat/kilkaset razy doskonale wiem ze przejezdzajc w danej fazie zielonego na tym syganizatorze mam prawie pewnosc, ze jadac np 50/70 czy 40/70 trafie na nastepny zielony i to w momencie gdy ci stojacy pod tym nastepnym juz rusza.

a co do tych wytycznych co do predksci, jezeli ktos by odnalazl i podal zrodlo, to bede wdzieczny, bowiem nie wiem gdzie to wyczytalem
mapmen

Postprzez szerszon » piątek 24 czerwca 2011, 22:44

bolcik napisał(a): nie wiem czy to o mnie ale czlowieku opanuj troche emocje bo widze ze bezsilnosc Cie zzera.
prorok cman:
wladca szos piotrek:

Mi sie podoba tytuł vicehrabia. :D
tak ,to o Tobie- a zżera mnie smutek, ze ktos popełnił błąd i dał Ci PJ :D
hulajnoga... przemysl sprawę :D
a powaznie : nie przeszkadza Tobie ,ze nie jestes sam na drodze i inni tez sie chca poruszac w miare przyzwoity sposób ?
Ile to razy widzę kierowce który szuka jakiegos adresu- nie obserwuje co sie dzieje na drodze tylko błednym wzrokiem sledzi numerki na budynkach co chwila niezrozumiale dla innych przyhamowujac.

Ile razy widzę "kierowce" jadącego przez kilka skrzyzowń bo " on zakręcał bedzie" lewym pasem grubo ponizej dopuszczalnej.

Albo wycieczkowiczów własnie wlokących sie i co i raz ktos ich wyprzedza zmieniając pas , czasami powodując niespodziewane hamowania na sasiednim pasie.
Dezorganizacja ruchu- i to przez czasem jedna taka sierotę

jak była akcja " stop piratom drogowym" to tez powinna być " stop ofermom drogowym" które zawsze wiedza najlepiej.
szerszon

Postprzez netsatan » sobota 25 czerwca 2011, 01:38

Póki co to obaj Panowie wiecie wszystko o wszystkim najlepiej. Rajdowcy od siedmiu boleści. Zimny prysznic i do łóżka, opanujcie emocje i skończcie publicznie obrzucać się gównem.
netsatan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze