Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez tomekkoz » sobota 01 listopada 2014, 13:33

LeszkoII napisał(a):
szoferemeryt napisał(a):§ 36.1.Znak C-12 "ruch okrężny"
No to zamierzasz wjechać na znak, zjechać ze znaku, jechać po znaku :hmm:

Ale to przecież twoja interpretacja. Rozumiem, że dla ciebie "niebezpieczny zakręt w prawo" to również "tylko znak"' nie mający odzwierciedlenia na drodze?

LeszkoII napisał(a):Ruch okrężny to:
a.) nazwa znaku C-12;
b.) ruch dookoła (tutaj: wyspy centralnej na skrzyżowaniu) - niezależnie od umieszczenia znaku C-12.

Leszko przecież ten znak jest po to, żeby go stawiać przed skrzyżowaniami o ruchu okrężnym.
Kierujący powinien przyjąć odpowiedni kierunek jazdy wjeżdżając na skrzyżowanie - taki jak na znaku.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez LeszkoII » sobota 01 listopada 2014, 16:22

tomekkoz napisał(a):przecież ten znak jest po to, żeby go stawiać przed skrzyżowaniami o ruchu okrężnym
No więc zapętlamy i pytam dalej: co to jest skrzyżowanie o ruchu okrężnym?
tomekkoz napisał(a):Ale to przecież twoja interpretacja. Rozumiem, że dla ciebie "niebezpieczny zakręt w prawo" to również "tylko znak"' nie mający odzwierciedlenia na drodze?
Nie moja interpretacja, tylko emeryta. Źle rozumiesz.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 01 listopada 2014, 16:25

Leszko przecież ten znak jest po to, żeby go stawiać przed skrzyżowaniami o ruchu okrężnym.

Oczywiście. Określa organizacje ruchu. Jedno z zadań tego znaku.
Kierujący powinien przyjąć odpowiedni kierunek jazdy wjeżdżając na skrzyżowanie - taki jak na znaku.
I dlatego nabijam sie z twojego 20 letniego stażu "instruktorze" :lol:
Pokaż mi, gdzie jest napisane o kierunku jazdy przy znaku C-12. I jaki to kierunek jazdy, ponieważ strzałki na znaku pokazują różny. :lol:
w lewo, w prawo, a może na wprost ? :wink:
szerszon

Postprzez szoferemeryt » sobota 01 listopada 2014, 19:20

LeszkoII napisał(a):Nie moja interpretacja, tylko emeryta. Źle rozumiesz.

Nie wciskaj mi czegoś, czego nie powiedziałem. Waszym zwyczajem podzieliłem na kawałki i pytam nadal, co oznacza;
ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku

Dla speca nad spece od PRD , odpowiedź powinna być fraszką.
Szczególnie to dookoła. :?: :!:
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » sobota 01 listopada 2014, 19:43

szoferemeryt napisał(a):
LeszkoII napisał(a):Nie moja interpretacja, tylko emeryta. Źle rozumiesz.

Nie wciskaj mi czegoś, czego nie powiedziałem.
Mówiłeś o wjeździe w ruch okrężny i o zjeździe z ruchu okrężnego, a w następnym poście napisałeś, że ruch okrężny to znak (słusznie). Podstawiłem jedno do drugiego i wyszło: Wjazd w znak, zjazd ze znaku. :P
szoferemeryt napisał(a):Waszym zwyczajem podzieliłem na kawałki i pytam nadal, co oznacza;
ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku

Dla speca nad spece od PRD , odpowiedź powinna być fraszką.
Szczególnie to dookoła. :?: :!:
Dookoła znaczy dokładnie tyle co: nie-przez-wyspę centralną czyli w sposób okrężny względem niej. O np. tutaj - http://goo.gl/maps/QxQ6l - ruch odbywa się dookoła wyspy, czyli skrzyżowanie o ruchu okrężnym bez znaku C-12.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » sobota 01 listopada 2014, 21:47

Po pierwsze nie wciskaj takich linków bo nie o tym rozmawiamy.
https://www.google.pl/maps/@49.6096373, ... !2e0?hl=pl
Jak to jest dookoła, to jestem pryszczaty na jedno oko bo tego jakoś nie widzę.
Poza tym rozpatrujemy ruch okrężny czyli ze znakiem C-12, a nie A-7 i C-9 lub C-1 na wyspie – placu.
Jak już ma być dookoła to wolę nazwać coś tak dziwaczne jako że ruch odbywa się dookoła.
Obrazek
szoferemeryt

Postprzez szerszon » sobota 01 listopada 2014, 22:03

Jak to jest dookoła, to jestem pryszczaty na jedno oko bo tego jakoś nie widzę.

Wiele takich miejsc ma C-12. Coś to zmienia ?
Poza tym rozpatrujemy ruch okrężny czyli ze znakiem C-12

Jak wyżej. Postawie ci w takim miejscu C-12. Kierunki jazdy ci sie nagle zmienią w wyniku C-12 ? :hmm:
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 01 listopada 2014, 22:15

szoferemeryt napisał(a):Po pierwsze nie wciskaj takich linków bo nie o tym rozmawiamy.
Dlaczego nie? Temat wątku jest o skrzyżowaniach o ruchu okrężnym. Prosiłem abyś podał - wedle własnego uznania - co to jest skrzyżowanie o ruchu okrężnym i dlaczego. Otrzymałem nazwę znaku C-12, co jest jedną z prawdziwych informacji, ale nie jedyną.
szoferemeryt napisał(a):Jak to jest dookoła, to jestem pryszczaty na jedno oko bo tego jakoś nie widzę.
Czy jest tam wyspa centralna? TAK. Czy ruch odbywa się wokół tej wyspy? TAK. Tutaj nie chodzi wyłącznie o to, co widzisz na linku, ale też o to, co wynika z przepisów a co z nich nie wynika - wobec czego można interpretować określenie 'skrzyżowanie o ruchu okrężnym' różnie lecz w granicach rozsądku. Tutaj nawet nie chodzi o słowniki, tylko o przepisy. Jeden z nich podawałem; dotyczył pierwszeństwa tramwaju na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym (z sygnalizacją) NIEOZNACZONYM znakiem C-12.
szoferemeryt napisał(a):Jak już ma być dookoła to wolę nazwać coś tak dziwaczne jako że ruch odbywa się dookoła.
Czemu? Na skrzyżowaniach z C-12 ruch też odbywa się dookoła wyspy. Co w tym dziwnego? A że skrzyżowanie z ruchem dookoła wyspy jest tym samym co skrzyżowanie o ruchu okrężnym... udowodnij, że się mylę.
LeszkoII

Postprzez tomekkoz » sobota 01 listopada 2014, 22:46

Myślę, że się myslisz, Leszko.
Przeczytaj sobie definicję ruchu okrężnego z paragrafu 36.1, ale do końca definicji. Nie przerywaj w połowie.
Żeby był ruch okrężny, nie wystarczy, że odbywa się dookoła wyspy.
tomekkoz

Postprzez szerszon » sobota 01 listopada 2014, 22:49

A ty udajesz, ze nie ma problemu...co z tym kierunkiem jazdy na C-12 ? :lol:
szerszon

Postprzez tomekkoz » sobota 01 listopada 2014, 22:51

No właśnie. Musi być taki jak wskazuje znak. A jak nie ma znaku....nie ma ruchu okrężnego.
tomekkoz

Postprzez szerszon » sobota 01 listopada 2014, 22:56

Przepraszam, ale jaki kierunek jazdy wskazuje C-12 ?
Czy w końcu zacytujesz konkretny przepis ? Może chociaż podasz namiary ?
Wielu juz próbowało, ale polegli na polu chwały...może ty ? :wink:
szerszon

Postprzez tomekkoz » sobota 01 listopada 2014, 23:15

Spójrz na znak.
Najprościej mówiąc, jest to kierunek, jadąc w którym, będziesz mieć wsypę po swojej lewej stronie.
Obranie tego kierunku czasami wiąże się to ze skrętami w prawo przy wjeździe na rondo, czasami z jazdą na wprost, zależy od typu ronda.
tomekkoz

Postprzez LeszkoII » sobota 01 listopada 2014, 23:21

tomekkoz napisał(a):Przeczytaj sobie definicję ruchu okrężnego z paragrafu 36.1
Nowe definicje spisano na początku rozporządzenia, np. def. drogi z pierwszeństwem. Paragraf 36.1. to nic innego jak dyspozycja znaku drogowego C-12 (wraz z podaniem jego 'funkcjonalnej' nazwy). Natomiast z paragrafu 95.4. wprost wynika, że nie dotyczy on skrzyżowań o ruchu okrężnym, które są oznaczone znakiem C-12. To bardzo precyzyjna informacja dodatkowa.
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 01 listopada 2014, 23:24

Spójrz na znak.
Patrzę. ładny, okrągły, niebieski z gustownymi strzałkami...co z tego wynika w kwestii kierunku jazdy, o czym wspominasz ?
Najprościej mówiąc, jest to kierunek, jadąc w którym, będziesz mieć wsypę po swojej lewej stronie.
Zgadza się. Tylko dalej nie widzę związku z kierunkiem jazdy , o którym wspominasz i dlatego proszę o cytat lub przepis.
Obranie tego kierunku czasami wiąże się to ze skrętami w prawo przy wjeździe na rondo, czasami z jazdą na wprost, zależy od typu ronda.
A tu już lejesz wodę.Od kiedy to geometria skrzyżowania ma wpływ na kierunek jazdy ?
"Bo widać" ? :wink:
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze