Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez LeszkoII » czwartek 30 października 2014, 11:52

JacekRB napisał(a):168 stron w wątku i brak konsensusu
Nie mogę zgodzić się na wyznawanie ogólnej zasady, jakoby zawracanie pasem zewnętrznym lub choćby skręcanie w lewo z tego pasa było prawidłowe.
Tutaj konsensusu nigdy nie będzie.
Za to pewna taryfa ulgowa dotyczy rond "wielkich" - "typu starego" (za Gierka i wcześniej). Typowym "gierkowskim rondem" było stare rondo Mogilskie w Krakowie.
Obecnie, takich rond (lub nawet nieco mniejszych) jest na tyle niewiele, że na podstawie ich występowania jako mniejszość, wręcz nie powinno TWORZYĆ SIĘ zasady ogólnej dla poruszania się po rondach. To tak, jakby za pomocą teorii względności opisywać cząstki elementarne.

"Nasz problem" dotyczy bowiem skrzyżowań typu rondo ze średnią wyspą centralną - w tym też oznakowaną jak na rys. A.
JacekRB napisał(a):a nawet gdzieś było coś o uchyleniu decyzji Sądu przez Sąd wyższej instancji.
...wyższej niż instancja postępowania nakazowego... to całkiem możliwe :) a w praktyce niemal pewne.
JacekRB napisał(a):Malowanie na rondach krzyżyków - może to nie jest jednak rozwiązanie. Przyznaję rację Leszkowi.
Uważam, że nie bez przyczyny w wytycznych dot. znakowania rond pierścieniowych (dz.u. 220, zał. 2.) zastrzeżono, iż na obwiedni takich rond nie wyznacza się pasów ruchu o ile średnia średnica zewnętrzna ronda jest mniejsza niż 65m.
Tak się zastanawiam(nie po raz pierwszy), że być może bez malowania linii wyznaczających pasy ruchu na obwiedni - skrzyżowanie stałoby się bezpieczniejsze. Mam nosa, że intuicja mnie nie zawiedzie.
JacekRB napisał(a):Bo to co jest teraz: różne interpretacje, różne orzeczenia, jest sytuacją nie do przyjęcia.
Jeszcze nie spotkałem się z fachowym, merytorycznie wyczerpującym tematykę uzasadnieniem broniącym "szkoły krakowskiej". Nawet biegli w tematyce PoRD nie są oszołomami - odpowiadają "za swoje pióro". Oni nie piszą powieści tylko przybliżają stan prawny. Oceny dokonuje sąd. W dodatku często spotyka się zlecenia opinii biegłego - w formie: "kto był winnym spowodowania zdarzenia?". Moim zdaniem jest to niedopuszczalne i świadczy o niskim poziomie wiedzy danego sędziego oraz obniżeniu prestiżu instytucji Sędziego.
==============================
tomekkoz napisał(a):Leszko, nie jesteś ani instruktorem ani egzaminatorem, wątpię czy jesteś nawet kierowcą, skoro nie rozumiesz komu należy ustąpić pierwszeństwa podczas zmiany pasa ruchu.
Zaskoczę Cię - codziennie jestem kierującym z ważnymi uprawnieniami. Ty skup się może na tym, czego sam nie rozumiesz a nie snuj domysłów, kto czego nie rozumie.
tomekkoz napisał(a):Proponuję jazdy doszkalające.
Mój ubezpieczyciel od OC wie, jak jeżdżę, a ja jestem zadowolony z największych bonusów. Jakby jeszcze dołożyli jakieś granty za czyste konto w ewidencji punktów karnych ... a ty mi o jeździe doszkalającej :lol:
tomekkoz napisał(a): Na małych rondach dwupasowych, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, jest organizacja ruchu typu B.
Na małych rondach nie zmieszczą się dwa pasy ruchu obok wyspy, instruktorze.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez tomekkoz » piątek 31 października 2014, 11:32

LeszkoII napisał(a):
tomekkoz napisał(a): Na małych rondach dwupasowych, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, jest organizacja ruchu typu B.
Na małych rondach nie zmieszczą się dwa pasy ruchu obok wyspy, instruktorze.

Myślę, że się mylisz, dyskutancie forumowy.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez LeszkoII » piątek 31 października 2014, 11:57

Zatem podaj przykłady takich rond, wykaż że się mylę. Powinieneś od razu to zrobić, "instruktorze".
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez tomekkoz » piątek 31 października 2014, 13:16

Chociażby, omawiany przykład - dwupasowe rondo w Piastowie:
- średnica wyspy - 20 m
- średnica ronda - 40 m
Wykazałem, że się mylisz, dyskutancie forumowy.
tomekkoz

Postprzez LeszkoII » piątek 31 października 2014, 14:24

Dla wartości uśrednionych - wciąż mam rację. Na rondzie w Piastowie nie powinno być wyznaczonych pasów ruchu na obwiedni.
LeszkoII

Postprzez tomekkoz » piątek 31 października 2014, 19:14

Rondo małe:
- średnica wyspy - do 28 metrów
- średnica całego ronda - do 41 metrów (w uzasadnionych przypadkach do 45).

Zatem nie miałeś racji. Nawet nie umiesz się do tego przyznać.
Proponuję jednak szkolenie.
tomekkoz

Postprzez LeszkoII » piątek 31 października 2014, 20:36

Nie dociera, że
LeszkoII napisał(a):Dla wartości uśrednionych - wciąż mam rację.
?
Znalazłeś takie rondo małe, które ma dwa pasy ruchu na obwiedni i chwała..., "instruktorze". Każdy pomiar obarczony jest błędem.
Proponuję zakończyć ten OT.
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » sobota 01 listopada 2014, 10:24

szerszon napisał(a):szoferemeryt
Problem w rozumieniu słowa OKRĘŻNY i na siłę forsowaniu definicji skrzyżowania,
Niewątpliwie jest to skrzyżowanie i nie widzę powodu, aby nie powoływać się na definicje skrzyżowania.
Czy fakt, że organizacja ruchu jest "okrężna" powoduje, że skrzyżowanie przestaje być skrzyżowaniem ? Dla ciebie widocznie tak...

Pewni ludzie nadal tkwią w swoim uporze. Nie przyjmują do wiadomości, tego co do nich ktoś mówi albo nie są w stanie zrozumieć.
Tylko z uporem maniaka powtarzają kierunek, kierunki ..... kierunek.
A przecież w ruchu okrężnym kierunek jest tylko ten jaki kierujący sobie obierze i stosuje się odpowiednio do sytuacji, a do jazdy po ruchu okrężnym liczą się tylko i wyłącznie pasy ruchu. Tak jak obranie odpowiedniego pasa przed wjazdem w ruch okrężny i przy zjeździe z ruchu okrężnego, a kierunkowskazy są niezbędne do zmian pasa ruchu z w szczególności do tego by nie wpaść w kłopoty.
Zawczasu i wyraźnie to jest zajęcie odpowiedniego pasa ruchu,a na ruchu okrężnym jest to odpowiednio do istniejących warunków. W ruchu drogowym nie mamy do czynienia ze statyką, ale z dynamiką. To też muszą niektórzy przetrawić.
szoferemeryt

Postprzez papadrive » sobota 01 listopada 2014, 11:12

szoferemeryt napisał(a):
Pewni ludzie nadal tkwią w swoim uporze. Nie przyjmują do wiadomości, tego co do nich ktoś mówi albo nie są w stanie zrozumieć.

Święta prawda. :spoko:

...a kierunkowskazy są niezbędne do zmian pasa ruchu z w szczególności do tego by nie wpaść w kłopoty.

Dodałbym jeszcze, do sygnalizowania zamiaru zmiany kierunku jazdy.
Zawczasu i wyraźnie to jest zajęcie odpowiedniego pasa ruchu...

Zawczasu i wyraźnie, to masz zasygnalizować ten zamiar, a nie już sam fakt zmiany pasa.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez LeszkoII » sobota 01 listopada 2014, 12:03

szoferemeryt napisał(a):w ruchu okrężnym
szoferemeryt napisał(a):po ruchu okrężnym
szoferemeryt napisał(a):przed wjazdem w ruch okrężny
szoferemeryt napisał(a):przy zjeździe z ruchu okrężnego
szoferemeryt napisał(a):na ruchu okrężnym
Jak ja kocham takie wpisy! :lol: Jak można zjechać z ruchu? Wjechać w ruch? Jechać po ruchu? :help:
szoferemeryt napisał(a):W ruchu drogowym
A tutaj przeciwnie - nie ma nic śmiesznego, bo w Ustawie PoRD takich zwrotów się używa.

Może wyjaśnisz, co to jest ruch okrężny?
Dlaczego unikasz zasadnego tutaj pojęcia jakim jest skrzyżowanie?
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 01 listopada 2014, 12:06

szoferemeryt
Pewni ludzie nadal tkwią w swoim uporze.
Nie widze nic złego w tym,ze staram sie trzymać przepisów. :wink:
Nie przyjmują do wiadomości, tego co do nich ktoś mówi albo nie są w stanie zrozumieć.
I co z tego ,że typowiesz..cały czas delikatnie ci sugeruje ,że tkwisz w błędzie..jeśli chodzi o zrozumienie to mam poważne watpliwości , kto tu ma problem. :wink:
Tylko z uporem maniaka powtarzają kierunek, kierunki ..... kierunek.
Przepis z uporem maniaka też sie nie chce zmienić :lol:
A przecież w ruchu okrężnym kierunek jest tylko ten jaki kierujący sobie obierze i stosuje się odpowiednio do sytuacji, a do jazdy po ruchu okrężnym liczą się tylko i wyłącznie pasy ruchu.
Zgadza się...jeden z czterech :D

a do jazdy po ruchu okrężnym liczą się tylko i wyłącznie pasy ruchu.
Możesz podeprzeć tę opinie odpowiednim przepisem ?

wjazdem w ruch okrężny i przy zjeździe z ruchu okrężnego,
Czy mozesz wskazać, gdzie jest napisane o wjeżdźie w ruch okrężny i zjazd z niego ?
Gdzie jest rozgraniczenie o wjeździe na skrzyzowanie i zjeździe z niego jako osobnych manewrach ?
Tu tkwisz w swojej niepojetej "logice"..traktowanie obwiedni jako samodzielnej drogi..i jakbys tego nie ubierał w słowa, zawsze pozostanie to bzdurą.

Zawczasu i wyraźnie to jest zajęcie odpowiedniego pasa ruchu,
:lol: autorska interpretacja ?
W ruchu drogowym nie mamy do czynienia ze statyką, ale z dynamiką. To też muszą niektórzy przetrawić.
A jaki to ma wpływ na kierunki jazdy i sygnalizację ? Nie widzę sensu w tym argumencie.
szerszon

Postprzez szoferemeryt » sobota 01 listopada 2014, 12:19

LeszkoII napisał(a):Może wyjaśnisz, co to jest ruch okrężny?
Dlaczego unikasz zasadnego tutaj pojęcia jakim jest skrzyżowanie?

To Ty taki znawca przepisów i nie wiesz co to ruch okrężny? Już wstydzę się za Ciebie!!!
Przecież to ja mam się uczyć od Was a nie odwrotnie.

A może dowiem sie wreszcie co oznacz;
ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku

Niczego nie unikam stosuję się jedynie do zapisów w PRD
§ 36.1.Znak C-12 "ruch okrężny"

Czy to źle, stale powtarzacie by stosować PRD.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » sobota 01 listopada 2014, 12:59

szoferemeryt napisał(a):§ 36.1.Znak C-12 "ruch okrężny"
No to zamierzasz wjechać na znak, zjechać ze znaku, jechać po znaku :hmm:
szoferemeryt napisał(a):To Ty taki znawca przepisów i nie wiesz co to ruch okrężny?
Ruch okrężny to:
a.) nazwa znaku C-12;
b.) ruch dookoła (tutaj: wyspy centralnej na skrzyżowaniu) - niezależnie od umieszczenia znaku C-12.
szoferemeryt napisał(a):Niczego nie unikam stosuję się jedynie do zapisów w PRD
Napisałbyś po polsku, że wjeżdżasz na skrzyżowanie(a nie w ruch okrężny), znajdujesz się na skrzyżowaniu(a nie w ruchu okrężnym), opuszczasz skrzyżowanie (a nie zjeżdżasz z ruchu okrężnego). Te na pozór subtelne różnice mają znaczenie, bo używając określeń w nawiasach odnieść można wrażenie, że przemycasz sens postrzegania ronda jako zespołu skrzyżowań.
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 01 listopada 2014, 13:01

szoferemeryt
Przecież to ja mam się uczyć od Was a nie odwrotnie.
No to zacznij... :wink:
Było juz pisane..masz mieć wyspe po własciwej stronie przejeżdżając przez skrzyzowanie.
Abys nie pojechał po angielsku lub wręcz przez środek wyspy.
szerszon

Postprzez szoferemeryt » sobota 01 listopada 2014, 13:24

Czy tak trudno domyśleć się o co chodzi. Piszę jak wy to robicie, tyle że nie dodaje kropek…………….
Już wcześnie pisałem, nie jestem polonistą, a tacy spece jak wy powinni się zorientować o co chodzi.
No dobra, czy wreszcie dowiem się co oznacza;
.
szoferemeryt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze