Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez tomekkoz » środa 29 października 2014, 10:54
przez LeszkoII » środa 29 października 2014, 14:34
Czy zaryzykujesz stwierdzenie, że znak P-1d reguluje pierwszeństwo?tomekkoz napisał(a):Masz stosować się przede wszystkim do oznakowania.
W dyspozycji znaków poziomych, które wyznaczają pasy ruchu nie ma słowa o pierwszeństwie. Po prostu pomieszałeś akty prawne, instruktorze.tomekkoz napisał(a):Natomiast przy zjeździe z ronda, stosujemy się do oznakowania poziomego, art 22.2 i 22.4.
przez szerszon » środa 29 października 2014, 14:56
Jeszcze nie słyszałem, aby zawracanie lub skręt w lewo były dozwolone z prawego pasa.tomekkoz napisał(a):Jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś jadąc swoim wyznaczonym pasem ruchu był w stanie zajechać komuś drogę.
Co innego przy opuszczaniu dotychczasowego pasa ruchu.
Także, żebyś nie zdziwił się dylek.
Masz stosować się przede wszystkim do oznakowania.
Poza powtarzaniem w kółko tego samego bez żadnej podstawy prawnej nic nowego nie zaprezentowałeś. Dlaczego chcesz stosować Art 22.2 dopiero przy zjeździe ? Bo to oddzielne skrzyżowanie ?Natomiast przy zjeździe z ronda, stosujemy się do oznakowania poziomego, art 22.2 i 22.4.
przez tomekkoz » środa 29 października 2014, 14:58
LeszkoII napisał(a):Czy zaryzykujesz stwierdzenie, że znak P-1d reguluje pierwszeństwo?tomekkoz napisał(a):Masz stosować się przede wszystkim do oznakowania.
Opuszczenie, to opuszczenie, wiąże się ze zmianą pasa ruchu na inny.LeszkoII napisał(a):Art. 22.4. dotyczy zmiany pasa ruchu. Opuszczanie pasa ruchu wcale nie musi być zmianą pasa ruchu.
przez szerszon » środa 29 października 2014, 15:07
. Oznakowania poziome - P-1 wyznacza te pasy ruchu.
Opuszczenie, to opuszczenie, wiąże się ze zmianą pasa ruchu na inny.
Także zawracającym zewnetrznym ? Czy jesteś winny kolizji , bo nie ustapiłeś temu z prawej pomimo że miałeś D-1 ?Nie ma co do tego wątpliwości.
przez LeszkoII » środa 29 października 2014, 15:22
...na inny, który zamierzasz zająć. Ponadto opuścić pas ruchu można w celu zaparkowania na chodniku. Jak na instruktora, to słabiutko u Ciebie z precyzją. Dlatego podejrzewam, że równiez przez 20 lat pracowałeś w zarządzie dróg Kostrzyn n. Odrątomekkoz napisał(a):Opuszczenie, to opuszczenie, wiąże się ze zmianą pasa ruchu na inny.
Pytanie było CZY REGULUJE PIERWSZEŃSTWO?tomekkoz napisał(a):Oznakowania poziome - P-1 wyznacza te pasy ruchu.
przez JacekRB » środa 29 października 2014, 23:11
przez szerszon » czwartek 30 października 2014, 00:12
Zdziwiony?168 stron w wątku i brak konsensusu
Polecam jeszcze raz artykuł , który linkowałem i wklejałem.Kwestionujemy ,ze zjazd z ronda jest zmianą kierunku jazdy bo pasek naklejony na kierownicę zmienia swoje położenie.Potrzebę sygnalizowania opuszczenia ronda, niezależnie z którego pasa, kierunkowskazem - kwestionujecie.
i jadąc prosto robię to zawsze z prawego po zewnętrznym,
przez dylek » czwartek 30 października 2014, 00:19
Wczytaj się wnikliwie... nie tyle potrzebę, co obowiązek/mus. Potrzebę można by kwestionować, gdyby 100% kierowców wyznawało zasadę, że rondo od zwykłego skrzyżowania różni się w gruncie rzeczy tylko wysepką kanalizującą ruch na skrzyżowaniu, a tak nie jest. Kwestionujemy wyssane z palca argumenty wskazujące na obowiązek, a nie potrzebę jako takąJacekRB napisał(a):Potrzebę sygnalizowania opuszczenia ronda, niezależnie z którego pasa, kierunkowskazem - kwestionujecie. Szkoda, bo to byłoby rozwiązanie, ale może faktycznie przepisy go nie wymagają.
Cieszy i ten drobny postęp. Teraz kolej na zaprzyjaźnienie się z wewnetrznym pasem obwiedni i korzystanie z niego podczas skrętu w lewo/zawracania.JacekRB napisał(a):Uczestnictwo na tym forum spowodowało, że zostałem częściowym prostowaczem ronda (a nie całkowitym, jak było wcześniej). Ta częściowość polega na tym, że nadal mam wstręt do wjeżdżania na wewnętrzny pierścień i jadąc prosto robię to zawsze z prawego po zewnętrznym, choćby przede mną jechał traktor. O blokowaniu ruchu przeze mnie, jadąc wewnętrznym, co też jest symptomem prostowacza, zresztą wcześniej pisałem.
JacekRB napisał(a):Czy ktoś zna jakieś ostateczne, od którego nie ma odwołania, orzeczenie Sądu dotyczące tych reguł?
Bo to co jest teraz: różne interpretacje, różne orzeczenia, jest sytuacją nie do przyjęcia.
Ja czy szerszon jestesmy prawdziwymi instruktorami z wieloletnim stażem, tomekkoz to taka nasza forumowa "gwiazda", co to ze szkoleniem nic wspólnego nie ma, nicków wybanowanych ma tu już na pęczki, ale dalej pragnie świecić - tym razem pod tym nickiem światłem odbitym prawdziwych instruktorów podszywając się tylko pod nich.JacekRB napisał(a):Cała reszta hołduje ALBO zasadzie Dylka ALBO Tomekkoza (obydwaj przedstawiają się jako instruktorzy, dlatego pomijam innych userów).
tomekkoz napisał(a):Jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś jadąc swoim wyznaczonym pasem ruchu był w stanie zajechać komuś drogę.
Co innego przy opuszczaniu dotychczasowego pasa ruchu.
Także, żebyś nie zdziwił się dylek.
przez papadrive » czwartek 30 października 2014, 00:30
JacekRB napisał(a):
Co można zrobić? Jedyne, co mi przychodzi do głowy to akcja w chińskim, albo 'z minionej epoki' stylu p.t. 'cały naród przemalowuje ronda'. I nie na te krzyżyki, które mi przyszły niedawno do głowy, tylko na takie 'typu B'
przez tomekkoz » czwartek 30 października 2014, 08:51
.Opuszczanie skrzyżowania zarówno z zewnętrznego, jak z wewnętrznego. Nikt nikomu nie przeszkadza
przez szoferemeryt » czwartek 30 października 2014, 09:25
przez szerszon » czwartek 30 października 2014, 10:16
Niewątpliwie jest to skrzyżowanie i nie widzę powodu, aby nie powoływać się na definicje skrzyżowania.Problem w rozumieniu słowa OKRĘŻNY i na siłę forsowaniu definicji skrzyżowania,
A niby na jakiej podstawie wymyśliłeś sobie taka klasyfikację ?Na zwykłych skrzyżowaniach X ważne są kierunki ruchu, ale na skrzyżowaniach z ruchem okrężnym ważne są pasy ruchu. Dopóki pewne osoby tego nie zrozumieją szkoda dyskusji.
A to jest ważniejsze od Art 22.2 ? A decyzję i poinformowanie o swoim zamiarze podejmujesz dopiero przed zjazdem ?Przed wjazdem na ruch okrężny przyjmujemy adekwatne miejsce do zajęcia na samym skrzyżowaniu odpowiedniego pasa ruchu i tym pasem jedziemy aż do pojęcia decyzji o wyjeździe z ruchu okrężnego
oczywiście zgodnie z art. 22. tak na wjeździe jak i opuszczeniu ronda
przez tomekkoz » czwartek 30 października 2014, 10:51
szerszon napisał(a):Gościu..tylko trollujesz. Nic więcej. czy jest aż tak trudną sprawą dla ciebie pokazanie znaku poziomego P-1 w dodatku jeszcze ze specyfikacją ,jaka podałeś ?
przez szerszon » czwartek 30 października 2014, 11:05
Nie odsyłaj mnie do paragrafu tylko pokaż mi tę linię i podstawę do stosowania na skrzyżowaniu ...Zajrzyj do rozporządzenia w sprawie znaków, paragraf 86.