Nie co to znaczy skręcanie w sensie zmieniania kierunku jazdy. Za to ewidentnie skręcamy w sensie ogólnym znaczenia tego słowa. A innej definicji tego pojęcia nie znam, a przynajmniej w PoRD go nie ma.LeszkoII napisał(a):Nie koniecznie skręcamy w sensie zmieniamy kierunek jazdy.
====
Jeżeli nie ma przed skrzyżowaniem strzałki w lewo zobowiązującej mnie do zajęcia lewego pasa jeżeli zamierzam przez to skrzyżowanie przejechać w lewo, a zaraz po wjechaniu na to skrzyżowanie skręcać będę w prawo to nie widzę powodu aby zając lewy pas ruchu przed skrzyżowaniem. Wprost przeciwnie. Ponieważ pierwsze, co podczas przejazdu przez skrzyżowanie będę robił to skręcenie w prawo to przez Art.22.2.1. zobowiązany jestem zając przed skrzyżowaniem prawy pas. I to niezależenie nawet od kierunku, w jakim przejeżdżać będę przez skrzyżowanie.
Wprost przeciwnie. Ale to Twój problem, że nawet, jak Ci się narysuje strzałkę obrazującą, w jakim kierunku pojazd jedzie wymyślasz, że w tym kierunku to on się tylko porusza a jedzie w jakimś innym. I to podobno na podst. PoRD. Przykro mi Szerszon, ale w naszym układzie słonecznym nie jest to możliwe. O jakim piszesz?szerszon napisał(a):Przecież faktycznie zgodnie z rzeczywistością i "bo widać" zmieniłeś kierunek jazdy w lewo.
Jak na razie to jedyną manipulacją w tym wątku jest stwierdzenie, że skręceniem jest cały przejazd przez skrzyżowanie choć w rzeczywistości z wielu skręceń się on składa.szerszon napisał(a):...czy taka sama manipulacja jak na rysunku E u szymona ?
Tak problem. Mają pierwszeństwo ale tylko przed wjeżdżającym, a nie przed tym, który już wjechał nie zmuszając nikogo do...szerszon napisał(a):To na tym wlocie nie było C-12+A-7 ????
Problem ze zrozumieniem,że ci jadący po powierzchni skrzyżowania mają pierwszeństwo ???

Zjadło Ci się "wiem".
 Zjadło Ci się "wiem". (bez uraz dla prof. Miodka, może zna się lepiej na PoRD niż Ty).
 (bez uraz dla prof. Miodka, może zna się lepiej na PoRD niż Ty). 
  )
 )  Skrzyżowanie służy do zmiany kierunku jazdy. A skrzyżowanie o ruchu okrężnym NIE?
 Skrzyżowanie służy do zmiany kierunku jazdy. A skrzyżowanie o ruchu okrężnym NIE?  Trochę powagi Szymonie
 Trochę powagi Szymonie  Swoje żarciki układasz w specyficzną dla siebie stylistykę. Krócej byłoby "z klasycznego SoRO zjeżdżamy zawsze w prawo"..., co wynika z rzeczywistości, faktyczności, percepcji wzrokowej, słowników. Szkoda, że nie z przepisów PoRD.
 Swoje żarciki układasz w specyficzną dla siebie stylistykę. Krócej byłoby "z klasycznego SoRO zjeżdżamy zawsze w prawo"..., co wynika z rzeczywistości, faktyczności, percepcji wzrokowej, słowników. Szkoda, że nie z przepisów PoRD.  

Mam pewien problem z używaniem kierunkowskazów na rondzie - w książce, którą dostałam w osk po rozpoczęciu kursu jest napisane, że jeśli skręcamy na rondzie w lewo lub zawracamy należy przed wjazdem na rondo włączyć lewy kierunkowskaz, a już na rondzie w momencie gdy mijamy wlot poprzedzający ten, w który chcemy, trzeba przełączyć kierunkowskaz na prawy. I tak mam w książce
 Mam pewien problem z używaniem kierunkowskazów na rondzie - w książce, którą dostałam w osk po rozpoczęciu kursu jest napisane, że jeśli skręcamy na rondzie w lewo lub zawracamy należy przed wjazdem na rondo włączyć lewy kierunkowskaz, a już na rondzie w momencie gdy mijamy wlot poprzedzający ten, w który chcemy, trzeba przełączyć kierunkowskaz na prawy. I tak mam w książce