Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szerszon » piątek 24 października 2014, 23:04

Zgodne jest tylko zajmowanie jednego pasa . Nic więcej.
Czy masz jakieś trudności ze zrozumieniem pytań ?
Czy według twojego punktu widzenia analogicznie moge jechać lewym i skręcic w prawo, pierwszym zjazdem ? :wink:
Podobno jestem debilem i chciałbym dojść poziom wyżej :wink: i mam nadzieje ,że mi pomożesz... :wink:
szerszon

Postprzez dylek » piątek 24 października 2014, 23:21

tomekkoz napisał(a):Słowo daję, jestem instruktorem od dwudziestu lat, ale takich wymysłów jeszcze nie słyszałem.

A mógłbyś zerknąć w swoją legitymację instruktorską i podać kategorie i datę wydania ?
Tak z ciekawości pytam...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez maryann » sobota 25 października 2014, 08:55

LeszkoII napisał(a): Sugerujesz, że linie wyznaczają kierunek jazdy "na wprost" :
Ot- to, to, to ciekawe! To co wyznaczają? Wyznaczają w ogóle cokolwiek?
szerszon napisał(a): a to według znaków poziomych wynika że można zawracać pasem zewnętrznym ?
Przy szalonej interpretacji wychodzą takie szopki, jak zawracanie bez zmiany pasa! S4 tam ci wisi?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szerszon » sobota 25 października 2014, 09:17

Przy szalonej interpretacji wychodzą takie szopki, jak zawracanie bez zmiany pasa! S4 tam ci wisi?
MI tam nic nie wisi, ale wam powinno :wink:
Dla traktujących jazdę po skrzyzowaniu jako oddzielny element.
Z ruchu nieokrężnego w okrężny... :wink:
szerszon

Postprzez maryann » sobota 25 października 2014, 09:41

Że co? Przynajmniej jak piszesz to nie bełkocz, skoro z 'własnej nieprzymuszonej woli'...
szerszon napisał(a):Są równoległe wobec siebie ..tak samo jak wszędzie.
Skor 'tak samo jak wszędzie'... to zmiana pasa nigdzie nie występuje?
maryann

Postprzez szerszon » sobota 25 października 2014, 09:56

No i jaki wpływ na kierunek jazdy ma fakt, ze może występować zmiana pasa ruchu ?
Tak samo jak wszędzie można zmienić pas na sąsiedni jak i przeciąć. Nie widzę tu nic specjalnego.
Tylko jak sie to ma do kierunku jazdy o którym tu ostatnio sie dyskutuje ?
szerszon

Postprzez maryann » sobota 25 października 2014, 10:48

Nooo, skoro w tym miejscu, co do którego dyskutujemy właśnie: czy to zmiana pasa czy przeciecie, mamy do czynienia ze zmianą kierunku, to chyba nie można w prawo od lewej...
maryann

Postprzez tomekkoz » sobota 25 października 2014, 11:39

szerszon napisał(a): Czy według twojego punktu widzenia analogicznie moge jechać lewym i skręcic w prawo, pierwszym zjazdem ?

A gdzie tu jakaś analogia? Nie możesz skręcić w prawo z lewego pasa ani w pierwszy, ani w drugi, ani w żaden kolejny zjazd.

szerszon napisał(a):Podobno jestem debilem i chciałbym dojść poziom wyżej :wink: i mam nadzieje ,że mi pomożesz... :wink:

Przynajmniej jesteś świadomy swoich ograniczeń. Teraz wykaż chęć zrozumienia tematu. To nie jest takie trudne.

Dylek uprawnienia instruktorskie uzyskałem a 92 roku. Posiadam wszystkie kategorie.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez dylek » sobota 25 października 2014, 12:24

tomekkoz napisał(a):Dylek uprawnienia instruktorskie uzyskałem a 92 roku. Posiadam wszystkie kategorie.

tomekkoz- Serio te dane podajesz ze swojej legitymacji instruktorskiej, a nie z głowy ?
Wierzyć mi się nie chce, że przez tyle lat...
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » sobota 25 października 2014, 18:51

maryann
mamy do czynienia ze zmianą kierunku,
To ty bezpodstawnie twierdzisz, że opuszczanie ronda jest zmianą kierunku.... jazdy.
Ja tam zmiany nie widzę, ponieważ gdy jadę na wprost przez takie skrzyzowanie jadę dalej swoja drogą. Ciekawe kiedy zaskoczysz ten fakt.
tomekkoz
A gdzie tu jakaś analogia?

Jak to gdzie..zabrania mi oznakowanie poziome ? :lol: :lol: :lol:
Nie możesz skręcić w prawo z lewego pasa ani w pierwszy, ani w drugi, ani w żaden kolejny zjazd.
Podstawę prawna poproszę :wink: jak z prawego moge skręcić w lewo lub zawrócić... :wink:
Przynajmniej jesteś świadomy swoich ograniczeń.
"podobno" :lol: czytanie ze zrozumieniem u instruktora z taaaaakim stażem na taaaaakim poziomie ? :wink:
W jaki sposób chcesz coś wytłumaczyć ?

Teraz wykaż chęć zrozumienia tematu. To nie jest takie trudne.

Prostowanie ronda ? Fakt to nie jest trudne..szkoda że to jedyny sposób abys na tym rondzie nie zabłądził :D A że to ma niewiele wspólnego z przepisami...

Dylek uprawnienia instruktorskie uzyskałem a 92 roku. Posiadam wszystkie kategorie.
Na bazarze w Rzeszowie ? :wink:
szerszon

Postprzez JacekRB » sobota 25 października 2014, 18:56

Witam. Ponieważ uporczywie korzystam z piastowskiego ronda, to po przemyśleniu mojej wcześniejszej wypowiedzi, dotyczącej sygnalizowania opuszczenia ronda prawym kierunkowskazem, nabrałem takiej wątpliwości:

Obrazek

Intuicyjne wydaje mi się, że zjeżdżający z wewnętrznego pasa ruchu z ronda typu B nie musi tego sygnalizować, bo nie zmienia pasa ruchu.
Wg tego, co mi napisał Dylek (o ile dobrze pamiętam, to było jakiś czas temu), zjeżdżający z ronda typu A też nie musi.
Więc wychodzi na to, że reguły poruszania się po rondach o dwóch pasach ruchu są identyczne, niezależnie czy to będzie rondo typu A czy B.
Pytanie: Czy wobec tego powinno się wszystkie ronda typu A traktować jak ronda typu B ?
JacekRB

Postprzez tomekkoz » sobota 25 października 2014, 19:30

JacekRB napisał(a):Intuicyjne wydaje mi się, że zjeżdżający z wewnętrznego pasa ruchu z ronda typu B nie musi tego sygnalizować, bo nie zmienia pasa ruchu.

Dobrze ci się wydaje.

JacekRB napisał(a):Wg tego, co mi napisał Dylek (o ile dobrze pamiętam, to było jakiś czas temu), zjeżdżający z ronda typu A też nie musi.

Błąd. Musi. Zresztą tego ronda nie można opuścić z wewnętrznego pasa.

JacekRB napisał(a): Więc wychodzi na to, że reguły poruszania się po rondach o dwóch pasach ruchu są identyczne, niezależnie czy to będzie rondo typu A czy B.

Nieprawda. Przede wszystkim, należy jechać tak jak pozwala na to oznakowanie poziome. To są ronda różnego typu.

JacekRB napisał(a):Pytanie: Czy wobec tego powinno się wszystkie ronda typu A traktować jak ronda typu B ?

Nie. Na rondzie typu A możesz objechać wyspę tak, jak pozwala na to oznakowanie poziome - obydwoma pasami. Na rondzie typu B nie możesz tego zrobić.
Inaczej też opuszcza się obydwa typy rond.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez papadrive » sobota 25 października 2014, 20:23

tomekkoz napisał(a): To są ronda różnego typu.

Nie. Na rondzie typu A możesz objechać wyspę tak, jak pozwala na to oznakowanie poziome - obydwoma pasami. Na rondzie typu B nie możesz tego zrobić.

Rozumiem, że możesz potwierdzić to stosownym przepisem ustawy. :wink:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez JacekRB » sobota 25 października 2014, 20:52

papadrive napisał(a):
tomekkoz napisał(a): To są ronda różnego typu.

Rozumiem, że możesz potwierdzić to stosownym przepisem ustawy. :wink:

Nie chodzi aby o to:
Art. 22. 1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1) do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;
2) do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.
3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli wymiary pojazdu uniemożliwiają skręcenie zgodnie z zasadą określoną w tym przepisie lub dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku.
4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.
5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
JacekRB

Postprzez dylek » sobota 25 października 2014, 20:59

JacekRB - na oba ronda wjeżdżam lewym pasem z dołu wyjeżdżam lewym pasem w górę.
W obu przypadkach jadę prosto przez skrzyżowanie ciągle trzymając się lewego pasa.
Po co mi więc cytujesz przepisy o zmianie pasa ruchu lub kierunku jazdy, skoro na żadnym z twoich rond ani nie skręciłem, ani nie zmieniłem pasa ?
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze