Czy masz jakieś trudności ze zrozumieniem pytań ?
Czy według twojego punktu widzenia analogicznie moge jechać lewym i skręcic w prawo, pierwszym zjazdem ?

Podobno jestem debilem i chciałbym dojść poziom wyżej

Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » piątek 24 października 2014, 23:04
przez dylek » piątek 24 października 2014, 23:21
tomekkoz napisał(a):Słowo daję, jestem instruktorem od dwudziestu lat, ale takich wymysłów jeszcze nie słyszałem.
przez maryann » sobota 25 października 2014, 08:55
Ot- to, to, to ciekawe! To co wyznaczają? Wyznaczają w ogóle cokolwiek?LeszkoII napisał(a): Sugerujesz, że linie wyznaczają kierunek jazdy "na wprost" :
Przy szalonej interpretacji wychodzą takie szopki, jak zawracanie bez zmiany pasa! S4 tam ci wisi?szerszon napisał(a): a to według znaków poziomych wynika że można zawracać pasem zewnętrznym ?
przez szerszon » sobota 25 października 2014, 09:17
MI tam nic nie wisi, ale wam powinnoPrzy szalonej interpretacji wychodzą takie szopki, jak zawracanie bez zmiany pasa! S4 tam ci wisi?
przez maryann » sobota 25 października 2014, 09:41
Skor 'tak samo jak wszędzie'... to zmiana pasa nigdzie nie występuje?szerszon napisał(a):Są równoległe wobec siebie ..tak samo jak wszędzie.
przez szerszon » sobota 25 października 2014, 09:56
przez maryann » sobota 25 października 2014, 10:48
przez tomekkoz » sobota 25 października 2014, 11:39
szerszon napisał(a): Czy według twojego punktu widzenia analogicznie moge jechać lewym i skręcic w prawo, pierwszym zjazdem ?
szerszon napisał(a):Podobno jestem debilem i chciałbym dojść poziom wyżeji mam nadzieje ,że mi pomożesz...
![]()
przez dylek » sobota 25 października 2014, 12:24
tomekkoz napisał(a):Dylek uprawnienia instruktorskie uzyskałem a 92 roku. Posiadam wszystkie kategorie.
przez szerszon » sobota 25 października 2014, 18:51
To ty bezpodstawnie twierdzisz, że opuszczanie ronda jest zmianą kierunku.... jazdy.mamy do czynienia ze zmianą kierunku,
A gdzie tu jakaś analogia?
Podstawę prawna poproszęNie możesz skręcić w prawo z lewego pasa ani w pierwszy, ani w drugi, ani w żaden kolejny zjazd.
"podobno"Przynajmniej jesteś świadomy swoich ograniczeń.
Teraz wykaż chęć zrozumienia tematu. To nie jest takie trudne.
Na bazarze w Rzeszowie ?Dylek uprawnienia instruktorskie uzyskałem a 92 roku. Posiadam wszystkie kategorie.
przez JacekRB » sobota 25 października 2014, 18:56
przez tomekkoz » sobota 25 października 2014, 19:30
JacekRB napisał(a):Intuicyjne wydaje mi się, że zjeżdżający z wewnętrznego pasa ruchu z ronda typu B nie musi tego sygnalizować, bo nie zmienia pasa ruchu.
JacekRB napisał(a):Wg tego, co mi napisał Dylek (o ile dobrze pamiętam, to było jakiś czas temu), zjeżdżający z ronda typu A też nie musi.
JacekRB napisał(a): Więc wychodzi na to, że reguły poruszania się po rondach o dwóch pasach ruchu są identyczne, niezależnie czy to będzie rondo typu A czy B.
JacekRB napisał(a):Pytanie: Czy wobec tego powinno się wszystkie ronda typu A traktować jak ronda typu B ?
przez papadrive » sobota 25 października 2014, 20:23
tomekkoz napisał(a): To są ronda różnego typu.
Nie. Na rondzie typu A możesz objechać wyspę tak, jak pozwala na to oznakowanie poziome - obydwoma pasami. Na rondzie typu B nie możesz tego zrobić.
Inaczej też opuszcza się obydwa typy rond.
przez JacekRB » sobota 25 października 2014, 20:52
papadrive napisał(a):tomekkoz napisał(a): To są ronda różnego typu.
Nie. Na rondzie typu A możesz objechać wyspę tak, jak pozwala na to oznakowanie poziome - obydwoma pasami. Na rondzie typu B nie możesz tego zrobić.
Inaczej też opuszcza się obydwa typy rond.
Rozumiem, że możesz potwierdzić to stosownym przepisem ustawy.
Art. 22. 1. Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu tylko z zachowaniem szczególnej ostrożności.
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1) do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo;
2) do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi - jeżeli zamierza skręcić w lewo.
3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli wymiary pojazdu uniemożliwiają skręcenie zgodnie z zasadą określoną w tym przepisie lub dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku.
4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.
5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
przez dylek » sobota 25 października 2014, 20:59