Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez materialyIRD » poniedziałek 31 marca 2014, 21:49
przez szerszon » poniedziałek 31 marca 2014, 21:55
Natomiast jeśli umieścisz A-7 na 1 słupku z D-41, lub dasz go w odległości mniejszej niż 20 m wtedy pojawia się problem. Masz stosować się do znaków: do A-7
przez rusel » poniedziałek 31 marca 2014, 21:57
przez materialyIRD » poniedziałek 31 marca 2014, 22:02
szerszon napisał(a):Natomiast jeśli umieścisz A-7 na 1 słupku z D-41, lub dasz go w odległości mniejszej niż 20 m wtedy pojawia się problem. Masz stosować się do znaków: do A-7
Dlatego idiotyzmem jest umieszczanie A-7, gdy sprawę mozna załatwić "strefą zamieszkania" lub "drogą wewnętrzną"
przez Drezyna » wtorek 01 kwietnia 2014, 10:23
materialyIRD napisał(a): A dlaczego ten znak, D-1 zupełnie zmienia postać rzeczy?
przez LeszkoII » wtorek 01 kwietnia 2014, 12:00
par. 5.6. Jak zamierzasz ustąpić pierwszeństwa w miejscu nie będącym skrzyżowaniem a oznaczonym znakiem A-7, co dopuszczają przepisy zarówno z "170" jak tez "220"?Drezyna napisał(a):Tak jest napisane, widocznie miało to jakiś cel. Jeśli ktoś to podważa, proszę o stosowny zapis prawa, a nie gdybania.
przez Drezyna » wtorek 01 kwietnia 2014, 12:32
LeszkoII napisał(a):Jak bym tak sztywno nie trzymał się par. 1.2.2.
przez ast » wtorek 01 kwietnia 2014, 13:08
Drezyna napisał(a):Chyba, że istnieją jakieś twarde argumenty, które chętnie poznam.
materialyIRD napisał(a):"uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe"
przez LeszkoII » wtorek 01 kwietnia 2014, 13:38
Rozróżniam a samego podziału dokonałem w oparciu o istniejące przepisy. Bez interpretacji par. 1.2. prędzej czy później (na etapie mniej lub bardziej szczegółowym wiążąc różne akty prawne) dojdziemy do sprzeczności.Drezyna napisał(a):LeszkoII, rozróżniasz paragrafy na te, których się trzymamy sztywno i te, których się trzymamy elastycznie?
Nie wiem czy taka bardzo istotna. Jeden znak informuje, drugi ostrzega w zasadzie przed tym samym (z małymi wyjątkami). W obszarze zabudowanym skrzyżowania nie sa rzadkością, więc wystarczy że D-1 informuje... natomiast D-6 już ostrzega, bo występuje poza OZ.Drezyna napisał(a):Chyba jest istotna różnica w opisie D-1 i A-7?
Ja, "ekspertDrezyna napisał(a):Zapewne zauważyłeś, że prawie nikt z ekspertów nie zwrócił uwagi na poruszony przeze mnie problem. D-1 - mam pierwszeństwo!
No to traktuj literalnie par. 1.2.2. widząc ustawiony A-7 w miejscu, gdzie droga poprzeczna nie jest oznaczona jako droga z pierwszeństwem i stosuj zasadę prawej rękiDrezyna napisał(a):To po co jest cały skomplikowany zapis par. 1? Moim zdaniem w świetle przepisów mam 100% racji, a praktyka prezentowana przez kolegów wynika raczej z braku szczegółowej analizy przepisów. Chyba, że istnieją jakieś twarde argumenty, które chętnie poznam.
przez Drezyna » wtorek 01 kwietnia 2014, 14:27
LeszkoII napisał(a):No to traktuj literalnie par. 1.2.2. widząc ustawiony A-7 w miejscu, gdzie droga poprzeczna nie jest oznaczona jako droga z pierwszeństwem i stosuj zasadę prawej ręki
przez szerszon » wtorek 01 kwietnia 2014, 14:42
przez LeszkoII » wtorek 01 kwietnia 2014, 15:38
przez aaltonen » wtorek 01 kwietnia 2014, 15:45
przez LeszkoII » wtorek 01 kwietnia 2014, 16:04
Tak należy rozumieć znak D-1 wewnątrz skrzyżowania. Skoro A-7 umieszczony w obrębie skrzyżowania dotyczy najbliższej jezdni, to znaczy że dotyczy miejsca przecinających się jezdni - jedna "z pierwszeństwem" a druga "podporządkowana".aaltonen napisał(a):(...)chyba że skrzyżowanie o jakim tam mowa będziemy rozumieć jako skrzyżowanie kierunków ruchu a nie dróg. Wtedy byłoby poprawnie.
przez materialyIRD » wtorek 01 kwietnia 2014, 18:12