Rondo Radom Kolizja

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo Radom Kolizja

Postprzez dylek » sobota 13 sierpnia 2011, 21:55

szymon1977 napisał(a):Odpuść sobie Cyberix,

Popieram ! ! !
Jak ktoś ci mówi, że strzałki to go obowiązują przed skrzyżowaniem, a na nim już nie... i tam może sobie hasać do woli...
Jak ktoś ci mówi, że zgoda - jest skrzyżowanie, ale to jednak nie przecięcie dróg lecz droga...
Jak ktoś ci mówi, że kręcąc się w kółko nie skręca tylko jedzie prosto...
...to serio odpuść...
Kaczyński też się zaklinał, że nikt mu nie będzie wmawiał, iż białe jest białe, a czarne jest czarne...
Trzeba być tolerancyjnym i jakoś przełknąć to, że inni mogą mieć odmienne postrzeganie rzeczywistości... ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » sobota 13 sierpnia 2011, 22:25

dylek napisał(a):Jak ktoś ci mówi, że strzałki to go obowiązują przed skrzyżowaniem, a na nim już nie... i tam może sobie hasać do woli...
Tego nie napisałem.
dylek napisał(a):Jak ktoś ci mówi, że zgoda - jest skrzyżowanie, ale to jednak nie przecięcie dróg lecz droga...
Tego też nie napisałem.
dylek napisał(a):Jak ktoś ci mówi, że kręcąc się w kółko nie skręca tylko jedzie prosto...
I tego też nie napisałem.

Możecie się ze mną nie zgadzać, ale nie wciskajcie głupot w moje usta.

-----

Przedstawiony tor jazdy na rysunku chyba każdy uzna za prawidłowy.
Co powinien w tej sytuacji sygnalizować kierowca?
Komu na jakiej zasadzie ustąpić pierwszeństwa?
Do których znaków i Przepisów nie musi się stosować i dlaczego?

Przypomnę dwie kwestie:
1. Linią przerywaną na skrzyżowaniu wyznaczone są "pasy ruchu wzdłuż drogi z pierwszeństwem" (źródło : cytat przedstawiony przez Cyberix-a na str. 10 dyskusji).
2. "Przez zmianę kierunku jazdy rozumie się takie prowadzenie pojazdu, które nie jest wymuszone przebiegiem drogi, lecz wynika z woli jadącego." (źródło : cytat przedstawiony przez Cyberix-a na str. 2 dyskusji).
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » sobota 13 sierpnia 2011, 23:33

szymon1977 napisał(a):
dylek napisał(a):Jak ktoś ci mówi, że strzałki to go obowiązują przed skrzyżowaniem, a na nim już nie... i tam może sobie hasać do woli...
Tego nie napisałem.

Napisałeś w tym wątku:
szymon1977 napisał(a):Można rondo objechać dookoła zewnętrznym pasem - jeżeli wjedziesz na rondo lewym pasem, a na rondzie zmienisz pas z wewnętrznego na zewnętrzny.

Na normalne skrzyżowania też wjeżdżasz lewym pasem, po czym zmieniasz na skrzyżowaniu na prawy i z prawego zawracasz ?? hulaj dusza piekła nie ma, bo mi na skrzyżowaniu wolno pas zmienić ??

szymon1977 napisał(a):
dylek napisał(a):Jak ktoś ci mówi, że zgoda - jest skrzyżowanie, ale to jednak nie przecięcie dróg lecz droga...
Tego też nie napisałem.

Napisałeś w tym wątku:
szymon1977 napisał(a):Mi osobiście wystarczy stwierdzenie, że to coś po czym jeździmy wokół wyspy centralnej jest drogą.
(...)
1. Zmiana kierunku (wjazd na rondo).
2. Jazdą drogą z pierwszeństwem przejazdu.
3. Zmiana kierunku (wyjazd z ronda)

To ja może wymyśliłem, że po wjechaniu na skrzyżowanie jedziesz drogą zanim je opuścisz ??
To moje słowa, że wjazd na skrzyżowanie = wjazd na nową drogę ??

szymon1977 napisał(a):
dylek napisał(a):Jak ktoś ci mówi, że kręcąc się w kółko nie skręca tylko jedzie prosto...
I tego też nie napisałem.

W tym wątku napisałeś coś o dojeżdżaniu prosto do skrzyżowania, potem wjeżdżaniu bez kierunku i jechaniu wokół wyspy również bez kierunku... No cały czas prosto jak byk :D
Szukać cytatów jakoś mi się odechciewa...

szymon1977 napisał(a):Możecie się ze mną nie zgadzać, ale nie wciskajcie głupot w moje usta.

Głupoty sam sobie jak widzisz w te usta wcisnąłeś...

-----
szymon1977 napisał(a):Przedstawiony tor jazdy na rysunku chyba każdy uzna za prawidłowy. Co Powinien w tej sytuacji sygnalizować kierowca, i komu na jakiej zasadzie ustąpić pierwszeństwa? Do których znaków i Przepisów nie musi się stosować i dlaczego?

(Przypomnę, że linią przerywaną na skrzyżowaniu wyznaczone są "pasy ruchu wzdłuż drogi z pierwszeństwem" , źródło : cytat przedstawiony przez Cyberix-a na str. 10 dyskusji)

Uznam ten tor za średnio prawidłowy, ale do przełknięcia.
Osobiście wolę coś takiego :
Obrazek
Różnica tkwi w miejscu zajęcia prawego pasa przy lewoskręcie lub zawracaniu.
Wolę go zająć od razu w miejscu gdzie mogę to zrobić (odpowiednio dla lewoskrętu/zawracania przy mijaniu wyjazdu na wprost/wyjazdu w lewo), niż zajmować lewy, by potem zmieniać lewy na prawy.
Co powinien sygnalizować ? komu ustąpić ??
No dokładnie to samo co na każdym innym skrzyżowaniu.
Tu C-12 kompletnie nic nie zmienia.
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » sobota 13 sierpnia 2011, 23:50

Ja tak nie napisałem. To Twoje wnioski wynikające z błędnego rozumienia tekstu.

-----

1. Linią przerywaną na skrzyżowaniu wyznaczone są "pasy ruchu wzdłuż drogi z pierwszeństwem" (źródło : cytat przedstawiony przez Cyberix-a na str. 10 dyskusji). Czy zgodzisz się, że wokół wyspy centralnej mamy drogę z pierwszeństwem przejazdu?

2. "Przez zmianę kierunku jazdy rozumie się takie prowadzenie pojazdu, które nie jest wymuszone przebiegiem drogi, lecz wynika z woli jadącego." (źródło : cytat przedstawiony przez Cyberix-a na str. 2 dyskusji)?. Czy jazda wokół wyspy centralnej to zmiana kierunku?

Proszę o konkretne odpowiedzi TAK/NIE z komentarzem.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez dylek » niedziela 14 sierpnia 2011, 08:48

szymon1977 napisał(a):Ja tak nie napisałem. To Twoje wnioski wynikające z błędnego rozumienia tekstu.

Pozostawmy to ocenie innych w takim razie...

-----
szymon1977 napisał(a):1. Linią przerywaną na skrzyżowaniu wyznaczone są "pasy ruchu wzdłuż drogi z pierwszeństwem" (źródło : cytat przedstawiony przez Cyberix-a na str. 10 dyskusji). Czy zgodzisz się, że wokół wyspy centralnej mamy drogę z pierwszeństwem przejazdu?

NIE.
Cytat dotyczy przecięcia D-1 z A-7. Na rondzie nie uświadczysz D-1, a to, że je sobie tam z kosmosu wytrzasnąłeś - nie oznacza, że ono tam jest.
szymon1977 napisał(a):2. "Przez zmianę kierunku jazdy rozumie się takie prowadzenie pojazdu, które nie jest wymuszone przebiegiem drogi, lecz wynika z woli jadącego." (źródło : cytat przedstawiony przez Cyberix-a na str. 2 dyskusji)?. Czy jazda wokół wyspy centralnej to zmiana kierunku?

Proszę o konkretne odpowiedzi TAK/NIE z komentarzem.

TAK/NIE.
Sam fakt wjechania na skrzyżowanie i pojechania po nim nie decyduje sam w sobie o tym, czy zmieniłeś na nim kierunek, czy też nie. Aby to ocenić należy uwzględnić skąd wjeżdżasz i gdzie chcesz wyjechać.
Nie da się tak po prostu powiedzieć:
Przejechałem skrzyżowanie więc zmieniłem/nie zmieniłem kierunek ruchu.
Na rondzie nie masz wyrysowanego przebiegu drogi, bo z definicji nie jest to droga lecz przecięcie dróg. Jedziesz więc po powierzchni skrzyżowania, czyli miejscu, gdzie powierzchnie dróg nakładają się na siebie i są wspólne dla obu dróg. W takim miejscu nie da się jednoznacznie obligatoryjnie zawyrokować, że jedziesz drogą A, drogą B, ani tym bardziej, że ani A,ani B tylko C.
Jedziesz wspólną powierzchnią drogi A z drogą B - a to, czy będziesz kontynuował dalej po A, czy zmienisz z A na B nazywamy zmianą kierunku, której ty nie chcesz sygnalizować, a ja wymagam.
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » niedziela 14 sierpnia 2011, 10:00

Cytat dotyczy przecięcia D-1 z A-7. Na rondzie nie uświadczysz D-1, a to, że je sobie tam z kosmosu wytrzasnąłeś - nie oznacza, że ono tam jest.
Tego nie wiedziałem, myślałem, że cytat ogólnie traktuje wszystkie skrzyżowania (w przedstawionym fragmencie nie ma nic na ten temat, całego tekstu nie znam, można prosić o nieco obszerniejszy fragment...). D-1 nie wydaje się być warunkiem koniecznym istnienia drogi z pierwszeństwem przejazdu, ani drogi z pierwszeństwem przejazdu na skrzyżowaniu. Wystarczy A-7. Na rondzie także.

Sam fakt wjechania na skrzyżowanie i pojechania po nim nie decyduje sam w sobie o tym, czy zmieniłeś na nim kierunek, czy też nie.
Tu się zgadzamy.

Nie da się tak po prostu powiedzieć:
Przejechałem skrzyżowanie więc zmieniłem/nie zmieniłem kierunek ruchu.
Nie możemy kierunku przejazdu przez skrzyżowanie utożsamiać ze zmianą kierunku. O ile przejeżdżając zwykłe skrzyżowanie w lewo wykonujemy także manewr zmiany kierunku w lewo, to z przejazdem w lewo przez rondo wiąże się z wykonaniem licznych innych manewrów.

Jedziesz więc po powierzchni skrzyżowania, czyli miejscu, gdzie powierzchnie dróg nakładają się na siebie i są wspólne dla obu dróg.
Zgadza się.

W takim miejscu nie da się jednoznacznie obligatoryjnie zawyrokować, że jedziesz drogą A, drogą B, ani tym bardziej, że ani A,ani B tylko C. Jedziesz wspólną powierzchnią drogi A z drogą B...
Jedziemy wspólną powierzchnią dróg, drogą "C", nową "drogą" - nieistotne. Będąc na skrzyżowaniu nadal jesteśmy na "jakiejś" drodze.

Na rondzie nie masz wyrysowanego przebiegu drogi, bo z definicji nie jest to droga lecz przecięcie dróg.
1. To dlaczego na zwykłym skrzyżowaniu mam "pasy ruchu wzdłuż drogi z pierwszeństwem", skoro zwykłe skrzyżowanie to także przecięcie dróg? Co w takim razie wyznaczają nam linie wymalowane wokół wyspy centralnej? Czy są one wymalowane niezgodnie z przebiegiem "jakiejkolwiek" drogi?

2. Jak nazwiesz to coś, co wykonuje kierowca wjeżdżając na rondo? Jedzie prosto nie zmieniając kierunku, czy może wykonuje manewr zmiany kierunku w lewo lub w prawo?

(Wg. Ustawy wszystkie stosowane na rondzie linie wyznaczają pasy ruchu, jeżeli mamy pas ruchu musimy mieć jezdnie, jeżeli mamy jezdnię musimy mieć drogę. Obecne Prawo innych możliwości nie przewiduje - a przynajmniej ja nie znalazłem, więc proszę ich nie tworzyć.)
Ostatnio zmieniony niedziela 14 sierpnia 2011, 11:47 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
szymon1977

Postprzez dylek » niedziela 14 sierpnia 2011, 10:58

szymon1977 napisał(a):Tego nie wiedziałem, myślałem, że cytat ogólnie traktuje wszystkie skrzyżowania (w przedstawionym fragmencie nie ma nic na ten temat, całego tekstu nie znam, można prosić o nieco obszerniejszy fragment...). D-1 nie wydaje się być warunkiem koniecznym istnienia drogi z pierwszeństwem przejazdu, ani drogi z pierwszeństwem przejazdu na skrzyżowaniu. Wystarczy A-7. Na rondzie także.

Po co ci obszerniejszy cytat ??
Ten wklejony przez Cyberixa jest wyczerpujący.
D-1 jest warunkiem koniecznym, więc źle ci się wydaje...
Polecam lekturę szczegółowych warunków, to się dowiesz, że D-1 umieszcza się na początku drogi z pierwszeństwem. Skoro chcesz, by ci się taka droga zaczęła, to szukaj D-1...
szymon1977 napisał(a):Nie możemy kierunku przejazdu przez skrzyżowanie utożsamiać ze zmianą kierunku. O ile przejeżdżając zwykłe skrzyżowanie w lewo wykonujemy także manewr zmiany kierunku w lewo, to z przejazdem w lewo przez rondo wiąże się z wykonaniem licznych innych manewrów.

Coś na poparcie tego masz ??
Czy tylko ci się wydaje, że skręt w lewo na rondzie=skręt w prawo+jazda łukiem w lewo+skręt w prawo ?? A może te w prawo+prosto+w prawo to nie równa się skręt w lewo tylko zawracanie lub jazda prosto czy w prawo przez skrzyżowanie ??
To czego ty się uczepiłeś, czyli wjazd w prawo+jazda wokół wyspy+wyjazd w prawo nie jest żadnym z określeń, którymi można by zdefiniować jazdę w określonym kierunku przez skrzyżowanie. Tym zestawem można opisać każdy z wykonywanych manewrów...od skrętu w prawo poprzez jazdę prosto, do skrętu w lewo i zawracania włącznie. Opisujesz tylko tor jazdy a nie jazdę w konkretnym kierunku. Tor jakim jedziesz przez skrzyżowanie nie oznacza wielu manewrów. Manewr jest jeden: np. skręt w lewo na skrzyżowaniu.
szymon1977 napisał(a):Jedziemy wspólną powierzchnią drogi, drogą "C", nową "drogą" - nieistotne. Będąc na skrzyżowaniu nadal jesteśmy na "jakiejś" drodze.

Nie wspólną powierzchnią drogi, drogą C, nową drogą.. Jedziemy wspólną powierzchnią dróg. liczba mnoga... więcej niż jeden - więc nie jeden.
udajesz tak tępego czy.... ??
szymon1977 napisał(a): Co w takim razie wyznaczają nam pasy ruchu wymalowane wokół wyspy centralnej? Czy są one wymalowane niezgodnie z przebiegiem "jakiejkolwiek" drogi?

Pasy ruchu nie są wymalowane. Wymalowane masz co najwyżej linie wyznaczające pasy.
Rzadko kiedy wszystkie...
W świetle obecnych przepisów wymalowanie ronda pierścieniowo jest wymalowaniem skrzyżowania w taki sposób :
Obrazek
Wyspę się robi mniejszą lub większą, dojazdy z wyjazdami bardziej lub mniej oddalone od siebie, wyspę wyokrągla mniej lub bardziej na rogach, by ułatwić jazdę wokół niej, podobnie wyokrągla się tor jazdy wyokrąglając załamania przy zmianach kierunku jazdy... ale te wszystkie zabiegi nie mają żadnego wpływu na zdefiniowanie wyborów kierunku przejazdu przez skrzyżowanie, czy też na zmianę zasad przejazdu przez skrzyżowanie.
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » niedziela 14 sierpnia 2011, 11:46

dylek napisał(a):D-1 jest warunkiem koniecznym, więc źle ci się wydaje...
Chyba pomyliłem pojęcie "droga z pierwszeństwem przejazdu" z "pierwszeństwem przejazdu na skrzyżowaniu". Mogę prosić jakieś namiary (najlepiej linka) do warunków szczegółowych?

dylek napisał(a):udajesz tak tępego czy.... ??
Nie, nie jestem tępym, ani nie udaję. To Ty upierasz się, że będąc na rondzie nie jesteś na drodze. Choć wszytko wskazuje na to, że się mylisz. Nawet literówka którą popełniłem. Gdybym poprawnie zacytował to jesteś nawet na kilku drogach na raz. Nawet z definicji skrzyżowania wprost to wynika. Nie przedstawiłeś ani jednego dowodu, wg. którego droga na skrzyżowaniu przestaje być drogą.

-----

Powtórzę pytania, na które odpowiedzi nie znalazłem:
(Przypomnę, że wg. Ustawy wszystkie stosowane na rondzie linie wyznaczają pasy ruchu. Jeżeli mamy pas ruchu musimy mieć jezdnie, jeżeli mamy jezdnię musimy mieć drogę. Obecne Prawo innych możliwości nie przewiduje - a przynajmniej ja nie znalazłem, więc proszę nie tworzyć wywodów opartych na stwierdzeniach, że będąc na rondzie nie mamy pasów ruchu, jezdni, ani drogi.)

1. To dlaczego na zwykłym skrzyżowaniu mam "pasy ruchu wzdłuż drogi z pierwszeństwem", skoro zwykłe skrzyżowanie to także przecięcie dróg? Co w takim razie wyznaczają nam linie wymalowane wokół wyspy centralnej? Czy są one wymalowane niezgodnie z przebiegiem "jakiejkolwiek" drogi lub są wymalowane poza drogą?

dylek napisał(a):Tor jakim jedziesz przez skrzyżowanie nie oznacza wielu manewrów.
2. Jak nazwiesz to coś, co wykonuje kierowca wjeżdżając na rondo celem skręcenia na rondzie w lewo? Jedzie prosto nie zmieniając kierunku, czy może wykonuje manewr zmiany kierunku w lewo lub w prawo? Czy może jeszcze coś innego
szymon1977

Postprzez Cyberix » niedziela 14 sierpnia 2011, 12:10

Obrazek

@szymon1977:

- twierdzisz, że powierzchnia skrzyżowania (ronda) z rysunku 1. to droga z pierwszeństwem przejazdu która biegnie prosto. Niestety nigdzie nie pojawia się znak D1. Dodatkowe pytanie, kiedy zjadę z tej drogi z pierwszeństwem przejazdu (czyli po naszemu opuszczę skrzyżowanie) to wjadę na jaką drogę? Podporządkowaną czy dalej będę jechał po drodze z pierwszeństwem przejazdu?

- rysunek 2., znowu mamy magiczną prostą drogę dookoła wyspy. A jak teraz przebiega pierwszeństwo? Gdzie się kończy? Nigdzie znaku D2 nie widać. A jednak to pojazd wjeżdżający ma pierwszeństwo, potem w magiczny sposób traci to pierwszeństwo...dlaczego? Skoro byłby na drodze to musiałby mieć znak D2 lub A7 a nie ma...

Twierdzisz, że rondo nakazuje ruch prosty dookoła wyspy. I zjeżdża się tylko z prawego pasa, to dlaczego buduje się tego typu ronda?
Obrazek
Czy na tym rondzie, pojazd wjeżdżający lewym pasem może od razy wyjechać w pierwszy zjazd po prawej stronie i będzie miał pierwszeństwo nad pojazdem jadącym prawym pasem który chce pojechać prosto?
Czy pojazd wjeżdżający prawym pasem może jechać dookoła wyspy ciągle pozostając na prawym pasie? I czy będzie miał pierwszeństwo nad pojazdami jadącymi lewym pasem chcącymi opuścić to rondo?
Cyberix

Postprzez bac » niedziela 14 sierpnia 2011, 13:12

dylek napisał(a):Manewr jest jeden: np. skręt w lewo na skrzyżowaniu.

A Ty coś na poparcie tego masz? Jak tak, to się podziel, proszę.

dylek napisał(a):Polecam lekturę szczegółowych warunków, to się dowiesz, że D-1 umieszcza się na początku drogi z pierwszeństwem.

Po co polecasz lekturę czegoś, co w naszych realiach istnieje tylko na papierze? Jako instruktor powinieneś to doskonale wiedzieć i nie zaciemniać obrazu, jeśli zależy Ci na tym, żeby dyskusja dokądś wiodła.
bac

Postprzez kg1956 » niedziela 14 sierpnia 2011, 21:14

@Cyberix
Rondo, które przedstawiasz jest oznakowane wzorowo! Jest na nim doskonała kontynuacja pasów sprzed ronda. Tylko, że my nie mówimy o takim rondzie, a o rondzie z pasami dookoła niego.
kg1956

Postprzez dylek » niedziela 14 sierpnia 2011, 21:57

kg1956 napisał(a):@Cyberix
Rondo, które przedstawiasz jest oznakowane wzorowo! Jest na nim doskonała kontynuacja pasów sprzed ronda. Tylko, że my nie mówimy o takim rondzie, a o rondzie z pasami dookoła niego.

I tu dochodzimy, do sedna sprawy.
Rondo, o które toczy się bój, oznaczone jest beznadziejnie.
Zupełnie jak rysunek skrzyżowania, który wkleiłem w poprzednim poście.

oznaczenie z rys. "wzorowego" ewidentnie pokazuje kierowcom, że wjeżdżając spod A-7 mają ustąpić obu pasom ronda, oraz to gdzie kończy im się zakres obowiązywania A-7, a kiedy nabywają już pierwszeństwa.

oznaczenie pierścieniowe ewidentnie zamydla to postrzeganie.

Rzecz w tym, że i tu i tu mamy jednakowo poprowadzone pasy ruchu.
Tak - nie pomyliłem się : JEDNAKOWO
Na jednym i na drugim rondzie część pasów jest oznaczona liniami, część pozostaje nieoznaczona.
Jak ktoś nie rozumie o czym mówię to proste wytłumaczenie:
Zdejmijmy z "wzorowego" ronda A-7 na wjazdach pozostawiając to malowanie.
I co ??
Z wzorowego w jednym momencie stanie się beznadziejnym :D
Może nawet bardziej beznadziejnym niż pierścieniowo wymalowane ;)

Przepisy i zasady w nich zawarte mamy dla wszystkich skrzyżowań jednakowe, a mylące oznaczenie ronda pierścieniowego tak zamydliło niektórym oczy, że cuda wianki gotowi są wymyślać, by postawić na swoim.
Nie tędy droga.
Poczekajmy, aż albo całkiem poprzemalowują te pierścieniowe (tu się cieszę, bo widzę postęp w kraju i odchodzenie od takiego malowania rond), albo niech wyjdą stosowne przepisy do tych rond.
Póki nie ma spisanych odmiennych zasad dla rond - to ich nie wymyślajmy na siłę.
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 10:27

dylek napisał(a):Rondo, o które toczy się bój, oznaczone jest beznadziejnie.
Niczego to nie zmienia. A tym bardziej nie uprawnia nikogo do łamania Przepisów, m. in. istniejącego na rondzie oznakowania.

dylek napisał(a):Rzecz w tym, że i tu i tu mamy jednakowo poprowadzone pasy ruchu.
To już Twoja teoria, której nie udowodniłeś w żaden sposób. Ja myślę, że jednak się pomyliłeś, nikt Ci tego nie zabroni.

dylek napisał(a):...mylące oznaczenie ronda pierścieniowego...
Skoro jest oznaczenie, to się do niego stosujmy. Rozumiem, że rondo z nieoznakowanymi pasami ruchu może być mylące, ale jeżeli te pasy ruchu mamy to sytuacja wydaje się być jasna.

dylek napisał(a):Poczekajmy, aż albo całkiem poprzemalowują te pierścieniowe (...), albo niech wyjdą stosowne przepisy do tych rond.
Wolę jeździć niż czekać. Jeździć zgodnie ze oznaczeniem, jakie na rondzie zastanę.

cyberix napisał(a):Twierdzisz, że rondo nakazuje ruch prosty dookoła wyspy. I zjeżdża się tylko z prawego pasa, to dlaczego buduje się tego typu ronda?
To tylko jeden ze sposobów uregulowania ruchu na rondzie, jest ich kilka. Takie oznakowanie stosuje się celem zwiększenia przepustowości ronda.

Nigdy nie pisałem, że jazda wokół wyspy centralnej to jazda prosto. Może ktoś tak to rozumieć, ale to nie moje słowa.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 15 sierpnia 2011, 14:02 przez szymon1977, łącznie zmieniany 3 razy
szymon1977

Postprzez dylek » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 10:37

szymon1977 napisał(a):
dylek napisał(a):Twierdzisz, że rondo nakazuje ruch prosty dookoła wyspy. I zjeżdża się tylko z prawego pasa, to dlaczego buduje się tego typu ronda?

(...)
Dylek: nigdy nie pisałem, ze jazda wokół wyspy centralnej to jazda prosto. Może tak to rozumiesz, ale to nie moje słowa.

Znów jakieś problemy z czytaniem ??
Dlaczego po raz kolejny przeinaczasz fakty ??
Dlaczego wypisujesz bzdury, że ja niby napisałem te słowa ??
Każdy chyba widzi, że to Cyberix pisał.... no może poza tobą...

Ja natomiast pytałem, dlaczego jadąc wokół wyspy w lewo na skrzyżowaniu (tak to określasz) - dlaczego tego skrętu w lewo nie sygnalizujesz.
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 13:43

Dylek: Przepraszam za pomyłkę, post oczywiście poprawiłem.
(Jeżeli coś jeszcze pokręciłem podczas cytowania proszę dać znać, poprawię.)

dylek napisał(a):...dlaczego jadąc wokół wyspy w lewo na skrzyżowaniu - dlaczego tego skrętu w lewo nie sygnalizujesz.
Tak jak pisałem, przejazd przez każde skrzyżowanie rozkładam na "czynniki pierwsze".
1. Jadę w lewo na skrzyżowaniu : wg. Kodeksu nie mam obowiązku sygnalizowania takiej czynności.
2. Jadę wokół wyspy centralnej : jadę zgodnie z przebiegiem drogi. Nie korzystam z możliwości zmiany kierunku jazdy, jaką dają mi odchodzące od ronda drogi, ani nie odczuwam potrzeby zmiany pasa ruchu. Nie wykonuję więc żadnego manewru, który zgodnie z Przepisami mam sygnalizować kierunkowskazem.
3. Sygnalizuję natomiast wjazd i wyjazd z ronda, które wg. mnie są zmianami kierunku jazdy.

Myślę Dylek, że wiem w czym się nie zgodzisz, ale prosiłeś o wytłumaczenie. To moje prywatne zdanie, nie namawiam Cię do zmiany poglądów.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze