Nowe przepisy dla rowerzystów

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Nowe przepisy dla rowerzystów

Postprzez szerszon » wtorek 06 września 2011, 22:50

Gdyby tak to działało to nie byłoby potrzeby tworzenia :
Art 26
Art 27
Art 25.2
Art 28
Paragrafu 47.4
Wystarczyłby sam Art 25.
Tylko trzeba umieć to dostrzec.
szerszon

Postprzez Zonaimad » wtorek 06 września 2011, 23:31

Niestety, prawo ma to do siebie, że rzadko kiedy (czasem tak, ale raczej nie w tym przypadku) można bawić się w "co ustawodawca miał na myśli". Trzeba trzymać się pewnych zasad czytania aktów prawnych, które - jak widać - nie są ci do końca znane...
Zonaimad

Postprzez maryann » środa 07 września 2011, 09:15

szerszon napisał(a):Masz pojecie co to jest włączenie sie do ruchu ?
Mam
szerszon napisał(a):Dlaczego chcesz stosowac Art 25 do sytuacji , której nie dotyczy?
Nie chcę.
szerszon napisał(a):Czy nie mozna zjechać ze swojej trasy prosto?
Można.
szerszon napisał(a):Czy to musi byc skręt w lewo lub w prawo ?
Co?
szerszon napisał(a):2.czy podjazd jest jezdnią, czy częścią chodnika, czy częścią DDR?
Różnie.
Ja już bym miał dość głupowatych pytań, po pierwszym. Napiszesz wreszcie coś mądrego, w ogóle cokolwiek?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Drezyna » środa 07 września 2011, 10:04

szerszon napisał(a):Gdyby tak to działało to nie byłoby potrzeby tworzenia :
Art 26
Art 27
Art 25.2
Art 28
Paragrafu 47.4
Wystarczyłby sam Art 25.
Tylko trzeba umieć to dostrzec.

Tego typu wnioskowanie jest zaiste przewrotne. Po pierwsze w tych artykułach jest coś więcej, niż w 25, po drugie nie ma gwarancji, że prawo jest spójne i jednoznaczne, a po trzecie, skąd prawda objawiona, że obowiązuje 27 a nie 25? Poza wszystkim, co jest naturalne, danej sytuacji może dotyczyć kilka artykułów. Obowiązek ustąpienia pierwszeństwa może dotyczyć kilku uczestników ruchu, i nie upoważnia to do wyciaągania wniosków, że coś nie obowiązuje. 25 dotyczy wszystkich sytuacji przecięcia kierunków ruchu, pod Twoim domem, na parkingu podziemnym, na kartoflisku, o ile oczywiście nie ma innych uregulowań prawnych znoszących 25.

Stosując Twoją argumentację można uzasadnić dowolną tezę, tylko to nie ma większego sensu.
Drezyna

Postprzez Zonaimad » środa 07 września 2011, 15:20

Drezyna napisał(a):Stosując Twoją argumentację można uzasadnić dowolną tezę, tylko to nie ma większego sensu.

No i dodajmy, że oczywiście nie ma zastosowania w rzeczywistym świecie. ;)

Drezyna napisał(a):o ile oczywiście nie ma innych uregulowań prawnych znoszących 25

Tutaj trzeba się precyzyjnie wypowiedzieć, bo dla takiego szerszona zniesienie jakiegoś artykułu może się przejawiać istnieniem jakiegoś innego, luźno związanego z kwestią regulowaną przez ten rzekomo "znoszony".

Jeżeli jakiś artykuł ma nie obowiązywać - jest to wprost stwierdzone, na przykład słowami: "artykułu X ust. Y nie stosuje się, jeśli..., gdyż...".

Drezyna napisał(a):Poza wszystkim, co jest naturalne, danej sytuacji może dotyczyć kilka artykułów. Obowiązek ustąpienia pierwszeństwa może dotyczyć kilku uczestników ruchu, i nie upoważnia to do wyciaągania wniosków, że coś nie obowiązuje.

Czyli co? Dochodzimy do wniosku, że w każdej takiej sytuacji, w razie wypadku, powinno się orzekać współwinę? Albo organizować zawody w to, kto ma lepszego prawnika... ;)

Smutne, że nasze prawo jest formułowane w sposób, który w zasadzie wyklucza jego rozumienie przez szarego, przeciętnie wykształconego obywatela. Potem są kwiatki w stylu droga mająca jezdnie składa się tylko z jezdni, czy on uważa że DDR jest jezdnią po się po niej jeździ.
Zonaimad

Postprzez szerszon » środa 07 września 2011, 23:36

maryann napisał(a):1.Mam
2.Co?
3.Różnie.
4.Ja już bym miał dość głupowatych pytań, po pierwszym. Napiszesz wreszcie coś mądrego, w ogóle cokolwiek?

1. Mam odmienne zdanie.
2.Przestałeś ogarniać ? :mrgreen:
3.Brawo za precyzyjną odpowiedż :spoko:
4. Taa...szczególnie 3 jest przepełniona głębią znajomości PoRD
Ostatnio zmieniony czwartek 08 września 2011, 00:07 przez szerszon, łącznie zmieniany 1 raz
szerszon

Postprzez maryann » wtorek 13 września 2011, 12:52

To jest zapis podobny jak ten o pierwszeństwie pieszego na drodze, wktórą skręcasz. Tam nie zastanawiasz się, że pieszy schodząc z chodnika włącza się do ruchu?
maryann

Postprzez szerszon » wtorek 13 września 2011, 13:05

Ale pieszy jest na części drogi dla niego przeznaczonej.w Art 17 nie zauważyłem, że pieszy w takim przypadku włącza się do ruchu.
Jak sie tak bawimy, to również mam ustepować pierwszeństwa skrecając w droge poprzeczną pojazdowi ( w tym przypadku nie rowerowi) który zjezdża z chodnika ?
Robienie nowelizacji na chybcika niestety spowodowało lekki bałagan.
szerszon

Postprzez maryann » wtorek 13 września 2011, 13:49

szerszon napisał(a):mam ustepować pierwszeństwa skrecając w droge poprzeczną pojazdowi ( w tym przypadku nie rowerowi) który zjezdża z chodnika ?
A jest jakiś na to przepis? Nie znam.
Za to zrozum idęę tego zapisu, a automatycznie poczujesz, kiedy go stosować; ma on chronić mniej świadomych uczestników ruchu. Tak jak pieszy idzie sobie spokojnie, nawet popatrzy w lewo i w prawo i nic nie zobaczy- to wejdzie. Bo nie musi zgadywać skąd mu nagle coś wyjedzie. Podobnie rowerzysta- nie ma uprawnień, co najwyżej blade pojęcie o włączaniu się do ruchu- za to bardzo wyraźnie słyszał o pierwszeństwie na DDR i przed skręcającym pojazdem- trudno mu patrzeć daleko za siebie, nie zawsze rozróżnia po czym jedzie- więc jedzie, nawet nie mając pojęcia o Twoich argumentach. Ale kierowca ma na niego uważać. Zawsze. Nawet jak ten włącza się do ruchu.
maryann

Postprzez szerszon » wtorek 13 września 2011, 14:43

Słuchaj, ja swietnie rozumiem ideę tego zapisu. Ja tylko wieszam psy na tych fachowcach, którzy zaslepieni zrobieniu rowerzystom dobrze zapedzili sie troszeczkę.
A że masz moralną rację, nie przeczę.
Tylko mnie interesuje, że walą bzdurę w imię wyzszych celów.
Nawet na szkoleniu skrecając w droge poprzeczną przez PdP, gdzie nawet nie ma śladu DDR i PdR uczulam kursanta, ze takie miejsce dla rowerzysty to finisz Tour de France.
Będzie sie wlókł po chodniku, a tu akurat przyspieszy.
Ale w takim razie-po cholere cały ten PoRD ?
Rowerzysta nie ma prawa być na chodniku i mam prawo nie spodziewac sie go zjeżdżającego z chodnika na jezdnię. A zapis w Art 27.1a jakby mu takie prawo daje i jeszcze dokłada pierwszenstwo.
coś tu nie tak.
szerszon

Postprzez maryann » wtorek 13 września 2011, 14:48

Odwaracając rolę- problem ma rower. Jeśli pojedzie jakiś neptyk to j.w. Ale jak pojedzie świadomy kierowca, to będzie się dygał skorzystać z pierwszeństwa. Jednak lepiej gdy się dwóch dyga, niż żaden. Hugh!
maryann

Postprzez szerszon » wtorek 13 września 2011, 15:00

Problem mamy wszyscy. :D Najczęściej wystepuje konfiguracja:
tępak na rowerze-burak za kierownicą.
Bo ja mam pierwszeństwo !- A ja półtorej tony.
Bardziej chodzi mi o to, ze tak rozbieżne przepisy mogą stać się przyczyną paru niemilych sytuacji.
I z czyjej winy ? na pewno nie rowerzystów, ani kierowców tylko paru cymbałów przepychających niedopracowany projekt.
jeszcze ciekawiej bedzie co porobią z CPR skoro DDR ma byc "wydzielona" i "odseparowana".
szerszon

Postprzez szerszon » sobota 29 października 2011, 20:41

Jezdnia poza terenem zabudowanym bez utwardzonego pobocza.
Srodkiem podwójna ciągła ciągnąca sie kilometrami.
Jedzie sobie rowerzysta "turysta" te ok 20km/h a za nim sznur samochodów.
Nijak zgodnie z prawem nie da sie wyprzedzić.
Co powinien zrobic rowerzysta ?
szerszon

Postprzez mk61 » niedziela 30 października 2011, 10:09

Art. 24. 6. Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości. Kierujący pojazdem wolnobieżnym, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem bez silnika jest obowiązany zjechać jak najbardziej na prawo i - w razie potrzeby - zatrzymać się w celu ułatwienia wyprzedzania.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Zonaimad » niedziela 30 października 2011, 13:59

Kolega mk61 ma nieaktualną wiedzę. Obecne brzmienie artykułu 24 ust. 6:

Art 24.6. Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości. Kierujący pojazdem wolnobieżnym, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem bez silnika jest obowiązany zjechać jak najbardziej na prawo w celu ułatwienia wyprzedzania. Przepisu nie stosuje się w przypadku, o którym mowa w ust. 12.

Rowerzysta nie musi się zatrzymywać.
Zonaimad

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze