Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szoferemeryt » piątek 24 października 2014, 21:29

papadrive napisał(a):To z jakiego jedziesz na wprost? Jak z lewego, to możesz spotkać na prawym Krakowiaka, który zamyślił zawrócić z prawego. :?

Nie koniecznie zawrócić, wystarczy że ten niby jadący prosto przetnie pasy tym co będą jechać również prosto ale o jeden wjazd później.
W Krakowie jeżdżę jak sygnalizacja i znaki pozwalają.
Jak będzie strzałka w lewo na prawym to też zawrócę z prawego, choć jeszcze takiego oznakowania ronda nie widziałem.
A teraz powiedz kto taki z Krakowa albo okolic twierdzi że można z prawego zawrócić, oczywiści za wyjątkami przewidzianymi w PRD. Może Pan Dworak?
Mile widziany link.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » piątek 24 października 2014, 21:32

tomekkoz napisał(a):Bohater filmu zastosował się do znaków poziomych - objechał rondo zewnętrznym pasem, mimo, że z art. 22.2 wynika inny sposób zachowania.
Te rewelacje były już poddawane prawdzie prawnej, gdy przytaczano tzw. "łamane pierwszeństwo". Sugerujesz, że linie wyznaczają kierunek jazdy "na wprost" :lol: :lol: :lol: Znam to 8)
tomekkoz napisał(a):LeszkoII, ile jest pasów ruchu na rondzie dwupasowym?
Na pewno nie dwa, co wynika z definicji skrzyżowania. ... zatem co najmniej 6 zakładając, że na wlotach SoRO dysponujemy dwoma pasami ruchu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szoferemeryt » piątek 24 października 2014, 21:43

szerszon napisał(a):Ależ całe twoje podejście do problemu charakteryzuje się tym, jakbyś jechał po drodze na obwiedni.
Końkretnie ci piszę...to nie jest samodzielna droga i nie stosuj przepisów jak na drodze..to skrzyżowanie.

No tak wracasz do przeszłości by udowadniać, tylko co? Pisałem że obwiednia to jezdnia dookólna nie mająca początku ani końca i to podtrzymuje. Nic nie prostuję, chyba że podobnym do ciebie udowodnić że nie masz racji.

A o tak lubianym przez ciebie par. 36 szczególnie pkt 2 cisza i spokój. Czyż bym trafił w czuły punkt.
szoferemeryt

Postprzez tomekkoz » piątek 24 października 2014, 21:44

Te rewelacje były już poddawane prawdzie prawnej, gdy przytaczano tzw. "łamane pierwszeństwo". Sugerujesz, że linie wyznaczają kierunek jazdy "na wprost" :lol: :lol: :lol:

Nie. Linie wyznaczają pasy ruchu, a pasy ruchu służą do jazdy.

Leszko, a na rondzie "jedno"-pasowym, ile jest pasów ruchu?

Słowo daję, jestem instruktorem od dwudziestu lat, ale takich wymysłów jeszcze nie słyszałem.

Zatem czemu rondo DWU-pasowe nie nazywa się rondem sześcio-pasowym?
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szerszon » piątek 24 października 2014, 21:52

tomekkoz napisał(a):
Bohater filmu zastosował się do znaków poziomych - objechał rondo zewnętrznym pasem, mimo, że z art. 22.2 wynika inny sposób zachowania.

:lol: :lol: :lol: :lol: a to według znaków poziomych wynika że można zawracać pasem zewnętrznym ?
szerszon

Postprzez tomekkoz » piątek 24 października 2014, 21:56

Zgodnie z zastosowanym oznakowaniem poziomym- można.
tomekkoz

Postprzez LeszkoII » piątek 24 października 2014, 22:02

tomekkoz napisał(a):Leszko, a na rondzie "jedno"-pasowym, ile jest pasów ruchu?
Na pewno nie jeden ani dwa :P
tomekkoz napisał(a):jestem instruktorem od dwudziestu lat, ale takich wymysłów jeszcze nie słyszałem.
Na tym Forum mieliśmy też speca od zarządzania ruchem w Kostrzynie nad Odrą, czy to aby nie Ty???
tomekkoz napisał(a):Zatem czemu rondo DWU-pasowe nie nazywa się rondem sześcio-pasowym?
Nie wiem.
Ostatnio zmieniony piątek 24 października 2014, 22:09 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez tomekkoz » piątek 24 października 2014, 22:08

A ja jestem zbyt poważny, żeby sobie żarty stroić.
Chciałem poważnie podyskutować o zasadach ruchu a tu co?
Szopka i farsa.

Sześciopasowe ronda dwupasowe. Takie rzeczy tylko w filmach Bereji.
Ostatnio zmieniony piątek 24 października 2014, 22:11 przez tomekkoz, łącznie zmieniany 2 razy
tomekkoz

Postprzez szerszon » piątek 24 października 2014, 22:08

szoferemeryt napisał(a):No tak wracasz do przeszłości by udowadniać, tylko co? Pisałem że obwiednia to jezdnia dookólna nie mająca początku ani końca i to podtrzymuje. Nic nie prostuję, chyba że podobnym do ciebie udowodnić że nie masz racji.

A o tak lubianym przez ciebie par. 36 szczególnie pkt 2 cisza i spokój. Czyż bym trafił w czuły punkt.

Po to wracam, aby ci uzmysłowić,że jednak według przepisów jest to skrzyżowanie, a nie jezdnia "dookólna" bez początku i końca :lol: :lol: :lol:
Swietnie "udowadniasz" :lol: swoją rację całkowicie w oderwaniu od przepisów. Gdzie masz napisane o takim tworze o jakim wspominasz ? Trochę realizmu...bez początku i końca :lol: :lol: :lol:
A jeśli chodzi oparagraf 36 to trafiłeś..kula w płot...czyli pisałes bez sensu o czymś innym. Podejrzewam, że nawet sam nie wiesz o czym
Napisałem ci końkretnie..C-12 i A-7 w tej chwili mnie nie interesuje, ponieważ nie ma to wpływu na kierunki jazdy , tylko na pierwszeństwo i organizacje ruchu.
Nie bój się...jak będe chciał to pojadę po bandzie :wink:

tomekkoz napisał(a):Zgodnie z zastosowanym oznakowaniem poziomym- można.
:lol: :lol: :lol: a to wyznaczone pasy ruchu anulują Art 22.2 ? Świetnie, gdzie to napisali ?

nie pisz postów jeden za drugim - przycisk "zmień" ciągle istnieje
A ja jestem zbyt poważny, żeby sobie żarty stroić.
Chciałem poważnie podyskutować o zasadach ruchu a tu co?
Szopka i farsa.
Taaa...poważnie to zawracanie pasem zewnetrznym ?
=================================

Zatem czemu rondo DWU-pasowe nie nazywa się rondem sześcio-pasowym?
A które rondo nazywa sie dwupasmowym ?
Ostatnio zmieniony piątek 24 października 2014, 22:16 przez szerszon, łącznie zmieniany 1 raz
szerszon

Postprzez tomekkoz » piątek 24 października 2014, 22:15

Już to pisałem:
Uczestnik ruchu jest obowiązany stosować się do znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania .
Bohater filmu zastosował się do znaków poziomych - objechał rondo zewnętrznym pasem, mimo, że z art. 22.2 wynika inny sposób zachowania.

Taaa...poważnie to zawracanie pasem zewnetrznym ?

Jeżeli oznakowanie poziome na to zezwala to czemu nie?
tomekkoz

Postprzez papadrive » piątek 24 października 2014, 22:24

tomekkoz napisał(a):Już to pisałem:

Dla tego "instruktora", wyznaczone pasy ruchu (mimo iż nie ma strzałek) pozwalają na jazdę, z każdego pasa w każdym kierunku. :hmm:
Nie znaju, czy on Krakowiak, ale takich jak On było tutaj wielu.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szerszon » piątek 24 października 2014, 22:27

tomekkoz

Już to pisałem:
Uczestnik ruchu jest obowiązany stosować się do znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania .

No to sie pytam, gdzie jest obowiązek do ignorowania lewego pasa przy zawracaniu ??? Czy jest to zrozumiałe ???
Masz obowiązek do korzystania z właściwych pasów...a których ? Napisane w Art 22.2, który nie jest sprzeczny z oznakowaniem poziomym. Dalej skręcając w lewo masz się zblizyć albo do osi jzdni i nie jest napisane przy ilu pasach,lub do krawędzi na jednokierunkowej i też nie jest napisane przy ilu pasach. Jako instruktor z tak długoletnim doświadczeniem powinieneś to zrozumieć.

Jedynie do czego prawidłowo sie zastosował to fakt, że nie jechał z linią pomiędzy kołami.
Skręcając w lewo masz zawczasu i wyraźnie zasygnalizować to lewym kierunkowskazem i zakończyć sygnalizacje po zakończeniu...jak to wygląda jazda z lewym kierunkowskazem pasem zewnętrznym, albo zmiana pasa z lewego na prawy i dalsze skręcanie w lewo ?
czyżbyś zakończył manewr ? :wink:

Jeżeli oznakowanie poziome na to zezwala to czemu nie?
A oznakowanie poziome wyznacza ci kierunki jazdy w tym przypadku ? Może będziesz skręcał w prawo z lewego pasa...idąc twoim tokiem myslenia ..zezwala. :lol:
szerszon

Postprzez tomekkoz » piątek 24 października 2014, 22:33

Dla tego "instruktora", wyznaczone pasy ruchu (mimo iż nie ma strzałek) pozwalają na jazdę, z każdego pasa w każdym kierunku. :hmm: .

Nie z każdego pasa w każdym kierunku, ale z pewnością z każdego pasa można jechać dookoła wyspy - po to są te pasy ruchu w ten sposób wyznaczone.

Nie zaprzeczajcie rzeczywistości.
W ten sposób wyznaczone pasy ruchu zezwalają tak jechać.
Ostatnio zmieniony piątek 24 października 2014, 22:35 przez tomekkoz, łącznie zmieniany 1 raz
tomekkoz

Postprzez szerszon » piątek 24 października 2014, 22:35

A miało byc poważnie....gdzie to tak napisali ?
szerszon

Postprzez tomekkoz » piątek 24 października 2014, 22:51

Nie napisali, tylko namalowali na jezdni.
Jadę zewnętrznym pasem dookoła wyspy - wszystko w zgodzie z oznakowaniem poziomym.
tomekkoz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze