Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez tomekkoz » piątek 24 października 2014, 12:56
przez szoferemeryt » piątek 24 października 2014, 13:12
przez maryann » piątek 24 października 2014, 13:33
A co mnie obchodzi "każde"? Mówimy o konkretnym układzie pasów. Więc np. kiedy pasy są dwa równoległe("podłużne", są w miejscu zmiany równoległe, tak jak wcześniej i dalej- tak to rozumiem), to WTEDY każde wjechanie na sąsiedni jest zmianą pasa, a sposób i konsekwencje obarczone przepisami.szerszon napisał(a):Każde przejechanie poprzez pasy ruchu jest zmianą pasa ruchu ?
przez Pentuer » piątek 24 października 2014, 14:24
przez disaster » piątek 24 października 2014, 14:36
przez szerszon » piątek 24 października 2014, 19:02
To dziwne, że masz wątpliwości.
Zapewniam cię, że nie po to ktoś projektował oznakowanie poziome na tym rondzie, ktoś je wykonał, żebyś teraz mógł je ignorować i jechać sobie po swojemu.
Przypomne ,że rozmawaimy o obowiązujacym prawie, a nie o sztucznych podziałach jakoby rondo to skrzyzowanie, ale jednak takie inne.Przypomnę, że rozmowa o ruchu okrężnym a nie o zwykłych skrzyżowaniach. Piszecie o jednym i drugim, a to dobrze nie wróży.
Ruch odbywa się dookoła,
Tak to rozumiem.
Raczej można tak powiedzieć o tym co piszesz. Otóż strzałki nie obowiązują tylko do skrzyżowania. Było to juz wielokrotnie pisane i wklejane. Ale skoro nie masz zamiaru przyjąć do wiadomości tego co napisali w rozporządzeniu to miej pretensje tylko do siebie.Ano tak że po wjechaniu na rondo wasze strzałki sprzed ronda są guzik warte jak nie zostaną powtórzone na rondzie
Wyraźnie widać konflikt miedzy definicją zwykłego skrzyżowania a ruchem okrężnym.
A to są różne przecięcia pasów ruchu ? Kolejny , który sobie wymyśla przepisy do jednego rodzaju skrzyżowania ?A co mnie obchodzi "każde"?
Są równoległe wobec siebie ..tak samo jak wszędzie. Widzisz gdzies różnicę ?Mówimy o konkretnym układzie pasów.
Nie wjeżdżam, przecinam. Gdybym wjechał to bym nim jechał.to WTEDY każde wjechanie na sąsiedni jest zmianą pasa, a sposób i konsekwencje obarczone przepisami.
Wystarczy że będziesz wiedział, które dotyczą kierunku jazdy..to będziesz wiedział.Każda strzałka w inną stronę.
Jak jechać, panie instruktorze, jak jechać?
przez szoferemeryt » piątek 24 października 2014, 19:32
Polega na tym że pojazdy od momentu wjazdu do opuszczenia ronda jadą wokół placu lub wyspy.
Sam znak C-12 oznaczał by tylko i wyłącznie ruch w koło wyspy lub placu. Po to by zmienić zasadę pierwszeństwa dodano A-7.
Niektórzy biorą dosłownie pkt2 rozdzielając znaczenie pkt 1 i 2.
Biorąc dosłownie znaczenie pkt 2 bez uwzględnienia pkt 1 wychodzi, że nie ma ruchu okrężnego, a jedynie samo zwykłe skrzyżowanie. To jakiś absurd.
Czy na takim rozumowaniu opierają pogląd że na rondzie jest tylko prawo, lewo lub prosto?
przez szerszon » piątek 24 października 2014, 19:37
Wystarczy to co napisałeś i do czego sie odniosłem. Jak za dużo to może wystąpić problem z przetrawieniem.szerszon; zapomniałeś jeszcze o reszcie moich wypocin.
Podaje ci całą resztę o czym zapomniałeś, a może nie warte twojej uwagi;
przez szoferemeryt » piątek 24 października 2014, 19:46
Wystarczy to co napisałeś i do czego sie odniosłem. Jak za dużo to może wystąpić problem z przetrawieniem.
Nie ma wpływu na kierunek jazdy.
przez LeszkoII » piątek 24 października 2014, 19:48
Ja mam "wątpliwości". Otóż linie przerywanie nie wyznaczają dozwolonych kierunków jazdy przez skrzyżowanie. One jedynie rozdzielają pasy ruchu tak samo, jak na wlocie. Innymi słowy: na obwiedni ronda nie ma dwóch pasów ruchu z prostego powodu - obwiednia wyspy to nie jest odrębna jezdnia(należąca do odrębnej drogi). Przecież skrzyżowanie to przecięcie dróg... a zatem też przeciąć się muszą jezdniE.tomekkoz napisał(a):Na rondzie z filmu oznakowanie poziome jak najbardziej pozwala jechać dookoła wyspy zewnętrznym pasem. Ktoś ma wątpliwości co do tego?
Bo tak szkolą kandydatów na PJ w Krakowiedisaster napisał(a):Ogólnie przezabawne jest stwierdzenie "szkoła krakowska".
Czy skrzyżowanie, na którym zastosowano znak C-9 to zwykłe skrzyżowanie? W ogóle to przepisy dzielą skrzyżowania na zwykłe i skanalizowane. Wśród skanalizowanych znajdują się ronda.szoferemeryt napisał(a):Przypomnę, że rozmowa o ruchu okrężnym a nie o zwykłych skrzyżowaniach.
przez dylek » piątek 24 października 2014, 19:50
szoferemeryt napisał(a):Ruch odbywa się dookoła,
Tak to rozumiem.
Ano tak że po wjechaniu na rondo wasze strzałki sprzed ronda są guzik warte jak nie zostaną powtórzone na rondzie.
przez szerszon » piątek 24 października 2014, 19:51
przez papadrive » piątek 24 października 2014, 20:15
szoferemeryt napisał(a):
dylek; już setki razy opowiadałem się na temat prawego pasa i jazdy w okół, to już się staje nudne. Ja nawet z prawego boję sie jechać na wprost, dlaczego? Bo mogę spotkać nawiedzonego Warszawiaka albo Słupszczanina.
przez szerszon » piątek 24 października 2014, 21:02
szoferemeryt napisał(a):Gdzie ja napisałem o drodze i reszcie![]()
przez tomekkoz » piątek 24 października 2014, 21:04
szerszon napisał(a): Nie mam wątpliwości. Ci od malowania nie sa od stanowienia prawa. A nie jadę po swojemu tylko według PoRD. Wyznaczone pasy ruchu nie zwalniają mnie z Art22.2