Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez tomekkoz » piątek 24 października 2014, 12:56

To dziwne, że masz wątpliwości.
Zapewniam cię, że nie po to ktoś projektował oznakowanie poziome na tym rondzie, ktoś je wykonał, żebyś teraz mógł je ignorować i jechać sobie po swojemu.
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Postprzez szoferemeryt » piątek 24 października 2014, 13:12

Przypomnę, że rozmowa o ruchu okrężnym a nie o zwykłych skrzyżowaniach. Piszecie o jednym i drugim, a to dobrze nie wróży.

Przecież o to chodzi;
§ 36.1.Znak C-12 "ruch okrężny" oznacza, że na skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.
2.Znak C-12 występujący łącznie ze znakiem A-7 oznacza pierwszeństwo kierującego znajdującego się na skrzyżowaniu przed kierującym wjeżdżającym (wchodzącym) na to skrzyżowanie.

Ruch odbywa się dookoła,
Tak to rozumiem.
Ano tak że po wjechaniu na rondo wasze strzałki sprzed ronda są guzik warte jak nie zostaną powtórzone na rondzie. Polega na tym że pojazdy od momentu wjazdu do opuszczenia ronda jadą wokół placu lub wyspy. Wyraźnie widać konflikt miedzy definicją zwykłego skrzyżowania a ruchem okrężnym. Sam znak C-12 oznaczał by tylko i wyłącznie ruch w koło wyspy lub placu. Po to by zmienić zasadę pierwszeństwa dodano A-7.

Niektórzy biorą dosłownie pkt2 rozdzielając znaczenie pkt 1 i 2.
Biorąc dosłownie znaczenie pkt 2 bez uwzględnienia pkt 1 wychodzi, że nie ma ruchu okrężnego, a jedynie samo zwykłe skrzyżowanie. To jakiś absurd.
Czy na takim rozumowaniu opierają pogląd że na rondzie jest tylko prawo, lewo lub prosto?
szoferemeryt

Postprzez maryann » piątek 24 października 2014, 13:33

szerszon napisał(a):Każde przejechanie poprzez pasy ruchu jest zmianą pasa ruchu ?
A co mnie obchodzi "każde"? Mówimy o konkretnym układzie pasów. Więc np. kiedy pasy są dwa równoległe("podłużne", są w miejscu zmiany równoległe, tak jak wcześniej i dalej- tak to rozumiem), to WTEDY każde wjechanie na sąsiedni jest zmianą pasa, a sposób i konsekwencje obarczone przepisami.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Pentuer » piątek 24 października 2014, 14:24

Obrazek

Każda strzałka w inną stronę.
Jak jechać, panie instruktorze, jak jechać?
Pentuer

Postprzez disaster » piątek 24 października 2014, 14:36

Jest to świetny przykład idiotycznego wymalowania znaków poziomych.
Nie widać co prawda dobrze oznakowania na rondzie, ale wnioskuje że jest tam po prostu naokoło linia przerywana.
W połączeniu z tymi strzałkami jest to bez sensu.

Na tej samej zasadzie można na jednym słupie powiesić A-5 i A-7. Problemem przy takim rozwiązaniu nie jest to, że w PORD nie jest określone, czy znak wiszący wyżej ma większy priorytet niż ten niżej.
Problemem jest to, że wykonawca powiesił je na podstawie decyzji będącej zmaterializowaną formą kretynizmu.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez szerszon » piątek 24 października 2014, 19:02

tomekkoz
To dziwne, że masz wątpliwości.
Zapewniam cię, że nie po to ktoś projektował oznakowanie poziome na tym rondzie, ktoś je wykonał, żebyś teraz mógł je ignorować i jechać sobie po swojemu.

Nie mam wątpliwości. Ci od malowania nie sa od stanowienia prawa. A nie jadę po swojemu tylko według PoRD. Wyznaczone pasy ruchu nie zwalniają mnie z Art22.2

szoferemeryt
Przypomnę, że rozmowa o ruchu okrężnym a nie o zwykłych skrzyżowaniach. Piszecie o jednym i drugim, a to dobrze nie wróży.
Przypomne ,że rozmawaimy o obowiązujacym prawie, a nie o sztucznych podziałach jakoby rondo to skrzyzowanie, ale jednak takie inne.
Masz oddzielne przepisy dotyczące skrzyzowań o ruchu okrężnym ?
Jak masz to zaprezentuj, jak nie masz to nie marnuj miejsca na serwerze.

Ruch odbywa się dookoła,
Tak to rozumiem.

Czyli pomimo upływającego czasu niestety niewiele.Masz masę skrzyzowań z wyspą, gdzie ruch też sie odbywa "dookoła" ..inne są tylko zasady pierwszeństwa przejazdu, czego to nie chcesz, albo nie umiesz zrozumieć.

Ano tak że po wjechaniu na rondo wasze strzałki sprzed ronda są guzik warte jak nie zostaną powtórzone na rondzie
Raczej można tak powiedzieć o tym co piszesz. Otóż strzałki nie obowiązują tylko do skrzyżowania. Było to juz wielokrotnie pisane i wklejane. Ale skoro nie masz zamiaru przyjąć do wiadomości tego co napisali w rozporządzeniu to miej pretensje tylko do siebie.
Wyraźnie widać konflikt miedzy definicją zwykłego skrzyżowania a ruchem okrężnym.
:lol: może czas na badania wzroku ? Weź nie żartuj sobie...bo nie wierzę, abyś miał tak niska wiedzę.

maryann
A co mnie obchodzi "każde"?
A to są różne przecięcia pasów ruchu ? Kolejny , który sobie wymyśla przepisy do jednego rodzaju skrzyżowania ?
tak, ma ciebie obchodzić. Nie masz innych przepisów do stosowania na skrzyżowaniu i innych do stosowania na skrzyżowaniu. To jest wasz wymysł, aby tylko jakoś usprawiedliwić że z ronda to zawsze w prawo.
Mówimy o konkretnym układzie pasów.
Są równoległe wobec siebie ..tak samo jak wszędzie. Widzisz gdzies różnicę ?
to WTEDY każde wjechanie na sąsiedni jest zmianą pasa, a sposób i konsekwencje obarczone przepisami.
Nie wjeżdżam, przecinam. Gdybym wjechał to bym nim jechał.
Ale akurat nie jestem zwolennikiem opuszczania ronda z pasa wewnetrznego.

Pentuer

Każda strzałka w inną stronę.
Jak jechać, panie instruktorze, jak jechać?
Wystarczy że będziesz wiedział, które dotyczą kierunku jazdy..to będziesz wiedział. :D
szerszon

Postprzez szoferemeryt » piątek 24 października 2014, 19:32

szerszon; zapomniałeś jeszcze o reszcie moich wypocin.
Podaje ci całą resztę o czym zapomniałeś, a może nie warte twojej uwagi;

Polega na tym że pojazdy od momentu wjazdu do opuszczenia ronda jadą wokół placu lub wyspy.

Sam znak C-12 oznaczał by tylko i wyłącznie ruch w koło wyspy lub placu. Po to by zmienić zasadę pierwszeństwa dodano A-7.

Niektórzy biorą dosłownie pkt2 rozdzielając znaczenie pkt 1 i 2.
Biorąc dosłownie znaczenie pkt 2 bez uwzględnienia pkt 1 wychodzi, że nie ma ruchu okrężnego, a jedynie samo zwykłe skrzyżowanie. To jakiś absurd.
Czy na takim rozumowaniu opierają pogląd że na rondzie jest tylko prawo, lewo lub prosto?
szoferemeryt

Postprzez szerszon » piątek 24 października 2014, 19:37

szerszon; zapomniałeś jeszcze o reszcie moich wypocin.
Wystarczy to co napisałeś i do czego sie odniosłem. Jak za dużo to może wystąpić problem z przetrawieniem. :wink:
Podaje ci całą resztę o czym zapomniałeś, a może nie warte twojej uwagi;

Nie ma wpływu na kierunek jazdy.
szerszon

Postprzez szoferemeryt » piątek 24 października 2014, 19:46

Wystarczy to co napisałeś i do czego sie odniosłem. Jak za dużo to może wystąpić problem z przetrawieniem.

Nie ma wpływu na kierunek jazdy.

To co wyżej napisałeś to tylko takie blebleble.
Nie wstydź się powiedz co myślisz o czym celowo zapominasz.
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » piątek 24 października 2014, 19:48

tomekkoz napisał(a):Na rondzie z filmu oznakowanie poziome jak najbardziej pozwala jechać dookoła wyspy zewnętrznym pasem. Ktoś ma wątpliwości co do tego?
Ja mam "wątpliwości". Otóż linie przerywanie nie wyznaczają dozwolonych kierunków jazdy przez skrzyżowanie. One jedynie rozdzielają pasy ruchu tak samo, jak na wlocie. Innymi słowy: na obwiedni ronda nie ma dwóch pasów ruchu z prostego powodu - obwiednia wyspy to nie jest odrębna jezdnia(należąca do odrębnej drogi). Przecież skrzyżowanie to przecięcie dróg... a zatem też przeciąć się muszą jezdniE.
Wobec powyższego, idea prostowania rond jest ideą :D a nie konsekwencją wynikająca z przepisów. Ile raz mam zadawać pytanie: dlaczego choćby w Niemczech tamtejszy ustawodawca wprowadził przepisy szczególne nt. poruszania sie po skrzyżowaniach o ruchu okrężnym? ZAWĘZIŁ znaczenie ogóle skrzyżowań.
disaster napisał(a):Ogólnie przezabawne jest stwierdzenie "szkoła krakowska".
Bo tak szkolą kandydatów na PJ w Krakowie :D ... a nawet robią programy telewizyjne w TVP propagując taki "sposób". No i nigdy nie wyjaśnili, skąd u nich taka sympatia do obcych uregulowań prawnych.... może to agenci (wpływu).
szoferemeryt napisał(a):Przypomnę, że rozmowa o ruchu okrężnym a nie o zwykłych skrzyżowaniach.
Czy skrzyżowanie, na którym zastosowano znak C-9 to zwykłe skrzyżowanie? W ogóle to przepisy dzielą skrzyżowania na zwykłe i skanalizowane. Wśród skanalizowanych znajdują się ronda.
Pytam się: GDZIE W PRZEPISACH MASZ KLASYFIKACJĘ NA SKRZYŻOWANIA O RUCHU OKRĘŻNYM I BEZ RUCHU OKRĘŻNEGO - w kontekście zmiany kierunku jazdy?
Czy jak wjedziesz na skrzyżowanie skanalizowane(NIE POWIEM CI JAKIE), to zaczniesz sobie własne reguły układać? CO?

MOŻE WYJDZIE, że na skrzyżowaniach skanalizowanych z jedna trójkątną wyspą boczna na wlocie, SYGNALIZUJEMY TYLKO OPUSZCZENIE SKRZYŻOWANIA?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez dylek » piątek 24 października 2014, 19:50

szoferemeryt napisał(a):Ruch odbywa się dookoła,
Tak to rozumiem.
Ano tak że po wjechaniu na rondo wasze strzałki sprzed ronda są guzik warte jak nie zostaną powtórzone na rondzie.

http://goo.gl/maps/X1eto
Masz rondo...ruch odbywa się dookoła jak na C-12 wskazano..
A nasze strzałki sprzed ronda, które nie są na rondzie powtórzone i które na rondzie są dla ciebie guzik warte - olej.
Odważysz się objechać to rondo dookoła zewnętrznym pasem ?

Zastanów się co piszesz, bo wg mnie to do konkretnego ronda sobie manipulujesz interpretacjami i wciskasz nam, że te twoje wywody dotyczą C-12.
Bzdura - nie dotyczą.

tomekkoz - nie odpowiedziałeś na pytanie, bo za odpowiedź nie uważam zżymania się, że ktoś coś wg ciebie ma z głową.
Jeśli uważasz, że coś jest sprzecznie z prawem oznaczone, to powiedz konkretnie co i z jakim zapisem prawa jest sprzeczne.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » piątek 24 października 2014, 19:51

szoferemeryt
Staram sie delikatnie napisać, aby nie urazić. Przecież ci nie napiszę , że twoje posty to...tralalalala :D
Kompletnie nie masz racji pisząc o obwiedni jako samoistnej drodze/jezdni.. doszukujesz sie różnic w skrzyżowaniach..poza geometrią nie ma żadnych, a geometria nie wpływa na kierunek jazdy, ponieważ kierunek jazdy nie jest tym, przynajmniej nie zawsze "co widać" :wink:
C-12 i A-7 nie mają kompletnie wpływu na kierunek jazdy, co mnie w tej chwili interesuje.
szerszon

Postprzez papadrive » piątek 24 października 2014, 20:15

szoferemeryt napisał(a):
dylek; już setki razy opowiadałem się na temat prawego pasa i jazdy w okół, to już się staje nudne. Ja nawet z prawego boję sie jechać na wprost, dlaczego? Bo mogę spotkać nawiedzonego Warszawiaka albo Słupszczanina.

To z jakiego jedziesz na wprost? Jak z lewego, to możesz spotkać na prawym Krakowiaka, który zamyślił zawrócić z prawego. :?
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szerszon » piątek 24 października 2014, 21:02

szoferemeryt napisał(a):Gdzie ja napisałem o drodze i reszcie :hmm: :lol:

Ależ całe twoje podejście do problemu charakteryzuje się tym, jakbyś jechał po drodze na obwiedni.
Końkretnie ci piszę...to nie jest samodzielna droga i nie stosuj przepisów jak na drodze..to skrzyżowanie.
szerszon

Postprzez tomekkoz » piątek 24 października 2014, 21:04

szerszon napisał(a): Nie mam wątpliwości. Ci od malowania nie sa od stanowienia prawa. A nie jadę po swojemu tylko według PoRD. Wyznaczone pasy ruchu nie zwalniają mnie z Art22.2

Uczestnik ruchu jest obowiązany stosować się do znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te znaki drogowe.

Bohater filmu zastosował się do znaków poziomych - objechał rondo zewnętrznym pasem, mimo, że z art. 22.2 wynika inny sposób zachowania.

To chyba wszystko na temat prawidłowego zachowania kierowcy z tego filmu.

LeszkoII, ile jest pasów ruchu na rondzie dwupasowym?
KIERUNEK JAZDY - pojęcie zbyt trudne i niezrozumiałe dla niektórych....
Naukę PoRD należy zacząć od przyswojenia podstawowych pojęć.
tomekkoz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze