Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szerszon » środa 22 października 2014, 11:30

Wróćmy do początku- jak wyraźnie i czytelnie dla innych pokazać wjazd na rondo?
A to trzeba sygnalizowac wjazd na skrzyżowanie ?
Kolejna nowość na liście... a gdzie to napisali..tak samo jak ze zjazdem ?
A tak z ciekawości..jesteś zwolennikiem prostowania ronda i jednokierunkowej..można na rondzie cofać ?
Zaznaczam, że jednokierunkowa...podobno... :wink:
szerszon

Postprzez maryann » środa 22 października 2014, 12:13

Szerszon, już się cieszyłem, że zniknąłeś na zawsze ze swoimi docinkami, ale moderatorzy są tu wybitnie stronniczy...
Zatem pzrypomnę Ci genezę subwątku:
LeszkoII napisał(a):Skoro opuszczając obwiednię dokonano zmiany kierunku ruchu pojazdu poprzez sterowanie kierownicą(w efekcie i kołami), to identyczny (wizualnie - "bo widać") manewr należałoby rozpatrywać przy wjeździe na obwiednię tegoż SoRO.

3. Dlaczego jednak ludzie "łamią przepisy" i nie wjeżdżają na klasyczne SoRO z prawym kierunkowskazem, skoro wierzą, że na pewno opuszczą je przy użyciu prawego kierunkowskazu?
Leszko wyszedł z założenia, że skoro opuszczamy rondo(i słusznie), analogiczny manewr mamy na wjeździe- więc teraz ja o to pytam(tak samo niebezpodstawnie)- jak wjeżdżasz na rondo? No chyba proste pytanie. A jak nie rozumiesz, to lepiej nic nie pisz...
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szerszon » środa 22 października 2014, 12:27

Docinki mi sie włączają jak widzę oczywiste nonsensy. Przykro mi, ze dbasz o to, abym te docinki cały czas serwował. :wink:
Leszko wyszedł z założenia, że skoro opuszczamy rondo(i słusznie),

Tu też nie wyczułeś ironii :lol:
A co to znaczy "słusznie "
Pytam się, jest gdzies obowiązek sygnalizacji czegoś takiego jak zjazd ze skrzyżowania ? Pokaż mi to !!!!!!!!!!!!!!!!!
- jak wjeżdżasz na rondo?
Przodem. Złapałeś się na ironię. Nie ma czegoś takiego jak wjazd czy zjazd ze skrzyzowania i obowiązek sygnalizacji tego faktu. No chyba ,ze dalej nie dociera do ciebie , że rondo to skrzyzowanie dwóch dróg , a nie pięciu.
Jeśli sobie dalej prostujesz rondo to prostuj tylko nie pisz tego jako prawdy objawionej, bo z przepisów wynika ,ze jest to nieprawda. Jesli jednak upierasz się ,że obwiednia to jednokierunkowa to pytam się-moge cofać ?
Moge zaparkować na obwiedni na rondzie typu lotnisko ? Przeciez będę te 10 metrów od najbliższego "skrzyżowania" :lol:
No chyba proste pytanie. A jak nie rozumiesz, to lepiej nic nie pisz...
Twoje pytanie nie ma nic wspólnego z przepisami.
A bardzo dobrze rozumiem wasz punkt widzenia i dlatego pozwalam sobie czasami na żarty ...wybacz, ale to jest zabawne. :spoko:
szerszon

Postprzez maryann » środa 22 października 2014, 12:55

szerszon napisał(a): Nie ma czegoś takiego jak wjazd czy zjazd ze skrzyzowania i obowiązek sygnalizacji tego faktu.
Przepraszam, na pewno?
maryann

Postprzez szerszon » środa 22 października 2014, 15:25

maryann napisał(a):
szerszon napisał(a): Nie ma czegoś takiego jak wjazd czy zjazd ze skrzyzowania i obowiązek sygnalizacji tego faktu.
Przepraszam, na pewno?

Oczekuje niecierpliwie odpowiedniego przepisu.
szerszon

Postprzez maryann » środa 22 października 2014, 16:07

ART.22.5
Jak widzisz kłócimy się z Leszkiem o to, kiedy zacząć miganie; ja kładę nacisk na "wyraźnie" i nie ustąpię. Pytam tez Ciebie o to. Natomiast nie spieram sie z nim co do zakończenia migania. Uważasz, że nie migamy w trakcie opuszczania skrzyżowania, trochę przed i jeszcze trochę po?
maryann

Postprzez szoferemeryt » środa 22 października 2014, 18:45

Przepisy RD interesowały mnie przy pierwszym PJ i przy kolejnych egzaminach.
Nigdy nie twierdziłem i nie stosowałem się do zasady mam pierwszeństwo, więc wale do przodu i co inni mnie obchodzą. Przeciwnie jak widziałem wariata na drodze to mu ustępowałem. Co mi z tego że postawie na swoim jak samochód rozwalony, albo wariat nie żyje.
Przejeździłem kilkadziesiąt lat wg zasada prezentowanych przez Pana Dworaka i jak widzicie żyję, a czy mam się dobrze to już inna polka. Nikt przez mnie nie zginął, ani nie zarzuci mi że w wyniku mojego działania lub zaniechania poniósł szkodę.
To dla przemyślenia dla tych co upierają się że ten gość z czerwonego samochodu miał racje i dają mu pierwszeństwo. Na drodze poza przepisem jest rozwaga, która może jest ważniejsza od przepisu.
https://www.youtube.com/embed/iwGfdPSb9jY
------------------------------------
WORD-y i nauki jazdy mylą się, (szczególnie) dwóch panów z tego i innych for się nie myli.
------------------------------------
Niedawno czytałem taka wypowiedź na temat wjazdu na rondo. Cyt. Jeśli na rondo równocześnie wjeżdżają pojazdy z sąsiadujących wjazdów to ma pierwszeństwo ten z lewej.
Prawda, nie prawda – przypuśćmy że tak. Wyobraźcie sobie takie podejście na rondach w większych miastach. Co jest? Totalny zastój i korki ciągnące się kilometrami. Takie podejście do przepisów jest dobre na rondach z wyspa jak kapelusz.
Podobnie przy wielu pasach ruchu na obwiedni. Oczekiwanie na to co zrobi jadący pasem wewnętrznym a 10 samochodów czeka na wjazd . Pytam, to po co ronda? Po to by na rondzie w tym samym czasie przebywało cztery pojazdy? Reszta to intruzi!
Podobnie jak w linku wyżej. Jeden wariat zjeżdża z ronda a reszta czeka na jego wyrok, albo walnie w nich albo mu się uda.
szoferemeryt

Postprzez dylek » środa 22 października 2014, 20:58

szoferemeryt - w odpowiedzi dam ci taki filmik :
https://www.youtube.com/watch?v=SLgSknDHyx0
...bo na rondzie to można w kółko zewnętrznym pasem i nie trzeba tego nawet lewym kierunkowskazem sygnalizować.

Tyle się gada o tym niemieckim podejściu do rond...
A ja się tak zastanawiam - znajdzie ktoś na mapach googla u Niemca Platz oznaczony A7+C12 ?
Może i u nas czas przestać udawać, że te wszystkie place, rynki itp , że one podchodzą pod "skrzyżowanie" z ruchem okrężnym ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » środa 22 października 2014, 22:20

maryann

ART.22.5

przepraszam najmocniej, ale nic nie widzę o wjeździe czy zjeździe ze skrzyżowania.
Także nie widzę, aby sygnalizować jazdę tą sama drogą gdy przejeżdżam na wprost przez skrzyżowanie.
Uważasz, że nie migamy w trakcie opuszczania skrzyżowania, trochę przed i jeszcze trochę po?
Generalnie nie,. Dlaczego czasami prawy kierunkowskaz zjazdowy-juz wielokrotnie pisałem.

szoferemeryt

WORD-y i nauki jazdy mylą się, (szczególnie) dwóch panów z tego i innych for się nie myli.
Nie to abym był złośliwy, ale linkowałem artykuł egzaminatora z warszawskiego WORDu "Ronda da sie lubić"..i co ?
Chyba nie powołasz sie na szkołe "turbo" gdzie przy oznakowaniu poziomym strzałka na wprost gościu mi mówi ,ze zmieniam kierunek jazdy w prawo ? A nawet kierownica nie ruszył i szymona "bo widać" nie ma sensu

Podobnie przy wielu pasach ruchu na obwiedni. Oczekiwanie na to co zrobi jadący pasem wewnętrznym a 10 samochodów czeka na wjazd
Według szkoły krakowskiej czekasz, bo oni chcą sygnalizować tylko zjazd. Po naszemu brak kierunkowskazu wyraźnie wskazuje na jazde na wprost...tak jak na zwykłym skrzyżowaniu, analogicznie lewy...itd.
Ciekawa sytuacja jest ze zjazdem w pierwszy zjazd czyli zmina kierunkujazdy w prawo...ciężko jest wrzucić prawy kierunkowskaz ? I poinformować oczekujących..skręcam w prawo i wyjeżdżam pierwszym zjazdem ?A pokrakowsku wjeżdża bez kierunkowskazu ( czas leci) i łaskawie przed zjazdem dopiero kierunkowskaz... zaiste zawczasu..
. Pytam, to po co ronda?
Uspokojenie i upłynnienie ruchu.
szerszon

Postprzez maryann » czwartek 23 października 2014, 08:29

szerszon napisał(a):nic nie widzę o wjeździe czy zjeździe ze skrzyżowania..
To jaki Ty artykuł stosujesz na skrzyżowaniu???!!!
maryann

Postprzez szerszon » czwartek 23 października 2014, 08:32

Właściwy... :D nie sygnalizuje wjazdu i zjazdu jako zmiany kierunku jazdy...Sygnalizuję tak jak we wspomnianym przeze mnie artykule...wystarczy :D
szerszon

Postprzez szoferemeryt » czwartek 23 października 2014, 08:57

dylek napisał(a):szoferemeryt - w odpowiedzi dam ci taki filmik :
https://www.youtube.com/watch?v=SLgSknDHyx0.. itd

A niby dlaczego piszę by puszczać wariata niech sobie polata, trafi na swego i już więcej tak nie pojedzie.
O czy wreszcie my tu rozmawiamy?
Ja o klasycznych wy o jakich? To jakaś hybryda, nawet trudno to nazwać. Tyle że stoi C-12 i A-7. Na takim oznakowaniu poziomym i pionowym przy wjeździe wystarczyłby A-7. Przy takim wjeździe na skrzyżowanie nikt normalnie myślący nie pomyśli o skręcie w lewo. Mógłby stać na wjeździe C-2 lub p C-1 na wyspie. Tyle że obwiednia stała by się drogą, a każdy wjazd skrzyżowaniem.
Wy by podtrzymać swoje tezy za wszelką cenę nie chcecie rozdzielić tematu. Mogło by się okazać że nie macie racji i co wtedy?
Po raz kolejny proponuję oddzielenie tematu ronda klasyczne, a o reszcie piszcie co chcecie. Typowym rondem - ruchem okrężnym jest tylko rondo klasyczne, gdzie ruch odbywa się do okólnie nie jak to napisał pan z KGP chwilowe położenie pojazdy.
szoferemeryt

Postprzez maryann » czwartek 23 października 2014, 09:18

szerszon napisał(a):Właściwy... :D nie sygnalizuje wjazdu i zjazdu jako zmiany kierunku jazdy...Sygnalizuję tak jak we wspomnianym przeze mnie artykule...wystarczy :D
Nie migaj się- tylko konkretnie, cytaty proszę- który to art.?
dylek napisał(a):szoferemeryt - w odpowiedzi dam ci taki filmik :
https://www.youtube.com/watch?v=SLgSknDHyx0
...bo na rondzie to można w kółko zewnętrznym pasem i nie trzeba tego nawet lewym kierunkowskazem sygnalizować.
Na jednym rondzie można, na drugim nie można- nie rozróżniasz? Pasów nie widzisz, strzałek nie widzisz, czy widzisz tam, gdzie ich nie ma?; czyś taki ślepo uparty??
maryann

Postprzez maryann » czwartek 23 października 2014, 09:40

Fajny hack!
(już usunięte posty, ale to ślad jak konto szerszona padło ofiarą włamania)
Ostatnio zmieniony czwartek 23 października 2014, 10:05 przez maryann, łącznie zmieniany 1 raz
maryann

Postprzez szerszon » czwartek 23 października 2014, 09:40

szoferemeryt
Po raz kolejny proponuję oddzielenie tematu ronda klasyczne, a o reszcie piszcie co chcecie.
To jest sztuczny i bezzasadny podział. Po co ?
Geometria skrzyzowania ma wpływ na kierunek jazdy ?
Gdzie to napisane ?
Ja o klasycznych wy o jakich?
Gdzie w przepisach masz ten podział ?
To jest takie same dzielenie i dodawanie nie wiadomo po co ?
Mógłby stać na wjeździe C-2 lub p C-1 na wyspie. Tyle że obwiednia stała by się drogą, a każdy wjazd skrzyżowaniem.
Ale tak jest interpretowane przy C-12 po krakowsku. :wink:
Wy by podtrzymać swoje tezy za wszelką cenę nie chcecie rozdzielić tematu. Mogło by się okazać że nie macie racji i co wtedy?
Nie ma podstaw do "rozdzielania". Wskażesz-rozdzielimy.
Jak na razie widać , kto nie ma racji posługując sie SJP, resorakami, a w skrajnych przypadkach -inwektywami
gdzie ruch odbywa się do okólnie nie jak to napisał pan z KGP chwilowe położenie pojazdy.
szymon też był zwolennikiem kierunku jazdy "na skrzyżowaniu" :lol:

maryann

Nie migaj się- tylko konkretnie, cytaty proszę- który to art.?
proszę szanownego..tak jak we wspomnianym artykule Art 22.2.1) i 2)
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze